Македонската кошарка!

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
BeBe11 напиша:
ja ne znam za koja makedonska kosarka e temava makedonskata kosharka e odamna stignata do 'point of no return'...bash e shteta ali nema nikakva kosharka vo mk

дај со вакви песимистички коментари не се избацувајте
кога ке научите да си го чувате и сакате и тоа што го имате тогаш ке напредувате

Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
Гижо напиша:
дај со вакви песимистички коментари не се избацувајте
кога ке научите да си го чувате и сакате и тоа што го имате тогаш ке напредувате
per jas najmnogu se soglasuvam so tebe deka treba da si go cuvame toa shto go imame i da se gordeeme, ali fakt e deka kosarkata propadna mnogu odamna. dzabe jas si a cuvaf so mene do skoro bef opsednata so nea. porasnaf so tatko kosarkar koj shto go pobede kupot na mk nekolku pati i toa ednash so shut vo poslednata sekunda od centarot na salata, i porasnaf so sonot i mene toa nekogas da mi se sluci. ali me udri realnosta koga 16 godisni pocnaa da igraat vo prva liga, i koga dojdof tuka vo amerika i vidof deka mojot tim od 15-16 godishnjaci mozhe da go smeti podot so nekoi od timovite vo 1va liga zhenski vo mk. sekojdnevno odam na utakmici tuka i gledam 16-17 godishni srednoshkolci kako kucaat i pravat finti shto tosho gechevski, risto stefanof, vrbica, i vishe koj ne drug u 100 godini ne bi mozele da gi napravat. i toa obicen srednoskolski tim, a ne nekoi idni globtroteri. e togas per se otkazhaf...
a pred 2 dena mi kazha edno drugarce 17 godishno edvaj 175 cm ima i ima mnogu limitiran talent deka go primale vo 1va liga. i? kako sakas da reagiram

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
BeBe11 напиша:
per jas najmnogu se soglasuvam so tebe deka treba da si go cuvame toa shto go imame i da se gordeeme, ali fakt e deka kosarkata propadna mnogu odamna. dzabe jas si a cuvaf so mene do skoro bef opsednata so nea. porasnaf so tatko kosarkar koj shto go pobede kupot na mk nekolku pati i toa ednash so shut vo poslednata sekunda od centarot na salata, i porasnaf so sonot i mene toa nekogas da mi se sluci. ali me udri realnosta koga 16 godisni pocnaa da igraat vo prva liga, i koga dojdof tuka vo amerika i vidof deka mojot tim od 15-16 godishnjaci mozhe da go smeti podot so nekoi od timovite vo 1va liga zhenski vo mk. sekojdnevno odam na utakmici tuka i gledam 16-17 godishni srednoshkolci kako kucaat i pravat finti shto tosho gechevski, risto stefanof, vrbica, i vishe koj ne drug u 100 godini ne bi mozele da gi napravat. i toa obicen srednoskolski tim, a ne nekoi idni globtroteri. e togas per se otkazhaf...
a pred 2 dena mi kazha edno drugarce 17 godishno edvaj 175 cm ima i ima mnogu limitiran talent deka go primale vo 1va liga. i? kako sakas da reagiram

абе чекај малце, ти ги споредуваш талентите во америка со нашиве :)) не е ни чудо што си разочарана, како прво нив неможеш да ги споредуваш со никои во европа воопшто

betogrozdanov45

мајстор за гибаници
Член од
26 октомври 2005
Мислења
1.549
Поени од реакции
6
Сеа моментално идам секој ден имам по 2 тренинга и дали еден-два сум пропуштил само...Запињам , се трудам ...зашто сакам еден ден да заиграм у нашата прва лига без оглед каква е и дали ќе зимам пари или не!

Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
Гижо напиша:
абе чекај малце, ти ги споредуваш талентите во америка со нашиве :)) не е ни чудо што си разочарана, како прво нив неможеш да ги споредуваш со никои во европа воопшто
zasho da ne ? mozda greska si me razbral. kako sto i spomnav prethodno, jas ne zboref za nekoi timovi samo od crnci shto mozhat cela tabla da ja preskoknat i shto se 2 i kusur metra visoki. zboref za obicni kosarkari beli sredna visina kako sto gi ima u mk. a i ostaj talentot na strana, kako sakas ti da uspee kosarkata kaj nas koa kosarkarite pusat i pijat do max? i samo gledaat koj kolku pari da lapne

dajdo

The OuTLaW
Член од
17 октомври 2005
Мислења
5.139
Поени од реакции
19
BeBe11 напиша:
zasho da ne ? mozda greska si me razbral. kako sto i spomnav prethodno, jas ne zboref za nekoi timovi samo od crnci shto mozhat cela tabla da ja preskoknat i shto se 2 i kusur metra visoki. zboref za obicni kosarkari beli sredna visina kako sto gi ima u mk. a i ostaj talentot na strana, kako sakas ti da uspee kosarkata kaj nas koa kosarkarite pusat i pijat do max? i samo gledaat koj kolku pari da lapne
ova bato ne da ne ti drzi neva veze dali pushat pijat ili bilo sho da ti kazzam ja ja pusham i pijam od 7 oddelenie pa eve mozam da se drzam so crnci tuka u usa

Романтичар

Се хранам масно и навивам гласно!
Член од
10 јануари 2006
Мислења
125
Поени од реакции
0
Radical Boy напиша:
Никаде не реков дека убавината е пресудна за квалитет! Тасовски е сељак и сељак ке остане. Роден во село, со карактер на сељак. Имам тројца другари што играат во прва екипа а и имам другари навивачи и сите се согласуваат за карактерната особина сељачиште.

Талевски е исто неубав, Гаштарски е (како што викате вие) лепотан :) ама е најбољи чоек на светов. За Гаго имам исто мислење како и за Тасовски само со разлика што е роден во Скопје.

Имате кореграфии, имате капчиња, шалчиња, дуксери, маици, тапани, и секакви реквизити кои, повторувам кои се за домашна употреба. Тој што ке се збуни за значењето на домашната употреба сеа ке му објаснам. навивачите на Работнички ги користат своите реквизити само пред зграда и дома. Кога ке дојде утакмица одиш во парк и не гледаШ никој во црвено. Шеташ си викаш абе да не е Мзт домакин? Влагаш у сала 50 души у црвено. Завршува утакмицата и одма јакните облакање криење шаловите и правец дома. Ни поглед не вртат на страна. Одат што побрзо дома.

Што имаме ние? Ние имаме љубов кон клубот. Вие да имавте 0 титули немаше да сте ни 3 во сала. (не дека сеа сте повеке) Ние испод 150 души ни со Центар не сме. Точно, маалски клуб сме. Ама тоа не е оправдување за тоа што вие броите дури 12 навивачи. Игравте лани во Европа и бевте 44 на трибина. Ние да игравме во Европа, Пионир салата во Белград мала ке беше.

А за песните..... ако си доволно стар (поима неам колку години имаш) ке ти текна чиви песни пеете вие. Затоа што сите, 90% од песните ние сме ги запеале први а вие сте ги копирале.

Секоја чест за Гого. Покреативен навивач од него мислам дека не постои во државава. И има десетина души околу него што ги почитувам.
Се извинувам што каснам со одговорот.

Точно е дека кај нас работите не се најсјајни, точно е и тоа дека на натпреварите со условно кажано "малите" екипи речиси и да не нема, но после сите освоени трофеи во групата се појави презаситеност и нема мотивација да се навива на средбите против Центар, Соколи, Фаворити и слични клубови против кои Работнички победува по 30-40 па и повеќе поени разлика.

Некој ќе рече дека клубот се сака и се бодри секогаш и против секого. Јас потполно се согласувам со овој став, меѓутоа мора да се согласиш дека во Македонија не постои вистински ултра менталитет, а и самото навивачко движење живее на апарати. Не се сомневам дека во случај вие да имавте 12 титули, а ние ниту една, ситуацијата кај вас ќе беше идентична. Но да не забегуваме со муабети што би било кога би било...

Сепак, и покрај мизеријата наречена македонска кошарка Сити Парк Бојс и понатаму егзистираат и покажуваат дека се најкреативната група на овие простори. Секој малку посилен меч е одбележан со нашето присуство, навивање, пароли, кореографии, а од време на време во помал број се оди и на гостувања надвор од Скопје (Велес, Струмица, Струга...). Маана на групата е немањето на интернет презентација каде што покрај материјалот од златните времиња би можеле да се следат и тековните активности и новости, за да се намали бројот на неинформираните поединци и да им се затнат устите на сите злобници кои мислат т.е. тврдат дека не постоиме.

А со ова што го кажа за песните буквално ме остави без зборови.:pos:

Dzver напиша:
romanticar abe zasto se rezilis tolku?daj be oladi malce ne me smej vise :pos:
Мајсторе, јас за разлика од тебе дискутирам аргументирано. Ако не можеш и ти да одговориш во тој стил, поарно ич не се јавувај. :wink:

Романтичар

Се хранам масно и навивам гласно!
Член од
10 јануари 2006
Мислења
125
Поени од реакции
0
dajdo напиша:
kazi mi pred 4 godini kolku naviachi imashe :raz: :raz: a sega kolku ima dali nekoj ide od karposh 1 ili neide idat po 5 luge tenk macko kiki abe ti znaesh deka od karposh 1 imalo po 200 luge e sea nikoj neide u pravo sum sakash da kazesh deka cpb postoi da so 20 luge epa ajde molim te :raz: :lud:
А можеш ли да ми објасниш како тоа ти живееш во Америка, а јас сум секоја недела во Градски Парк, но ти сепак подобро од мене знаеш дали Бојси постојат или не? Најдобронамерно те молам друг пат да не пишуваш небулози за работи кои не ги знаеш. :wink:

И само да додадам дека заради ваквото размислување преполните трибини ќе останат само убаво минато на македонското навивачко движење. Викаш дека си живеел за да го гледаш Работнички, а дека сега ти смета тоа што нема публика. Не мислиш дека наместо да ги критикуваш и потценуваш оние фанатици кои и понатаму му останале верни на клубот и покрај катастрофалната состојба на мак-баскетот, подобро би било да одиш и да им помогнеш за работата да тргне на подобро? Коментаров е општ и наменет за сите критизери, а не само за тебе. Знам дека студираш во САД и дека не можеш да доаѓаш на натпреварите дури и да сакаш, меѓутоа немој да го омаловажуваш трудот на оние навивачи кои се секогаш во Градски Парк - без разлика дали се игра против Тоа Сум Јас, против МЗТ или против Фенербахче. :wink:

Се чудите зошто е поставена фоткава? Епа драги мои, од пред неколку дена Дејан Јовановски се врати во клубот каде што ги направи првите кошаркарски чекори, клубот со кој забележа многу победи и освои многу титули. Добредојде дома Дејане! :icon_cool

dajdo

The OuTLaW
Член од
17 октомври 2005
Мислења
5.139
Поени од реакции
19
Романтичар напиша:
А можеш ли да ми објасниш како тоа ти живееш во Америка, а јас сум секоја недела во Градски Парк, но ти сепак подобро од мене знаеш дали Бојси постојат или не? Најдобронамерно те молам друг пат да не пишуваш небулози за работи кои не ги знаеш. :wink:
20 navivachi znachi deka postoi CPB dobro nema veze

Radical Boy

Говнојадец
Член од
21 април 2005
Мислења
3.529
Поени од реакции
59
BeBe11 напиша:
porasnaf so tatko kosarkar koj shto go pobede kupot na mk nekolku pati i toa ednash so shut vo poslednata sekunda od centarot na salata
Здравеј Бебе11, јас онака чисто информативно се интересирам.... ке сакаш да ми кажеш кој ти е татко? :pehar: Зашто ги памтам скоро сите купови и ми текнува кој има погодено од пола терен, ама тоа не беше решавачки кош, али тоа не е битно.

Wolf Pack

ThE ChieF
Член од
24 јули 2005
Мислења
783
Поени од реакции
5
На времето Деликатес Кочани што екипа имаше вие појма немате:)
Салата ни беше мала и глупо градена, ама сепак најгласна у МК беше ;)

head

ЧОВЕКОТ СО МАЛО ТЕЛО
Член од
15 септември 2005
Мислења
1.405
Поени од реакции
590
Wolf Pack напиша:
На времето Деликатес Кочани што екипа имаше вие појма немате:)
Салата ни беше мала и глупо градена, ама сепак најгласна у МК беше ;)
Еј тоа беа времиња ... Ја бев копиљ , седмо осмо одделение и не пропуштав утакмица на Работнички:star:Ги памтам и ден денес тие утакмици против Кочани,салата полна игла нема каде да падне,навивање до бесвест,тензија невидена имаше. Ги памтам и двајцата црнци шо играа, еј која атракција беа тие двајца.За првпат тогаш во Македоија играа црнци , Бонер Апшоу и Мајкл Инграм мислам дека се викаа:raz:
Мислам дека и играа со Работнички за титула или за куп беше,не ми текнува баш најдобро...А тогаш и Работнички имаше екстра екипа.Странци беа Јованович (кој беше и репрезентативец на Југославија , ама имаше мака со повредите мислам) и еден црнец играше,мислам дека Денис се викаше;Воиновиќ,Јовановски,браќата Боцевски,Књазев,Михајловски....
Е луѓе тогаш имаше мноогу публика и невиден интерес за кошарката,поготово кога играше Работнички во Евролигата со По Ортез,Југопластика и ред други првокласни екипи.
EEE THOSE WERE THE DAYS MY FRIEND...:star:

Kajgana Shop

На врв Bottom