Македонска берза

Член од
5 април 2012
Мислења
7.734
Поени од реакции
8.387
Со потенцијална добивка од 120 денари по акција мислам дека е малку оптимистички цената да оди уште многу нагоре.
 
Член од
10 април 2020
Мислења
13
Поени од реакции
0
Не знам дали долгорочно добра инвестиција се банките со потенцијал за хипотекарна криза?
 
Член од
17 октомври 2017
Мислења
844
Поени од реакции
1.456
Два збора околу ТНБ: како што предупредивме од ова исто место, недоволната адекватност на капиталот не им дозволи на ТНБ да исплатат дивиденда како што се очекуваше. Пеј-аут од 60% за 2020 и само 27% за 2019та.

Ако земеме најдобро сценарио од 60% пејаут за 2021 и натаму, со претпоставка дека нема да има некои тектонски настани и добивката ќе се движи околу 2000 денс, доаѓаме до некоја проектирана дивиденда од 1200 ден на пролет. Тоа на сегашната цена му доаѓа принос од некои 4,5%.

Многу или малку работа на вкус. За мој вкус малку, ама секој си знае за себе. Само тука шансите за дополнителна капитална добивка ми се чини дека се минимални.
 
Член од
15 февруари 2012
Мислења
357
Поени од реакции
370
Два збора околу ТНБ: како што предупредивме од ова исто место, недоволната адекватност на капиталот не им дозволи на ТНБ да исплатат дивиденда како што се очекуваше. Пеј-аут од 60% за 2020 и само 27% за 2019та.

Ако земеме најдобро сценарио од 60% пејаут за 2021 и натаму, со претпоставка дека нема да има некои тектонски настани и добивката ќе се движи околу 2000 денс, доаѓаме до некоја проектирана дивиденда од 1200 ден на пролет. Тоа на сегашната цена му доаѓа принос од некои 4,5%.

Многу или малку работа на вкус. За мој вкус малку, ама секој си знае за себе. Само тука шансите за дополнителна капитална добивка ми се чини дека се минимални.
ТНБ уште во 2018 имаше добивка од близу 2500 ден по акција, а денес е 30% поголема банка отколку во 2018, така да проценкава од 2000 ден. годишно е преконзервативна најблаго речено.
 
Член од
23 февруари 2019
Мислења
202
Поени од реакции
178
...Само тука шансите за дополнителна капитална добивка ми се чини дека се минимални.
Можеби и има шанса. Полугодишната добивка беше околу 60% повисок во однос на лани.
 
Член од
5 април 2012
Мислења
7.734
Поени од реакции
8.387
Можеби и има шанса. Полугодишната добивка беше околу 60% повисок во однос на лани.
Нето приходите од камати се исти веќе 4та година.

Сепак никогаш не може да се каже колку се спреми луѓето да платат за извесна солидна дивиденда.
 
Член од
19 октомври 2012
Мислења
287
Поени од реакции
246
Два збора околу ТНБ: како што предупредивме од ова исто место, недоволната адекватност на капиталот не им дозволи на ТНБ да исплатат дивиденда како што се очекуваше. Пеј-аут од 60% за 2020 и само 27% за 2019та.

Ако земеме најдобро сценарио од 60% пејаут за 2021 и натаму, со претпоставка дека нема да има некои тектонски настани и добивката ќе се движи околу 2000 денс, доаѓаме до некоја проектирана дивиденда од 1200 ден на пролет. Тоа на сегашната цена му доаѓа принос од некои 4,5%.

Многу или малку работа на вкус. За мој вкус малку, ама секој си знае за себе. Само тука шансите за дополнителна капитална добивка ми се чини дека се минимални.
Исправките на вредност на кредитите негативно влијаат на адекватноста на капиталот. А кога истите ќе бидат намалени (вратени) автоматски и адекватноста ќе скокне. Со тоа ќе се отвори простор за поголем % на исплата за дивиденда
 
Член од
2 март 2008
Мислења
3.804
Поени од реакции
66
Добра емисија на Ефтов .... А ние на 18ти утрото чекавме да падне акцијата на Комерцијална
 
Член од
9 мај 2017
Мислења
316
Поени од реакции
439
Koga go citam forumov se povekje sfakjam so sakal da kaze poetot :

Benjamin Graham: "In the short run, the market is a voting machine but in the long run it is a weighing machine"?
Benjamin Graham's landmark work - Security Analysis - came close to the end of The Great Depression. He must have been obviously been pained by how the bubble formed before 1929 and how far it went in the other direction through 1933. The quote is about a cautionary tale of not following market's fads.

The market behaves like a Popularity Contest in the short term. Stock prices change rapidly based on the environment, while the underlying value doesn't change. People could chase fads and there could be various ways a stock might be manipulated in the short term. Traders could also move in and out based on a number of factors that have little to do with the value of the company. For instance, a trader could sell Google Inc. shares, just because Apple had a bad quarter. Social Psychology rules. Thus, it is a voting machine.

However, if you measure over a 10-20 year period across multiple business cycles, the psychology factor gets subtracted out and the price movement would mostly reflect the real value of the company. This real value of the company can be measured through a number of metrics - including cash flow, Returns on Investment (finance), margin and EBITDA.

Market psychology is hard to predict and thus a value investor should avoid getting on to the short term fads. Eventually the fads fade out and frauds get found out. What remains is the true value.
 
Член од
5 април 2012
Мислења
7.734
Поени од реакции
8.387
Вчера некој си купи 4400 акции по 1183 денари
 
Член од
28 јануари 2019
Мислења
6
Поени од реакции
0

Kajgana Shop

На врв Bottom