Македонска берза

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Добро, а зашто волкав песимизам...? Што беше во 2007 клучен фактор за огромниот пораст, а што не може да се повтори наскоро...?
Лудило, ако сакаш понзи шема или пирамида со цените на акциите, претерано беа преценети и затоа падот е толкав во сад и во некои земји на еу веќе се достигната индексите од 2007 (ама таму не растеа толку многу) кај нас ако не се лажам индексот рипна (во 2007) до 10 000 МБИ 10, а сега е поделено на 5 и повеќе, затоа во наредно 5-6 години не мислам дека може да надмине 5-6000 поени ако не е и ова премногу

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Лудило, ако сакаш понзи шема или пирамида со цените на акциите, претерано беа преценети и затоа падот е толкав во сад и во некои земји на еу веќе се достигната индексите од 2007 (ама таму не растеа толку многу) кај нас ако не се лажам индексот рипна (во 2007) до 10 000 МБИ 10, а сега е поделено на 5 и повеќе, затоа во наредно 5-6 години не мислам дека може да надмине 5-6000 поени ако не е и ова премногу
Ај и ја да не заобиколувам многу...Ме занима за Арцеломитал ХРМ и ЦРМ конкретно... :unsure:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Таа вредност ќе ја достигне кога ќе изумрат сите што ја помнат 2008!
--- надополнето: 6 октомври 2012 во 10:52 ---

ТНБ не би ја препорачал бидејќи доминантниот акционер(НЛБ)сам ја повлече добивката од последните две години со фиктивно купување на зградата на улица Водњанска 1 од НЛБ лизинг(21 000 000 еврејчиња!), изигрувајќи ги малите акционери дека добивката ќе оди во резервации.
КМБ ми е сомнителна од други причини. Зарем ја заборавивте “Македонска банка“? Со “Македонска банка“ ВМРО сакаше да си формира финансиска база по урнекот на односот што го има СДСМ со Комерцијална банка. И што се случи? Гувернерот Гошев им ја затвори банката. Кој може да гарантира дека такво нешто утре нема да и се случи на Комерцијална ако власта реши да ја лиши опозицијата од финансиската база или чисто поради освета.
Други беа причините со македонска банка, точно дека таа партија сакаше своја банка но таа банка имаше проблеми исто како балканска банка, сега на таа линија мислам дека е уни банка, Гошев нема му*а на форумов да пише нешто против власта а камо ли банка да им затвори, до сеа ќе беше решен ако тој за таа причина затворил банка. А Тутунска како што мислам а ќе покаже времето дали сум во право мислам дека НЛБ ќе се повлече од Македонија, т.е. ќе ја продадае тутунска.
--- надополнето: 6 октомври 2012 во 13:10 ---
Ај и ја да не заобиколувам многу...Ме занима за Арцеломитал ХРМ и ЦРМ конкретно... :unsure:
иста судбина тиe ти се помалку ликвидни, така да освен ако некој сака некоја од тие компании да преземе па да рипне цената, вака тие би растеле само во пакет или со мало задоцнување после растењето на 10те најликвидни

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.056
Поени од реакции
11.220
Добро, а зашто волкав песимизам...? Што беше во 2007 клучен фактор за огромниот пораст, а што не може да се повтори наскоро...?
Немаше пораст туку напумпана цена

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ne znam za drugi akcii, informacijava za Makpetrol mi e insajderska, izvorot e istiot toj sto mi kaza deka kje stignat do 150 000 koga bea 90 000, taka sto veruvam deka kje odat nad 200 000 ;)
Eve denes se vekje 158 000 :vozbud:
(Август 2007-ма)
Од пост 2007-ма случувањта и од вакви ‘‘инсајдерски‘‘ информации ми е прпа! Се извинувам на Синго, знам не е коректно од моја страна, ама ете што мислам... Иако и јас размислувам како Цезар дека акцијата на МП може да биде интересна. Иако се изнаслушавме за командитното друштво Оилко во кое се испумпува голем дел од МП...прво неможе во недоглед да го прави тоа, второ денес МП пресметано со издадените акции и вредноста на една (14,000) чини колку 5-6 бензиски, а само нив ги има колку 50-60!? Нели последната која ја отворива неодамна чинеше околу 5-6 милиони!?
Се прашувам колку ќе отиде акцијата, ако го изнесат на тезга по *акциска цена* само на некој заинтересиран: Лук оил, на Шел на мел... штознам кому!? За хазардерите изгледа добра инвестиција!?

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
(Август 2007-ма)
Од пост 2007-ма случувањта и од вакви ‘‘инсајдерски‘‘ информации ми е прпа! Се извинувам на Синго, знам не е коректно од моја страна, ама ете што мислам... Иако и јас размислувам како Цезар дека акцијата на МП може да биде интересна. Иако се изнаслушавме за командитното друштво Оилко во кое се испумпува голем дел од МП...прво неможе во недоглед да го прави тоа, второ денес МП пресметано со издадените акции и вредноста на една (14,000) чини колку 5-6 бензиски, а само нив ги има колку 50-60!? Нели последната која ја отворива неодамна чинеше околу 5-6 милиони!?
Се прашувам колку ќе отиде акцијата, ако го изнесат на тезга по *акциска цена* само на некој заинтересиран: Лук оил, на Шел на мел... штознам кому!? За хазардерите изгледа добра инвестиција!?
Само за инфо почетна цена при евентуално продавање на МП (првично најзаинтересирани се шел) е 30-40 000 ден или повеќе од дупло од денешната цена, за тплф објаснив погоре што е финтата :) има и нешто другo, ако памтите 16% од вкупната вредност ако не се лажам од тплф (ИФ протеза) неодамна ги купи некоја фирма од кипар (никој незнае официјално кое е зад тоа) по цена од околу 50евра по акција што е доста над пазарната цена плус 50% така да само размислувам логички и прагматично. Мора да имате јак филтер кога примате информации :) без разлика дали ги пласира сител или алфа, курир или плус инфо :)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Само за инфо почетна цена при евентуално продаванње на МП (првично најзаинтересирани се шел) е 30-40 000 ден или повеќе од дупло од денешната цена, за тплф објаснив погоре што е финтата :) има и нешто другo, ако памтите 16% од вкупната вредност ако не се лажам од тплф (ИФ протеза) неодамна ги купи некоја фирма од кипар (никој незнае официјално кое е зад тоа) по цена од околу 50евра по акција што е доста над пазарната цена плус 50% така да само размислувам логички и прагматично. Мора да имате јак филтер кога примате информации :) без разлика дали ги пласира сител или алфа, курир или плус инфо :)
Колку акции имаш од ТПЛФ или МПТ? Колку си заработил до сега од нив?

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Колку акции имаш од ТПЛФ или МПТ? Колку си заработил до сега од нив?
0
--- надополнето: 6 октомври 2012 во 15:23 ---
Ја заборавив ГРАНИТ! таа со АЛКАЛОИД и КОМЕРЦИЈАЛНА ти се златна тројка по мене! Надолу нема шанса да идат. овие 3 нека ти бидат со 60-70% од вкупниот влез, а 30-40% тплф и мп и имаш добро портфолио Змиго

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Тогаш е некоректно да ги прикажуваш како добра зделка. Тоа што го даваш се шпекулантски претпоставки, а не инвеститорски. И мене ми го прикажуваа МПТ како добра зделка кога беше 400/500 евра за акција, сега е 250. Да инвестирав таму до сега ќе изгубев 50%.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Тогаш е некоректно да ги прикажуваш како добра зделка. Тоа што го даваш се шпекулантски претпоставки, а не инвеститорски. И мене ми го прикажуваа МПТ како добра зделка кога беше 400/500 евра за акција, сега е 250. Да инвестирав таму до сега ќе изгубев 50%.
0 добивка а за твоја информација имам само 2 акции од мп па ако мислиш дека со толкав капитал би имал корист да ширам шпекулации... Јас моето портфолио во најголем дел го имам позиционирано околу АЛК, КМБ, ГРНТ

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
0 добивка а за твоја информација имам само 2 акции од мп па ако мислиш дека со толкав капитал би имал корист да ширам шпекулации... Јас моето портфолио во најголем дел го имам позиционирано околу АЛК, КМБ, ГРНТ
Лошо ме сфати, не мислам дека шириш шпекулации и дека би имал лична добивка од тоа.
Сакав да кажам дека МПТ и ТПЛФ не ги оценуваш според инвестициски параметри (профит, РОЕ, РОИ).

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Лошо ме сфати, не мислам дека шириш шпекулации и дека би имал лична добивка од тоа.
Сакав да кажам дека МПТ и ТПЛФ не ги оценуваш според инвестициски параметри (профит, РОЕ, РОИ).
Според фундаментални показатели МПТ и ТПЛФ не изгледаат баш добро...но, мислам ако тргне берзава и шуто и рогато ќе расте па и тие.
--- надополнето: 6 октомври 2012 во 20:14 ---
Ги споредив КМБ и ТНБ како две банки но, има доста разлики како работат.
Иако официјално имаат и двете добра добра добивка имаат проблеми со кеш и ликвидност.
Но има сериозни разлики како ги прават парите ТНБ повеќе од КМБ се бави со инвестирање и краткорочни заеми додека КМБ повеќе се бави со долгорочни заеми. ТНБ има поголем левериџ од КМБ. И двете банки имаат проблеми со наплата. ТНБ го решава проблемот со ликвидирање на инвестиции а КМБ со долгорочни заеми.
Сумам сумарум и двете се добри банки ТНБ ми изгледа поагресивна додека КМБ е малку поконзервативна. Профитите ми се слични имаат слична маржа итн но од доста различни места и начини ги прават парите.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
мислам ако тргне берзава и шуто и рогато ќе расте па и тие.
Да ама свесни сме дека тоа нема да се случи во следната година-две. Зошто да инвестираш во акции кои не делат дивиденди, кога можеш на пример во АЛК или КМБ при што ќе добиеш раст при евентуален бум + дивиденда во годините на стагнација.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
И во право е. Не се доволни само тие индикатори за да се оформи целата слика за МП и Топлификација. Има доста задкулисна игра.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Има доста задкулисна игра.
Токму поради тоа треба да се избегнуваат, освен ако самиот не си дел од „играта“. Тоа ти е како да се обложуваш на наместена утакмица а да не знаеш дека е наместена, при што некој друг ќе го собере кајмакот.

Kajgana Shop

На врв Bottom