Математичка мистерија

D

Deleted member 12196

Гостин
Калашников не користев ама Excel не беше забранет.
Резултатот треба да го добијам како оценка. :)
Никогаш не сум учел трети корен. Кога (и каде) се учи тоа?
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.051
Поени од реакции
11.379
Никогаш не сум учел трети корен. Кога (и каде) се учи тоа?
Би требало да е петто-шесто одделение.
Ќе дадам хинт, резултатот на оваа равенка е екстремно едноставен број.
 
D

Deleted member 12196

Гостин
Би требало да е петто-шесто одделение.
Ќе дадам хинт, резултатот на оваа равенка е екстремно едноставен број.
Напишав дека дојдов до резултатот. Користев Excel, калкулатор беше забранет. Резултатот ќе ми биде оценка (затоа што мамев).
Инаку не паметам кога учев за квадратен корен (можеби во средно), трети корен не сум учел. Ако некаде ми требаше го пресметував со логаритми.
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
9.515
Поени од реакции
13.635
Ако не згрешив негде.....трети корен од 16 е одговорот...

Пс.неможам да ставам слика.....нешто форумот повторно зеза...
 
D

Deleted member 12196

Гостин
Ајде малку дигитална математика. Со поместување на две кибритчиња да се добие најголемиот можен број.
805.jpg

Напомена:
Пред единица секогаш постои празен простор (не е дозволено од нулата да добиеме три единици).
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
18.257
Поени од реакции
32.138
Ајде малку дигитална математика. Со поместување на две кибритчиња да се добие најголемиот можен број.
Прегледај го приврзокот 282046
Напомена:
Пред единица секогаш постои празен простор (не е дозволено од нулата да добиеме три единици).
... долното лево исправено кибритче од 8 станува 9 кога се префрлува на 5 во горниот дел и се добива 9, а од средната 0 левото долно исправено кибритче се подига хоризонтално и се добива 9, ....крајно добиваме 999 бројка! :)
 
Последно уредено:
Член од
7 јули 2013
Мислења
1.462
Поени од реакции
9.177
Ајде малку дигитална математика. Со поместување на две кибритчиња да се добие најголемиот можен број.
Прегледај го приврзокот 282046
Напомена:
Пред единица секогаш постои празен простор (не е дозволено од нулата да добиеме три единици).
3051 ?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom