Македонска берза

Член од
21 август 2017
Мислења
158
Поени од реакции
133
MPT не ја пратам ама со оглед дека беше во центарот на збиднувањата пред нова година и подаеокот што го добија не е ништо чудно што се тргува на 1.7 од book, малку ми е чудно прво што целата берза одите нагоре и тоа последниве два месеца, јас пишав дали меѓу редови дали фондовите ја подигнаа целава берза што на крај излегува дека е веројатно точна информација изгледа почнаа со банките лов на дивиденди, продплжија со ZPKO и STB, а како ќе завршат ќе видиме за кратко време(за жал доаѓаат разни избори). Е за втората спомната KMB што се тргува на 1.35 од book скоро 1.5 пат од тоа што буби кажа дека во странство е плафон, да не се ближи дивиденда по сите показатели кпи ги кажуваат бошко и буби треба да биде длабок sell, ама сепак дивидендата кажува барем hold за сега по мене, веројатно до некаде 8500-8600.
 
Член од
30 март 2018
Мислења
1.454
Поени од реакции
1.883
Их, тоа ли е проблем, сега Чесите ќе изработат ажурирана булшит-анализа со прогнозирана цена 10.000 денари :lolzz:
 
Член од
30 март 2018
Мислења
1.454
Поени од реакции
1.883
Падна и првата жртва на учителката: единичарите неуспешно пробаа да ѝ спакуваат „еден бивш началник на една безбедносна агенција“. Нормално дека не им верувам ама баш ич, ама може така здивеани ќе се дрзнат да испорачаат и „една истакната судијка на еден апелациски суд“ или „еден прв главен извршен генерален директор на една прехрамбена компанија“ :lolzz:
 
Член од
3 ноември 2020
Мислења
9
Поени од реакции
9
Dali KHV i Makedonska berza cuvstvuvaat odgovornost za slucajot ZPKO?
Zosto ne gi baraat ,,reketarite,, zosto ne objavat koj kupuval?
Neli KHV i Makedonskata berza prvenstveno treba da stitat pravata na malite akcioner?
ODGOVORNOST!!!
 
Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
UO na SPAZ ja poddrzuva namerata za prevzemanje po cena od 6500 dens. Na firmata koja tie samite vikaat deka vredi 25000.

Pa kogo be ovie dupat u mozok?!?

Koj e miabetot tuka? Ima li nekoja budala sto ke im gi dade akciite po taa smeshna cena? Ili rabotata e naredena, ama glumime berza?
 
Член од
30 март 2018
Мислења
1.454
Поени од реакции
1.883
Какво фијаско е ова КХВ! По случаите со ПКБ, ЗПКО и СПАЗ, да се чуди човек дали има пилот во авионот?? Па било кои пет луѓе да соберам од улица, да ги одведам да полижат га.ови во СДС и ДУИ, ќе бидат подобри членови на КХВ од постоечките!
 
Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Stvarno nemashe li nekoi pravila za cena za prevzemanje neshto sredna cena posledni 52 nedeli?

Ili ke spushtime/digneme so 2000 evra i toa ke bide referenca?
 
Член од
3 декември 2019
Мислења
71
Поени од реакции
30
So denovi ja gledam tnb se maci da probie 20iladi . Dali ke uspee do kraj na nedela da go nadmine toj plafon od 20iladi?
 

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.725
Поени од реакции
892
Јас излегов од КМБ. Убаво возење направив.


Одам на S&P 500. Планирам на подолг рок.

Ќе одам преку Комерцијална брокерите, само ме интересира што се треба. Веќе зборнав со нив, ми кажаа као ticker симболот да им го кажам и се тоа.

Само не ми е јасно дали можам на SPX да им пратам или морам преку Vanguard (VOO)?

Сите објаснувања на YouTube се за амерички пазар и сите ги препорачуваат VOO, SPY и сл. Ама тоа е затоа што тие не наплаќаат провизии, а банките им наплаќаат.

Прашањето ми е дали ќе може директно на SPX да ставам преку Комерцијална или мора преку Vanguard пример?

Ако има некој поупатен нека пише или нека ми пише во инбокс (ПП) :)
 
Член од
30 март 2018
Мислења
1.454
Поени од реакции
1.883
нека ми пише во инбокс (ПП) :)
Многумина ми пишувале во инбокс за добивање информации што би биле корисни за сите и треба да се напишат јавно. Секогаш сум им одговарал прашањата да ги постават на форумот, па од одговорите да има максимална корист за максимален број членови.
 
Член од
28 јануари 2019
Мислења
7
Поени од реакции
0
Možda koja info ko kupuje ove količine GRNT? Naime, juče prošlo pa skoro odjednom 30.000 komada...
 
Член од
5 октомври 2018
Мислења
25
Поени од реакции
9
Friendly reminder за споделување на дигитален ресурс :);)

На почетокот на идната недела ќе споделам еден дигитален ресурс, во форма на Инвестициски речник, и едукативни текстови за инвестициските класи каде пробавме на наједноставно можен начин да разјасниме одередени термини, сметководствени ставки, инвестициски инструменти и слично и за почетни и за поискусни инвеститори.
За тие што пропуштиле:

Дали некој од вас има онлајн или дигитален ресурс(текст, книга итн.) каде се објаснати сите ставки во еден Биланс на Успех и Состојба? Најдобро би било да е на македонски бидејќи англиските се базирани на нивните практики, и исто така ако е фокусирано на банкарскиот сектор е најоптимално. Има многу ставки кои не се разбирливи, што значат и како се пополнуваат, за некој што воопшто нема учено економија(книговодство) и финансии.

Таков еден ресурс достапен брзо и едноставно на форумот би донел многу повеќе дискусија @bosko007 .

P.S. Советот да се прочитаат сите постови од почетоков на форумот, сега веќе и е скоро невозможен со 1200 страни, и не е толку добар. Има премногу за филтрирање, многу рандом разговори, во тогашно време со тогашни актуелности, едноставно скоро неупотребливо. Јас пробав, и не издржав повеќе од 150 страници.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom