Матура

Член од
6 јуни 2014
Мислења
293
Поени од реакции
64
да знаев ќе пишев.

А и не нзачи ни ова дека е 100% точно,така дознав,дека во корчагин им кажале да обрнат внимание на 6-7 книги,од кои 3 ги најдов во тестот 2007(тргнат од матура.гов) и 2012 август(тргнат од матура.гов)[DOUBLEPOST=1433942131][/DOUBLEPOST]
Тие се есејот.[DOUBLEPOST=1433943065][/DOUBLEPOST]Колку онакви текстови,како на пример Шоља кафе,кои се реално прелесни и за ретардирани,ќе има на нашиов текст ? гледам од 2013 надоле,имале по 3-4 текста такви...
Зa тие текстoјте вкупнo oкoлу 25 бoдa се...
 
Член од
9 август 2014
Мислења
292
Поени од реакции
445
Дали некој со сигурност знае дали ќе има пишување жалба,молба бла бла -прашувам за македонски јазик . Професориве викаат да не учиме,ама не знам баш....[DOUBLEPOST=1433891544][/DOUBLEPOST]
се бројат
l[DOUBLEPOST=1433892098][/DOUBLEPOST]
Гледај да не ја промашиш темата,да оставаш два прста место пред параграфите.Добра преодна реченица и секако придржувај се до зборовна граница.Најлошо е да освоиш 0 поени,содржински ќе поминеш некако
Фала :)
 
Член од
18 август 2011
Мислења
56
Поени од реакции
11
од она што им кажале во корчагин да обрнат внимание,кога го споредив со тестовите 2007 и 2012 август,испаѓаат 3 книги
-Странецот
-Диво месо
-Панонски Легенди

а вкупно се 5.Доста е и волку да знаеме и да се тие...:D
Брат дај прати го тај 2007ма... ако уопште постое таков ?
 
Член од
19 февруари 2015
Мислења
7
Поени од реакции
0
се знае ли конечниот наслов на есејот по реализам?
 
Член од
27 септември 2010
Мислења
3.993
Поени од реакции
5.425
Сега разговарав со професорката по македонски јазик и ми рече дека сигурно ќе ги нема Процес и Цар Едип бидејќи тие ќе ги вметнат наредната матура(догодина). Насекаде се дигна прашина дека овие дела ќе сме ги имале на тестот. Во врска со темата, едни професорки викат едно,други друго. Главно пишувајте за општеството согледано преку ликовите на делата во реализмот. Ако некој дознае нешто во врска со делата што ќе ни бидат со прашања нека сподели овде.
 
Член од
21 јуни 2010
Мислења
192
Поени од реакции
13
не разбирам зошто се крева прашина околу темата.. јасно е кажано дека ќе биди споредба меѓу два ликови од делот реализам.. единствени дела од реализам се злосторство и казна и чичко горио.. значи споредба меѓу раскољников и горио во главниот дел ќе имате, вовед можи општо за реализам и на крај заклучок.. :)
 
Член од
7 јуни 2015
Мислења
11
Поени од реакции
4
да не знае некој како да напишеме убаво за вовед оди тоа на скоро сите им претставува потешкотија ако сака нека напише.
 
Член од
10 јуни 2015
Мислења
3
Поени од реакции
0
moralno etickata slika na francuskoto i ruskoto opstestvo vo realizamot
 
Член од
20 мај 2015
Мислења
21
Поени од реакции
7
А некој добродушен да објави есеј за реализам ?:cuc: Би му бил благодарен многу :)
 
Член од
10 јуни 2015
Мислења
1
Поени од реакции
0
Професорката по македонски ни рече дека темата ќе биде: Карактеристиките на реализмот во светската литература преку делата на - Достоевски, Балзак и Толстој
Се мисли на делата : Злосторство и казна, Чичко Горио и Смртта на Иван Илич
 
На врв Bottom