Математичка мистерија

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.707
Поени од реакции
27.670
Ајде бе газди?
Во однос на првото прашање, дали x квадрати можат да формираат голем квадрат...
Ако почнеме да запишуваме колку квадрати се потребни за да се формира голем квадрат
1
4
9
16
25
.....
Можеме да забележиме две работи
  • секој следен број во низата е добиен со зголемување на претходниот за разликата од претходните 2 броеви +2 [25=16+(16-9+2)], но и можеби поважно
  • бројот е секогаш квадрат од природните броеви (4^2=16, 5^2=25..). Hence, квадрати :D
Број на мали
мали квадрати | Потребни страни

1 | 4
4 | 12
9 | 24
16 | 40
25 | 60

Find the pattern.
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.086
Поени од реакции
11.485
36 | 84 (6 * 14)
49 | 112 (7 * 16)
64 | 144 (8 * 18)
81 | 180 (9 * 20)
100 | 220 (10 * 22)
121 | 264 (11 * 24)
144 | 312 (12 * 26)
169 | 364 (13 * 28)
196 | 420 (14 * 30)
225 | 480 (15 * 32)
256 | 544 (16 * 34) < 576
289 | 612 (17 * 36) > 576

Со 576 не може, 16 страни е максимумот за 544 квадрати
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.707
Поени од реакции
27.670
36 | 84 (6 * 14)
49 | 112 (7 * 16)
64 | 144 (8 * 18)
81 | 180 (9 * 20)
100 | 220 (10 * 22)
121 | 264 (11 * 24)
144 | 312 (12 * 26)
169 | 364 (13 * 28)
196 | 420 (14 * 30)
225 | 480 (15 * 32)
256 | 544 (16 * 34) < 576
289 | 612 (17 * 36) > 576

Со 576 не може, 16 страни е максимумот за 544 квадрати
Чекај, чекај, да не си се збунил малку?
Лево ти се малите квадрати, десно ти се потребните страни за тие мали квадрати да формираат голем квадрат.
Прашањето беше

Дали 576 мали квадрати можат да направат голем квадрат, и, ако да, колку страни ќе бидат потребни?
 
Член од
3 април 2020
Мислења
905
Поени од реакции
508
576 е полн квадрат 24^2 значи може, кога веќе си ја упростил задачата :) . Мене ми излезе 1200 (4*1,4*(1+2),4*(1+2+3), 4*(1+2+3+4) , . . . ,4*(1+2+3+...+24)), па 4*(1+2+...+24)=4*300=1200.:)
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.772
Поени од реакции
36.467
IMG-d603c2930fe58497fa388a72077ed52e-V.jpg


...се расправаат на ФБ, дали е 1 или 4 резултатот! :toe:
 

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.448
Поени од реакции
4.282
1 треба да е
пошто изразот е техничке(36 : (3*(8-6))):6
ако беше (36*(8-6): 3) :6 ќе беше 4
 

Kajgana Shop

На врв Bottom