Мандиќ:Подобро нова Југославија отколку кираџии во ЕУ

Дали сте за повторно создавање на Југославија на некој друг начин?

  • Да

    Гласови: 59 57,8%
  • Не

    Гласови: 43 42,2%

  • Вкупно гласачи
    102

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.286
Поени од реакции
10.012
Теорија нема, било је некад давно...
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.054
Поени од реакции
6.440
Чудно оние што кликат на ДА не се појавуват во јавност да образложат, зошто , како, што.
Добро би било да се слушне како го замислуват тој процес, под кои услови и дали воопшто е реално?
 
Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.284
човекот добро кажува -дека ќе бидат на опашката,што не нуди баш развој и просперитет + тука се многу јаки играчи кои никогаш нема да те остават да им се приближиш.........створање на една балканска унија ќе биде одлично решение,кое за жал тие големи играчи нема да го дозволат за брзо време......
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.084
Поени од реакции
8.222
Сум, но ни под разно со истото политичко и општествено уредување.
 
M

.:makedonec:.

Гостин
Писателот Игор Мандиќ смета дека Хрватска нема да има голема полза од влезот во Европската унија (ЕУ) и дека единствена можност е повторно обединување на јужнословенските народи, но не стариот начин.

„Ние влегуваме во ЕУ како кираџии, мораме да ја поднесеме судбината дека ќе бидеме третирани како резервна станица за келнери и проститутки и не верувам дека тука нешто посебно ќе профитираме“, рече Мандиќ во интервјуто за „Нови лист“, со оценка дека за Хрватска најдобро решение е повторно обединување на јужнословенските народи, но не на стариот начин.

„Тврдам дека единствена можност е повторно обединување на јужнословенските народи. Никако на стариот начин и никако еднопартиски како стара Југославија, но јас не сум институција да можам тоа да го разработам“, рече Мандиќ.

Тој денешна Хрватска ја опишува како алкохоличар кој се тресе во апстиненцијална треска.

„Сè пропаѓа, сите институции отидоа по ѓаволите, сè е распродадено, искрадено, подарено и зошто да се продолжува со непотребниот труд“, заклучува Мандиќ. /крај/б/ст

http://www.time.mk/read/1e1ada9fe3/e0efcb882e/index.html

Што мислите околу ова прашање???
Можно ли е воопшто???
И ако да под кои ислови и на кој начин би се спровело тоа.

Не не нема потреба ... стотици години се боревме за своја држава и не сакаме да ја федерализираме, пак... ја би преферирал Голема Македонија (бидејки реално гледано Голема Македонија е по остварлива од Нова Југославија) , а и пак ќе заврши со некоја крвава војна - уште пред да се оформи !
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.876
Поени од реакции
40.193
Екс-Југословенските народи се како рака со пет прста РАЗДЕЛЕНИ, ама ако дојде некој окупатор тогаш тие 5 прста се спојуваат и станува ТУПАНИЦА.
Ако дојде некој од странство и се умеша за*бал работа...
;)
WTF?

:facepalm:
 
P

PewDiePie

Гостин
Каква рака,какви прсти какви екс-југословенски народи,каква нова југославија.....нормални ли сте.:facepalm:
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.072
Не не нема потреба ... стотици години се боревме за своја држава и не сакаме да ја федерализираме, пак... ја би преферирал Голема Македонија (бидејки реално гледано Голема Македонија е по остварлива од Нова Југославија) , а и пак ќе заврши со некоја крвава војна - уште пред да се оформи !
Нова Југославија, ама не како што била, значи луѓето и стоките да може лесно да поминуваат граници и заедничка политика за земјоделието и искористувањето на енергијата, на пример Србија и Хрватска е те како се добри земјоделски земји, а Македонија и Грција имаат најмалку 250 денови сонце во годината и може да се искористат за сончева енергија која лесно би се дистрибуирала на цел Балкан, во овој поглед да т.е за народите што живеат тука тоа би било одлично, но бидејќи политичари би го правеле тоа, а тие за власт имаат волкав газ и нормално суверенитетот и интегритетот и независноста на државата да бидат гарантирани, т.е унијата да не биде политичка туку ориентирана за подобро распределување на ресурсите бидејќи Балканот и те како е богат со нив, вода, сонце и стратегиска местоположба, крај краева на овие простори се изградени и првите цивилизации заради ресурсите
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.143
Поени од реакции
8.539
Зони, рампи и пајак-возила, користени како во Скопје, со дискриминација и незаконско казнување има само во некои градовите на бивша Југославија. Основната „ идеја “ е примерот на Белград, кој потоа е певземен во Загреб, па така натаму. Се работи за „ југославише специјалитет “
И ние не сме подолу. Од 2008 скопска Топлификација воведе мерење на „ испорачаната “ топлинска енергија за да си ги покачи цените ( ова мерење не е точно ). Сега има планови и овој „ југославише специјалитет “ да го превземат во Белград.
 

Инкогнито Original

еден низаеден
Член од
11 јули 2008
Мислења
2.771
Поени од реакции
1.148
Сум за создавање, али под услов тоа да биде во модерно уредување - демократија (у вистинска смисла на зборот), а не социјализам како некогаш и да не затворат ко кутрите Корејци кои уште се во жалење пошто им умрел Богот. Само едно е моја желба друго е реалноста. Нема шанси, барем не во наредниве десет до петнаесет години.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.910
Поени од реакции
31.242
Сум за создавање, али под услов тоа да биде во модерно уредување - демократија (у вистинска смисла на зборот), а не социјализам како некогаш и да не затворат ко кутрите Корејци кои уште се во жалење пошто им умрел Богот. Само едно е моја желба друго е реалноста. Нема шанси, барем не во наредниве десет до петнаесет години.
мултинационална, мултикултурна и мултирелигиска земја тешко дека ќе опстои со повеќепартиски систем пошто во такви услови партиите ќе бидат национално настроени со пораки и програми кои ќе фаворизираат една нација или култура или вера. Ќе треба да има едно заедничко тело едно претседателство со преставници на сите републики и замисли ко ќе ги изгласаат сите национално обоени какви планови проектри или договори ќе бидат во состојба да направат заеднички за сите? Кај ќе се инвестира, од каде ќе се зема вишок и каде ќе се преусмерува.... Во време на СФРЈ се одеше на развој на позаостанати региони, а голем дел од парите беа плод на економски поразвиените, или односи со други држави, Хрватска Словенија кои природно се наклонети кон Италија, Ватикан, Германија и Срби Црногорци кои се свртени кон Русија, или муслиманското население од Босна кое е добива помош и подршка од Арапскиот свет Саудиска Арабија..... Малце се и 15 години сето тоа да се надмине... ма и 50 се малце
 

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
4.073
Поени од реакции
5.238
да се праеше муабет дали да се прави заедничка држава со некоја која е средена по сите норми и економски развиена ке разберев ама да се организираш со некој кој е бетер од нас, стварно не знам што мислат овие што кликаат ДА.
 
M

.:makedonec:.

Гостин
Екс-Југословенските народи се како рака со пет прста РАЗДЕЛЕНИ, ама ако дојде некој окупатор тогаш тие 5 прста се спојуваат и станува ТУПАНИЦА.
Ако дојде некој од странство и се умеша за*бал работа...
;)
Боооог да чува ... што збориш бе ти ,... тие 5 прста се со ''скршеници'' и ''рани'', како прво никогаш нема да се соберат во тупаница , како второ тупаницата би била без сила оти е ''осакатена'' а и нема потреба стварно малку ли крв се пролеа , ќе си живееме како знаеме, и ние македонците би биле задоволни ако успееме да ја оправиме оваа држава, да си застанеме на свио нозе и да ги зееме работите во наши раце и да не е командуваат оние со белите тавчиња на главите !;)
--- надополнето: 10 јануари 2012 во 15:12 ---
Нова Југославија, ама не како што била, значи луѓето и стоките да може лесно да поминуваат граници и заедничка политика за земјоделието и искористувањето на енергијата, на пример Србија и Хрватска е те како се добри земјоделски земји, а Македонија и Грција имаат најмалку 250 денови сонце во годината и може да се искористат за сончева енергија која лесно би се дистрибуирала на цел Балкан, во овој поглед да т.е за народите што живеат тука тоа би било одлично, но бидејќи политичари би го правеле тоа, а тие за власт имаат волкав газ и нормално суверенитетот и интегритетот и независноста на државата да бидат гарантирани, т.е унијата да не биде политичка туку ориентирана за подобро распределување на ресурсите бидејќи Балканот и те како е богат со нив, вода, сонце и стратегиска местоположба, крај краева на овие простори се изградени и првите цивилизации заради ресурсите
Не не,... кажав претходно нема потреба, ''Нова Југославија'' е само нова пропаст , ќе се испорастури се ова само ќе им искористи на криминалците да транспортираат дрога и оружје без ризици, а и ќе се утепаме од вложувања во косово о босна за да ја оправиме нивната ептен јадна економија,... која е бетер и од нашта, нема потреба ја мислам и не се занесувајте само !
 
S

serpentipc

Гостин
Инаку на пример дијаспората никогаш не престанала да го живее Југословенскиот филм што значи оние кои биле далеку од случувањата и ден денес останале добри пријатели па така Српските клубови во Швајцарија се полни со Хрвати и обратно.
И не само дијаспората, туку и свежо заминатите. Јас студирам надвор од Македонија и тврдам дека се чувствува неверојатна блискост меѓу бившите југословенски народи, дури и кога се работи за младина, деца што не памтат баш што значело тоа да се живее во Југославија. Па да видите како србин и хрват заедно спремаат испити и како си помагаат, милина :)
 
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.565
Поени од реакции
634
Дали сте за повторно создавање на Југославија на некој друг начин?
Да
49 гласови
59,0%
*

Не
34 гласови

41,0%


хахахахха ме интересира дали ПАТРИОТИТЕ НА ГРУЈО ГЛАСАЛЕ НА ОВА АНКЕТА?,, а инаку ЕУ си е ЕУ, НАТО си е НАТО, Анкетата не вреди ниту 1%:tapp:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom