Мексико

Zakon4eto

ПОЧЕСЕН ЧЛЕН
Член од
27 август 2011
Мислења
1.377
Поени од реакции
292
Видете, кај и да се плеткате со мафија, дали во Њу Јорк, Колумбија или Венецуела, секаде ќе ризикувате. Сигурно не би одбиле некој да ви понуди патување за Канкун, Јукатан, Кинтана Ро...​
(убавина)
 
F

FARANG

Гостин
Верувале или не, Јужна америка има повеќе Македонци од Австралија,Уса и Канада.Само што нивната дијаспора или е добро адаптирана и за нас непозната,Aргентина има околу 30.000 а Бразил 45.000.


Нема врска, ова се вадење бројки од шешир. Имаме дијаспора таму ама ни далеку не колку што има во Австралија или Канада. Моментално едино Италија може да каже дека има побројна дијаспора од Австалија или Канада со тоа што Италија е релативно новонастаната ситуација каде нема некоја организација ни проближно не како во АУС и КАН.

Во Јужна Америка наши има во Бразил, Перу и Аргентина ама преку сила збориме за неколку илјади (помалку од 10 000).
--- надополнето: 11 февруари 2014 во 06:56 ---
Во Јужна Америка можеби се веќе трета генерација т.е веќе се асимилирани доста добро и нема тука веќе македонизам.Повеќето од нив се егејци.Штом не се јавуваат не ги интересира.
Едни Хунзи се направија поголеми македонци од нив,а прашање е дали и се.Тоа е тоа.


Не се ни егејци. Егејците се во Австралија, Канада и Америка. Од балканот во Јужна највеќе има Хрвати.
--- надополнето: 11 февруари 2014 во 07:00 ---
јас имам братучеди, во гвадалахара, единствени македонци се таму, братучетка ми се мажи за мексиканец и сега таа работи таму, исто и братот и сестра и сите си се наместија таму и живтот велат дека не е многу лош, само лошо е тоа што се доста далеку од дома, од своите, тоа им е единствена мана.


Имаат подобар стандард од МКД, по стара архитектура и интересна култура. Слични сме за многу работи, јужнјачки менталитет. Се друго ќе се навикнеш ако си таму подолго, едино што ако не личиш на нив секогаш ќе те гледаат ко странец турист. Во МКД црнец цел живот да живее и да е роден кога и да влезе во такси прво англиски ќе му зборат и ќе пробаат да го одерат. Исто и таму.
 
Последно уредено од модератор:

Флеш

Господин
Член од
23 март 2009
Мислења
10.490
Поени од реакции
10.841
Ме интересира ве молам навистина,дајте ми повеќе инфо за нашите од Јужна Америка, дали има познати луѓе,глумци,спортисти,било што познати ... Навистина има малку инфо достапно на интернет,ве молам сериозно ајде темава да ја посветиме за Македонците во Јужна Америка,што се, како се итн општествен живот ... страмота е искрено што како само Австралија и САД само како да постојат ... има навистина значително бројка на Македонци во Јужна и ајде споделувајте информации за нив ... :)
 
Ч

Чај

Гостин
Нема врска, ова се вадење бројки од шешир. Имаме дијаспора таму ама ни далеку не колку што има во Австралија или Канада. Моментално едино Италија може да каже дека има побројна дијаспора од Австалија или Канада со тоа што Италија е релативно новонастаната ситуација каде нема некоја организација ни проближно не како во АУС и КАН.

Во Јужна Америка наши има во Бразил, Перу и Аргентина ама преку сила збориме за неколку илјади (помалку од 10 000).

Имаат подобар стандард од МКД, по стара архитектура и интересна култура. Слични сме за многу работи, јужнјачки менталитет. Се друго ќе се навикнеш ако си таму подолго, едино што ако не личиш на нив секогаш ќе те гледаат ко странец турист. Во МКД црнец цел живот да живее и да е роден кога и да влезе во такси прво англиски ќе му зборат и ќе пробаат да го одерат. Исто и таму.

Сега во случајов ТИ вадиш бројки од ракав,доаѓаш цитираш наеднаш не реши сите во два потези, “Ти седи, и ти седи, појма немате, јас знаам!“

Ај сега да видиме што велат статистиките:


Argentina 30,000 (est.)

Many Macedonians of Argentina are the descendants of the "pečalbari" (seasonal workers) who came to Argentina in the early 20th century. Many decided to stay in Argentina, setting up Macedonian colonies in the Pampas and other regions. Most Macedonians can be found in Buenos Aires, the Pampas and Córdoba. An estimated 30,000 Macedonians can be found in Argentina.

Brazil45,000 (est.)

An estimated 45,000 people in Brazil are of Macedonian Ancestry.Many Pečalbari (seasonal workers) came to Brazil in the early 1900s looking for work. Many of them stayed and established themselves in Brazil. The Macedonians in Brazil can be found in Porto Alegre, Rio de Janeiro and Curitiba. Many of the descendants no longer speak the Macedonian language.

Australia83,988 - 200,000

The Macedonians in Australia comprise many refugees from the Greek Civil War. Although the majority are from the Republic of Macedonia having migrated to Australia from the 1960s to the early 1990s. The Republic of Macedonia claims that there are 200,000 Macedonians in Australia.Demographer Charles Price puts the number of Macedonians in Australia at over 150,000 people.
In the 2006 Census, 40,656 Australian residents are listed as having been born in the Republic of Macedonia.In addition, 83,978 residents declared their ancestry as Macedonian, either alone or in combination with another ancestry.In 2001 the Macedonian language was spoken at home by 71,994 residents.

Canada37,705 (2006 census) - 200,000

The Macedonian Community of Canada is one of the largest and oldest Macedonian diaspora groups in the world. Many refugees from the Balkan Wars and World War I emigrated to Canada in the early 20th Century. They were joined by Slavic speakers of Greek Macedonia in the 1920s and 1930s. Another wave of refugees arrived after World War II. Many emigrants from Greece began to arrive in the 1950s and 1960s joined by Yugoslav Macedonians.

Italy78,090 (2007 figures)

The largest population of Macedonian Muslims in the Macedonian diaspora can be found Italy.Many of them are from the Debar, Gostivar, Struga and Mavrovo regions of Macedonia.Among the Macedonian Muslims are a large population of Maceodonian Christians.The total number of Macedonian citizens in Italy has risen from 34,019 in 2003 to 78,090 in 2007.

Germany62,295 (2006 figures)1 - 85,000 (est.)

Many Macedonians came to Germany in the 1960s and 1970s. Many went to work in the industrial centres of East Germany and the Ruhr. Later still many thousands emigrated to Germany after the Breakup of Yugoslavia. The first of eight Macedonian Orthodox Church communities was established in Hamburg in 1980. The Macedonian Soccer team FK Makedonija 1970 was founded in 1970. There are concentrations of Macedonians in Berlin, Bavaria, Hamburg and the Ruhr. 62,295 Macedonian citizens were living in Germany in 2006, although Macedonian sources claim the true number of Macedonians ranges from 75,000 to 85,000.


Switzerland61,304 (2006 figures)1 - 63,000 (est.)

Thousand of Macedonians emigrated to Switzerland during the years of the Yugoslav federation.[citation needed] Many were temporary workers. After the breakup of Yugoslavia thousands more came to Switzerland.In 1992 an association of Macedonian clubs and groups was founded, the "Združenie na Makedonskite Društva" (ZMD) has member from every Macedonian society in Switzerland.By 2000 large concentrations had been established in Biel/Bienne, Berne, Geneva and Zürich.By 2005 there were 61,304 Macedonian citizens in Switzerland


United States51,733 (2006 figures) [37] - 200,000 (est.)

Macedonians emigrated to America as "Pečalbari" (seasonal workers) in the late 19th and early 20th century. It is estimated that after the failure of the Ilinden Uprising, over 50,000 Macedonians came to America. The first immigrants were primarily from the Lerin, Kostur, and Bitola regions.[citation needed] After World War I, many Macedonians returned to Europe only to be joined by Slavic speakers of Greek Macedonia who were fleeing persecution under the Metaxas regime.By 1945, an estimated 40,000 to 50,000 Macedonians were in the United States. Post-war immigration was limited until the Breakup of Yugoslavia. Large Macedonian concentrations can be found in Detroit (20,000), Gary, Chicago, and northern New Jersey.[citation needed] The 1990 census recorded 20,365 Macedonians.By 2006, this number had increased to 42,812.The United Macedonian Diaspora was established by Macedonian Americans. Many Slavic speakers of Greek Macedonia are also present in the United States.


Netherland10,000 - 15,000 (est.)

Many Macedonians entered the Netherlands during the 1960s and 1970s
Most of these returned to Macedonia while a minority remained. They were joined by business migrants and students after the breakup of Yugoslavia.Austria13,696 (2001 census)[16]1 - 25,000 (est.)


Thousand of Macedonians emigrated to Austria during the years of the Yugoslav federation. Many were temporary workers. After the Breakup of Yugoslavia many returned to Macedonia but a large proportion of the minority remained. In recent years migration to Austria has increased. By 2001 there were 13,696 Macedonian citizens in Austria,however the Macedonian government puts the figure at 15,000.


Ги ставив само земјите кои имаат поголема дијаспора од 10.000, вкупно пресметано колку има по светот и овде,испаѓа дека повеќе Македонци се надвор од земјата него ли тука.Албанците во Македонија со колку мала дијаспора издејствуваа сменување на закони,службен јазик,поделени територии,а нашите што се влијателна бројка,безшумно вегетираат.
 

Флеш

Господин
Член од
23 март 2009
Мислења
10.490
Поени од реакции
10.841
Сега во случајов ТИ вадиш бројки од ракав,доаѓаш цитираш наеднаш не реши сите во два потези, “Ти седи, и ти седи, појма немате, јас знаам!“

Ај сега да видиме што велат статистиките:


Argentina 30,000 (est.)

Many Macedonians of Argentina are the descendants of the "pečalbari" (seasonal workers) who came to Argentina in the early 20th century. Many decided to stay in Argentina, setting up Macedonian colonies in the Pampas and other regions. Most Macedonians can be found in Buenos Aires, the Pampas and Córdoba. An estimated 30,000 Macedonians can be found in Argentina.

Brazil45,000 (est.)

An estimated 45,000 people in Brazil are of Macedonian Ancestry.Many Pečalbari (seasonal workers) came to Brazil in the early 1900s looking for work. Many of them stayed and established themselves in Brazil. The Macedonians in Brazil can be found in Porto Alegre, Rio de Janeiro and Curitiba. Many of the descendants no longer speak the Macedonian language.

Australia83,988 - 200,000

The Macedonians in Australia comprise many refugees from the Greek Civil War. Although the majority are from the Republic of Macedonia having migrated to Australia from the 1960s to the early 1990s. The Republic of Macedonia claims that there are 200,000 Macedonians in Australia.Demographer Charles Price puts the number of Macedonians in Australia at over 150,000 people.
In the 2006 Census, 40,656 Australian residents are listed as having been born in the Republic of Macedonia.In addition, 83,978 residents declared their ancestry as Macedonian, either alone or in combination with another ancestry.In 2001 the Macedonian language was spoken at home by 71,994 residents.

Canada37,705 (2006 census) - 200,000

The Macedonian Community of Canada is one of the largest and oldest Macedonian diaspora groups in the world. Many refugees from the Balkan Wars and World War I emigrated to Canada in the early 20th Century. They were joined by Slavic speakers of Greek Macedonia in the 1920s and 1930s. Another wave of refugees arrived after World War II. Many emigrants from Greece began to arrive in the 1950s and 1960s joined by Yugoslav Macedonians.

Italy78,090 (2007 figures)

The largest population of Macedonian Muslims in the Macedonian diaspora can be found Italy.Many of them are from the Debar, Gostivar, Struga and Mavrovo regions of Macedonia.Among the Macedonian Muslims are a large population of Maceodonian Christians.The total number of Macedonian citizens in Italy has risen from 34,019 in 2003 to 78,090 in 2007.

Germany62,295 (2006 figures)1 - 85,000 (est.)

Many Macedonians came to Germany in the 1960s and 1970s. Many went to work in the industrial centres of East Germany and the Ruhr. Later still many thousands emigrated to Germany after the Breakup of Yugoslavia. The first of eight Macedonian Orthodox Church communities was established in Hamburg in 1980. The Macedonian Soccer team FK Makedonija 1970 was founded in 1970. There are concentrations of Macedonians in Berlin, Bavaria, Hamburg and the Ruhr. 62,295 Macedonian citizens were living in Germany in 2006, although Macedonian sources claim the true number of Macedonians ranges from 75,000 to 85,000.


Switzerland61,304 (2006 figures)1 - 63,000 (est.)

Thousand of Macedonians emigrated to Switzerland during the years of the Yugoslav federation.[citation needed] Many were temporary workers. After the breakup of Yugoslavia thousands more came to Switzerland.In 1992 an association of Macedonian clubs and groups was founded, the "Združenie na Makedonskite Društva" (ZMD) has member from every Macedonian society in Switzerland.By 2000 large concentrations had been established in Biel/Bienne, Berne, Geneva and Zürich.By 2005 there were 61,304 Macedonian citizens in Switzerland


United States51,733 (2006 figures) [37] - 200,000 (est.)

Macedonians emigrated to America as "Pečalbari" (seasonal workers) in the late 19th and early 20th century. It is estimated that after the failure of the Ilinden Uprising, over 50,000 Macedonians came to America. The first immigrants were primarily from the Lerin, Kostur, and Bitola regions.[citation needed] After World War I, many Macedonians returned to Europe only to be joined by Slavic speakers of Greek Macedonia who were fleeing persecution under the Metaxas regime.By 1945, an estimated 40,000 to 50,000 Macedonians were in the United States. Post-war immigration was limited until the Breakup of Yugoslavia. Large Macedonian concentrations can be found in Detroit (20,000), Gary, Chicago, and northern New Jersey.[citation needed] The 1990 census recorded 20,365 Macedonians.By 2006, this number had increased to 42,812.The United Macedonian Diaspora was established by Macedonian Americans. Many Slavic speakers of Greek Macedonia are also present in the United States.


Netherland10,000 - 15,000 (est.)

Many Macedonians entered the Netherlands during the 1960s and 1970s
Most of these returned to Macedonia while a minority remained. They were joined by business migrants and students after the breakup of Yugoslavia.Austria13,696 (2001 census)[16]1 - 25,000 (est.)


Thousand of Macedonians emigrated to Austria during the years of the Yugoslav federation. Many were temporary workers. After the Breakup of Yugoslavia many returned to Macedonia but a large proportion of the minority remained. In recent years migration to Austria has increased. By 2001 there were 13,696 Macedonian citizens in Austria,however the Macedonian government puts the figure at 15,000.


Ги ставив само земјите кои имаат поголема дијаспора од 10.000, вкупно пресметано колку има по светот и овде,испаѓа дека повеќе Македонци се надвор од земјата него ли тука.Албанците во Македонија со колку мала дијаспора издејствуваа сменување на закони,службен јазик,поделени територии,а нашите што се влијателна бројка,безшумно вегетираат.
Не е точно за САД , има отприлика бројка моментална околу 450,000 луѓе со македонско потекло во САД досега бројка ... но оваа бројка не само во Северна Америка туку и насекаде низ светот нагло брзо расте поради луѓе кои се појавуваат дека се Македонци ... ова се должи поради големиот број на асимилирани Македонци со грчки презимиња,бугарски,српски итн поради кои се откриваат самите , еден ден мислиш дека си Грк со Грчко презиме, копаш по генеологија тоес семејно стебло и дознаваш дека си етнички Македонец, се тоа поради познатата калакурница во Прва и Втора Светска Војна што настана .... се повеќе и повеќе се откриваат и се зголемува овој број ... ова ми е директно и лично кажано од Мето Колоски ... ова не се официјални бројки шо стојат на Википедија ... моментално ситуацијата во светски рамки , Македонската дијаспора дури сега се организира правилно и добро ... моментално сме организирани добро во Северна Америка,Европа и Австралија ... сеуште не сме ни добро средени организациски во Јужна Америка .... направете си престава дека сме како Евреите (Израелците) ... се повеќе и повеќе како што станува популарна генеологијата како популарна тема кај народот ,толку повеќе и оди во позитивна корист за нас ,Македонците ... мора да останеме обединети и заедно ... Едно сме ... нема поделби ... :)
 
F

FARANG

Гостин
Сега во случајов ТИ вадиш бројки од ракав,доаѓаш цитираш наеднаш не реши сите во два потези, “Ти седи, и ти седи, појма немате, јас знаам!“

Ај сега да видиме што велат статистиките:


Argentina 30,000 (est.)

Many Macedonians of Argentina are the descendants of the "pečalbari" (seasonal workers) who came to Argentina in the early 20th century. Many decided to stay in Argentina, setting up Macedonian colonies in the Pampas and other regions. Most Macedonians can be found in Buenos Aires, the Pampas and Córdoba. An estimated 30,000 Macedonians can be found in Argentina.

Brazil45,000 (est.)

An estimated 45,000 people in Brazil are of Macedonian Ancestry.Many Pečalbari (seasonal workers) came to Brazil in the early 1900s looking for work. Many of them stayed and established themselves in Brazil. The Macedonians in Brazil can be found in Porto Alegre, Rio de Janeiro and Curitiba. Many of the descendants no longer speak the Macedonian language.

Australia83,988 - 200,000

The Macedonians in Australia comprise many refugees from the Greek Civil War. Although the majority are from the Republic of Macedonia having migrated to Australia from the 1960s to the early 1990s. The Republic of Macedonia claims that there are 200,000 Macedonians in Australia.Demographer Charles Price puts the number of Macedonians in Australia at over 150,000 people.
In the 2006 Census, 40,656 Australian residents are listed as having been born in the Republic of Macedonia.In addition, 83,978 residents declared their ancestry as Macedonian, either alone or in combination with another ancestry.In 2001 the Macedonian language was spoken at home by 71,994 residents.

Canada37,705 (2006 census) - 200,000

The Macedonian Community of Canada is one of the largest and oldest Macedonian diaspora groups in the world. Many refugees from the Balkan Wars and World War I emigrated to Canada in the early 20th Century. They were joined by Slavic speakers of Greek Macedonia in the 1920s and 1930s. Another wave of refugees arrived after World War II. Many emigrants from Greece began to arrive in the 1950s and 1960s joined by Yugoslav Macedonians.

Italy78,090 (2007 figures)

The largest population of Macedonian Muslims in the Macedonian diaspora can be found Italy.Many of them are from the Debar, Gostivar, Struga and Mavrovo regions of Macedonia.Among the Macedonian Muslims are a large population of Maceodonian Christians.The total number of Macedonian citizens in Italy has risen from 34,019 in 2003 to 78,090 in 2007.

Germany62,295 (2006 figures)1 - 85,000 (est.)

Many Macedonians came to Germany in the 1960s and 1970s. Many went to work in the industrial centres of East Germany and the Ruhr. Later still many thousands emigrated to Germany after the Breakup of Yugoslavia. The first of eight Macedonian Orthodox Church communities was established in Hamburg in 1980. The Macedonian Soccer team FK Makedonija 1970 was founded in 1970. There are concentrations of Macedonians in Berlin, Bavaria, Hamburg and the Ruhr. 62,295 Macedonian citizens were living in Germany in 2006, although Macedonian sources claim the true number of Macedonians ranges from 75,000 to 85,000.


Switzerland61,304 (2006 figures)1 - 63,000 (est.)

Thousand of Macedonians emigrated to Switzerland during the years of the Yugoslav federation.[citation needed] Many were temporary workers. After the breakup of Yugoslavia thousands more came to Switzerland.In 1992 an association of Macedonian clubs and groups was founded, the "Združenie na Makedonskite Društva" (ZMD) has member from every Macedonian society in Switzerland.By 2000 large concentrations had been established in Biel/Bienne, Berne, Geneva and Zürich.By 2005 there were 61,304 Macedonian citizens in Switzerland


United States51,733 (2006 figures) [37] - 200,000 (est.)

Macedonians emigrated to America as "Pečalbari" (seasonal workers) in the late 19th and early 20th century. It is estimated that after the failure of the Ilinden Uprising, over 50,000 Macedonians came to America. The first immigrants were primarily from the Lerin, Kostur, and Bitola regions.[citation needed] After World War I, many Macedonians returned to Europe only to be joined by Slavic speakers of Greek Macedonia who were fleeing persecution under the Metaxas regime.By 1945, an estimated 40,000 to 50,000 Macedonians were in the United States. Post-war immigration was limited until the Breakup of Yugoslavia. Large Macedonian concentrations can be found in Detroit (20,000), Gary, Chicago, and northern New Jersey.[citation needed] The 1990 census recorded 20,365 Macedonians.By 2006, this number had increased to 42,812.The United Macedonian Diaspora was established by Macedonian Americans. Many Slavic speakers of Greek Macedonia are also present in the United States.


Netherland10,000 - 15,000 (est.)

Many Macedonians entered the Netherlands during the 1960s and 1970s
Most of these returned to Macedonia while a minority remained. They were joined by business migrants and students after the breakup of Yugoslavia.Austria13,696 (2001 census)[16]1 - 25,000 (est.)


Thousand of Macedonians emigrated to Austria during the years of the Yugoslav federation. Many were temporary workers. After the Breakup of Yugoslavia many returned to Macedonia but a large proportion of the minority remained. In recent years migration to Austria has increased. By 2001 there were 13,696 Macedonian citizens in Austria,however the Macedonian government puts the figure at 15,000.


Ги ставив само земјите кои имаат поголема дијаспора од 10.000, вкупно пресметано колку има по светот и овде,испаѓа дека повеќе Македонци се надвор од земјата него ли тука.Албанците во Македонија со колку мала дијаспора издејствуваа сменување на закони,службен јазик,поделени територии,а нашите што се влијателна бројка,безшумно вегетираат.


Остај бројки од Вики... На времето имало луге што почетна станица им била Јужна Америка ама тоа било неколку месеци пред да се качат пак на брод за УСА. Многу, многу малку останувале во јужна. Денес ан пример истото се случува со Нов Зеланд, полесно е да се дојде, штом добијат НЗ пасош после продолжуваат за Австалија или ако се помлади за Британија а дали 10-20% остануваат во НЗ. Ја имам доста студирано Мак дијаспората така да бројките што ти ти дадов се каде каде по реални. Колку да имаш престава во Мелбурн заедницата располага со 8 цркви, 10тина фудбалски клубови, 5-6 играорни друштва и може 200 огранизации од секаков карактер. Во цела јужна нема ништо а и немало ни порано. Едноставно дошле порабиле и продолжиле за нагоре.

Овие вторите бројки со проценка за Австралија, Канада и УСА се исто чиста глупост. Мислам дека се крајно напумпани. Во АУС сме 84К а се претпоставува дека сме биле демек 200К. Не се сложувам мислам дека сме некаде 100-120К. Исто и за другите места. Едино европа може да сме повеќе и таму е малку тешко да се пребројат. Во европа (со исклучок на Шведска) се и распрснати па нема некој поорганизирани заедници.


Не е точно за САД , има отприлика бројка моментална околу 450,000 луѓе со македонско потекло во САД досега бројка ... но оваа бројка не само во Северна Америка туку и насекаде низ светот нагло брзо расте поради луѓе кои се појавуваат дека се Македонци ... ова се должи поради големиот број на асимилирани Македонци со грчки презимиња,бугарски,српски итн поради кои се откриваат самите , еден ден мислиш дека си Грк со Грчко презиме, копаш по генеологија тоес семејно стебло и дознаваш дека си етнички Македонец, се тоа поради познатата калакурница во Прва и Втора Светска Војна што настана .... се повеќе и повеќе се откриваат и се зголемува овој број ... ова ми е директно и лично кажано од Мето Колоски ... ова не се официјални бројки шо стојат на Википедија ... моментално ситуацијата во светски рамки , Македонската дијаспора дури сега се организира правилно и добро ... моментално сме организирани добро во Северна Америка,Европа и Австралија ... сеуште не сме ни добро средени организациски во Јужна Америка .... направете си престава дека сме како Евреите (Израелците) ... се повеќе и повеќе како што станува популарна генеологијата како популарна тема кај народот ,толку повеќе и оди во позитивна корист за нас ,Македонците ... мора да останеме обединети и заедно ... Едно сме ... нема поделби ... :)


Остај Мето што вика не сме ни приближно толку во УСА и Канада. Заедно УСА и Канада се отприлика колку АУС и тоа ако на ова ги рачунаш и бугарофилите во УСА и Канада. Таму сеуште МПО е најјака МАК организација само што ете они се пробугарски ориентирани.
 
Ч

Чај

Гостин
Овие вторите бројки со проценка за Австралија, Канада и УСА се исто чиста глупост. Мислам дека се крајно напумпани. Во АУС сме 84К а се претпоставува дека сме биле демек 200К. Не се сложувам мислам дека сме некаде 100-120К. Исто и за другите места. Едино европа може да сме повеќе и таму е малку тешко да се пребројат. Во европа (со исклучок на Шведска) се и распрснати па нема некој поорганизирани заедници..

Изгледаат напумпани,затоа што се зема во предвид македонци не само кои се по мајка-татко македонци зборуваат македонски јазик итн, туку ДЕДО МУ бил македонец,па носел и македонска крв затоа излегуваат 200.000.Ако гледаме реално,само пресно доселените би го имале епитетот “Македонци во Австралија“.
 
F

FARANG

Гостин
Изгледаат напумпани,затоа што се зема во предвид македонци не само кои се по мајка-татко македонци зборуваат македонски јазик итн, туку ДЕДО МУ бил македонец,па носел и македонска крв затоа излегуваат 200.000.Ако гледаме реално,само пресно доселените би го имале епитетот “Македонци во Австралија“.


Не е така. Во АУС прашањето на цензусот е од каде ти е потеклото и на кој јазик зборувате дома. Значи во тие 84К во предвид се земени и тие македонци кој се родени во АУС од родители кој се изјасниле дека се од Македонија. Во Австралија сега сме во втората генерација (во УСА сме во третата) така да овде има ептен малку наши чиј дедовци се доселиле. Значи надвор од таа бројка од 84К имаш егејци (кој само 10-20% се кажуваат македонци), имаш и наши родени во другите ЈУ републики и понекој што се срами/лаже да кажи од каде е. Бројките реално ни се напумпани. Не ја гледам поентата зошто тоа се прави, ние сме преку сила 600-700 000 надвор од МКД.
 

Флеш

Господин
Член од
23 март 2009
Мислења
10.490
Поени од реакции
10.841
Чекај,чекај,чекај , едноставно не можеш да ги исклучиш и тое што имаат парцијално македонско потекло ... едноставно зборувате како да пресечеш рака како дел од телото ... мора и тие да бидат вклучени , и тие се дел од етничката алка .... навистина лошо размислувате дека едноставно не треба да бидат броени и они ... видете ги славните личности како пример само , Хју Џекман ќе го земам за пример ... од Австралија , има дедо Грк .... он емотивно се врзува и се идентификува како дел Грк .... .... од каде да знаеме можда и Македонец да е,асимилиран случај .... :D
уше еден случај ви е и Стивен Стамкос , која е пола Македонец , пола Шкот .... Гордо се изјаснува дека е Македонец ... дали треба едноставно да го тргнеме од статистика дека е Македонец ,минус помалку бројка според вашата логика ако тргнеме .... ?! (n)
 
F

FARANG

Гостин
Чекај,чекај,чекај , едноставно не можеш да ги исклучиш и тое што имаат парцијално македонско потекло ... едноставно зборувате како да пресечеш рака како дел од телото ... мора и тие да бидат вклучени , и тие се дел од етничката алка .... навистина лошо размислувате дека едноставно не треба да бидат броени и они ... видете ги славните личности како пример само , Хју Џекман ќе го земам за пример ... од Австралија , има дедо Грк .... он емотивно се врзува и се идентификува како дел Грк .... .... од каде да знаеме можда и Македонец да е,асимилиран случај .... :D
уше еден случај ви е и Стивен Стамкос , која е пола Македонец , пола Шкот .... Гордо се изјаснува дека е Македонец ... дали треба едноставно да го тргнеме од статистика дека е Македонец ,минус помалку бројка според вашата логика ако тргнеме .... ?! (n)


Не исклучуваме никој што се чуствува дел македонец. Ти не сфакаш дека има такви што во лице ти вика на МАКЕДОНСКИ јас сум ГРК, едноставно зборувам славјански дијалект. Во Австралија нив ги викаме пушкари. Они ни се поголеми крвници него правите грци - они ја водат ПАН МАКЕДОНИА организацијата. Во УСА/КАНАДА истиот проблем го имаш со бугарофилите на МПО. Ти вика ти си македонски бугарин. Иди разбери се понатака.
 

Флеш

Господин
Член од
23 март 2009
Мислења
10.490
Поени од реакции
10.841
Не исклучуваме никој што се чуствува дел македонец. Ти не сфакаш дека има такви што во лице ти вика на МАКЕДОНСКИ јас сум ГРК, едноставно зборувам славјански дијалект. Во Австралија нив ги викаме пушкари. Они ни се поголеми крвници него правите грци - они ја водат ПАН МАКЕДОНИА организацијата. Во УСА/КАНАДА истиот проблем го имаш со бугарофилите на МПО. Ти вика ти си македонски бугарин. Иди разбери се понатака.
абе знам дека има така кажано "свртени" .... Но како да ти објаснам ... тие ти се како фатени у моментот ,а не се свесни што прават ... кога ќе се освестат , ќе ги удри и тоа многу ниско .... чист пример ти е Павлос Васкопулос(Павле Филипов) со првиот братучед од татко ,кој е градоначалник на Лерин ... кога ќе конечно дознае вистината , ќе сфатат дека се контраши кажано .... ќе сфатат дека правеле грешно ... како јас на тебе ,најдобар другар ,еден ден ти вртам грб , после касно е дека сум направил грев,лошо дело ... така и они ...
 
F

FARANG

Гостин
абе знам дека има така кажано "свртени" .... Но како да ти објаснам ... тие ти се како фатени у моментот ,а не се свесни што прават ... кога ќе се освестат , ќе ги удри и тоа многу ниско .... чист пример ти е Павлос Васкопулос(Павле Филипов) со првиот братучед од татко ,кој е градоначалник на Лерин ... кога ќе конечно дознае вистината , ќе сфатат дека се контраши кажано .... ќе сфатат дека правеле грешно ... како јас на тебе ,најдобар другар ,еден ден ти вртам грб , после касно е дека сум направил грев,лошо дело ... така и они ...

Дур не запознаеш и видиш како тоа иде немаш престава колку си далеку од реалноста. Тоа што го кажуваш звучи добро на хартија ама не е така во пракса. Еве да видиш како е на стадион овде со „браќата“Тука со пикада си се поздравуваме...

 

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.821
Поени од реакции
6.341
Чекај,чекај,чекај , едноставно не можеш да ги исклучиш и тое што имаат парцијално македонско потекло ... едноставно зборувате како да пресечеш рака како дел од телото ... мора и тие да бидат вклучени , и тие се дел од етничката алка ....
Зашто мислиш дека тие во Јужна Америка воопшто и знаат и се свесни дека имаат некакво македонско потекло и дека ако знаат дека тоа им е важно ?

Па Хрватите своите во Ј. Америка ги рачунаат за изгубени и асимилирани,а бројките на Хрвати со парцијално потекло се милионски низ Јужна Америка.А ти уште очекуваш неколку илјади таму да ги вклучуваш во некоја етничка алка.Тие ти се Аргенцинци,Бразилци, Мексиканци, Чиеланци итн.
Поголема е веројатноста гром да те удри од колку двајца Македонци да се сретнат во Ј. Америка.
 

Итар Пејо

Слободен Радикал
Член од
10 октомври 2011
Мислења
735
Поени од реакции
660
Овцо, луѓето бегат од Мехико, гинат пробувајќи да си заминат од таму, зашо побогу би сакал/а да одиш таму?
Добра трева може бара овчичката :D :D:D
--- надополнето: 14 февруари 2014 во 00:22 ---
Хрвати има најмногу во Чиле а особена концентрација имаат во Пунта Аренас каде што се смета дека се околу 50% од популацијата.
Инаку наши има расштркано ама не им се знае ни број ни бутур. Еднаш како дете гледав еден документарец на МТВ кадешто беа претставени 2 сестри егејки од кои едната под не знам кои околности дошла во МК а другата во Аргенитна. Таа што отишла во Аргенитна беше од градот Кордоба и не знаеше македонски. Не се сеќавам како дошла и си ја нашла сестрата. Јадните бабички ништо не збореа само плачеа...тој сегмент ми остана некако во меморија и ден денес:(
 
Последно уредено од модератор:
Член од
14 февруари 2014
Мислења
9
Поени од реакции
6

Kajgana Shop

На врв Bottom