Дали е можно да работиш со Македонски пасош сеуште ? Како оди процедурата доколку немаш ЕУ пасош?Ако ренташ сам стан ќе те кошта минимум 600€ на некоја тапа локација. Во подобрите делови еднособен стан* кошта околу 700-800€. Цена на соба е 300-400€ (секако за ова зависи каков е станот и локацијата на истиот)
Сметки колку ќе потрошиш толку ќе платиш. Ние сме тројца, па минатиот месец со константно користење на климата испадна околу 80€ но вообичаено плаќаме околу 50-60€
Интернет ти е екстра 35€ a храната и особено јадење по сендвичари (донер/бургер) поскапе доста последниве 2-3 години, особено после првиот lockdown лани.
Работа моментално за со ЕУ пасош може многу лесно да се најде. Од прилика се над 1.300€ е ок плата. Испод тоа е преживување.
Гледам имаш прашувано за сертификат дека си вакциниран во САД и си имал некои проблеми.
Ова е моментално од веб страната каде се информираат за рестрикции при патување. Во главном од Македонија е ок моментално, но ти чим си боцкан во САД треба да имаш потврда од некоја си апликација.
The United States CDC COVID-19 Vaccination Record Card verified through the VeriFLY app. The VeriFLY app is available on both Google Play (https://bit.ly/2WkqfrI) and Apple App Store (https://apple.co/3x8K0zn). Go to https://go.daon.com/veriflyapp for Verifly FAQs.
Не знам што друго би те интересирало. Слободно прашај ако имаш уште нешто.
*Еднособен стан се мисли на дневна плус спална соба.
Треба да најдеш работодавач кој би ти средил дозвола за престој. Малку потешко, но изводливо.Дали е можно да работиш со Македонски пасош сеуште ? Како оди процедурата доколку немаш ЕУ пасош?
Не е укинато. Само го олеснија. Имаше девојче со даунов синдром кое се враќаше од Нигерија и требаше да седи карантин во хотел па се крена врева и одма го сменија тоа правило, односно направија исклучоци. Ако не си целосно вакциниран и ако немаш сертификат, идеш карантин.Читам овие денови дека како влегуваш државата те носи во хотел во кој ти си плаќаш 100е од вечер. За среќа го укинаа ова вчера се надевам нема да го вратат пак.
На фејсбук - Expats Maltaдали има некоја група по социјалните мрежи каде што можам да најдам цимери?
Апсолутно неточно. Јас сум 5 години тука, немам никакви шанси за државјанство. Има луѓе по 20 години сеуште не добиле ниту па ќе добијат.Дали е точно дека после 5 години легално ако работиш во Малта имаш право на државјанство?
Да, тоа е точно ма да не знам како функционира. Јас сега за месец дена треба да ја обновам личната карта па ќе можам да ти кажам лично искуство.Грешка се изразив во врска со државјанството, мислев на permanent residency, као да имам право да си седам таму легално, и гледам спомна да аплицирам за лична карта??
Еве шо најдов јас
Long-term residence to Non- EU nationals is applicable if they have been legally residing in Malta for five consecutive years.
Within those five years, the applicant must ensure that they did not leave the country for more than six months. Therefore, in the five-year period, the applicant has not been away for more than a total of ten months throughout this five-year period.
Не ни аплицирам за long term чим така.Малтешки јазик левел 1
Киф инти џбин, орајт ?Не ни аплицирам за long term чим така.
Оррајт мела.Киф инти џбин, орајт ?
Да, Малтешкиот јазик е некој си Арабски дијалект, сличен како што зборат во Алжир и Тунис и за нас е претежок за учење, особено што ни се дозволува секаде Англиски да зборуваме пошто е официјален. Немаме многу допир со Малтешкиот, дури и ако живееме тука на Малта.
Со мк пасош ти даваат на една година.Се откажав и јас.
А ова со лична карта не го сваќам.
Јас идам и аплицирам за лична карта (со МК пасош) и таа трае 5 години.
Можам да работам и да седам 5 години и после само обновувам?