Македонска берза

До колку очекувате да падне МБИ10 заради вирусната пандемија:

 • 3000

  Гласови: 36 25,4%
 • 2000

  Гласови: 43 30,3%
 • 1000

  Гласови: 15 10,6%
 • 0 (да го испоштуваме другарот Близард)

  Гласови: 14 9,9%
 • МБИ ќе иде у плус, какво паѓање

  Гласови: 34 23,9%

 • Вкупно гласачи
  142

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.697
Хехе, ќе биде интересно ако Андреа и рускиот Евреин завршат со ист процент на акции, тогаш останатите акционери и вработените во Макпетрол ќе можат да ги гледаат како си вадат очи меѓусебно.
...не сум многу сигурен дали ќе гледаат или ќе отворат шампањ за да наздрават на парите кои веќе си мислеа дека никогаш нема да ги видат. Дури мислам дека Андреа да има и грам бизнис сетило .., прв се би продал..... :)
 
Член од
24 април 2008
Мислења
8.850
Поени од реакции
7.956
...не сум многу сигурен дали ќе гледаат или ќе отворат шампањ за да наздрават на парите кои веќе си мислеа дека никогаш нема да ги видат. Дури мислам дека Андреа да има и грам бизнис сетило .., прв се би продал..... :)
Е тоа да, парите се силен мотиватор.
 
Член од
1 мај 2015
Мислења
478
Поени од реакции
656
Не успеав да прочитам или пак сум пропуштил во врска со Макпетрол, повеќето коментари се вртат околу тоа дека работата е завршена откако ќе добие Балкан петролеум дозвола да купи акции и ќе стане сопственик на Макпетрол.

Од она што учев на факултет пред многу години можеби и сум заборавил или сум ги помешал работите, е тоа дека доколку сакаш да купиш акции во компанија повеќе од 5% треба да се бара дозвола од Н.Б.Р.М или во случајов од Комисијата за хартии од вредност, што значи е далеку било какво преземање, а највеќе ја прават атмосферата од Телма дека доколку добијат дозвола тоа е крај.

Она што се збори, дека преземањето е поради Телма и гасоводот, и пумпите како и се останато ќе бидат продадени. А со тоа Лукоул ќе бил голем играч и ќе поскапеле горивата за повеќе од 10ден. Можеби има вистина но мислам дека допрва ќе биде интересно на пазарот да се следи и можно е по ова Андреа да стане многу по моќен не знам колку има акции но од старт е во предност, и кога ќе купува Балкан петролеум ќе купува и Андреа акции.
Плус се заборава за малите акционери кои и не се баш толку мали, колку што се сеќавам од факултет требаше да се соберат мали акционери кои би имале над 2% акции за да имаат претставник на акционерското собрание и управниот одбор, а од она што гледам на ТВ има повеќе претставници кои дел му даваат поддршка на Андреа, друга работа е што повеќето мали акционери кои не се изјасниле дали ќе ги продадат акциите на Балкан петролеум или пак ќе купуваат акции со цел да имаат поголем удел, но во едно да сме сигурни е тоа дека не им се допаѓаат сценаријата и идеите за растурање на Макпетрол и негово распродавање.
Макпетрол има 2000 вработени поголем дел од нив се вработени на местото на своите роднини кои се во пензија она со сигурност што се знае е дека обичен работник имал 100 акции, и тие што не ги продале акциите, а се вработени ќе му ги продадат на Андреа затоа што тој им обезбедува работа и добра плата.
Со сигурност ќе се јават купувачи на акции од страна на Андреа со цел да не бидат поврзани со него но ќе бидат во можност да купат голема количина.
Ако одиме по тоа дека нема вечни пријатели, како и вечни непријатели не би бил изненаден доколку Андреа се договори со малите акционери. Плус ќе има и обични акционери кои ќе тргуваат.
Мислам дека ова ќе биде долг процес и ќе нема да се случи преку ноќ.

Епилогот би бил 1-3 за Андреа во однос на Балкан петролеум доколку не делува виша сила, нормално е дека ќе одлучуваат и малите акционери, останува да видиме.

Мора да се признае дека Андреа е играч, се вадат муабети секакви но никој не го затвори како што направија со Велија и останати, да ги имале доказите за перење пари изминативе години одамна ќе беше во затвор. Што значи не е толку едноставно, и политички да гледаме Вмро нема да веќе никогаш да биде толку јако особено по изборите, пред неколку месеци се обидоа и со блокирање на сметки не им успеа ова се последните обиди. Има голема разлика меѓу Фершпед и Макпетрол.

Од човечки аспект не сакам вработените да останат без работа тоа се 2000 семејства, тоа ќе биде огромен потрес во економијата, особено ако се земат давачките кои ги има фирмата кон државата, од друга страна сакам да има баланс во цените на горивата како и конкуренција.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.697
Не успеав да прочитам или пак сум пропуштил во врска со Макпетрол, повеќето коментари се вртат околу тоа дека работата е завршена откако ќе добие Балкан петролеум дозвола да купи акции и ќе стане сопственик на Макпетрол.

Од она што учев на факултет пред многу години можеби и сум заборавил или сум ги помешал работите, е тоа дека доколку сакаш да купиш акции во компанија повеќе од 5% треба да се бара дозвола од Н.Б.Р.М или во случајов од Комисијата за хартии од вредност, што значи е далеку било какво преземање, а највеќе ја прават атмосферата од Телма дека доколку добијат дозвола тоа е крај.

Она што се збори, дека преземањето е поради Телма и гасоводот, и пумпите како и се останато ќе бидат продадени. А со тоа Лукоул ќе бил голем играч и ќе поскапеле горивата за повеќе од 10ден. Можеби има вистина но мислам дека допрва ќе биде интересно на пазарот да се следи и можно е по ова Андреа да стане многу по моќен не знам колку има акции но од старт е во предност, и кога ќе купува Балкан петролеум ќе купува и Андреа акции.
Плус се заборава за малите акционери кои и не се баш толку мали, колку што се сеќавам од факултет требаше да се соберат мали акционери кои би имале над 2% акции за да имаат претставник на акционерското собрание и управниот одбор, а од она што гледам на ТВ има повеќе претставници кои дел му даваат поддршка на Андреа, друга работа е што повеќето мали акционери кои не се изјасниле дали ќе ги продадат акциите на Балкан петролеум или пак ќе купуваат акции со цел да имаат поголем удел, но во едно да сме сигурни е тоа дека не им се допаѓаат сценаријата и идеите за растурање на Макпетрол и негово распродавање.
Макпетрол има 2000 вработени поголем дел од нив се вработени на местото на своите роднини кои се во пензија она со сигурност што се знае е дека обичен работник имал 100 акции, и тие што не ги продале акциите, а се вработени ќе му ги продадат на Андреа затоа што тој им обезбедува работа и добра плата.
Со сигурност ќе се јават купувачи на акции од страна на Андреа со цел да не бидат поврзани со него но ќе бидат во можност да купат голема количина.
Ако одиме по тоа дека нема вечни пријатели, како и вечни непријатели не би бил изненаден доколку Андреа се договори со малите акционери. Плус ќе има и обични акционери кои ќе тргуваат.
Мислам дека ова ќе биде долг процес и ќе нема да се случи преку ноќ.

Епилогот би бил 1-3 за Андреа во однос на Балкан петролеум доколку не делува виша сила, нормално е дека ќе одлучуваат и малите акционери, останува да видиме.

Мора да се признае дека Андреа е играч, се вадат муабети секакви но никој не го затвори како што направија со Велија и останати, да ги имале доказите за перење пари изминативе години одамна ќе беше во затвор. Што значи не е толку едноставно, и политички да гледаме Вмро нема да веќе никогаш да биде толку јако особено по изборите, пред неколку месеци се обидоа и со блокирање на сметки не им успеа ова се последните обиди. Има голема разлика меѓу Фершпед и Макпетрол.

Од човечки аспект не сакам вработените да останат без работа тоа се 2000 семејства, тоа ќе биде огромен потрес во економијата, особено ако се земат давачките кои ги има фирмата кон државата, од друга страна сакам да има баланс во цените на горивата како и конкуренција.
..нема некоја голема разлика меѓу менталниот склоп на Фершпед и Макпетрол..т.е. на нивните транзиционери.., тука негде се. Но нажалост, иако уљуљкани у заблудите на турските аги, ќе мораат да се навикнат на новонастанатата ситуација, т.е берзата , т.е понудата и побарувачката да ги регулираат работите на сопствеништвото и правото на управување..
Во основа мислам дека промената на управувачкиот тим и разбуричкување на матната ситуација макпетрол-оилко ќе ги разбистри работите и акционерите ќе можат , ако сакаат нормално, да заработат помрсно , после долгогодишното постење на леб и вода.....
 
Член од
1 август 2016
Мислења
5
Поени од реакции
0
Миленко не е претставник на другата страна, туку најобичен измамник и нема зошто воопшто да се обрнува внимание на лагите и глупостите кои излегуваат од неговата уста.
Dekster26 Очигледно немаш појма што се случува во Макпетрол.Тоа што го изнесе Миленко е блага форма на тоа што се случува во Макпетрол.Тој само згреши во вредноста на банкарската гаранција што е доставена.[DOUBLEPOST=1470080611][/DOUBLEPOST]
Не успеав да прочитам или пак сум пропуштил во врска со Макпетрол, повеќето коментари се вртат околу тоа дека работата е завршена откако ќе добие Балкан петролеум дозвола да купи акции и ќе стане сопственик на Макпетрол.

Од она што учев на факултет пред многу години можеби и сум заборавил или сум ги помешал работите, е тоа дека доколку сакаш да купиш акции во компанија повеќе од 5% треба да се бара дозвола од Н.Б.Р.М или во случајов од Комисијата за хартии од вредност, што значи е далеку било какво преземање, а највеќе ја прават атмосферата од Телма дека доколку добијат дозвола тоа е крај.

Она што се збори, дека преземањето е поради Телма и гасоводот, и пумпите како и се останато ќе бидат продадени. А со тоа Лукоул ќе бил голем играч и ќе поскапеле горивата за повеќе од 10ден. Можеби има вистина но мислам дека допрва ќе биде интересно на пазарот да се следи и можно е по ова Андреа да стане многу по моќен не знам колку има акции но од старт е во предност, и кога ќе купува Балкан петролеум ќе купува и Андреа акции.
Плус се заборава за малите акционери кои и не се баш толку мали, колку што се сеќавам од факултет требаше да се соберат мали акционери кои би имале над 2% акции за да имаат претставник на акционерското собрание и управниот одбор, а од она што гледам на ТВ има повеќе претставници кои дел му даваат поддршка на Андреа, друга работа е што повеќето мали акционери кои не се изјасниле дали ќе ги продадат акциите на Балкан петролеум или пак ќе купуваат акции со цел да имаат поголем удел, но во едно да сме сигурни е тоа дека не им се допаѓаат сценаријата и идеите за растурање на Макпетрол и негово распродавање.
Макпетрол има 2000 вработени поголем дел од нив се вработени на местото на своите роднини кои се во пензија она со сигурност што се знае е дека обичен работник имал 100 акции, и тие што не ги продале акциите, а се вработени ќе му ги продадат на Андреа затоа што тој им обезбедува работа и добра плата.
Со сигурност ќе се јават купувачи на акции од страна на Андреа со цел да не бидат поврзани со него но ќе бидат во можност да купат голема количина.
Ако одиме по тоа дека нема вечни пријатели, како и вечни непријатели не би бил изненаден доколку Андреа се договори со малите акционери. Плус ќе има и обични акционери кои ќе тргуваат.
Мислам дека ова ќе биде долг процес и ќе нема да се случи преку ноќ.

Епилогот би бил 1-3 за Андреа во однос на Балкан петролеум доколку не делува виша сила, нормално е дека ќе одлучуваат и малите акционери, останува да видиме.

Мора да се признае дека Андреа е играч, се вадат муабети секакви но никој не го затвори како што направија со Велија и останати, да ги имале доказите за перење пари изминативе години одамна ќе беше во затвор. Што значи не е толку едноставно, и политички да гледаме Вмро нема да веќе никогаш да биде толку јако особено по изборите, пред неколку месеци се обидоа и со блокирање на сметки не им успеа ова се последните обиди. Има голема разлика меѓу Фершпед и Макпетрол.

Од човечки аспект не сакам вработените да останат без работа тоа се 2000 семејства, тоа ќе биде огромен потрес во економијата, особено ако се земат давачките кои ги има фирмата кон државата, од друга страна сакам да има баланс во цените на горивата како и конкуренција.
А кој ќе работи на бензинските помпи? Уште нема направено толку софистицирани роботи.
 
Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
8.850
Поени од реакции
7.956
Dekster26 Очигледно немаш појма што се случува во Макпетрол.Тоа што го изнесе Миленко е блага форма на тоа што се случува во Макпетрол.Тој само згреши во вредноста на банкарската гаранција што е доставена.
Точно, појма немам што се случува во Макпетрол, но доволно знам дека приказните на Миленко Неделковски не вредат ни колку прашината која лета низ Скопјево на летниве горештини.
 
Член од
1 август 2016
Мислења
5
Поени од реакции
0
Точно, појма немам што се случува во Макпетрол, но доволно знам дека приказните на Миленко Неделковски не вредат ни колку прашината која лета низ Скопјево на летниве горештини.
Тогаш што дискутираш кога немаш појма?[DOUBLEPOST=1470081989][/DOUBLEPOST]
Одамна има автоматизирани бензински без вработени.
Бензинските помпи на Макпетрол а и другите во Македонија не продаваат само горива туку се и продавници за друга роба.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
8.850
Поени од реакции
7.956
Тогаш што дискутираш кога немаш појма?
Најверојатно затоа што имам одлична појма за тоа какви луѓе од (не)доверба се Миленко Неделковски и таквите како него.

А кога сме кај имање појма, која е твојата појма која ти ја имаш за тоа што се случува во Макпетрол ?
 
Член од
1 август 2016
Мислења
5
Поени од реакции
0
Најверојатно затоа што имам одлична појма за тоа какви луѓе од (не)доверба се Миленко Неделковски и таквите како него.

А кога сме кај имање појма, која е твојата појма која ти ја имаш за тоа што се случува во Макпетрол ?
Акционер сум во Макпетрол.Сум бил на годишни собранија на Макпетрол.Имам пријатели вработени во Макпетрол.И имам еден пријател кој го избркаа од работа од Макпетрол затоа што несакаше да даде полнимошно за своите акции за правото на глас да го користи Андреа туку тој лично присуствуваше заедно со мене на годишно собрание.Доволно ли е тоа за тебе или не е?[DOUBLEPOST=1470089452][/DOUBLEPOST]
Најверојатно затоа што имам одлична појма за тоа какви луѓе од (не)доверба се Миленко Неделковски и таквите како него.

А кога сме кај имање појма, која е твојата појма која ти ја имаш за тоа што се случува во Макпетрол ?
Акционер сум во Макпетрол.Сум бил на годишни собранија на Макпетрол.Имам пријатели вработени во Макпетрол.И имам еден пријател кој го избркаа од работа од Макпетрол затоа што несакаше да даде полнимошно за своите акции за правото на глас да го користи Андреа туку тој лично присуствуваше заедно со мене на годишно собрание.Доволно ли е тоа за тебе или не е?
 
Член од
24 април 2008
Мислења
8.850
Поени од реакции
7.956
Акционер сум во Макпетрол.Сум бил на годишни собранија на Макпетрол.Имам пријатели вработени во Макпетрол.И имам еден пријател кој го избркаа од работа од Макпетрол затоа што несакаше да даде полнимошно за своите акции за правото на глас да го користи Андреа туку тој лично присуствуваше заедно со мене на годишно собрание.Доволно ли е тоа за тебе или не е?
Не, не е доволно, затоа што моите коментари воопшто не се однесуваа ниту на тебе, ниту на Макпетрол, туку на (не)веродостојноста на приказните на Миленко Неделковски.

Како наводен акционер во Макпетрол, ги потврдуваш или ги негираш тврдењата на Миленко Неделковски ?
 
Член од
1 август 2016
Мислења
5
Поени од реакции
0
Не, не е доволно, затоа што моите коментари воопшто не се однесуваа ниту на тебе, ниту на Макпетрол, туку на (не)веродостојноста на приказните на Миленко Неделковски.

Како наводен акционер во Макпетрол, ги потврдуваш или ги негираш тврдењата на Миленко Неделковски ?
Ги потврдувам.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
8.850
Поени од реакции
7.956
Ги потврдувам.
Во ред, тоа е твое право, јас од моја страна се што излегува од устите на луѓе како Миленко Неделковски и Јанко Илковски го земам со резерва.

Не сум акционер во приватна компанија, но сум граѓанин на Република Македонија и знам да ги препознаам огромните разлики помеѓу приказните на луѓето како Миленко Неделковски и Јанко Илковски, и реалноста низ Македонија, поради што ги земам нивните информации со резерва и без целосна доверба во нивната веродостојност.
 
Член од
1 август 2016
Мислења
5
Поени од реакции
0
Не, не е доволно, затоа што моите коментари воопшто не се однесуваа ниту на тебе, ниту на Макпетрол, туку на (не)веродостојноста на приказните на Миленко Неделковски.

Како наводен акционер во Макпетрол, ги потврдуваш или ги негираш тврдењата на Миленко Неделковски ?
Ги потврдувам.А инаку форумот го сфаќам како место каде би размениле информации кои би ни помогнале во донесување на некои одлуки а не да тропаме без веза.Не сум наводен туку вистински акционер на Макпетрол.[DOUBLEPOST=1470090296][/DOUBLEPOST]
Не, не е доволно, затоа што моите коментари воопшто не се однесуваа ниту на тебе, ниту на Макпетрол, туку на (не)веродостојноста на приказните на Миленко Неделковски.

Како наводен акционер во Макпетрол, ги потврдуваш или ги негираш тврдењата на Миленко Неделковски ?
Ги потврдувам.А инаку форумот го сфаќам како место каде би размениле информации кои би ни помогнале во донесување на некои одлуки а не да тропаме без веза.Не сум наводен туку вистински акционер на Макпетрол.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
8.850
Поени од реакции
7.956
Ги потврдувам.А инаку форумот го сфаќам како место каде би размениле информации кои би ни помогнале во донесување на некои одлуки а не да тропаме без веза.Не сум наводен туку вистински акционер на Макпетрол.
Малку чуден ти е односот, поддржуваш размена на информации, а на туѓи ставови возвраќаш со прашања од типот "што дискутираш кога немаш појма", можеби бидејќи си новајлија на форумов и бидејќи не си добро запознаен со основите на отворената и објективната дискусија.

Еве ти мал вовед, прелистај ги само последните 10 страници на темава и ќе најдеш коментари од бројни членови кои исто како мене не се директно упатени во проблематиката, па сепак си го кажуваат својот став бидејќи директно или индиректно се опфатени од истата проблематика за која коментираат.

А за компанија како Макпетрол, јас лично мислам дека не е потребно да бидам акционер за да знам дека и компанијата и нејзините акционери се жртви на криминална игранка од страна на актуелниот менаџмент, додека истовремено знам дека Миленко Неделковски и таквите како него не се баш луѓе од доверба.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom