Македонска берза

Член од
16 јули 2021
Мислења
244
Поени од реакции
342
Упс. Некој се нафајта КМБ со 1510 акции во три блока по 9600 ден. Од друга страна ова ситнуријава ја крена акцијава за 3,04% на 10,195 ден. Во исто време истата се тргува на BB10,200 со BA10,300.
Џунгла!..
 
Член од
5 април 2012
Мислења
7.756
Поени од реакции
8.398
Упс. Некој се нафајта КМБ со 1510 акции во три блока по 9600 ден. Од друга страна ова ситнуријава ја крена акцијава за 3,04% на 10,195 ден. Во исто време истата се тргува на BB10,200 со BA10,300.
Џунгла!..
Ќе биде интересно да се види извештајот за трет квартал.
 
Член од
16 јули 2021
Мислења
244
Поени од реакции
342
По цена повисока од пазарната...
Така ти е тоа кога имаш исцеден free float од само 13,03% или слободни 111.284 парчиња за тргување. Од нив 80% ти се бетон во рацете на фондовите, фирмите и овие грахамистиве на долги стази. Следствено, волатилноста би била ролеркостер ако на ТНБ и тргне на лошо, или има најава за убава иднина.
 
Последно уредено:
Член од
30 март 2018
Мислења
1.312
Поени од реакции
1.647
Така ти е тоа кога имаш исцеден free float од само 13,03% или слободни 111.284 парчиња за тргување. Од нив 80% ти се бетон во рацете на фондовите, фирмите и овие грахамистиве на долги стази. Следствено, волатолноста би била ролеркостер ако на ТНБ и тргне на лошо, или има најава за убава иднина.
Па токму фондовите и едуцираните инвеститори први би требало да продаваат доколку акцијата стане преценета, а не да чуваат во недоглед за да им направат кејф на „кафекуварките“. Какошто реков, навистина би се разочарал доколку пензиските фондови од втор столб овој квартал не ѝ истурат АЛК или ГРНТ на простава маса што задна влегува во крцатиот кафич наречен КМБ...
 
Член од
10 септември 2011
Мислења
38
Поени од реакции
39
@therealgrim јас сум еден од многуте акционери во АЛК, ГРНТ и КМБ, тоа значи дека јас сум еден од простата маса а ти си паметен и едуциран инвеститор затоа што ги продаваш овие акции?
 
Член од
30 март 2018
Мислења
1.312
Поени од реакции
1.647
@therealgrim јас сум еден од многуте акционери во АЛК, ГРНТ и КМБ, тоа значи дека јас сум еден од простата маса а ти си паметен и едуциран инвеститор затоа што ги продаваш овие акции?
Апсолутно не мора да значи. Јас пишувам овде некои свои размислувања, па и многу зае.анции. Она што го купувам и продавам не мора да има апсолутно никаква врска со овие искажани ставови.
 
Член од
1 јули 2020
Мислења
32
Поени од реакции
35
Така ти е тоа кога имаш исцеден free float од само 13,03% или слободни 111.284 парчиња за тргување. Од нив 80% ти се бетон во рацете на фондовите, фирмите и овие грахамистиве на долги стази. Следствено, волатилноста би била ролеркостер ако на ТНБ и тргне на лошо, или има најава за убава иднина.
Free float na TNB e 3%. Ne bi kazal od kade mi e infoto, no sekoj nastan sto bi dovel do porast na pobaruvackata, pri taka ogranicen broj na akcii, ke ja vivne cenata drasticno. I se ocekuvaat promeni, pokraj ocekuvanata dividenda, koi vo zavisnost od percepijata na kupuvacite i prodavacite, ke vlijae na cenata. Mislam deka na prva ke padne cenata, no pri krajot na 22ra povtorno ke ripne.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom