Македонска берза

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.945
Гранит си се позиционира на истото ниво од крајот на 2017та.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.784
Поени од реакции
5.058
Јас нешто продавав месециве и намалував позиции, се уште сум влезен, нови пари не планирам да ставам генерално вишок пари насочив во девизи. Најверојатно ако не падне МСЕ и/или нема поголеми макро промени не би ставал ништо ново во 2019та на МСЕ.

Член од
2 март 2016
Мислења
39
Поени од реакции
9
Indexot na americkite berzi e na nivo kako Noemvri 2017 i na najnisko nivo za 2018 ako ne se lazam. Ima najavi za carina na celikot. Dali i Evropa poleka se zastituva. Padna indexot i na japonska i na indiska berza. Dali imame nova kriza svetska

Член од
19 декември 2018
Мислења
43
Поени од реакции
49
Prilično sam siguran da STB vise nikad nećeš vidjeti na 130 denara, a za ostale ne znam. Grci moraju prodati banku, a kad je prodaju, dionica će vjerojatno nakon javne ponude biti delistirana.

Za GRNT i KMB ne znam, al ne vjerujem.[DOUBLEPOST=1545760035][/DOUBLEPOST]Imamo usporavanje svjetskog gospodarstva i moguću recesiju, al to je još dosta daleko od materijalizacije pa ne bih brzao sa zaključcima. Obzirom da ne postoji pritisak stranih investitora i da je glavnina kupaca u Makedoniji posljednih godina bila iz same države, ja osobno ne očekujem znacajan pad cijena, iako će sasvim sigurno po putu, biti dosta volatilnosti i mogucih neprilika. No svaka neprilika je nekome prilika. Mnoge od kompanija i banaka su znatno bolje kapitalizirane nego prije 10 godina pa je i to svojevrsni hedge na mogući značajniji pad cijena. U svakom slucaju, kompanije bez ili sa malo duga, one koje isplaćuju dividendu i one koje posluju u stabilnim biznisima koji ne ovise o ekonomskom ciklusu, ne bi trebale imati značajnijih posljedica u dogledno vrijeme. A na dugi rok.... smo ionako svi mrtvi!

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Да сум на местото на министеров-зевзек, не би се радувал претерано на листирањето државни обврзници

https://www.mse.mk/mk/news/19/12/2018/government-bonds-will-be-listed-on-the-macedonian-stock-exchange

Всушност не би го иницирал. Пошто пазарот сигурно нема да ги цени како иницијалниве купци кои ионака купуваат да се додворат на власта.

Во време кога УСА 10 г бондс се безмалку 3% поврат, за МК бондс не би размишљал испод 5%. Што е отприлике дупло од сегашната цена на позајмување.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
КОСМОС-1.png ФИНЕ-1.png
и така Фијат мораше да одврзе ќесето, па 2 или можеби 3 од банките да намалат ризични пласмани во вкупен износ од преку 11 милиони евра.

Сапуницата подолжува...

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.784
Поени од реакции
5.058
Еве го и првиот понудувач

http://www.nbrm.mk/kotacii-na-pazari-preku-shalter.nspx

Машала бараат 16% повисока цена од куповната.

Овој пазар вреди да се следи. Пошто може да биде нов извор на добивка/загуба за банките
Еве го и првиот понудувач

http://www.nbrm.mk/kotacii-na-pazari-preku-shalter.nspx

Машала бараат 16% повисока цена од куповната.

Овој пазар вреди да се следи. Пошто може да биде нов извор на добивка/загуба за банките
1.9/100 обврзници 0.9/100 записи се зезаат :) шта би рекол Јоже"ја би све тоа стрељао" т.е. шортовао.

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Гувернарката Табаковиќ за РТС истакнала дека оваа година Србија ќе ја заврши со повеќе од три милијарди евра нето странски инвестиции.
Нашите нека спијат...

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.161
Поени од реакции
3.398
Гувернарката Табаковиќ за РТС истакнала дека оваа година Србија ќе ја заврши со повеќе од три милијарди евра нето странски инвестиции.
Нашите нека спијат...
Не спијат нашите, нашите се зафатени во оданочување на се и сешто,
а ако некој луд богаташ случајно инвестира, веднаш ќе се зафатат со работа да биде еднаков со сиромасите.

Kajgana Shop

На врв Bottom