Малолетнички затвор?

iis

Mraf4i
Член од
12 септември 2007
Мислења
432
Поени од реакции
16
Луѓе ај нешо повеќе за малолетничкиот затвор во Македонија? Ако некој нешто знае, некој пример и сл., како функционира тоа кај нас?
Однапред благодарам
 

Apokalipto

(М)
Член од
4 март 2007
Мислења
15.578
Поени од реакции
2.573
Јас искрено поим немам како функционира ама еве како треба би требало да бидат казните - на германски начин за малолетнички деликвенти кои неможат да се поправат. Германско решение ТУКА

п.с Со полн пансион :)
 

Ѓорѓески

Бивши Скај Дог
Член од
25 мај 2007
Мислења
6.660
Поени од реакции
943
Имаше во Тетово но од 2001 година е префрлен во Идризово.

А за повеќе информации.....

Се зборуваше баш пред некое време дека се многу блиску до затворениците, кои се на одслужување високи казни што сепак е неприфатливо. Иначе кај нас ништо не функционира ама сепак се работа за малолетници кои сепак требаат да бидат третирани подобро, за да излеззат на правиот пат.
 

iis

Mraf4i
Член од
12 септември 2007
Мислења
432
Поени од реакции
16
Ја колку што казна малолетнички затвор се изрекува на казнено одговорен постар малолетник, кој сторил казнено дело за кое со закон епропишана казна потешка од 5 години затвор, а поради тешките последиви од делото и високиот степен на казнена одговорност не било оправдано да се изрече воспитна мерка според одредбата казнување на постари малолетници чл.87.
 

Ѓорѓески

Бивши Скај Дог
Член од
25 мај 2007
Мислења
6.660
Поени од реакции
943
Имаше во Тетово но од 2001 година е префрлен во Идризово.

А за повеќе информации.....

Се зборуваше баш пред некое време дека се многу блиску до затворениците, кои се на одслужување високи казни што сепак е неприфатливо. Иначе кај нас ништо не функционира ама сепак се работа за малолетници кои сепак требаат да бидат третирани подобро, за да излеззат на правиот пат.

Се цитирам самиот бидејќи морам да се поправам.

Тоа во Тетово беше Поправителен дом каде што одеа малолетници од секаков вид на кривично дело. И колку што знам ако се осудени на повеќе години тогаш седат во домот до 18 години и казната ако сеуште трае се префрлаат во Идризово.

Така да незнам дали тоа е исто Поравителен Дом и Малолетнички Затвор.
 

iis

Mraf4i
Член од
12 септември 2007
Мислења
432
Поени од реакции
16
Се цитирам самиот бидејќи морам да се поправам.

Тоа во Тетово беше Поправителен дом каде што одеа малолетници од секаков вид на кривично дело. И колку што знам ако се осудени на повеќе години тогаш седат во домот до 18 години и казната ако сеуште трае се префрлаат во Идризово.

Така да незнам дали тоа е исто Поравителен Дом и Малолетнички Затвор.
Jaс колку што знам има разлика меѓу Поправителен дом и Малолетнички затвор. Ипак фала:smir:
 

**Buli**

засекогаш дете!!!
Член од
3 декември 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
А јас колку што знам, во Македонија има само поправен дом...т.е. функционираше како таков до 2001 во Тетово, како што веќе кажавте, префрлен е у Идризово ради кризата...има околу 100-тина малолетници...јас лично имав можност со една од затвореничките од женскиот дел да разговарам, мислам дека лежеше за кражба ( инаку се 2, се на се) ама тие се сместени заедно со возрасните затворенички, а машките имаат посебен дел во Идризово...

Инаку знам дека поради немање на место ( барем така се произнесоа тамошните кај кои се обратив) околу 2-3 сериозни дела на малолетници се занемарени сега за сега, од кои едното стануваше збор за убиство од користољубие ( за кое инаку се изрекува доживотна затворска казна) каде што девојчето е ослободено...као наводно од (за цајканот) непознати причини.....

...така да...не верувам јас многу у нашиве поправни домови...
 

Yugo

Law rules
Член од
12 декември 2005
Мислења
8.251
Поени од реакции
28
Pa da za Popravniot dom vo Tetovo .. ali sepak... po site postovi so gi rpocitav do sea.. i kako so procitav so pisal buli.. toa so devojceto go pustile.. nema nikakva smisla.. sepak treba da ima edna ustanova za Maloletnicki zatvor. A toa sto momentalno Popravniot dom e prefrlen tamu vo Idrizovo.. nema nikakva smisla zatoa sto tamu lezat golemi kriminalci i ubijci.. pa moze tie deca koa ke izlezat od tamu da bidat uste pogolemi kriminalci otkolku sto bile i sto napravile kazneno delo :S
 

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
576
Од факс не носеа во затворот во Идризово.Имаше 1 малолетничка тогаш,коа била осудена за убиство кога уште била малолетна.Но по навршувањето на 18 години,не можела да остане во поправниот дом,па ја префрлиле во КПД Идризово заедно со полнолетните, но во нејзина соба,сама. Немало друг начин како да го регулираат тоа.Сега е заедно со еден куп жени измамнички,убијци и сл.Ич не чини тоа.Ич.
 

iis

Mraf4i
Член од
12 септември 2007
Мислења
432
Поени од реакции
16
Не чини луѓе мора нешо да преземе нешо државава барем подобри услови да има во секој затвор па и во малолетнички.
 

Mike Tyson

Never,never,NEVER GIVE UP!
Член од
20 август 2007
Мислења
2.630
Поени од реакции
156
абе затвориве ни се катастрофа,а за малолетниците незнам што да кажам греота....
 

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.405
малолетнички затвор а. ?

Абе.. јас колку што сум информиран.. малолетничкиот затвор е во Шутка...

Е сеа како се третираат малолетниците не знам.....

него друга една работа.. малолетички затвор.. значи што еве подразбираме под малолетници....
бидејќи има законска граница за кривична одговорност на полнолетни и малолетни.. . односно за малолетниве.. од 7 до 14 и од 14 до 18 години..
има постар и помлад малолетник.
а ова под седум е дете.
(ако не се лажам вака беше, ако некој знае повеќе слободно нека пише)
Е сеа... има и посебен режим за тоа како се третира малолетник.. според гореспоменатата граница од аспект на какво кривично дело извршил... па според тоа и тежината на казната....
дали тоа ќе биде зголемена родителска грижа под надзор или поправен дом . и сл..
 

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
576
Постар малолетник-од 16 до 18 години.
Помлад малолетник- од 14 до 16 години.

Од 7 години се смета дека детето е свесно за направеното дело, но не може да се казнува.
Така беше, нели?
И мислам дека само на постарите малолетници може да им се даде казна малолетнички затвор.
 

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.899
Поени од реакции
813
ova dali e predlog ili stvarno ke se pravi mislam deka ova treba i trebalo odamna da se napravi se poveke mi e krivo sto mladi deca vletuvaat vo kriminalni dejstvija i vo drugi gluposti vo sekoj slucaj vakvite koi veke trgnale po patot na kriminalot nekoj treba da gi opravi i tie da stanat dobri i primerni graganji ponatamu vo zivotot
 

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.405
The_Lady...Во право си .. така беше.. јас млкуцка ги опбркав годните хахаха али у секој случај добро е што напомена и ме исправи......
инаку еве ви во прилог само дел од КЗ од делот за малолетници..
за пошироки информации на оваа тема кој сака може да иде на www.pravo.org и да го симне КЗ.

Glava {esta
VOSPITNI MERKI I KAZNUVAWE NA MALOLETNICI
1. Op{ti pravila za vospitnite merki i za kaznuvawe na maloletnici
Va`ewe na posebnite krivi~no-pravni odredbi za maloletnici
^len 70
(1) Za maloletnite storiteli na krivi~ni dela va`at odredbite od ovaa glava i drugi odredbi od ovoj zakonik koi ne se vo sprotivnost so ovie odredbi.
(2) Posebnite odredbi {to va`at za maloletnite storiteli na krivi~ni dela se primenuvaat pod uslovite predvideni vo odredbite od ovaa glava i vrz polnoletni lica koga im se sudi za krivi~ni dela {to gi storile kako maloletnici, a po isklu~ok i vrz lica koi storile krivi~no delo kako pomladi polnoletnici.
Isklu~uvawe na krivi~ni sankcii prema deca
^len 71
Sprema maloletnik koj vo vremeto na izvr{uvaweto na krivi~noto delo ne napolnil 14 godini (dete) ne mo`e da se primenat krivi~ni sankcii.
Krivi~ni sankcii sprema maloletnici
^len 72
(1) Na maloletnik koj vo vremeto na izvr{uvaweto na krivi~noto delo napolnil 14 godini, a ne napolnil 16 godini (pomlad maloletnik), mo`e da mu se izre~at samo vospitni merki.
(2) Na madoletnik koj vo vremeto na izvr{uvaweto na krivi~noto delo napolnil 16 godini, a ne napolnil 18 godini (postar maloletnik) mo`e da mu se izre~at vospitni merki pod uslovite predvideni so ovoj zakonik, a po isklu~ok mo`e da mu se izre~e maloletni~ki zatvor.
(3) Merki na bezbednost mo`at da im se izre~at na maloletnici pod uslovite {to gi predviduva ovoj zakonik.
(4) Na maloletnik ne mo`e da mu se izre~e sudska opomena nitu uslovna osuda.
Cel na vospitnite merki i na maloletni~kiot zatvor
^len 73
(1) Celta na vospitnite merki i na maloletni~kiot zatvor e so davawe za{tita i pomo{ na maloletnite storiteli na krivi~ni dela, so vr{ewe nadzor nad niv, so nivno stru~no osposobuvawe i so razvivawe na nivnata li~na odgovornost, da se obezbedi nivnoto vospituvawe, prevospituvawe i pravilen razvoj.
(2) Celta na maloletni~kiot zatvor e vr{ewe zasileno vlijanie vrz maloletnite storiteli vo idnina da ne vr{at krivi~ni dela, kako i vrz drugi maloletnici da ne vr{at krivi~ni dela.
 
На врв Bottom