Македонско - Шкотска историска врска

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Да, тоа е силен аргумент Волксваген.

Сепак, Британија никогаш не била практички воено “освоена“, туку била постепено населувана со веќе романизирани племиња.

Меѓутоа, друг аргумент кој ја поддржува хипотезата на темава е:

In 2007, Bryan Sykes produced an analysis of 6000 samples from the OGAP project in his book Blood of the Isles.[3] Later, Stephen Oppenheimer in his 2006 book The Origins of the British used the data from Weale et al. (2002), Capelli et al. (2003) and Rosser et al. (2000) for Europe. In opposition to Neolithic origin theories, which remain strong, Sykes and Oppenheimer argued for significant immigration from Iberia into Britain and Ireland. Much of this argument was based upon Y DNA evidence, however by 2010 several major Y DNA studies presented more complete data, showing that the oldest-surviving male lineages had mostly migrated to Britain from the Balkans, and ultimately from the Middle East, not from Iberia.[4][5][6]

http://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_history_of_the_British_Isles#cite_note-balaresque-3

--- надополнето ---

A Linguistic Analysis of Modern Celtic and Slavic Languages
Faculty Mentor: Walter Whipple, Germanic and Slavic Languages
Gashler, Daniel Josef

The Celts and Slavs were widespread and important cultural phenomena in Iron-Age Europe.
Their influence is still felt in contemporary Europe and the Americas. Many states and peoples
speak modern languages derived from proto-Celtic and proto-Slavonic. The purpose of my
research is to show that these ancient cultures were once in contact on the Balkan Peninsula. The
ultimate goal is to discover the time period, duration, and social nature of this contact through
examining linguistic evidence of contact present in modern South Slavic (those Slavic languages
spoken on the Balkan Peninsula) and Celtic languages.


http://my.opera.com/ancientmacedonia/blog/celtic-and-slavic-contact-on-the-balkan-peninsula
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.596
Поени од реакции
18.018
Јас морам да се надоврзам на Братот. Во Шкотска и во североисточна Ирска често се среќава и хаплогрупата I2a2 Disles која е блиска роднина на I2a2 Dinaric која пак е најзастапена на Балканот кај словенското население. Една од претпоставките е дека Пиктите кои се можеби едни од првите доселеници на Островите ја донеле со себе, бидејќи оваа хаплогрупа се јавува баш на оние места каде што живееле тие, а претежно живееле во Шкотска. Многу луѓе сметаат дека Пиктите биле уништени во војните со Галите но изгледа не е така, тие најверојатно биле асимилирани. Така да многу веројатно е ова да биде објаснувањето за некои културни сличности со Шкотите.

Еве еден натпис во Дневник за Пиктите

Пиктите не биле примитивни воини, туку народ со софистицирана култура

Името Пикти, Римјаните му го дале на сојузот племиња што живееле надвор од границите на нивната империја, северно од Форт и Клајд, а се претпоставува дека потекнува од латинскиот збор „пинџере“, односно „сликање“, сугерирајќи дека припадниците на овие племиња ги боеле и ги тетовирале своите тела


Пиктите посебно покажувале важност кон симболитет
и обожавањето на се' што се прави во служба на
христијанскиот Господ

Иако со векови биле отфрлани како дивјаци што му одолевале на маршот на цивилизацијата, остатоците од манастир откриени северно од Шкотска сугерираат дека Пиктите биле погрешно проценети. Тие биле сметани за загадочни дивјаци што успешно се бореле против римските легии пред мистериозно да исчезнат од историјата и за диво племе што одбивало да ја жртвува својата слобода во замена за придобивките од цивилизацијата. Но не само што не биле примитивни воини, како што се вели во народните преданија, туку тие всушност создале високософистицирана култура во северна Шкотска во втората половина од првиот милениум, која ја надминувала англосаксонската во многу аспекти, јавува британскиот весник „Индипендент“.Анализата на едно од најважните археолошки откритија во Шкотска во последните 30 години, пиктскиот манастир во Портмахомак на полуостровот Тарбат во Истер Рос, покажува дека тие имале огромен талент за уметност, учејќи ги и применувајќи ги комплексните архитектонски принципи.

Манастирскиот комплекс, сместен околу една црква, бил сличен со религиозниот центар Санта Колумба во Јона, а постојат докази и дека се пишувале евангелски книги слични на Книгата од Келс и се правеле религиозни артефакти како пехари, со кои ги снабдувале „сестринските“ манастири. А според откритието што архитектонските историчари го сметаат за воодушевувачко, очигледно е дека луѓето што го граделе манастирот ги применувале принципите на Златната пропорција, односно т.н. „божествена пропорција“, која била позната во времето на ренесансата, стотици години подоцна. Оваа пропорција на димензии, 1.618 наспрема 1, се јавува и во природата како кај спиралата на морските школки и кај лицата на луѓето што се сметани за убави, како Мерлин Монро. Примената на Златната пропорција може да се види на катедралата „Нотр дам“ во Париз, палатата „Алхамбра“ во Гранада, Шпанија, Акропол во Атина и кај египетските пирамиди, но се мислело дека идејата е премногу напредна за Пиктите.

УМЕТНИЦИ ШТО ОСТАВИЛЕ ПРЕКРАСНИ СЛИКИ ВО ПРИРОДАТА

- Пиктите отсекогаш биле привлечен изгубен народ, еден од најинтересните исчезнати народи во Европа. Главното прашање е што им се случило и дали тие навистина своевремено имале свое кралство - вели Мартин Карвер, професор по археологија на Универзитетот на Јорк, кој работел на археолошката локација од средината на 90-тите години на минатиот век.Одговорот на второто прашање можеби е да, заснован на откритијата во Портмахомак, кој денес е изолирана област, а своевремено бил клучна точка на поморските патишта во Северното Море. Пиктите сонувале за нов Рим и за нов свет поврзан преку вода, а не за римските патишта. Тие биле извонредни уметници. Можеле да нацртаат волк, лосос или орел на парче камен со една единствена линија и создавале прекрасни слики од природата. Ништо толку квалитетно не е видено од Портмахомак до Рим. Ни Англосаксонците не биле толку добри каменоресци. Дури во постренесансниот период луѓето успеале толку реалистично да го доловат карактерот на животните на цртежите - вели Карвер.

Археолозите пронашле докази дека на тоа место биле правени и религиозни артефакти и „велен“ во голем број. Веленот, форма на пергамент од животинска кожа, се користел за изработка на висококвалитетните евангелски книги. Гробиштата на кои биле закопувани само средовечните и постарите мажи и парчето камен со интригантен и непотполн напис посочуваат на христијанската природа на местото.Најважното парче е со латински запис. Во Медитеранот тоа би било вообичаено, но во Шкотска е екстремно редок пример. Записот вели: Ова е крстот на Исус во спомен на Рео...“, а остатокот од записот го нема. Сепак, записот посочува дека во тој регион имало луѓе што знаеле да пишуваат уште во 8 век. Тоа самото по себе е револуција - објаснува Карвер.

СВОЈ СИСТЕМ НА МЕРКИ

Пиктскиот ѕид, за кој се верува дека бил дел од манастирската црква, бил откриен во подрумот на срушената градба на локацијата, која сега е претворена во туристичка атракција. Но димензиите на друга структура во рамките на комплексот, Халата на Смит, привлекува особен интерес со симетријата во својата структура. Била направена детаљна студија на градбата во форма на потковица во потрага по мерките што Пиктите ги користеле при градењето. Професорот вели дека „тарбатското стапало“ од 37,75 сантиметри очигледно било стандардна мерка при изградбата на халата и на другите делови од манастирот. Исто така, откриено е дека односот на должините на многуте ѕидови и поделбата на прозорскиот простор го почитуваат архитектонскиот принцип наречен Златна пропорција.

- Златната пропорција и нејзиниот инверзен елемент, Златниот број 1.618, бил ценет меѓу уметниците со милениуми и е вистинско задоволство да се види во пиктската архитектура. Тоа ја покажува важноста на симболот и обожавањето на се' што се прави во служба на христијанскиот Господ - вели тој.Манастирот во Портмахонак бил уништен од голем пожар во 9 век, најверојатно од непријателски племиња, кои сакале да ја прошират својата територија во северна Шкотска. Сепак, заедничката религија на Пиктите и на Шкотите можеби им помогнала да се обединат против заедничкиот непријател, по што како резултат било создадено кралството Шкотска. Пикти е името што Римјаните му го дале на сојузот племиња што живееле надвор од границите на нивната империја, северно од Форт и Клајд.

Нивното име првпат се јавува во делата на ораторот од 3 век Еумениус, а се претпоставува дека потекнува од латинскиот збор „пинџере“, односно „сликање“, сугерирајќи дека припадниците на овие племиња ги боеле и ги тетовирале своите тела. Но не е познато со кое име се нарекувале тие или на каков јазик зборувале. Уште еден збунувачки факт е дека тие биле последните луѓе на овие острови што ја следеле својата семејна лоза преку своите мајки. Достоинственикот Беде во 731 година запишал дека Пиктите дошле од континенталниот дел на Европа, наверојатно Скандинавија, во северна Ирска во потрага по земја, но Ирците ги испратиле во Шкотска. Оттаму доаѓа и митот дека Пиктите добиле ирски сопруги, под услов земјиштето да се наследува по женска линија.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=E79BC5AF76956B46A10B8FF932DC9C30
 
Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
[Иако лоцирани на два спротивни краеви од континентот, двете земји, Шкотска и Македонија ги поврзува една карактеристична историска врска.
more vrska..bez vrska
http://littlescottishcluster.com/
eh, da bea "napraveni od mocka", ke ja bidese...

a za potkrepa,postojat tel. imenici tamu..i vamu...preziminjata?

--- надополнето ---

p.s.
cudno..
brisese temi kade britancite "bea demaskirani", ama skotite ne se od Britanija,tie niknale kako pecurki tamu?
 
Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
hmmm, no comment, osven deka tamu e od Friday, 20. July 2007, 21:56 vo sporedba so google...

No:
In the case of the Celts and South Slavs, there are two type of contact which probably occurred: mutual trade and political domination of the Celts over the South Slavs.

In the case of trade it is assumed that words dealing with exchangeable commodities would be equally borrowed between languages. In the case of Celtic political control over the Slavs it is assumed that the overwhelming majority of words would be borrowed by the Slavs from the Celts, with very little word borrowing going the other way.

Nema vrska, vidi prethodno za genite, baska-baska sme. Plus nivnata R1b e mnogu mlada, otisla tamu vo sekoj slucaj od Turcija (via Makedonija?).

Pravilno bi bilo:
overwhelming majority of words would be borrowed by the Celts from the Slavs, with very little word borrowing going the other way.

Patem, vo MK ima preeeemal procent Celtic genes, Keltite se vsusnost otseleni Brigi/Pelazgi, nivnite i britanskite R1b y hg se stari po 2-3.000 g., a site imaat poteklo od Turcija (via Makedonija?), za ova ima kup gen izvestai!

Primer,vidi kade e nivnata R1b1a2a1a1b4 L21 na skalata tuka.

.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Уште неколку легенди, неверојатно, но историјата на британското острово на многу начини била врзувана со историјата на Балканот.

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]




[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]














[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT] [/FONT]


[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]



[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]


[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]










[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]

http://www.johnchaple.co.uk/index.html

--- надополнето ---

Brutus or Brute of Troy is a legendary descendant of the Trojan hero Æneas, known in mediæval British legend as the eponymous founder and first king of Britain. This legend first appears in the Historia Britonum, a 9th century historical compilation attributed to Nennius, but is best known from the account given by the 12th century chronicler Geoffrey of Monmouth in his Historia Regum Britanniae. However, he is not mentioned in any classical text and is not considered to be historical.

The Historia Britonum states that "The island of Britain derives its name from Brutus, a Roman consul" who conquered Spain. A more detailed story, set before the foundation of Rome, follows, in which Brutus is the grandson or great grandson of Æneas.

http://en.wikipedia.org/wiki/Brutus_of_Troy

Како што ми посочи уште еден член, Римската Империја беше основана 500 години по Тројанската војна, околу 753 п.н.е. и на почетокот немале ни Конзули, значи се јавува истиот проблем кој беше посочен погоре од Овердрајв и Волксваген.

Сепак, јас не верувам дека овој хронолошки распон не им бил познат на различните средновековните историчари за да направат последователно иста грешка.

Ова треба сеуште добро да се истражи.

Brutus of Troy, the mythological founder of London.
1450s


Trojan prince Brutus, from a Roll ‘Chronicle’ started in the 1450s.

Genealogical rolls like this illustrate the desire of nobility to associate themselves with famous figures from the remote past.
© The Society of Antiquaries of London: MS 501


http://www.museumwales.ac.uk/en/1340/

--- надополнето ---

The ideological origins of the British Empire

David Armitage

http://books.google.com/books?id=PkuozOfNnKkC&pg=PA37&lpg=PA37&dq=origin+of+Britain+Brutus&source=bl&ots=DpNVBW2-s4&sig=oaF-dst0CLQuwGIVsI3R-diLZJA&hl=pl&ei=cdmeTerYKc3EswaK3uDiAQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=9&ved=0CFkQ6AEwCA#v=onepage&q=albanact&f=false





http://books.google.com/books?id=LPxd5sliodAC&pg=PA113&lpg=PA113&dq=origin+of+Britain+Brutus&source=bl&ots=lQeNF0atmG&sig=3FbKS_vIN16y2tBZeAHRmO-pE_A&hl=pl&ei=cdmeTerYKc3EswaK3uDiAQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=7&ved=0CE4Q6AEwBg#v=onepage&q=origin%20of%20Britain%20Brutus&f=true

--- надополнето ---

An alternative name for England is Albion. The name Albion originally referred to the entire island of Great Britain. The earliest record of the name appears in the AristotelianCorpus, specifically the 4th century BC De Mundo:[21]
"Beyond the Pillars of Hercules is the ocean that flows round the earth. In it are two very large islands called Britannia; these are Albion and Ierne".[21] The word Albion (Ἀλβίων) or insula Albionum has two possible origins. It either derives from the Latin albus meaning white, a reference to the white cliffs of Dover, which is the first view of Britain from the European Continent,[22] or from the phrase in Massaliote Periplus, the "island of the Albiones".[23] Albion is now applied to England in a more poetic capacity.[24]

http://en.wikipedia.org/wiki/England

--- надополнето ---

Albion (Greek: Ἀλβιών) is the oldest known name of the island of Great Britain. It is thought to derive from the white cliffs of Dover. Today, it is still sometimes used poetically to refer to the island or England in particular. It is also the basis of the Scottish Gaelic name for Scotland, Alba.

http://en.wikipedia.org/wiki/Albion
 
Член од
1 ноември 2010
Мислења
595
Поени од реакции
241
хммм.многу слики...

Eве една која зборува многу повеќе од сите претходни:



References:

1. E Ekwall, TheConciseOxfordDictionaryofEnglishPlace-names,OxfordUniversityPress,1980

2. K George, Gerlyver Kernewek Kemmyn, Cornish Dictionary, Kesva an Taves Kernewek, 2000

3. Y Geiriadur Mawr, H Meurig et al. A Gwasg Gomer, Addargraffiad2002

4. M Mac Lennan, A pronouncing and etymological dictionary of the Gaelic Language, Acair and Necat Press, Stornoway and Edinburgh 1995

5. D Kervwlla, Le breton de poche, Assimil France, 2001

6. Atlas Slovenije, Založba Mladinska knjiga in Geodetski zavod Slovenije, Ljubljana 1996


Citat od mene:

patem, vo MK ima preeeemal procent Celtic genes, Keltite se vsusnost otseleni Brigi/Pelazgi, nivnite i britanskite R1b y hg se stari po 2-3.000 g., a site imaat poteklo od "Turcija" (via Makedonija?) (mnogu somnitelno,poradi slikana)), za ova ima kup gen izvestai...

Patem, ako Keltite ... kolku e star i ... neizmenet makedonskiot jazik?
 
Член од
8 мај 2005
Мислења
542
Поени од реакции
76
не намерив по-соодветна тема за овajа информациjа -
една книга за историjата и археологиjата на келтите на Балканскиот полуостров е веке достапна on-line:
Верувам дека знаете и за активниот блог balkancelts на ирецот Brendan Mac Congail, коj се залага за многу по-голема улога на келтските племиньа во балканската историjа. Mac Congail има напишано и книга: Kingdoms of the Forgotten. The Celtic Expansion in south-eastern Europe and Asia-Minor – 4th- 3rd centuries B.C. (.pdf).

 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Ирска митологија и врската на Ирска, Шкотска и Галите со Македонија
http://herebedragons.weebly.com/scota.html

In Kingdom of the Ark, Lorraine Evans reveals plausible archaeological connections and evidence between Egypt and Ireland. In 1937 in North Ferriby, Yorkshire, the remains of an ancient boat were discovered. Excavation produced what was thought a Viking longship yet more boats were much older than Viking ships and were of a type found in the Mediterranean. They originated 2000 years before the Viking age and were radiocarbon dated to around 1400 to 1350 BC. Evans argues these boats could originate from Egypt, based on dating of the faience beads.
While investigating the origins of the people of Scotland in the Bower manuscript, the Scotichronicon, she discovers the story of Scota, the Egyptian princess and daughter of a pharaoh who fled from Egypt with her husband Gaythelos with a large following of people who arrive in a fleet of ships. They settled in Scotland for a while amongst the natives, until they were forced to leave and landed in Ireland, where they formed the Scotti, and their kings became the high kings of Ireland. In later centuries, they returned to Scotland, defeating the Picts, and giving Scotland its name.

Scotichronicon: http://books.google.com/books?id=B_OfAAAAMAAJ&printsec=frontcover&dq=scotichronicon&source=bl&ots=WKiYYCnSzg&sig=pL5q_lwcdatLti7Fw5YHXOTrgNA&hl=en&ei=xK3dTNuvHZGK4QaY1LwO&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&sqi=2&ved=0CCoQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false

ANNALS OF FOUR MASTERS: http://www.okeefeclan.org/main/images/stories/PDF/Annals_of_Four_Masters.pdf

Lebor Gabala: http://ia341008.us.archive.org/3/items/leborgablare04macauoft/leborgablare04macauoft.pdf

IDENTITY OF THE SCOTTISH NATION: http://books.google.com/books?id=nPpp6ED8c3EC&pg=PA8&lpg=PA8&dq=scythian scots&source=bl&ots=pDsuCLAZsx&sig=y_rFqtjw0mgwHEeGrsb3I200D3s&hl=en&ei=3FnbTJaCH4z4sAOmvJXlAw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCkQ6AEwAzgU#v=onepage&q=scythian scots&f=false

IRISH ORIGINS OF CIVILIZATION: http://www.irishoriginsofcivilization.com/irishoriginsexcerpts/book1_chap1.html

Кој бил всушност таткото на Скота?

Според неколку извори, Нектанебус, таткото на Скота е всушност татко на Александар Македонски, така што ја искористил ситуацијата во која се наоѓала Олимпија која пак стравувајќи дека Филип планирал да ја напушти го замолила за помош, тогаш тој претставувајќи се за астролог, и’ рекол на Олимпија дека во сон ќе и дошол Амон Зевс од Либија, и дека таа потоа ќе забременела од него.
Според легендата Нектанебус ја дрогирал Олимпија, потоа се преслекол за Аман Зевс и спиел со неа. :) Во меѓувреме, успеал да му ја продаде истата неверојатна приказна и на Филип Втори.
Нектанебус кој му бил учител по астрологија на Александар, му ја кажува вистината на тогаш 12годишниот Александар и за нивната поврзаност, при што разгневен во бес Александар го турка во длабока јама каде што Нектанебус умира.

Nectanebus (360-343 bc). An Egyptian pharaoh and magician. Son of Tjahepimu. Father of Scota. He was the last of the native Egyptian rulers. In some stories he was the father of Alexander the Great. He was forced to flee from Egypt and went to Macedonia where he set himself up as an astrologer. When the queen, Olympias, consulted him about a possible heir, the wily Egyptian foretold that she would bear a son to Zeus Ammon. This turned out to be true but Zeus Ammon was Nectanebus dressed as a dragon. He died when Alexander, the son of this union, pushed him into a pit. In Irish stories, Nectanebus was the father of Scota. In some accounts, called Nectanebus, Nakhthoreb, Nakhthoreb, Nectanebo II, Nectanebo II, Nakhthorheb or Nakhthorheb.
http://www.mythologydictionary.com/nectanebus-mythology.html

After the tale about Alexander s childhood and his alleged birth from Nectanebus, the poem centers stanzas 32-86 on the relationship between Alexander and Aristotle.
http://www.academia.edu/5167188/Alexander_the_Great_and_Aristotle_in_the_Libro_de_Alexandre

Повеќе во книгава:
The History of Alexander the Great, Being the Syriac Version of the Pseudo-callisthenes

http://books.google.sk/books?id=5VI8AAAAIAAJ&pg=PR64&lpg=PR64&dq=Nectanebus Alexander the Great Macedonia&source=bl&ots=QGo9jPwaoX&sig=S9rcVXg1iaPMv1lZEeoNsEt3t08&hl=en&sa=X&ei=v1i7UuGqLoff4wSMoICgCA&ved=0CDwQ6AEwAw#v=onepage&q=Nectanebus Alexander the Great Macedonia&f=false

Е сега, погледнете како е прикажан Нектанебус во манускриптот Peniarth 481D напишан во доцниот 15 век:



http://www.llgc.org.uk/index.php?id=4432

Сигурно го забележавте златниот лав на црвена основа над неговиот кралски трон.




Пред Скота ќерката на Нектанебус постоела и друга египетска принцеза наречена Скота која заедно со принцот Ниел од Скитија го имала синот Гаел*

*The Gaels are named after their common ancestor, Gael [also known as Gaedheal, Goadhal, Goidel, Goidel Glas, Gathelus or Gaythelos], who was born in Egypt around the time of the Biblical Moses. Gael was the son of Prince Niul, who was a son of King Fenius the Antiquary [Feaniosa Fearsuidhe] of Scythia, and of Princess "Scota", a daughter of Egyptian Pharaoh "Cincris" or "Achencres".

Таткото на Ниул, кралот Фениус на Скитија го задолжил својот внук да го создаде и запише јазикот на Скитите. Токму според Гаел скиитскиот јазик бил наречен “Гаелиж“(мој слободен превод):

*King Fenius also commissioned Gaedheal to formalize and record the language of the Scythians. It is after Gaedheal that the Scythian language was named "Gaeilge" [also known as Gaelic].

Потоа следувале долги векови патешествија и лутање на Скитите кои на крајот стигнале во Египет каде што втората принцеза Скота (ќерката на Нектанебус) се омажила за нивниот галски водач Мил, со кој што ги повеле останатите во ветената земја на Галите - Ирска.


The descendants of Gael and "Scota" fled Egypt, and embarked upon a long oddessy that, over the succeeding generations, would take them from Egypt, first to Candia [ancient Crete], then back to their ancestral homeland of Scythia, then to sail the Caspian Sea for several years, then to Getulia [ancient Libya], then to Galicia [northwestern Spain], then back to Scythia, then back to Egypt again where another "Scota", a daughter of Pharaoh "Nectanebus", would marry the Gael's leader Míl [Milesius], then to the islands of Irena and Gothia, then back to Galicia, and finally on to the conquest of Ireland, the promised land of the Gaels, under the leadership of the sons of Míl and their mother, the second "Scota".

http://herebedragons.weebly.com/scota.html

На линков подоле можете да ја прочитате Декларација од Арброад каде што Шкотите се повикуваат на својата историска поврзаност со Скитија:
The Scots declare their Scythian connections...

http://www.giveshare.org/israel/arbroathdeclaration.html
Most Holy Father and Lord, we know and from the chronicles and books of the ancients we find that among other famous nations our own, the Scots, has been graced with widespread renown. They journeyed from Greater Scythia by way of the Tyrrhenian Sea and the Pillars of Hercules, and dwelt for a long course of time in Spain among the most savage tribes, but nowhere could they be subdued by any race, however barbarous.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Убава приказна. Ама само тоа - убава приказна.
И сега со сета оваа информираност и можност за проверка, образованост и сл. е исто, а не пак во минатото кога оговарањата и измислените приказни се земани со сета сериозност како точни факти...
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Убава приказна. Ама само тоа - убава приказна.
И сега со сета оваа информираност и можност за проверка, образованост и сл. е исто, а не пак во минатото кога оговарањата и измислените приказни се земани со сета сериозност како точни факти...
Секако вредно за размислување, можеби некој ќе се инспирира и ќе напише некоја дипломска работа за ова, некој што има можност директно да ги проучува историските поврзаности на нашите две земји.

Како и сите теми, со секој пост редиме дополнителни коцки во сликата и којзнае можеби нешто ќе се потврди понатаму.
 

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Само ќе кажам дека еден млад бугарски автор Петар Голијски кој е одлично запознаен со историските извори најде во Македонски црковни архиви от ХVІ век името Оластар, што е целосна копија на келтското Alastar, денешно Алистар.:)
http://slovo.bg/showbio.php3?ID=411
Сега во моментов читам неговата последна издадена книга Ерменија и иранскиот свет I - V век.

Тодор Оластар (Село Букиште, местоположението му не може да се установи, Берско, втората половина на XVI век).:)
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Само ќе кажам дека еден млад бугарски автор Петар Голијски кој е одлично запознаен со историските извори најде во Македонски црковни архиви от ХVІ век името Оластар, што е целосна копија на келтското Alastar, денешно Алистар.:)
http://slovo.bg/showbio.php3?ID=411
Сега во моментов читам неговата последна издадена книга Ерменија и иранскиот свет I - V век.

Тодор Оластар (Село Букиште, местоположението му не може да се установи, Берско, втората половина на XVI век).:)
Аластаир - типично ирско презиме би рекол.

Букиште ќе го најдеш ако го најдеш планинарскиот дом Чеплез, северозападно од Папрадиште и Нежилово, се’ што треба да ја следиш означената планинарска траса.
Планинарскиот дом „Чеплез“ се наоѓа на планината Даутица, на планинскиот масив Јакупица. Домот се наоѓа во шума од високи букови дрва.
http://mk.wikipedia.org/wiki/Планинарски_дом_„Чеплез“

Сега таму нема ништо, остатоци од гробови и рушевини од стари куќи.


Во 335 година П.Н.Е. Келтите и Македонците стапија во првиот сојуз.

“In the name of our gods of the forest,” said the Celt, “and of your gods of Olympus, I swear to uphold the friendship between the Celtic and Macedonian races, upon pain of eternal damnation.”

http://books.google.sk/books?id=hu-j5LpJA8UC&pg=PA316&dq=Celtic Macedonia&hl=en&sa=X&ei=bN-8UsniBsLCtQb-r4GIBw&ved=0CF4Q6AEwCQ#v=onepage&q=Celtic Macedonia&f=false
--- надополнето: 27 декември 2013 во 03:46 ---
Во 335 година П.Н.Е. Келтите и Македонците стапија во сојуз.

“In the name of our gods of the forest,” said the Celt, “and of your gods of Olympus, I swear to uphold the friendship between the Celtic and Macedonian races, upon pain of eternal damnation.”

http://books.google.sk/books?id=hu-j5LpJA8UC&pg=PA316&dq=Celtic Macedonia&hl=en&sa=X&ei=bN-8UsniBsLCtQb-r4GIBw&ved=0CF4Q6AEwCQ#v=onepage&q=Celtic Macedonia&f=false
Вториот сојуз меѓу Келтите(Гали) и Македонците се случил во 175 г. ПНЕ кога на страната на Персеј се бореле околу 5000-10000 Гали во Третата Македонска војна.

An Enquiry Into the History of Scotland: Preceding the Reign of Malcolm III ...
By John Pinkerton

http://books.google.sk/books?id=vp1oIgjuqxkC&pg=RA1-PA158&dq=Celts Perseus Bastarnae&hl=en&sa=X&ei=xOe8UsCmIsap7AbbhID4Cw&ved=0CCwQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false
 
Член од
25 август 2013
Мислења
2
Поени од реакции
1
Само ќе кажам дека еден млад бугарски автор Петар Голијски кој е одлично запознаен со историските извори најде во Македонски црковни архиви от ХVІ век името Оластар, што е целосна копија на келтското Alastar, денешно Алистар.:)
http://slovo.bg/showbio.php3?ID=411
Сега во моментов читам неговата последна издадена книга Ерменија и иранскиот свет I - V век.

Тодор Оластар (Село Букиште, местоположението му не може да се установи, Берско, втората половина на XVI век).:)
Da ne zaboravime sto znaci makedonskiot zbor Lastar ili laster i den denes.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom