Македонците во Република Грција

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
на барање на еден член ја отворив темава и „префрлив„ неколку мислења од друга тема... да не дојде до забуна во темата „Македонците во Албанија„,
кој сака да дискутира за Македонците во Република Грција, нека повели :!:

Ви посакувам пријатна дискусија :pos:

опомена до посетителите од Бугарија:

- читајте го насловот! НЕ НЕ ИНТЕРЕСИРААТ вашите „теории„ за тоа шо се тие луѓе... тие САМИТЕ се определиле како МАКЕДОНЦИ, гнијат по затвори или по Амерички и Австралиски гробишта, зато шо беа ПРОТЕРАНИ КАКО МАКЕДОНЦИ (не като б`лгари)

секоја БУКВА која нема да одговара во темава ќе биди причина за ПЕРМАНЕНТЕН бан.
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Sinisa напиша:
Страшно. Да не одем много од теме, али не зна се ко је даље отишао у гушењу свега македонског... Да одемо мало у ЕУ, у Грчку. Ево баш сад гледам http://www.florina.org/index.html То је Интернет страница политичке партије "Дуга" македонске националне мањине. Ево како се зову чланови главног одбора:

Alliopis Periklis
Anastasiadis Stavros
Vassiliadis Petros
Voskopoulous Pavlos
Georgiou Pantelis
Daskalou Thomas
Dimitriou Maria
Dimtsis Petros
Konstantinou Georgios
Litoksoou Dimitrios
Tasopolous Kostas
Manakoulis Christos
Bekiari Mariana
Boules Tashko
Natsoulis Georgios
Notis Nikolaos
Papadimitriou Dimitrios
Sakelis Nikos
Siekris Trajianos

Могу да замислим које су размере асимилације у питању. У чланици ЕУ. Иначе, страница је одлична, можда заслужује посебан топик.
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Misirkov напиша:
Sinisa: ne znam dali znaes, no na Makedoncite vo Grcija im (bilo) odnosno im e zabraneto da gi krstat svoite deca so svoi iminja. Ako ne im dadat grcki ili grcizirani, ne dobivaat blagoslov od grki popovi (bidejkji MPC e zabraneta) i shodno ne mozat da gi zapishat vo lokalnite registri vo opstinite, ne mozat da izvadat dokumenti, da gi shkoluvaat itn.

Sto se odnesuva do Makedoncite vo Albanija, tie oficijalno se svedeni na nekoja simbolicna cifra, slicno kako i Makedoncite vo Bugarija, no vo sustina se mnogu povekje. Eve eden link:

http://www.macedoniansinalbania.org/

Vo juni 1990 godina se odrza golem naucen sobir vo Cetinje za, uslovno receno, "Slovenskoto" naselenie vo Albanija. Na toj sobir, Prof. Margarita Peshevska prilozi svoj trud "Polozbata na makedonskoto malcinstvo vo Albanija".
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Sinisa напиша:
Нисам то знао. Видим да је то општепозната ствар... :oops:
Мени није јасно како је то могуће у ЕУ. :evil: Шта рећи осим страшно :evil: ... Ово треба цео свет да зна.
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Serdarot напиша:
иако не е многу по темата, се одлучив да го пишам ова...

инаку, се подумав дали има некаква цел...

вака мили мои:

како шо во америка имаше „ловци на глави„, односно некои луди (читај - болни во умот) луѓе им плаќаа на уште по-болни по 100 долари (или повеќе) про Индијанска глава, така и во Егејска Македонија имало грци и в`ци шо оделе од прозор до прозор и ги прислушкувале лушето како зборуваат дома...

ако слушнеле збор Македонски, одма андарите и то...

а колку биле платени „про фамилија„ или „про Македонска глава„ , е иррелевантно...

важна е само „демократиа„ ...
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Sinisa напиша:
Ево за промену нешто од независног извора:

http://balkanalysis.blogspot.com/2005/06/rights-of-macedonians-in-albania.html

Rights of Macedonians in Albania Finally Addressed with New Political Party
The tables haven't exactly turned, but only 4 years after the Albanians in Macedonia started a war allegedly for "human rights," the small Macedonian minority in Albania, centered around the area of Lakes Ohrid and Prespa, has finally won the right to form a political party. MIA reports:

"...The first Macedonian party has been registered Wednesday in Albania named - 'Macedonian Alliance for European Integration.'

Eftim Mitrevski, President of the Macedonian community in Albania,in the interview with Macedonian Television said that the registration in the Tirana Court passed without any problems. 'The court had finally made a positive decision,' he said.

The first steps of the party, as Mitrevski said, were organizational strengthening in all three areas where Macedonians in Albania live - Golo Brdo, Gora and Prespa.

He said that the first party of Macedonians will provide a positive contribution to successful resolution of problems encountered by Macedonians in Albania, and it will also encourage the democratic processes in the country."

The Greeks have long used the apparent presence of a 'Greek minority' in Albania as a trump card to counterbalance Albanian claims of injustices against their own citizens living in Greece. Macedonia has never been able to do the same, in part because their power of persuasion and international influence are pitiful compared to the Hellenes, and partly because their minority in Albania is smaller (5,000 according to the authorities, up to 350,000 according to the Macedonians) and pacifistic in comparison to the approximately 700,000 Albanians living in Macedonia.

In general, however, Albania has been much more charitable towards its Macedonian minority than has Greece. The Florina-based group Rainbow continues to push for the Macedonian cause in Greece,which continues to ban the return of most of the 'Begaltsi,' Macedonians expelled from Greek Macedonia during the bloody civil war of 1945-48.

И овог Ефтима Митревског излагали комунисти и србомани 1945. да је Македонац. И оне у Грчкој и на Косову исто :|
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Sиниса напиша:
И овог Ефтима Митревског излагали комунисти и србомани 1945. да је Македонац. И оне у Грчкој и на Косову исто :|
јас имам коренче од Егејска, поточно од околината на Солун...

всушност, ко босански лонец ми е потеклото... пола охрид, пола битола, а моите се исто „пола-пола„ така да некако имам и егејска и вардарска крв во мене...

е сеа, ништо чудно... ама има еден муабет тука... ако дедо ми е роден крај на 19-ти век, а најстариот брат (шо јас го запознав) 20 години пред него, и двата ОД КО паметат го зборале истиот јазик... и си го викале јазикот „маќедонски„...

тогаш освен „идиотштина„ нишо друго не ми текнува ко ќе слушнам то: „комунистите и србите ве излажаха, ам вие сте си б`лгари като нас„

да не се повторвам, пишев некаде на долго и на широко...

МОИ предци биле присилно мобилизирани и од Бугари, и од Срби

и затоа НЕМА СИЛА на светов која можи да ме убеди нешо друго

си знам јас убо и кој сум и шо сум...

и ме радува шо не се ретки Србите шо го свакјаат тоа

треба да почнат и Бугарите, ама изгледа то каишот...

а за Грците... мхм...

не мора да враќат нивите бе, нека ги остат луѓето раат да живеат, да си видат куќите, да бидат ЗАКОПАНИ таму кај шо им се корењата - во Егејскиот ДЕЛ на Македонија, кој шо сега ДЕ ФАКТО И ДЕ ЈУРО е под јурисдикција (да не речам окупиран) на Република Грција - членка на ЕУ, истата таа ЕУ шо НАС не тера да правиме срам(к)овни договори и ВАС (мислам Србите) ве тера да се откажете од неколку свои традиционални територии...

јеби га, поќе ми личи на иронија него на историја сето то...
 
Член од
25 јануари 2005
Мислења
165
Поени од реакции
3
Greeks outraged by Skopjean claims...Читај жити се :)

:pop:
Greeks outraged by Skopjean claims​

Giorgios Hatzimanolis

LUDICROUS territorial claims on Greece by members of Australia's Slav Macedonian community have outraged the Greek Community.

The news that an Australian newspaper has published claims that a large part of northern Greece belongs to the Slav Macedonians has even made headlines in Athens.

In a report published last week in the Australian Macedonian Weekly, author Risto Stefov claimed that the expiration of the Bucharest Treaty of 1913 will allow the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) to make territorial claims against Greece, including demands for towns as far south as Larissa.

"It has been almost a century since Macedonia was invaded, occupied and partitioned by Greece, Serbia and Bulgaria," Stefov alleges.

"Ever since the break up of the Ottoman Empire, Macedonians have been struggling to assert their identity and to this day Greece and Bulgaria are doing everything they can to stop them," Stefov writes, before asking "Why?"

The author, who lists his personal email address, rstefov@hotmail.com, says Greece has done all it can to denationalise and "extinguish all that is Macedonian."

The Australian Macedonian Weekly, which published the story in its October 11 edition, ran with a map of the Balkans on its front page that indicated that large sections of what is now Greece belong to the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM).

"There is no Macedonian in the world today who does not want to see Macedonia reunited," writes Stefov, who then claims that most so called Macedonians are "realists."

He then says that the so-called Macedonians have a big job ahead of them in trying to educate the Greeks about Macedonia.

"In addition to learning about themselves, their history, their heritage and their right to exist in the world, they must also learn to tell every Greek, every Bulgarian and every other person in this world the truth about themselves and about Macedonia," says Stefov.

Members of the Greek community say they are bitterly disappointed with the article, which they claim does nothing but incite problems between the two communities in this country, something most Australian Greeks have been trying hard to avoid.

Although written with standardised American spelling, it is unclear whether or not the article originates from Australia or overseas. What is clear is Mr Stefov's demands that FYROM uses the expiration of the 1913 Bucharest Treaty to claim land he says belongs to them.

"The job of getting things to move forward largely rests with the Macedonian Diaspora.

"The vast majority of Macedonian people in the Diaspora are descendants of those Macedonians who were forcibly evicted from Greece."

It is they, says Stefov, who have "cause and legitimacy to challenge the Greek state not only to recover their own properties, culture and identity, but also to help those who are still oppressed and are unable to help themselves."

Meanwhile in the ongoing naming saga between Greece and FYROM, Greek Deputy Foreign Minister Evripides Stylianides last week said Skopje must abandon its intransigent positions concerning the name issue in order to gain Athens' support in its efforts to join the EU and NATO.

"Otherwise, we draw a deep red line that we are determined not to cross. At the end of the negotiating process between Skopje and the EU, there is the option of holding a referendum, a useful institutional tool that Greece does not give up the right to," he added.

At another point, the minister underlined that the Greekness of the historic and cultural name 'Macedonia' was not negotiable and that this had been made clear by Foreign Minister Petros Molyviatis.

"We support FYROM's Euro-Atlantic orientation, but only on the strict condition that it abandons its intransigent position and proceeds along the lines of a mutually-acceptable solution," Stylianides said.

"We hope and are making efforts so that in the coming period, the neighbouring country will display - as Greece has already done - active flexibility and good will so that the issue can be resolved and usher in a new period of stability and cooperation in the region," the minister noted.

"We wish to develop good neighbourly relations and cooperation with the neighbouring country, where we are the top investors. We express our good will by proposing a mutually acceptable solution for the name," the minister said.

The latest development in the long-running dispute between Greece and FYROM over its adopted name of 'Macedonia' which has dragged on unresolved since the tiny republic first broke away from former Yugoslavia in the early 1990s - was the Greek government's rejection of a proposal put forward by UN mediator Matthew Nimetz last week, which was ruled out as "one-sided" and "unacceptable."Made in Macedonia
 
Член од
25 јануари 2005
Мислења
165
Поени од реакции
3
Na svetskiot Market........Amerikanskite kompanii sakaat da investiiraat vo Makedonija........Poradi nekoi procenki odlukata e najvazna od Dijasporata vo Severna Amerika.....:))


Greek Atrocities in Macedonia
Part 6 - Greeks Burning Macedonian Villages
in Greek Occupied Macedonia

by Risto Stefov
October, 2005
rstefov@hotmail.com
Part 1 | Part 2 | Part 3 | Part 4 | Part 5 | Part 6

"When will the Greek State apologize to the Macedonian people for its 1912-1913 genocide in Northern Greece?"
"Ethnic cleansing" may be a modern term but its meaning is well understood by the Macedonian people living in northern Greece. Ever since Greece occupied part of Macedonia, in the early 20th century, Macedonian people have experienced ethnic cleansing first hand.
This series of articles will present evidence of atrocities perpetrated by the Greek State against the innocent Macedonian civilian populations prior to, during and after the Balkan wars. Most of the information contained in the articles is obtained from the 1913 Carnegie Inquiry and from Greek sources.
NOTE: I must emphasize again that there were no Greek, Bulgarian or Serbian villages in Macedonia in 1913 as referenced to by the authors of the Carnegie report. The majority of the indigenous people living in Macedonia prior to the Greek, Serbian and Bulgarian occupation were Macedonians. Among the Macedonians also lived Turkish, Albanian and Vlach minorities.
The only Greeks living in Greek occupied Macedonia were the colonists settled there by the Greek State after the 1913 occupation and partition.
BURNED VILLAGES
The list of burned villages which follows will be found to be accurate, in the sense that it includes no villages which have not been burned. But it is far from complete, save as regards the Kukush and Strumnitsa regions.
Many other villages were burned, particularly in the Serres and Drama districts. In many cases we have not been able to discover the exact number of houses in a village. It will be noted that the list includes a few Turkish villages in Bulgarian [occupied] territory burned by the Greeks, and a few villages burned by the Servians [Serbians]. The immense majority of the villages are, however, Bulgarian [Macedonian] villages burned by the Greek army in its northward march.
The number of burned villages included in this list is 161, and the number of houses burned is approximately 14,480.
We estimate that the number of houses burned by the Greeks in the second [Balkan] war can not fall short of 16,000.
The figures which follow the names indicate the number of houses in each village.
District of Strumnitsa
Eleven Bulgarian [Macedonian] villages burned by the Greeks, with number of houses in each:
Dabilia (50),
Novo-selo (160),
Veliussa,
Monastira,
Svrabite,
Popchevo (43),
Kostourino (130),
Rabortsi (15),
Cham-Tchiflik (20),
Baldevtsi (2),
Zoubovo (30).
Nine Turkish villages burned by the Greeks:
Amzali (150),
Guetcherli (5),
Tchanakli (2),
Novo-Mahala (2),
Ednokoukovo (80),
Sekirnik (30),
Souchitsa (10),
Svidovitsa (10),
Borissovo (15).
Two Patriarchist villages
Mokreni (16),
Makrievo (10),
with three-fourths of the town of Strumnitsa, about 1,000 houses and shops.
In all over 1,620 houses.
District of Petrits
Fourteen villages burned by the Greeks:
Charbanovo,
Breznitsa,
Mouraski,
Mitinovo,
Ormanli,
Michnevo,
Starochevo,
Klutch,
Koniarene,
Kalarevo,
Mikrevo,
Gabrene,
Skrit
Smolare
(the two last partially)
District of Raslog
Dobrinishta (298).
District of Gorna
Djoumaia,
Simitli,
Dolno-Souchitsa,
Srbinovo (200)
(the last burned by the Greeks after the peace of Bucharest).
District of Melnik
Sixteen Bulgarian [Macedonian] villages burned by the Greeks:
Spatovo,
Makriko- stenovo,
Sklave (30),
Sveti-Vratch (200),
Livounovo (60),
Dolni-Orman (90),
Tchiflitsite,
Prepetcheno (20),
Kapotovo,
Kromidovo,
Harsovo (100),
Dolna-Oumitsa,
Hotovo,
Spatovo (16),
Spanchevo (30),
Otovo (60).
District of Nevrokop
Seven Bulgarian [Macedonian] villages burned by the Greeks:
Dolna-Brodi (300),
Libiachovo (400),
Kara-Keui (40),
Godlevo,
Tarlis (10),
Obidin,
Tcham-Tchiflik,
(and ten houses in the town of Nevrokop)
(also the Turkish village of Koprivnik (100).
District of Salonica.
Bulgarian [Macedonian] villages burned by the Greeks:
Negovan,
Ravna,
Bogorod.
District of Ziliahovo
Bulgarian [Macedonian] villages burned by the Greeks:
Skrijevo,
Libechovo.
Kalapot (partially),
Alistratik (partially),
Guredjik.
District of Kukush.
Forty Bulgarian [Macedonian] villages burned by the Greeks:
Kukush town 1,846 houses, 612 shops, 5 mills.
Idjilar (70),
Aliodjalar (50),
Goliabache (40).
Salamanli (15),
Ambar-Keul (35),
Karaja-Kadar (25),
Alchaklish (13),
Seslovo (30),
Stresovo (20),
Chikirlia (15),
Irikli (20),
Gramadna (100),
Alexovo (100),
Morartsi (350),
Roschlevo (40),
Motolevo (250),
Planitsa in part (180),
Nimantsi (40),
Postolar (38),
Yensko (45),
Koujoumarli (30),
Bigliria (18),
Kazanovo (20),
Dramomirtsi (115) in part,
Gavalantsi (45),
Kretsovo (45),
Michailovo (15),
Kalinovo (35),
Tsigountsi (35),
Harsovo (50),
Novoseleni in part (20),
Malovtsi (20),
Vrighitourtsi (15),
Garbachel (30),
Haidarli (10),
Daoutli (18),
Tchtemnitsa (40),
Rayahovo (150) in part,
Gola (15).
In all 4,725 buildings.
District of Doiran.
Eleven Bulgarian [Macedonian] villages burned by the Greeks:
Akanjeli (150),
Dourbali,
Nicolits,
Pataros,
Sourlevo,
Popovo,
Hassanli,
Brest,
Vladaia,
Dimontsi,
Ratartsi.
District of Demir-Hissar
Five Bulgarian [Macedonian] villages burned by the Greeks:
Kruchevo (800),
Kirchevo (180),
Tchervishta (170),
German (80),
Djouta-Mahala.
District of Serres
Six Bulgarian [Macedonian] villages burned by the Greeks:
Doutli (100),
Orehovatz (130),
Drenovo,
Moklen,
Frouchtani,
Banitsa (120).
District of Gevgheli
Fifteen Bulgarian [Macedonian] and three Vlach villages burned, mainly by the Greeks, but in two cases by the Servians [Serbians]:
Sehovo,
Schlopentsi,
Matchoukovo,
Smol, Baialtsi,
Marventsi,
Orehovitsa,
Smokvitsa,
Balentsi,
Braikovtsi,
Kostourino,
Mouine,
Stoyacovo,
Fourca,
Ohani,
Houma (Vlach),
Longountsa (vlach)
It is important to note at this point that the Macedonian people did not raise arms against the invading allied armies (Greek, Serbian and Bulgarian). Instead of opposing them, the Macedonians welcomed the allied armies and in fact helped them evict the Turkish forces from Macedonia.
The atrocities committed against the civilian population in Macedonia including the burning of villages was simply a cold act of genocide perpetrated to eradicate the Macedonian population in order to make room for Greek colonization.
This concludes the series.
References:
George F. Kennan. "The Other Balkan Wars" A 1913 Carnegie Endowment Inquiry in Retrospect with a New Introduction and Reflections on the Present Conflict. Washington, DC: Carnegie Endowment For International Peace, 1993. p.p. 314-315
For comments regarding this article contact the author at rstefov@hotmail.comhttp://www.maknews.com/html/articles/stefov/stefov80.htmlMade in Macedonia:pop:
 
Член од
25 јануари 2005
Мислења
165
Поени од реакции
3
Грција бесрамно лаже за правата на Македонците

05.12.2005 Грчките дипломати продолжуваат бесрамно и многу да лажат пред меѓународни организации за правата на македонското малцинство во Грција, соопшти денеска „Виножито”, партијата на македонското малцинство, со седиште во Лерин.
Повод за ваквата оценка е последниот настап на грчки дипломати и други политичари на Парламентарниот комитет за правни прашања и човекови права на Советот на Европа, чија седница неодамна се одржа во Париз.
Во соопштението испратено до Макфакс, „Виножито” реагира на изјавата на грчкиот дипломат Јоргос Ајфантес, кој тврдел дека мал дел од населението што го зборува „македонскиот идиом”, имал право да го зборува јазикот и право да го изучува во приватни училишта.
Ајфантес, тврдејќи дека не постои македонско малцинство во Северна Грција, не сакајќи, признал за лошиот третман на државата кон малцинствата: „Мнозинството од нив (Славофоните) не сакаат да станат припадници на малцинство, бидејќи припадноста на малцинство значи да бидеш маргинализиран”, изјавил Ајфантес.
„Виножито” оценува дека досега никој како Ајфантес, не успеал со толку малку зборови да ја опише вистинската состојба со правата на малцинствата во Грција.
Партијата на Македонците потсетува дека Грција е една од последните земји-членки на Советот на Европа, што ја немаат ратификувано Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства, иако „лицемерно, беше меѓу првите при потпишувањето во 1997”.
Обидувајќи се да го оправда ваквото доцнење, грчкиот дипломат Јоргос Ајфантес изјавил дека „Историски, малцинствата биле користени за распад на држави, како што беше случајот со Југославија. Затоа Грција не ја ратификува Конвенцијата”, изјавил Ајфантис.
Тој уште ги обвинил, „Малкумината од Виножито” за сецесија, тоа „се луѓе кои се залагаат од сецесија и приклучување кон ФИРОМ”, помогнати со луѓе од ФИРОМ”, изјавил Ајфантес.
На состанокот присуствувале и други грчки пратеници и политичари, меѓу кои и поранешниот шеф на дипломатијата Теодорос Пангалос, кој додека беше министер во Скопје во 2000 година изјави дека во Егејска Македонија немало Македонци, туку само „педери, комунисти и наркомани”.

Грција не обезбедува основни малцински права
На културната манифестација што еднаш годишно ја организира штипското здружение на децата бегалци од Егејскиот дел на Македонија присутните гости од Бугарија повторно проговорија за обесправеноста на македонското население во земјата која ќе стане дел од европското семејство.
„Комитетот на министрите им препорачува на властите во Бугарија да се сретне со ОМО Илинден и да преговараат за човековите и национални права на Македонците согласно рамковната конвенција за заштита на правата на малцинствата”, рече Јордан Констадинов, ОМО Илинден.
Во последните 16 години од постоењето на ОМО Илинден неговите членови често се прашуваат што прават македонските власти по прашањето како да се заштитат правата на македонското малцинство во Бугарија.
„Ние не правиме контакти со македонските влади. Ни тие не бараат, ни ние ги бараме. Македонија треба да има политика, социолози, психолози кои треба да следат, да знаат каква е состојбата на населението во Пиринска Македонија, во Егејска Македонија, тоа е работа на државниците и политичарите”, вели Констадинов.
Поради ускратеното право за слободно здружување и другите репресивни мерки врз македонското население во Бугарија, околу 300 членови на ОМО Илинден доставиле вкупно 5 тужби против бугарската држава до Европскиот суд за човекови права.
Она што најмногу ги засега е негирањето на македонскиот јазик, религија, култура и традиција.
Макфакс
05.10.2005 Грчките власти се уште не успеале да ги обезбедат основните човекови права за малцинските групи во општеството, вклучувајќи го и македонското - оцени денеска угледната меѓународна организација за заштита на човековите права Амнести интернешнл.
Извештајот на АИ, „Грција: Надвор од фокусот: Правата на странците и малцинствата се уште се сива зона”, го документира неуспехот на властите во Грција да обезбедат човековите права на малцинствата, емигрантите и азилантите.
„Групи во регионот на Лерин (Флорина) го бараат своето право за самоидентификација како Македонци”, наведува АИ во делот од извештајот насловен како „Меѓу постоењето и прикривањето: (Не)видливоста на малцинските групи”.
Амнести во извештајот ги регистрира судските случаи, како што е одбивањето на судот во Лерин во 2003 да ја регистрира „Куќата на македонската култура” и покрај тоа што според Европскиот суд за човекови права, со таа одлука се прекршува правото на здружување.
АИ го бележи и прогласувањето за виновен архимандритот Никодимос Царкњас, поради формирање црква без дозвола на властите.
Во забелешките на документот на АИ, се наведува дека има различни податоци за бројот на македонската популација во Грција, властите проценуваат дека бројот „на оние што говорат Словенски” е до 10.000, додека проценката на организациите на Македонците изнесува 200.000.
Организацијата констатира дека „Муслиманското малцинство од Тракија” е единствената група на грчки граѓани на кои им се признати одредени права како припадници на малцинство, со Договорот од Лозана од 1923.

Грција забрзано ги продава имотите на Македонците избегани за време на граѓанската војна, тврдат децата бегалци од Егејска Македонија.
Уплашена дека под притисок на европските закони нема да може долго да се противи на нивното враќање, Грција ги продава или подарува имотите на Македонците во Грција, тврдат Македонците родени во Егејска Македонија.
Тие од меѓународниот суд за човекови права во Стразбур наскоро ќе побараат грчката Влада да добие времена забрана за продавање на македонските имоти.
„Оние имоти кои ги користеле некои досега под одредени услови им викаат сега, купете ги по цени што одговараат и на луѓето да ги купат”, изјави Ѓорѓи Доневски, претседател на Здружение на деца бегалци од Егејска Македонија.
„При претпоставка ако ние, кои сме сопственици на тие имоти, се вратиме, да нема каде да се вратиме, во тој случај може да ти рече, ќе ти платиме обесштетување, само да те нема, значи да не се вратиш никогаш”, додаде Доневски.
За Македонците сеуште постои црна листа на која се наоѓаат активисти за правата на бегалци од Грција, тврди Ѓорѓи Плуковски, роден во Грција, а сега државјанин на Канада.
Тој на 4 август не успеал да влезе во Грција со образложение дека ја загрозува националната безбедност на Грција и други европски земји.
Нему му било објаснето дека согласно 2 закони на грчката Влада од 2001-ва и 1997-ма, не може да влезе во Грција. Предходно во јуни тој преку Италија со канадски пасош непречено влегол во Грција и престојувал во своето родно село Поздивишта, во Костур.
„Јас на службеникот му предложив да одам. Ако веќе јас сум опасен за вашата сигурност, ви предлагам, притворете ме, па да видиме за што се работи и еднаш засекогаш да се разјасни работата, да можам да си одам, да си имам имање, да си имам се како што треба”, рече Ѓорѓи Плуковски, македонски активист од Канада.
За своите проблеми бегалците постојано ги информираат македонските власти, но од таму нема официјален одговор. Неофицијално, од МНР им велат дека сеуште не е момент за реакција за да не се влошеле односите со јужниот сосед.
Тие сметаат дека со новата практика, Грција да издава писмено образложение за забраните за влез, ќе можат полесно да се изборат за своите права во меѓународните институции каде ќе ги достават и сите документи со кои се потврдува дека се сопственици на својот имот во Грција.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=2846

http://forum.kajgana.com/showthread.php?p=142028#post142028Бугарија продолжува со дискриминација на Македонците

На културната манифестација што еднаш годишно ја организира штипското здружение на децата бегалци од Егејскиот дел на Македонија присутните гости од Бугарија повторно проговорија за обесправеноста на македонското население во земјата која ќе стане дел од европското семејство.
„Комитетот на министрите им препорачува на властите во Бугарија да се сретне со ОМО Илинден и да преговараат за човековите и национални права на Македонците согласно рамковната конвенција за заштита на правата на малцинствата”, рече Јордан Констадинов, ОМО Илинден.
Во последните 16 години од постоењето на ОМО Илинден неговите членови често се прашуваат што прават македонските власти по прашањето како да се заштитат правата на македонското малцинство во Бугарија.
„Ние не правиме контакти со македонските влади. Ни тие не бараат, ни ние ги бараме. Македонија треба да има политика, социолози, психолози кои треба да следат, да знаат каква е состојбата на населението во Пиринска Македонија, во Егејска Македонија, тоа е работа на државниците и политичарите”, вели Констадинов.
Поради ускратеното право за слободно здружување и другите репресивни мерки врз македонското население во Бугарија, околу 300 членови на ОМО Илинден доставиле вкупно 5 тужби против бугарската држава до Европскиот суд за човекови права.
Она што најмногу ги засега е негирањето на македонскиот јазик, религија, култура и традиција.
Macde in Macedonia:icon_roll
 
Член од
25 јануари 2005
Мислења
165
Поени од реакции
3
The only Greeks living in Greek occupied Macedonia were the colonists settled there by the Greek State after the 1913 occupation and partition..........
Bucharest Treaty of 1913
 
Член од
25 јануари 2005
Мислења
165
Поени од реакции
3
Rainbow/Vinozhito Press Release
www.florina.org

Florina/Lerin 21-10-2005

In a historic ruling on an appeal lodged by the members of the Political Secretariat for the European Free Alliance – Rainbow, Pavlos Voskopoulos and Petros Vasileiadis, the European Court of Human Rights in Strasbourg yesterday handed down a unanimous condemnation of Greece for violation of Articles 6 (right to fair legal hearing) and 11 (right of assembly and association) of the European Convention on Human Rights. The Court has required the Greek state to pay the plaintiffs 30,000 Euro in compensation for moral harm, 2,000 Euro for material damages and 3,245 Euro for legal costs.

The EFA-Rainbow had sought redress from the European Court for the destruction and burning of its offices in Florina in September 1995 by a group of ‘enraged citizens’, directly supported by the political and ecclesiastical authorities at the time and tacitly abetted by the police. The event which ‘caused’ this unprecedented act of violence was the posting of a sign in the Greek and Macedonian languages, and it should be noted that it was only by good fortune that there were no fatalities among the party members present in the offices at the time of the attack. In December 1995 the EFA-Rainbow laid the matter before the Greek courts, demanding – reasonably enough – that the culprits be punished. But the Greek authorities not only blocked the case for more than seven years, but actually dragged P. Voskopoulos and P. Vasileiadis before the courts, pursuing them for three years with the absurd charge of ‘provoking division in the local population’!

In their ruling the judges of the Court of Human Rights – including the Greek Christos Rozakis and the Cypriot President of the Court Loukis Loukaidis – identified a clear violation of Article 11, since ‘the posting of a sign in the Macedonian language by a legitimate political party cannot be seen as a provocative act or constitute a threat to public opinion…’.

In a landmark ruling for the attitude of the Greek authorities, the Court states that ‘the Florina council explicitly invited local people to a rally against the plaintiffs, while members of the local council took part in the violent episodes’. Also, ‘the Greek state, through the local police force, should have taken adequate measures to avert or at least limit the violent incidents. But it failed to do so, and failed to offer any explanation of the absence of an adequate police presence…’.

The ruling also includes scathing criticism of the fact that the public prosecutor, who should have become involved immediately and without prompting, did not even conduct the most rudimentary investigation of the events.

In respect of Article 6 of the Convention, the Court found Greece in contravention because ‘investigation of the plaintiff’s charges took more than seven years and one month … a length of time which cannot possibly be regarded as fair or reasonable and therefore represents an abuse of their rights…’.

The EFA-Rainbow believes that, above and beyond its legal dimension, the decision contains a clear political message to the Greek government, which, just a few months ago and in the person of Prime Minister Karamanlis, no less, declared the need for an upgrading of the importance of the European Court and for member states to comply fully with its rulings. The message is none other than the need for full and immediate respect – in words and deeds – for the rights of the Macedonian minority in Greece.

PRESS OFFICEMade in Macedonia
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
TrOtOaRka напиша:
The only Greeks living in Greek occupied Macedonia were the colonists settled there by the Greek State after the 1913 occupation and partition..........
Bucharest Treaty of 1913
да не се лажеме

имало Грци и пред тоа по Егејска Македонија, меѓутоа биле малцинство

500 години под турците имале некаков ефект, а исто и „размената на луѓе“, односно егзодусот на Македонците со Исламска Вероисповест од Егејска Македонија во Труција

Букурешкиот „мировен“ договор е само едно од поголемите зла кое не снашло во последните неколку векови
 

Kajgana Shop

На врв Bottom