Македонска берза

Член од
23 февруари 2019
Мислења
247
Поени од реакции
218
Што е со муабетот за Пуцко Петрол и Бетон??? Мирисаше на свадба кај Бетон од поодамна, а особено после одлуките за продажба на хотелите, црквата...управната зграда.
Наводно демантирале од Пуцко
 
Член од
21 август 2017
Мислења
152
Поени од реакции
124
mozebi pogresno se izraziv, ne se neraspredeleni dobivki nego 120M EUR dobivki za posledni 3 godini od koi ne e isplatena dividenda. Parite se tuka, vo bilansite, vo edna ili druga stavka, raspredeleni, neraspredeleni... Sigurno nema da isplatat 400 denari po akcija sega, zatoa sto posledni 3 godini ne isplatile.

Ama so edno 100ce moze da gi pocastat site. A posle dogovorot za namaluvanje na danocite so Grcija, edna vonredna pred nova godina (y)
Не е познато што договорила "владава наша ...." на скорешниот состанок што се одрржа пред 15 дена "Балкан ли беше како беше, мака ми е да го барам името, не беше диалог туку повеќе земји се договараа" имаше 4 точки, првите 3 се тешки за наоѓање решение, ама 4 точка беше баш тоа што нас не интересира и таа точка од сите други некако личи дека има најизгледни шанси за решавање а тоа е баш тоа двојно одданочување. Ако завртите неколку страни наназад ќе видите дека и тогаш како и сега пак кажувам дека ако треба да покажат на ЕК дека нешто работат да покажат некој резултат тогаш баш од оваа точка има шанса да тргнат, другите точки се мислена именка за наоѓање решение барем сега за сега.
Пак ќе кажам NBG може да ги даде дивидендите(таа пола и сите други навака од тогаш) само ако биде присилена, тоа значи само ако нејзината акција падне под 2 USD(денес е нешто 4 USD) што сега за сега многу тешко да се случи или да се тргне двојното одданачување сега за сега најизгледна опција и тука треба да гледаме шанса за решение.

Што се однесува до моменталната цена вчера по објавувањето на извештајот треба да бидеме коректни и да кажеме дека цената скокна од 1570 на 1600 во најголем дел од вчерашното тргување и дека имаше еден налог од 40-50 акции кој помина на 1699 денари, што укажува дека инвеститорите многу добро изреагираа на извештајот, патем досега рекордна добивка од 38 денари по акција.

За првиот квартал секоја акција на Стопанска банка Скопје на сопственикот му носи добивка од 38 денари.

Да нема забуни за овие 38 денари тие се само за првиот квартал, знаејки ја банкава како работи овој квартал секогаш им е најслаб посебно 1-от и 2-от месец се убедливо слаби месеци и со оглед дека во 2 месец има почеток на војна се осмелувам да пишам дека банкава ќе прави профит од 200-240 денари по акција оваа година.

Колку што се информирав ако банката одлучи да даде дивиденда од минати години по закон прво треба да почне со исплата прво од таа заборавената неподелена дивидендаа па со ред заклучно со 2021 година. Не ретко се случувало банката да си го подигне целиот профите износ. Значи сега само нагаѓаме колку и кога ќе исплатат можна дивиденда.

Што се однесува на цената на акцијата, ако правиме споредба меѓу STB и KMB(оваа споредба најчесто се прави, иако се знае кој е мајката која е ќерката и илузорна е да се прават споредби, едната во старата држава работеше со стопанство, другатаа со население ....) тогаш на оваа цена од 12700 колку што вчера поминаа доста налози за KMB тогаш реалната цена на STB е некаде околу 2000-2100 денари без да ја гледаме оваа година. Ова го темелам на цените на акцијата кога KMB беше 7100 за да покасно за многу кратко време стигне и до 13000. Ако KMB без причина(или ете нека е причината и делење на дивиденда) овој скок е превисок затоа што ете нека се две дивиденди од 600 денари = 1200 денари за овие две године ж, ама скок за скоро 90% и P/B 1.93 што е мнгу многу е, не знам дали и до кога ќе го издржи тој напор, затоа што нешто е или потценето(книговодствената нешто упорно кријат и не го покажуваат таму) или е акциската цена е преценета(без оглед дали дава дивиденда или не). Ова се финансиски показатели кои кажуваат дали компанијата работи добро или не.

Јас навивам и да растат акциските цени и да има секогаш поделба на дивиденда, ама едно е желба а друго е стварност.

Инаку се сложувам дека не само што има капацитет STB да расте до 1800, јас ја гледам и до 2000 реално без да подели дивиденда.
Ако има дивиденда и колкава ќе биде тогаш е друга песна.
 
Член од
23 јуни 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.000
Не е познато што договорила "владава наша ...." на скорешниот состанок што се одрржа пред 15 дена "Балкан ли беше како беше, мака ми е да го барам името, не беше диалог туку повеќе земји се договараа" имаше 4 точки, првите 3 се тешки за наоѓање решение, ама 4 точка беше баш тоа што нас не интересира и таа точка од сите други некако личи дека има најизгледни шанси за решавање а тоа е баш тоа двојно одданочување. Ако завртите неколку страни наназад ќе видите дека и тогаш како и сега пак кажувам дека ако треба да покажат на ЕК дека нешто работат да покажат некој резултат тогаш баш од оваа точка има шанса да тргнат, другите точки се мислена именка за наоѓање решение барем сега за сега.
Пак ќе кажам NBG може да ги даде дивидендите(таа пола и сите други навака од тогаш) само ако биде присилена, тоа значи само ако нејзината акција падне под 2 USD(денес е нешто 4 USD) што сега за сега многу тешко да се случи или да се тргне двојното одданачување сега за сега најизгледна опција и тука треба да гледаме шанса за решение.

Што се однесува до моменталната цена вчера по објавувањето на извештајот треба да бидеме коректни и да кажеме дека цената скокна од 1570 на 1600 во најголем дел од вчерашното тргување и дека имаше еден налог од 40-50 акции кој помина на 1699 денари, што укажува дека инвеститорите многу добро изреагираа на извештајот, патем досега рекордна добивка од 38 денари по акција.

За првиот квартал секоја акција на Стопанска банка Скопје на сопственикот му носи добивка од 38 денари.

Да нема забуни за овие 38 денари тие се само за првиот квартал, знаејки ја банкава како работи овој квартал секогаш им е најслаб посебно 1-от и 2-от месец се убедливо слаби месеци и со оглед дека во 2 месец има почеток на војна се осмелувам да пишам дека банкава ќе прави профит од 200-240 денари по акција оваа година.

Колку што се информирав ако банката одлучи да даде дивиденда од минати години по закон прво треба да почне со исплата прво од таа заборавената неподелена дивидендаа па со ред заклучно со 2021 година. Не ретко се случувало банката да си го подигне целиот профите износ. Значи сега само нагаѓаме колку и кога ќе исплатат можна дивиденда.

Што се однесува на цената на акцијата, ако правиме споредба меѓу STB и KMB(оваа споредба најчесто се прави, иако се знае кој е мајката која е ќерката и илузорна е да се прават споредби, едната во старата држава работеше со стопанство, другатаа со население ....) тогаш на оваа цена од 12700 колку што вчера поминаа доста налози за KMB тогаш реалната цена на STB е некаде околу 2000-2100 денари без да ја гледаме оваа година. Ова го темелам на цените на акцијата кога KMB беше 7100 за да покасно за многу кратко време стигне и до 13000. Ако KMB без причина(или ете нека е причината и делење на дивиденда) овој скок е превисок затоа што ете нека се две дивиденди од 600 денари = 1200 денари за овие две године ж, ама скок за скоро 90% и P/B 1.93 што е мнгу многу е, не знам дали и до кога ќе го издржи тој напор, затоа што нешто е или потценето(книговодствената нешто упорно кријат и не го покажуваат таму) или е акциската цена е преценета(без оглед дали дава дивиденда или не). Ова се финансиски показатели кои кажуваат дали компанијата работи добро или не.

Јас навивам и да растат акциските цени и да има секогаш поделба на дивиденда, ама едно е желба а друго е стварност.

Инаку се сложувам дека не само што има капацитет STB да расте до 1800, јас ја гледам и до 2000 реално без да подели дивиденда.
Ако има дивиденда и колкава ќе биде тогаш е друга песна.
Ako ima dividenda do kaj 3.000.... A zoshto ne i 3075 (50eur) za polesno smetanje...

P. S. Mladi ste vie deca izgleda ste rodeni posle 2007ma inace nema da tresite vakvi zeleni... :vozbud:
 
Член од
21 август 2017
Мислења
152
Поени од реакции
124
Ako ima dividenda do kaj 3.000.... A zoshto ne i 3075 (50eur) za polesno smetanje...

P. S. Mladi ste vie deca izgleda ste rodeni posle 2007ma inace nema da tresite vakvi zeleni... :vozbud:
Пред 2007-ма сум роден и тоа многу пред тоа и не може да сум член од 2017 тоа значи според тебе од пелени сум член тука на форумов, а пред тоа имаше форум и mojnovac. Толку за возраста.

Ај кога ти си многу азган ој вака научно да ми објасниш како KMB од 7100 отиде до 13000 за неполни 18 месеци ????

Ако читаш убаво објаснив ако KMB отиде на ветер до 13000(еве ја денес пак оди во висини 12750 без причина) тогаш зошто да не оди и STB до 20000. Врати се во 2020 година спореди ги цените тогаш и сега и тогаш дај ми една причина зошто STB да не биде 2000.
Сакаш да ми кажеш дека KMB e реална денешнава цена од 12750 со потенцирав P/B 1.93.
Сега ако седиме во кафана покрај ракииче можеме да си фрламе цени колку што сакаме, ама ете објасми како KMB дојде до 12750 денес.

Пак ќе кажам секој расѕ на било која акција е добродоједна, ама да има нешто за што да се фатиш, не за ветер.

Оваа твоја бројка штоја кажуваш со иронија ќе стигне и таа, ама по 5-7 години од сега ако продоплжи вака да работи банката и ако не случи некој потоп до тогаш.

П.С. И вие тресевте зелени за KMB ма ете на ветер и на шпекулација акцијата си дојде до 13000 !!!!

И ова зелена боја немој одма со таа еколошка боја, најди некоја по дреч боја во иднина.
 
Член од
23 јуни 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.000
Nemam interes da plukam po Stb, zoshto sum videl mnogu air od niv... tie sto sledat ovde i mojnovac, znaat deka edno vreme bev tret najgolem akcioner vo Stb i mislam deka malku povekje gi znam rabotite od prosecniot clen ovde... Ali OK, toa e samo moe mislenje...
 
Член од
23 мај 2017
Мислења
66
Поени од реакции
35
Што е со муабетот за Пуцко Петрол и Бетон??? Мирисаше на свадба кај Бетон од поодамна, а особено после одлуките за продажба на хотелите, црквата...управната зграда.
BESK prodazna ke da snema
 
Член од
26 март 2021
Мислења
58
Поени од реакции
93
Јас пак мислев УНИ на собрание ќе одлучуваат за дивиденда, а они да ти предлагале нова перпетуална . Рака на страна овој пат не е со толкава лихварска камата. Фанови на УНИ, јавете се, пишете, поздравете го одличното работење на банката...
 
Член од
2 април 2018
Мислења
88
Поени од реакции
89
...Mladi ste vie deca izgleda ste rodeni posle 2007ma inace nema da tresite vakvi zeleni... :vozbud:
Ништо лично, али, еве, стар сум, "роден" пред 2007-ма, во март 1996-та еден убав зимски ден ми нарачаа, испечативме и ѝм однесов во МСЕ ливчиња за тргување на паркет и ме фати "крастата", печатар отидов инвеститор се вратив тој ден и бла, бла, бла...

Да не давам, без цинизам, други времиња се сега, ако може една банана, може и УГОТУР да вреди 120К$ per share.

Зошто!? Пичку матер зошто!

 
Последно уредено:
Член од
15 февруари 2012
Мислења
394
Поени од реакции
448
TNB зголемена добивка 31% во споредба со лани

Not too bad
Автоматски споено мислење:

1651243780982.gif
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom