Македонски специјални единици (полициски и воени)

Член од
5 февруари 2013
Мислења
377
Поени од реакции
482
Народски кажано ODA се тимовите кои ги извршуваат критичните задачи,а сите други припадници во суштина се подршка за тие да можат да ја извршат нивната работа НО тоа не значи дека се помалку способни туку тоа е само улогата која им е определена според нивните квалитети и потребите на единицата.
 
Член од
8 јануари 2013
Мислења
580
Поени од реакции
1.778
Знам, но нема посоодветна тема за воа прашање.
С-2 е “сектор” за безбедност и разузнавање на ниво на батаљон, Ј-2 на ниво на Генерал Штаб (цела АРМ).Само “Секторот” (ССВБИР) е под Министерство за одбрана. Еве ти по детално
 
Член од
5 февруари 2013
Мислења
377
Поени од реакции
482
Еве најдетално ако разбира англиски.
https://en.wikipedia.org/wiki/Staff_(military)

Во нормална држава треба да има централно координативно тело на сите разузнавачи за да не доаѓа да користење на ресурси безпотребно ако 2 различни служби работат за едно исто додатно така делењето на информации е многу поедноставо и неможе службите да работат едни против други како кај нас.

Концептот е феноменален проблем е што ние како држава не сме доволно зрели да се справиме со таков систем и ќе има злоупотреба.
 
Член од
20 септември 2016
Мислења
475
Поени од реакции
730
Може некој да ми објасне зошто на некои видеа за ЕСЗ Тигар припадниците имаат зелени беретки? Исто и на сликите со Г. З. И неговите колеги. Како се одвивале овие работи и дали сеуште ги користат тие беретки.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.257
Поени од реакции
936
Може некој да ми објасне зошто на некои видеа за ЕСЗ Тигар припадниците имаат зелени беретки? Исто и на сликите со Г. З. И неговите колеги. Како се одвивале овие работи и дали сеуште ги користат тие беретки.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Ај јас ќе ти кажам.Тоа е периодот од 1999 до кај 2005-2006 година.Тигрите имааше два различни амблеми.Еден во црна боја и еден во темно сина боја.На црната беретка амблемот е со темно сина боја,а на другата беретка зелената е црн.Истовремено се носеа и двете беретки,и двете беа официјални и двете беа во употреба.
Од 2006 година кога се смени знакот односно амблемот на ЕСЗ се воведе и нова беретка.Зелената се исклучи и од тогаш е само црната.
 
Член од
20 септември 2016
Мислења
475
Поени од реакции
730
Ај јас ќе ти кажам.Тоа е периодот од 1999 до кај 2005-2006 година.Тигрите имааше два различни амблеми.Еден во црна боја и еден во темно сина боја.На црната беретка амблемот е со темно сина боја,а на другата беретка зелената е црн.Истовремено се носеа и двете беретки,и двете беа официјални и двете беа во употреба.
Од 2006 година кога се смени знакот односно амблемот на ЕСЗ се воведе и нова беретка.Зелената се исклучи и од тогаш е само црната.
Фала за информацијата Семпер.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Член од
20 септември 2016
Мислења
475
Поени од реакции
730
Додека бил во униформа сите го фалат, сега моментално јас, значи го почитувам човекот поради тоа што бил тешко ранет и ја бранел Македонија, а за ова другово што го прави ни п од почит не му давам (а верувам и другите исто така го осудуваат за ова).
Само внимавајте од инвазија на политика овде на темата. Има други теми за политика да не зборуваме овде.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.257
Поени од реакции
936
Политика не на оваа тема,оти ќе пријавувам на админи :D
 
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.257
Поени од реакции
936
:)


Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Другар го следам дечкото често на ФБ.И да сум му јас старешина без двоумење ќе покренам постапка за негов отказ од единицата.Мислам дека ќе разбереш зошто :D
 
Член од
20 септември 2016
Мислења
475
Поени од реакции
730
Другар го следам дечкото често на ФБ.И да сум му јас старешина без двоумење ќе покренам постапка за негов отказ од единицата.Мислам дека ќе разбереш зошто :D
Јасно е,се разбравме

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 

Kajgana Shop

На врв Bottom