Мандиќ:Подобро нова Југославија отколку кираџии во ЕУ

Дали сте за повторно создавање на Југославија на некој друг начин?

  • Да

    Гласови: 59 57,8%
  • Не

    Гласови: 43 42,2%

  • Вкупно гласачи
    102

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Не сум југоносталгичар воопшто, но ајде да размислуваме егзистенцијално, не национално.
Како можат малите јужно словенски народи да ги одбранат своите национални држави?
Во ЕУ сигурно неможат, бидејќи тамошните главни играчи се со намера да ги купат комплет нивните држави, стратешките локации, ресурси, објекти, индустрии и тоа и го направија.
Само со здружување на тие јужно словенски држави тие можат да егзистираат и подобро да го одбранат суверинитетот на своите држави.
Е сега подобро да се умре во ЕУ или да се живее во сојуз на јужно словенски држави?
Мое цврсто убедување е дека и потенцијалот и на новата Југославија не е доволен да се одбраниме од рептилите од западните кралски фамилии и Ватикан.
Ние како словенски држави треба да си формираме сојуз на словенски држави каде Русија ќе биде чуварот на тој сојуз.
Не сталинистичка Русија, туку преродена духовно ојакната мајка Русија.
Ако Македонецот и Македонија можеа да го подарат најсветото свое учење и знаење на Рускиот народ, тогаш и Рускиот народ во тешки времиња за нас треба да го иницираме за одрбана на нашите словенски вредности.
Се друго и за Русија и за сите словенски народи е духовна и материјална смрт.
Ако не е така, погледенете ги словенските држави, нивниот наталитет, нивниот духовен развој, нивниот начин на живот според западни норми, дали се тие среќни, дали тие држави на долг рог се одрживи ?

Честитки за Мандиќ, тоа е насоката по кога треба да се движат словенските народи.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.910
Поени од реакции
31.242
Не сталинистичка Русија, туку преродена духовно ојакната мајка Русија.
Шо има врска Русија и Руси со Македонија и Македонци ?!?!
Башка народ башка историја башка култура...
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не сум југоносталгичар воопшто, но ајде да размислуваме егзистенцијално, не национално.
Како можат малите јужно словенски народи да ги одбранат своите национални држави?
Во ЕУ сигурно неможат, бидејќи тамошните главни играчи се со намера да ги купат комплет нивните држави, стратешките локации, ресурси, објекти, индустрии и тоа и го направија.
Само со здружување на тие јужно словенски држави тие можат да егзистираат и подобро да го одбранат суверинитетот на своите држави.
Е сега подобро да се умре во ЕУ или да се живее во сојуз на јужно словенски држави?
Мое цврсто убедување е дека и потенцијалот и на новата Југославија не е доволен да се одбраниме од рептилите од западните кралски фамилии и Ватикан.
Ние како словенски држави треба да си формираме сојуз на словенски држави каде Русија ќе биде чуварот на тој сојуз.
Не сталинистичка Русија, туку преродена духовно ојакната мајка Русија.
Ако Македонецот и Македонија можеа да го подарат најсветото свое учење и знаење на Рускиот народ, тогаш и Рускиот народ во тешки времиња за нас треба да го иницираме за одрбана на нашите словенски вредности.
Се друго и за Русија и за сите словенски народи е духовна и материјална смрт.
Ако не е така, погледенете ги словенските држави, нивниот наталитет, нивниот духовен развој, нивниот начин на живот според западни норми, дали се тие среќни, дали тие држави на долг рог се одрживи ?

Честитки за Мандиќ, тоа е насоката по кога треба да се движат словенските народи.
Не знам како гледаш например една Полска да се приближи отново ком Русиja или земи една Чешка или земи една Словениja. Това са аутопии и абсурди, които ни зборуваш.
Таа маjка Русиja за коjaто ни збориш е истата СССР, само нашминкана. Се уште државите от източниот блок памтат и немат никаква намера да се вратат наназад.
Недеj да драматизираш работите, да не би преди това само со Русиja да са били сите словенски држави, па са зачували своите словенски традиции, своja jaзик и така натаму...???
Тиja словенски држави беха изцедени, беха промити со лудоста на точно истата таа Русиja со малки добавки наречена СССР. Таа држава затри сите вредности, таа држави затри традиции,затри верата на лугето и когато се разпадна остави изцедени државите от източниот блок, а днес те уште ближат жално рани от това што им беше сторено!!!

----
Относно целостната тема - новото може да биде србославиja, но нема начин да биде нова Jгославиja во старите си форми, а да не зборуваме поголема...
Нека да си припамтим и какво беше прашането на референдумот за независност .... отворената задна врата постои.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.699
Не сум југоносталгичар воопшто, но ајде да размислуваме егзистенцијално, не национално.
Како можат малите јужно словенски народи да ги одбранат своите национални држави?
Во ЕУ сигурно неможат, бидејќи тамошните главни играчи се со намера да ги купат комплет нивните држави, стратешките локации, ресурси, објекти, индустрии и тоа и го направија.
Само со здружување на тие јужно словенски држави тие можат да егзистираат и подобро да го одбранат суверинитетот на своите држави.
Се друго и за Русија и за сите словенски народи е духовна и материјална смрт.
Ако не е така, погледенете ги словенските држави, нивниот наталитет, нивниот духовен развој, нивниот начин на живот според западни норми, дали се тие среќни, дали тие држави на долг рог се одрживи ?

Честитки за Мандиќ, тоа е насоката по кога треба да се движат словенските народи.
................славјански ние не успеавме една многу помала скаламерија како Југославија да ја менаџираме како треба , од кај па ти онака наивно си мислиш дека некоја мегало творба, па уште со руски евреи на чело ќе функционира ???
Пред некој ден читав еден текст околу еден проект каде патем беше спомнато....( се случува во 30-те години на минатиот век...Украина):

Местные деревни представлјали собој поселок, расположенныј вдоль дороги и состојаштиј из 3-х четко разделенных частеј.

јавных границ не было, но резко менјалсја характер и вид построек.
Перваја часть деревни - немцы. Чистенькие домики, палисадники, ухоженные огороды и сады. Скотина и куры по дороге не ходјат. Улицы подметены. Полныј порјадок.
Втораја часть деревни - украинцы. Хаты хотја и побелены, но покосились, а местами и обвалились. Заборы повалены. Куры и свиньи ходјат по улицам. На дороге грјазь. Хозјајство запуштено и нет порјадка.

Третьја часть - оседлые казахи. Дома - глинобитные помештенија с плоскими крышами, без окон и двереј. Вокруг этого помештенија, кроме грјази нет ничего. Постројка состоит из двух частеј. В правом загоне живут лјуди, а в левом - скот. Никаких двереј нет, висит занавеска из кошмы или тростниковој циновки.
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Шо има врска Русија и Руси со Македонија и Македонци ?!?!
Башка народ башка историја башка култура...
Јазик, писмо, вера, традиции и лепота.
--- надополнето: 25 јануари 2012 во 12:37 ---
Не знам како гледаш например една Полска да се приближи отново ком Русиja или земи една Чешка или земи една Словениja. Това са аутопии и абсурди, които ни зборуваш.
Таа маjка Русиja за коjaто ни збориш е истата СССР, само нашминкана. Се уште државите от източниот блок памтат и немат никаква намера да се вратат наназад.
Недеj да драматизираш работите, да не би преди това само со Русиja да са били сите словенски држави, па са зачували своите словенски традиции, своja jaзик и така натаму...???
Тиja словенски држави беха изцедени, беха промити со лудоста на точно истата таа Русиja со малки добавки наречена СССР. Таа држава затри сите вредности, таа држави затри традиции,затри верата на лугето и когато се разпадна остави изцедени државите от източниот блок, а днес те уште ближат жално рани от това што им беше сторено!!!
Како се зближија една Франција и Германија, па сега дури ЕУ замислиле и федерација да ја прават.
Времето за кое говориш беше лошо и по самите Руси, они пострадаа најмногу.
Дека има ресидиви од тоа минато, има во Русија.
Дека треба да покажеме нов правец, треба, ама за тоа треба освестен човек а не човек кој една иста лента си врти.
--- надополнето: 25 јануари 2012 во 12:42 ---
................славјански ние не успеавме една многу помала скаламерија како Југославија да ја менаџираме како треба , од кај па ти онака наивно си мислиш дека некоја мегало творба, па уште со руски евреи на чело ќе функционира ???
Пред некој ден читав еден текст околу еден проект каде патем беше спомнато....( се случува во 30-те години на минатиот век...Украина):
Се зависи од тоа како ја формираш таа творба.
Ако видиш Југославија како се формираше беше јасно дека таа е осудена на пропаст.
Човекот треба постојано да учи од сопствените грешки ако сака да егзистира како таков, ако не ќе си угине.
Словенот со својот потенцијал интелектуален, духовен, материјален има можност да биде господар на своето.
Уште во антиката има записи за овој народ за кого се вели, најбројни се на планетата заедно со Индијците и можат да владеат со неа, но толку се раскарани помеѓу себе да тоа никогаш нема да се случи.
Значи зависи од свеста на секој поединец која после се пренесува на целото опшество.
Мојата свест и совест говори дека на глобалните процеси кои се случуваат во моментот, нам, на сите Славјани, не ни одговара, затоа што сме претворени во обични робови, обично потрошачко опшество.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Како се зближија една Франција и Германија, па сега дури ЕУ замислиле и федерација да ја прават.
Времето за кое говориш беше лошо и по самите Руси, они пострадаа најмногу.
Дека има ресидиви од тоа минато, има во Русија.
Дека треба да покажеме нов правец, треба, ама за тоа треба освестен човек а не човек кој една иста лента си врти.
Факт е дека Франциja и Германиja се зближиха, но нито едната, нито другата не е била во сферата на влиjaние на другата и винаги са били противници. Тука е разликата.Целиот източен блок беше диктиран от таа држава за коjaта ти ни зборуваш. Оште са живи лугето, кои памтат.
Jaс не велам дека русите не настрадаха от това што помина - наспроти и те настрадаха, но днес нема промена. Днешната Русиja не е онаja царска Русиja. Днешната Русиja се повеке и повеке си личи на СССР, само е нашминкана.
Русиja мора да мине през своето чистилиште, за да може да се изправи и да нуди каквото и да е во бившиот източен блок.
Се зависи од тоа како ја формираш таа творба.
Ако видиш Југославија како се формираше беше јасно дека таа е осудена на пропаст.
Човекот треба постојано да учи од сопствените грешки ако сака да егзистира како таков, ако не ќе си угине.
Словенот со својот потенцијал интелектуален, духовен, материјален има можност да биде господар на своето.
Уште во антиката има записи за овој народ за кого се вели, најбројни се на планетата заедно со Индијците и можат да владеат со неа, но толку се раскарани помеѓу себе да тоа никогаш нема да се случи.
Значи зависи од свеста на секој поединец која после се пренесува на целото опшество.
Мојата свест и совест говори дека на глобалните процеси кои се случуваат во моментот, нам, на сите Славјани, не ни одговара, затоа што сме претворени во обични робови, обично потрошачко опшество.
И какво научи от грешките?
 
S

serpentipc

Гостин
Днешната Русиja не е онаja царска Русиja. Днешната Русиja се повеке и повеке си личи на СССР, само е нашминкана.
И какво научи от грешките?
Дали си бил во Русија и дали си живеел таму за да знаеш каква е Русија и кон што се стреми?
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Факт е дека Франциja и Германиja се зближиха, но нито едната, нито другата не е била во сферата на влиjaние на другата и винаги са били противници. Тука е разликата.Целиот източен блок беше диктиран от таа држава за коjaта ти ни зборуваш. Оште са живи лугето, кои памтат.
Jaс не велам дека русите не настрадаха от това што помина - наспроти и те настрадаха, но днес нема промена. Днешната Русиja не е онаja царска Русиja. Днешната Русиja се повеке и повеке си личи на СССР, само е нашминкана.
Русиja мора да мине през своето чистилиште, за да може да се изправи и да нуди каквото и да е во бившиот източен блок.

И какво научи от грешките?
Русија ја возобнови руската православна црква, се вратија храмовите, христијанството повторно си го зема своето место во општеството. Јас ја гледам како земја која заздравува со сите пропратни болести. Немој да ми кажеш дека САД и ЕУ се целосно здрави држави.
ЕУ се повеќе личи на СФРЈ, бирократија, антиинтелектуална заедница, каде мора да си дебил за да бидеш некој и нешто.

СФРЈ.
Партиска држава, каде лижачи, гребатори и неинтелигенти луѓе одат напред, останатите или се иселуваат или завршуваат на маргините од опшеството.
И вие ја имате истата болест.
 

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Русија ја возобнови руската православна црква, се вратија храмовите, христијанството повторно си го зема своето место во општеството. Јас ја гледам како земја која заздравува со сите пропратни болести. Немој да ми кажеш дека САД и ЕУ се целосно здрави држави.
ЕУ се повеќе личи на СФРЈ, бирократија, антиинтелектуална заедница, каде мора да си дебил за да бидеш некој и нешто.

СФРЈ.
Партиска држава, каде лижачи, гребатори и неинтелигенти луѓе одат напред, останатите или се иселуваат или завршуваат на маргините од опшеството.
И вие ја имате истата болест.Баш така, НАРОДОТ И ЦРКВАТА ЕДНО!
 
Член од
16 декември 2009
Мислења
1.278
Поени од реакции
1.004
Заедничка држава помеѓу Србите,Хрватите и Бошњаците во овој период е најлошото можно решение ама тоа си е нивна работа и како сакаат така нека прават.Прашањето е зошто ние да влеземе во таква лудница.
ИДЕЈАТА за југословенство е добра и можеби единствено решение за напредок и развој на овие државички ама опасно ја поебаа Хрватите,и Словенците за на крај да ја дооплескаат Србите.
Сега казната за растурањето на Југославија ќе ја плаќаме сите ама најмногу сакам да ја платат Хрватите и Словенците и само така правдата може да биде задоволена.
Затоа сите нивни маки и проблеми јас ги гледам со задоволство затоа што тоа е спроведување на правдата, т.е. казна за неправдата што ни ја сторија на нас Македонците кој со ништо не придонесоа да се растури Југославија.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.910
Поени од реакции
31.242
Јазик, писмо, вера, традиции и лепота.
Јазик руски не разбирам ни јас ни мнгумина овде во МК, за руски филм ми треба превод за англиски па и германски - не.

Православни се и Грците и Бугарите и Србите али не мислам дека сме ни Срби ни Грци ни Бугари.

Традиција ама баш никаква заедничка немаме. Освен ако не мислиш на верски празници дека се заеднички али ни во ора ни во народни песни или фолклор ни во обичаи не сме слични

Лепота е субјективна работа, на некој му се убави украинки некој се пали на орјенталки некој на цркињи

Не осеќам никаква носталгија ко ќе помислам на карпатите.
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.800
Поени од реакции
1.031
Ми се повраќа од анкетата..:sick:
 
M

Muranyi

Гостин
И покрај тоа што ваква т.н. Нова Југославија нема реални шанси во доста догледно време да се воспостави,местото на Македонија сигурно не е во фашистичка ЕУ.Мене ми е навистина жал што нивните сплеткарења и пропаганда успеаја и просечниот Македонец и верувам сите екс-Ју народи да развијат таква антипатија и чувствуваат толкава одвратност кон Југославија.Ние никогаш нема да бидеме свои на своето во ЕУ,ќе бидеме последна дупка во таа криминогена организација,како што се впрочем и Бугарите.Идејата за обединување на сите словенски народи на Балканот никако не може да биде лоша и јас ја подржувам истата.Времето ќе покаже каква аждаја е таа ЕУ во која многумина се крстат а поима немаат зошто е тоа така.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Русија ја возобнови руската православна црква, се вратија храмовите, христијанството повторно си го зема своето место во општеството. Јас ја гледам како земја која заздравува со сите пропратни болести. Немој да ми кажеш дека САД и ЕУ се целосно здрави држави.
ЕУ се повеќе личи на СФРЈ, бирократија, антиинтелектуална заедница, каде мора да си дебил за да бидеш некој и нешто.

СФРЈ.
Партиска држава, каде лижачи, гребатори и неинтелигенти луѓе одат напред, останатите или се иселуваат или завршуваат на маргините од опшеството.
И вие ја имате истата болест.
Никоj не кажа какво направи КГБ тамо, зашто? Никоj не кажа на лугето коj управува со РПЦ.РПЦ никога не отвори картите на масата да се извини на лугето. РПЦ не е одвоена от федерациjaта и служи тесно на олигархиjaта, за коja е добро да се држат масите мирно и тивко посредством религиjaта,коjaто религиja им ja беха отзели истите тези,кои днес ги гледаш во храмот "Христос Спасител" среде Москва.
Ти продолжуваш да ми зборуваш за САД и ЕУ. Прво САД е многу далеку па да ja гледам и не ja мешам, а ЕУ не е држава. Ти сакаш да ги наметнеш во разговора, не jaс.
Запамти, сека држава треба сама да обстоува(ако не може-нека загине. Нема ништо лошо и во това.) и сама да развива своjaта култура. Помошт-може, но не и това што ти ми зборуваш.
--- надополнето: 25 јануари 2012 во 15:05 ---
Дали си бил во Русија и дали си живеел таму за да знаеш каква е Русија и кон што се стреми?
Не ми е потребно да сум живjaл тамо, заштото сум живjaл во 16-тата република на СССР и се уште памтам, се уште гледам, се уште чувам. Дали ти си живjaл некога во тврдото jaдро на източниот блок, коjто создаде СССР?
 
S

serpentipc

Гостин
Не ми е потребно да сум живjaл тамо, заштото сум живjaл во 16-тата република на СССР и се уште памтам, се уште гледам, се уште чувам. Дали ти си живjaл некога во тврдото jaдро на източниот блок, коjто создаде СССР?
Да, пет години живеев во Русија, 2006-2011. Верувај, не е тој СССР што го памтиш. Имаат доста навики што треба да ги искоренат (и сите постсоцијалистички земји ги имаат), ама со брза стапка ги достигнуваат западноевропските земји. Има и доста криминал, има многу новопечени милионери, а колку што знам тоа не се одлики на стариот СССР.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom