џомлезе :lol:
Состојки:
-брашно 1kg до 2kg (зависно од тоа за колку лица ќе правиме ѓомлезе)
-2l вода
-сол
-неколку јајца (ама само ако сакаме ѓомлезето да е покалорично)
-масло
Подготовка:
Ги мешаме брашното и водата..
..по можност тоа да биде со миксер.
Од прилика треба да добиеме каша слична како кашата за палачинки. Кога ќе ја добиеме потребната каша посолуваме (и ги додаваме јајцата ако веќе ѓомзелето го правиме со јајца
).
Земаме тепсија и ја мачкаме со масло. Над маслото ставаме каша (потенок слој).
Вака приготвената тепсија ја ставаме во рерна (доколку немаме вршник). Цело време треба да бидеме во близина на рерната за да гледаме кога ќе биде готов слојот од кашата (кога ќе поцрвени знајте дека е готов
)
Од како ќе поцрвени кашата ја вадиме тепсијата, над веќе печениот слој ставаме масло и повторно слој од каша. Ова го повторуваме се додека не ја потрошиме цела каша
рецептов е напишан за правење ѓомлезе во рерна.. ама ѓомлезе се прави под вршник (сач) кој ме свати ме свати кој не.. :arrow: :lol: