Малини - најпрофитабилен бизнис

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
Polska ekstremno go zgolemuva proizvodstvoto na malini. Isto taka i vo ceska i ungarija na veliko sadat novi ogromni nasadi. Pa taka vo idnina moze da ocekuvate deka cenata sigurno ke padne, a poso polska i ostanatite se vo eu nisto cudno i da zabranat uvoz od drugi drzavi sto za srpskata (i nasata ) malina ke znaci cenovna katastrofa.
Vo srbija na pazar gi prodavaat po 100din kilo, so e pomalku od edno evro, to est nasi 50den.[DOUBLEPOST=1529311945][/DOUBLEPOST]http://rs.n1info.com/a397159/Biznis/Poljski-malinari-poceli-protest-i-prekinuli-berbu.html
 
Последно уредено:
Член од
16 март 2014
Мислења
46
Поени од реакции
66
Polska ekstremno go zgolemuva proizvodstvoto na malini. Isto taka i vo ceska i ungarija na veliko sadat novi ogromni nasadi. Pa taka vo idnina moze da ocekuvate deka cenata sigurno ke padne, a poso polska i ostanatite se vo eu nisto cudno i da zabranat uvoz od drugi drzavi sto za srpskata (i nasata ) malina ke znaci cenovna katastrofa.
Vo srbija na pazar gi prodavaat po 100din kilo, so e pomalku od edno evro, to est nasi 50den.[DOUBLEPOST=1529311945][/DOUBLEPOST]http://rs.n1info.com/a397159/Biznis/Poljski-malinari-poceli-protest-i-prekinuli-berbu.html
За србите не е се така црно во врска со цените зашто нив им субвенционираат по продаден килограм, има премија , нешто како кај нас со тутунарите , и цената на крајот од годината им доаѓа некаде околу 2 евра . Тие да немаа заработка , ќе ја откорнеа . Истото важи и за полјаците , а дека има "хиперпродукција" и слична таква научна фантастика , не ми се верува , од причина што храната си има свој рок на траење , и се што е произведено на крајот или ќе се изеде , преработи па на крај ќе се фрли (тешко да дојде до тоа) .
 
T

Terroir

Гостин
За србите не е се така црно во врска со цените зашто нив им субвенционираат по продаден килограм, има премија , нешто како кај нас со тутунарите , и цената на крајот од годината им доаѓа некаде околу 2 евра . Тие да немаа заработка , ќе ја откорнеа . Истото важи и за полјаците , а дека има "хиперпродукција" и слична таква научна фантастика , не ми се верува , од причина што храната си има свој рок на траење , и се што е произведено на крајот или ќе се изеде , преработи па на крај ќе се фрли (тешко да дојде до тоа) .
Имаат заработка нема збор ама прашањето е колку и дали може само да живеат од одгледување на малина со оглед дека цената на нафтата и трошоците за бербата само се зголемуваат а субвенциите и откупната цена на малината се значитејно намалени, пред 2 години кг беше 1.7 просек некаде сега 0.8 и тоа незагарантиран откуп - некој ладилниците воопшто и не откупуваат. Колку што читам дел воопшто и не берат на оваа цена, туку ги оставаат така и се надеваат на подобри години во иднина
 
Член од
16 март 2014
Мислења
46
Поени од реакции
66
Имаат заработка нема збор ама прашањето е колку и дали може само да живеат од одгледување на малина со оглед дека цената на нафтата и трошоците за бербата само се зголемуваат а субвенциите и откупната цена на малината се значитејно намалени, пред 2 години кг беше 1.7 просек некаде сега 0.8 и тоа незагарантиран откуп - некој ладилниците воопшто и не откупуваат. Колку што читам дел воопшто и не берат на оваа цена, туку ги оставаат така и се надеваат на подобри години во иднина
Точно е дека трошоците зе зголемуваат , но секако дека не е се така црно . Напротив , ладилниците откупуваат по цената која ја диктираат надворешните купувачи а ним им ја диктираат фабриките , оние големите гиганти , произведители кои го држат меѓународниот пазар . Јас бев во Ирска пред некое време и таа информација таму ми ја потврдија .
Од производството на било што но Македонија може да се живее, проблем е вложувањето и пласманот . Доколку вложуваш своја чиста пара , без задолжувања , а пласманот е среден или сам си го произведуваш и пласираш производот , нема шанси да не се заработи. Овде , пак ќе напоменам , проблем се сите тие квази откупни центри кои лапнаа ненормални пари преку ипард демек ќе откупуваме , а тие само бараат огромни количини кои после ќе ги препратат шлеперите кон надворешните производители (фабриките) или поголемите откупни центри кои имаат поголема понуда и подобра цена истите тие надворешни производители . ,Накусо кажано , нит орано нит копано- еден куп пари си прават .
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
http://www.glaszapadnesrbije.rs/vest525257.html
Vo srbija otkupnata cena e padnata pod pola evro, i uste ke paga.[DOUBLEPOST=1529843853][/DOUBLEPOST]
Точно е дека трошоците зе зголемуваат , но секако дека не е се така црно . Напротив , ладилниците откупуваат по цената која ја диктираат надворешните купувачи а ним им ја диктираат фабриките , оние големите гиганти , произведители кои го држат меѓународниот пазар . Јас бев во Ирска пред некое време и таа информација таму ми ја потврдија .
Од производството на било што но Македонија може да се живее, проблем е вложувањето и пласманот . Доколку вложуваш своја чиста пара , без задолжувања , а пласманот е среден или сам си го произведуваш и пласираш производот , нема шанси да не се заработи. Овде , пак ќе напоменам , проблем се сите тие квази откупни центри кои лапнаа ненормални пари преку ипард демек ќе откупуваме , а тие само бараат огромни количини кои после ќе ги препратат шлеперите кон надворешните производители (фабриките) или поголемите откупни центри кои имаат поголема понуда и подобра цена истите тие надворешни производители . ,Накусо кажано , нит орано нит копано- еден куп пари си прават .
Da, ama moze i stapot da go jadat so otkupuvanje i izvoz, cenata se menuva sekojdnevno cestopati i golema zaguba moze da se napravi. Kade se zaebancii so dokumenti, pakuvanje i kvalitet.
 
Член од
16 март 2014
Мислења
46
Поени од реакции
66
Еве вака ... Пример , мене ќе ми ја откупат малината по цена 1,75 евро по килограм . Мојата малина е спакувана по 10 кг во пакет . Кои трошоци ги имат препродавачот ? Тоа што ќе му ја продаде малината по 2,2 евра по кг ? Тој само ќе ја селектира малината , ролендот во едни пакети , гризот во други , и гризот ќе го продаде по 2 евра . А јас гризот можам него да му го дадам максимум по 1 евро.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
epa ako e taka otvori otkupen centar i zaebi motikata. ke vidis deka ne e taka sjajno kako so si mislis. A i malinite ne se bas nekoj proizvod so rasiren spektar za upotreba. Za sok, tuk tamu retko nekoj gi konzumirat kako svezo ovosje i toa isklucivo zaradi pomodarstvo i tuka zavrsuva nivnata prakticna primena.
 
Последно уредено:
T

Terroir

Гостин
Точно е дека трошоците зе зголемуваат , но секако дека не е се така црно . Напротив , ладилниците откупуваат по цената која ја диктираат надворешните купувачи а ним им ја диктираат фабриките , оние големите гиганти , произведители кои го држат меѓународниот пазар . Јас бев во Ирска пред некое време и таа информација таму ми ја потврдија .
Од производството на било што но Македонија може да се живее, проблем е вложувањето и пласманот . Доколку вложуваш своја чиста пара , без задолжувања , а пласманот е среден или сам си го произведуваш и пласираш производот , нема шанси да не се заработи. Овде , пак ќе напоменам , проблем се сите тие квази откупни центри кои лапнаа ненормални пари преку ипард демек ќе откупуваме , а тие само бараат огромни количини кои после ќе ги препратат шлеперите кон надворешните производители (фабриките) или поголемите откупни центри кои имаат поголема понуда и подобра цена истите тие надворешни производители . ,Накусо кажано , нит орано нит копано- еден куп пари си прават .
Затоа треба да се работи на разбивање на тие домашни монополи, откупувачи кои сакаат на брзина да направат пари без пот на сметка на производителите
Само здружување на повеќе малинари како тебе, државата да помогне во финасинсирање и изградба на заеднички ладилник и опрема на задругарите.

Па сами нека си складираат, пакуваат и директно со поголема количина настапат пред надворешните купувачи а не прекупците да им го зимаат ќарот - нормално задругата ќе си вработи и агрономи, технолози и луѓе кои знаат да преговараат и да го продадат тој производ надвор.


Da, ama moze i stapot da go jadat so otkupuvanje i izvoz, cenata se menuva sekojdnevno cestopati i golema zaguba moze da se napravi. Kade se zaebancii so dokumenti, pakuvanje i kvalitet.
Имаат овие од ладилниците загарантирани договори уште пред да почне откупот, не работат нивните купувачи од странство од денес за утре.

Со оглед на лошата година во Србија има значително послаб квалитет на малината (поради многу тожд, град и сл) плус добар дел не продаваат на таа цена па нема да приберат ладилниците колку што им треба, ќе видиш тогаш колку ќе ја плаќаат на оние што може да си дозволат да ја чуваат.. оти странските клиенти сакаат да бидат снадбени во текот на целата година, а со оглед на прибраните количини брзо ќе снема јас така мислам
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
Iskreno jas i se cudam na kogo i kako se prodavaat tolkavi kolicini na malina, koga eve kaj nas prakticno nikoj ne ja konzumira. Za proizvodstvo na sokovi i gemovi e bitna samo cenata, kvalitetot voopsto ne e vazen.
A sto ke pravat i srpckite otkupuvaci koga i vo polska otkup e 50 centi? Kade ke ja nosat, na mars?
 
T

Terroir

Гостин
Iskreno jas i se cudam na kogo i kako se prodavaat tolkavi kolicini na malina, koga eve kaj nas prakticno nikoj ne ja konzumira. Za proizvodstvo na sokovi i gemovi e bitna samo cenata, kvalitetot voopsto ne e vazen.
A sto ke pravat i srpckite otkupuvaci koga i vo polska otkup e 50 centi? Kade ke ja nosat, na mars?
Германија, Франција, Белгија, Холандија и Велика Британија по тој распоред се најголеми увозници на бобичесто овошје во Европа

За квалитетот дека не е важен во индустријата исто така си голема грешка, ако е така што купуваат луѓево Мамас ајвар кај нас кога имаш 2-3 пати поефтини ?
 
Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Јас сум од земјоделски крај и ви се чудам на храброста да влезете во производство каде работната рака(бербата) е можеби и побитен фактор од пласманот!
Луѓе, гледајте ја поголемата слика! Народ во Мк снемува, кој ќе ви бере? Имам пријател со вишни, мака мачи за берачи.
Ќе дојде ден, кога цената на собирањето ќе биде еднакво на откупната цена а вие ќе р'мбате како волот за сламата, за жал:(.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.366
Поени од реакции
38.341
Германија, Франција, Белгија, Холандија и Велика Британија по тој распоред се најголеми увозници на бобичесто овошје во Европа

За квалитетот дека не е важен во индустријата исто така си голема грешка, ако е така што купуваат луѓево Мамас ајвар кај нас кога имаш 2-3 пати поефтини ?
Мамас има добар маркетинг и амбалажа, оној ајвар sunny од кам е ист ако не и подобар за дупло поефтино.
 
T

Terroir

Гостин
Јас сум од земјоделски крај и ви се чудам на храброста да влезете во производство каде работната рака(бербата) е можеби и побитен фактор од пласманот!
Луѓе, гледајте ја поголемата слика! Народ во Мк снемува, кој ќе ви бере? Имам пријател со вишни, мака мачи за берачи.
Ќе дојде ден, кога цената на собирањето ќе биде еднакво на откупната цена а вие ќе р'мбате како волот за сламата, за жал:(.
Се оди на машински веќе со што помалку луѓе, од слива, вишна до малина и грозје кај и е да се ќе се бере со комбајни кога трошоците за берба се зголемуваат


Мамас има добар маркетинг и амбалажа, оној ајвар sunny од кам е ист ако не и подобар за дупло поефтино.
2-3 што ги имам пробано кај нас се 0 во споредба со мамас по квалитет, за овие сани незнам искрено каков е квалитетот на ајварот ама мислам имам пробано краставички од кај нив и тапа беа презреани доста лупале внатре со минимален квалитет али ќе помине кај наш пазар за надвор тешко..
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
Германија, Франција, Белгија, Холандија и Велика Британија по тој распоред се најголеми увозници на бобичесто овошје во Европа

За квалитетот дека не е важен во индустријата исто така си голема грешка, ако е така што купуваат луѓево Мамас ајвар кај нас кога имаш 2-3 пати поефтини ?
ne ti e na mesto sporedbata, i tie so go proizveduvaat mamas isto i drugite proizvoditeli na ajvar gledaat sto poeftin piper da zemat, ne gi interesira prva klasa tuku toa sto e najeftino. Inaku vo kam ko so rekoa ima za cca 120den vo golema tegla top ajvar podobar od onoj mamas za 200den malo teglice. Za konzervna industrija, prerabotki, sokari itn prva i najvazna e cenata na ovosjeto i zelencukot za prerabotka.
 
T

Terroir

Гостин
ne ti e na mesto sporedbata, i tie so go proizveduvaat mamas isto i drugite proizvoditeli na ajvar gledaat sto poeftin piper da zemat, ne gi interesira prva klasa tuku toa sto e najeftino. Inaku vo kam ko so rekoa ima za cca 120den vo golema tegla top ajvar podobar od onoj mamas za 200den malo teglice. Za konzervna industrija, prerabotki, sokari itn prva i najvazna e cenata na ovosjeto i zelencukot za prerabotka.
Дека гледаат што поефтино нема збор, ама тој што сака квалитетен ајвар ќе фрла (сортира) мувлосани, ртка зелени и сл а другиот ќе оди само на квантитет во зависност каков производ сакаат да добијат. Дали само квантитетот и ниската цена им е битна, или и квалитетот кој треба да го постигнат и го бараат крајните купувачи..

Чист пример продавам грозје секоја година ми го плаќаат 2-3 денари повеќе од цената тука, ама се знае топ квалитет суровина ем на лик ем количина на шеќер и сл
 

Kajgana Shop

На врв Bottom