Мачки (општи дискусии)

faraon

БОГ
Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.384
Поени од реакции
21.930
Imateli macinja , kakvi macinja. Jas imam macor,celiot e crn, i koga ke dojde nekoj kaj mene bara da mu go prodadam. mnogu e ubav zalam so nemam sliki da go vidite. Pisete se za macki-macori..
 

Morbidnio

ај лав вариорс
Член од
17 февруари 2007
Мислења
456
Поени од реакции
1
ne sum mackar ama sakam obicni ne znam kako se vikaat
 
N

NeMiRnA

Гостин
Jas obozavam macinja,na zalost mojot mil macor Pedro nesrekno zagina zimava,nikogas nema da go prezalam,zaso popametno sustestvo,a i pomilo nema da najdam...sega sum vo potraga po nov,btw bese melez na angorka i persiska...mi fali:(
 
N

Nephthys

Гостин
The smallest feline is a masterpiece! рекол Леонардо Да Винчи и јас во целост се согласувам со него:smir:.Имам три мачки и едноставно ги обожавам.Мачорот на мојот живот се вика Џорџ и е единственото нешто на свет без кое не можам да живеам!
 
N

Nephthys

Гостин
Малку информации за мачката.:costumed2
Припитомена е уште во стариот Египет пред 4000 години каде што била сметана за божество.Мачката посебно во младоста станува најприврзана со оној кој си игра со неа и ја мази,додека е најмалку важно кој ја храни,со самото тоа мачката ја покажува нејзината непоткупливост.Мачката има 6 пати подобар слух од човекот,а 4 пати подобар вид.Првите мачки всушност личеле на огромни рисови,гепарди,леопарди и живееле во Средна Европа,Африка и Америка.Мачката е најинтелегентно животно кое живее со човекот и веке одамна нема позначајна функција освен да биде галена и мазена,но не било одсекогаш така.Египетската уметност сведочи за тоа дека Старите Египќани ги обожавале мачките како божества, а оној кој ке ги повредил бил казнуван со смрт.Нубиската мачка се сметала за совршено животно,а божицата на месечината и плодноста Баст(ет)-била извајана со глава на мачка.По смртта мачките биле мумифицирани,а исто така и глувците(за да бидат храна за мачките во задгробниот живот)Во Кина се верува дека со гледањето на очите на мачката може да се одреди колку е часот.И таму мачката била прогласена за свето животно и се викала мао или миу.Боженственоста и била признаена и во Вавилон,Бурма,Сијам и Јапонија каде ја нарекувале тигар што јаде од рака.
...а еве ја мојата мала тигрица Сунчица:back:
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
Ми се прави ќеф да си купам маче или да добијам на подарок.

Кажете ми...тешки се за во стан или совршено би се вклопиле?
 
N

Nephthys

Гостин
Мачката е совршена за во стан,се што и треба е храна,свежа вода и песок.Башка што се исклучитечно педантни животни се бањаат сами неколку пати на ден и немаат никаков мирис.Ако си болен или нерасположен ке лежи до тебе и ке пробува да те развесели....ма едноставно мачките се соврженство обавезно да си земеш една:smir:
 

rustyblades

Stiff Upper Lip
Член од
19 февруари 2007
Мислења
611
Поени од реакции
35
Epten sum mackar. Najubava macka so sum videl bese i e kaj baba mi u kocani. Mira se vika mackata i e nogu graciozna. Nekoja pepel boja e i epten e zakon. pozdrav do site catlovers
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
4.059
Поени од реакции
2
Јас имам чисто бела "angorka" и многу си ја сакам . Ми доаѓаат луге дома да ја носат по 2-3 дена кај нив за да се пари со нивните мачки(дека е мажјак) а Тоше не оди па ми ги носат кај мене дома и мајка ми се шекнува....
 

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.855
Volkswagen напиша:
Ми се прави ќеф да си купам маче или да добијам на подарок.

Кажете ми...тешки се за во стан или совршено би се вклопиле?
Освен влакната кои ќе ги имаш насекаде, па ќе мораш мнооогу да чистиш, воопшто не се тешки и не бараат којзнае какво посебно внимание, освен тоа што кажа членката над мене. А тоа кога си нерасположен или болен или што и да е, кога ќе ти седне во скут и ќе почне да преде, ќе видиш дека се` лошо од тебе ќе извади ... едноставно, многу смирувачки делуваат и ти препорачувам без двоумење да си земеш.:igra:
 
N

NeMiRnA

Гостин
A da i nekoj ako ima mali macinja neka kaze,osobeno ako ima sansi da stanat kako mackata maja na Viktorgg:)
 

Devil-King

Пациентот од Бардовци
Член од
3 февруари 2007
Мислења
1.009
Поени од реакции
67
Јас и женска ми не можиме да живееме без мачиња па планираме да отвориме фарма хеххе...она има 4 а јас 8...:) (ova e kaj devojka mi se vika Markus:)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom