Македонска берза

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Се обидов малку да проанализирам како во моментов стојат P/E односите. Избрав дел од оние акции кои влегуваат во мојот круг на интересирање, па еве да споделам:

starting-11.jpg

*За добивката од 2017 за 4 квартал, додадов 1/3 од претходните 3 квартали, што за повеќето од вас ќе е проблематично :)

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Cekaj tek da pocne pricata so NATO.

Ke bide Opa bato lav ju NATO :D[DOUBLEPOST=1515151414][/DOUBLEPOST]
Се обидов малку да проанализирам како во моментов стојат P/E односите. Избрав дел од оние акции кои влегуваат во мојот круг на интересирање, па еве да споделам:

Прегледај го приврзокот 183077

*За добивката од 2017 за 4 квартал, додадов 1/3 од претходните 3 квартали, што за повеќето од вас ќе е проблематично :)
Ne biva bas taka, nekoi firmi se sezonski, primer PPIV. Za bankite podobro trailing

Za nekoi stabilni, kako ALK si gore dole Ok.

Ima opcija procentualnata razlika puta lanskiot rezultat. Obicno raboti

Последно уредено:
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067

Прегледај го приврзокот 183077

Ако СТБ направи 41 мил. ЕУР или ТНБ 33 мил. ЕУР кинам диплома по берза :) .
ОХБ е над 5 милиони ЕУР, а КМБ над 10 мил. ЕУР . . . .

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Apsurd! Koj i da prodava, na sloboden pazar denes ke izvadese barem 15% pogolema cena.

Zaguba of 60K jura vo eden den. Sega mi e polesno :X3:
Da, logicno (po kniga) ako gledas da... ama kolku kje prodadese 500, 1000, 1500?? 10k na MSE nemoze tukutaka da pominat... A i da pominat nema da zavrshat kaj sto treba da zavrshat. i pak se navrakjame na igiri i vnatresni prefrlanja na kapital i dogovori megusebni

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Da, logicno (po kniga) ako gledas da... ama kolku kje prodadese 500, 1000, 1500?? 10k na MSE nemoze tukutaka da pominat... A i da pominat nema da zavrshat kaj sto treba da zavrshat. i pak se navrakjame na igiri i vnatresni prefrlanja na kapital i dogovori megusebni
Drzi deka kolicina ne e lesno da se prodade, ama ova i ne e tolku golema kolicina. Pa samo denes pominaa 60K jura, znaci vo 7-10 dena se prodavase takva kolicina.

A tek koga ke dojdat dobrite vesti sto gi spomna Zoran...AKO dojdat. Ko ke vidis vakvi krupni igraci kako besomucno prodavaat po diskontni ceni, se prashuvas da ne slucajno pazarnata cena e preceneta?[DOUBLEPOST=1515176099][/DOUBLEPOST]Ima opcija da se raboti za futures deal, dodushe

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
ФЗЦ се подмладува со кадар . . .
Ќе да биде нешто добро во иднина таму . . .
Ја набљудувам, но уште не се осмелувам да влезам. Гледам подобри можности на друго место ????
Денес е битно да се обележи дека КМБ допре 3000 ден., кој би рекол пред само 2 недели.
Убав почеток на новата година за мене :) .

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Ако СТБ направи 41 мил. ЕУР или ТНБ 33 мил. ЕУР кинам диплома по берза :) .
ОХБ е над 5 милиони ЕУР, а КМБ над 10 мил. ЕУР . . . .
А ако направи 39 или 40 ке си ја скинеш таа што ја немаш ама морало 41 ете у тие неколку стотици иљади било не милионите , колку и човек да се воздржува од пишување стварно претеруваш. СТБ прави секоја втора година една Комерцијална банка колку што е капитализацијата на берза значи акционерите може на 2 години банки (ботови) како кмб да си купуваат ако не делат дивиденда и стб да расте со аквизиции, ако ти е интересно да правиш понатака споредби слободно продолжи.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
А ако направи 39 или 40 ке си ја скинеш таа што ја немаш ама морало 41 ете у тие неколку стотици иљади било не милионите , колку и човек да се воздржува од пишување стварно претеруваш. СТБ прави секоја втора година една Комерцијална банка колку што е капитализацијата на берза значи акционерите може на 2 години банки (ботови) како кмб да си купуваат ако не делат дивиденда и стб да расте со аквизиции, ако ти е интересно да правиш понатака споредби слободно продолжи.
Со 37,5 милиони ќе си скинам дипломата :) . . . Доволно ли е . . . И ручек давам . . .
Доста со малодушност. И нема на СТБ да ќариш повеќе отколку на КМБ за 3 години . . .
Стварно врска немаш од банкарство . . . А и сам не си разбираш што си напишал ????
Еве прочитај кога се купуваше СТБ . . . а не денес . . .

http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=4042&page=43

Па зар СТБ делеше дивиденда пред 1,5 години ???? Колку беше потсети ме ??? Јас таму имав 5000 обични акции и чекав 6 години дивиденда. Па зар ти најде за СТБ да ми зборуваш ???? Провери во акционерската книга. . . .
Па извини не би да ги навлекувам останатите за јас да профитирам!!!!
Ама ако нешто е скапо на МСЕ тоа е СТБ....
Јас такви будали сакам како тебе што купуваат СТБ на 1,3 book па така скапа банка во Европа нема, провери на Google . . . .

И да, типувам дека со ОХБ и КМБ ќе направам повеќе пари отколку со СТБ, а само времето ќе покаже дали сум во право . . . И не плачам ако некој има различен став . . .

p.s.
Единствен сум на форумов кој ги преферира ОХБ и КМБ на сметка на СТБ долгорочно гледано . .
А ти слободно нацртај се во вторник ќе ти пуштам СТБ на 940 денари . . . за да можеш да се чаламиш извади прво пари, а не со празни муабети!!!

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
sto bi rekle na ostrovot: you will never walk alone...

Imam i jas KMB (use 1750 koga bese) i OHB...

no deka STB e tolku preceneta ne bi rekol... mozei za tebe bidejki si ja kupil na 200 pa sega mislis deka ova e vrvot i si izlegol (razbirlivo), megutoa tuka ti e i psiholoskata bariera ako otide na 1200~1300 pa i za da ne ti e krivo sega ja napagjas...

Tvojata strategija e kupi potceneta i da se katapultira x2-3 pati sto i ti e dobra strategija (jas nekolku imam takvi), no ima nekoj sto ceka i po 10~15% rast ...

kje pokaze 2018 do avgust, rucek kje ima ama na civ teren..!?

Со 37,5 милиони ќе си скинам дипломата :) . . . Доволно ли е . . . И ручек давам . . .
Доста со малодушност. И нема на СТБ да ќариш повеќе отколку на КМБ за 3 години . . .
Стварно врска немаш од банкарство . . . А и сам не си разбираш што си напишал ????

Па зар СТБ делеше дивиденда пред 1,5 години ???? Колку беше потсети ме ??? Јас таму имав 5000 обични акции и чекав 6 години дивиденда. Па зар ти најде за СТБ да ми зборуваш ???? Провери во акционерската книга. . . .
Јас такви будали сакам како тебе што купуваат СТБ на 1,3 book па така скапа банка во Европа нема, провери на Google . . . .

И да, типувам дека со ОХБ и КМБ ќе направам повеќе пари отколку со СТБ, а само времето ќе покаже дали сум во право . . . И не плачам ако некој има различен став . . .

p.s.
Единствен сум на форумов кој ги преферира ОХБ и КМБ на сметка на СТБ долгорочно гледано . .
А ти слободно нацртај се во вторник ќе ти пуштам СТБ на 940 денари . . . за да можеш да се чаламиш извади прво пари, а не со празни муабети!!!

Последно уредено:
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541

p.s.

Како нема повеке да кјарам на СТБ отколку на КМБ за 3 години, па ти повеке изгуби овие 3 години 3 дивиденди колку што можеш наредните 3 да кјариш у кмб се пресметуваш ли кога збориш, на будали како мене што уште ги викаш. загубата ти е уште поглема оти на едно место пиша дека и на помалце од 900 продаваше ама си заборавил.

Викаш дека таква скапа банка нема у Европа да гуглам ти незнаеш и да ги читаш тие што ги сурфаш дај пробај обратно тогаш најди толку ефтина банка како СТБ со овие параметри. РОЕ од 19% соодветна дивиденда и цена како оваа ке видиш дека нема и оваа реченица ти е лага и произволно пишвање како до сега. Поголема малодушност со она 41 милион нема, а обвинуваш други за малодушност стај 60милиони тоа се за тебе само зборови.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Како нема повеке да кјарам на СТБ отколку на КМБ за 3 години, па ти повеке изгуби овие 3 години 3 дивиденди колку што можеш наредните 3 да кјариш у кмб се пресметуваш ли кога збориш, на будали како мене што уште ги викаш. загубата ти е уште поглема оти на едно место пиша дека и на помалце од 900 продаваше ама си заборавил.

Викаш дека таква скапа банка нема у Европа да гуглам ти незнаеш и да ги читаш тие што ги сурфаш дај пробај обратно тогаш најди толку ефтина банка како СТБ со овие параметри. РОЕ од 19% соодветна дивиденда и цена како оваа ке видиш дека нема и оваа реченица ти е лага и произволно пишвање како до сега. Поголема малодушност со она 41 милион нема, а обвинуваш други за малодушност стај 60милиони тоа се за тебе само зборови.
STB во последниве 15 години има исплатено САМО ДВЕ дивиденди на обични акции и тоа во последнава 1,1 година, незнам како ти си добил 3 дивиденди изгледа имаш посебен третман . . .
145 (1 нето дивиденда)+ 113(2 нето дивиденда) = 258 денари дивиденда
За најголем дел од акциите ја имам добиено дивиденда . . . . . + 930/970 денари = ~~ 20 ЕУР
ДОВОЛНО МИ Е . . . ИЧ НЕ МИ Е КРИВО . . .

Предупредувам дека СТБ во следните 2-3 години ќе мора да ги зголеми РЕЗЕРВАЦИИТЕ, а тоа ќе се одрази на профитот . . . Ќе стагнира во најмала рака . . . . Во случај да се продава нема да се продаде повеќе од 20 ЕУР по акција . . . .. Па секој нека си удри математика, мојата вика ДОСТА Е !!!!

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom