Македонија под српска окупација

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.759
Поени од реакции
6.202
Незнам што правеле после но дека се бореле за Независна Македонија и дека направиле Крушевска Република а не Јужнозападна Татарска Околија е факт. Немало знамиња на голема Бугарија тогаш за разлика од Албанско знаме, националност, јазик и култура кое е специфично за УЧК дури и името е исто Косовска и Македонска УЧК. Плус и знамиња на голема Албанија на секој чекор.
Борбата за независност тек почнува после првата светска војна.
На крајот од краиштата Крушевската република по истата твоја логика значи дека не е македонска бидејќи не ја именувале Македонска република. Инаку во Пребораженското востание Странџанската република по истата логика не е Бугарска затоа што не ја именувале Југоисточна Татарска Околија.

Плус и според истите стандарди по кои УЧК е албанска и ВМОРО сосем комотно може да се нарече бугарска. Имаш илинденски знамиња со бугарска тробојка како на пример струшкото, костурското и охридското знаме. Еден дел од војводите и учесниците се бугарски официри, што со потекло од Македонија, што без. Дејците на ВМОРО редовно се сликани со кокарди на кои е грбот на Бугарија со двата лава и националното бугарско мото „Соединението прави силата“. Востаничкиот штаб пишува писма барајќи помош и воена интервенција само од Бугарија, во востанието учествуваат подеднакво и врховистите итн. итн.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
6.787
Поени од реакции
4.228
Борбата за независност тек почнува после првата светска војна.
На крајот од краиштата Крушевската република по истата твоја логика значи дека не е македонска бидејќи не ја именувале Македонска република. Инаку во Пребораженското востание Странџанската република по истата логика не е Бугарска затоа што не ја именувале Југоисточна Татарска Околија.

Плус и според истите стандарди по кои УЧК е албанска и ВМОРО сосем комотно може да се нарече бугарска. Имаш илинденски знамиња со бугарска тробојка како на пример струшкото, костурското и охридското знаме. Еден дел од војводите и учесниците се бугарски официри, што со потекло од Македонија, што без. Дејците на ВМОРО редовно се сликани со кокарди на кои е грбот на Бугарија со двата лава и националното бугарско мото „Соединението прави силата“. Востаничкиот штаб пишува писма барајќи помош и воена интервенција само од Бугарија, во востанието учествуваат подеднакво и врховистите итн. итн.
Генерално тоа се исклучително ретки појави. Грбот и знамето на ВМРО не е бугарско. Плус и тие работи се правени поради притисок и уцена за пари и оружје. Од прилика тоа е исто како сега што вадат бугарски пасоши. Да има едно 200.000 изјави за бугарско потекло и самосвест реално тие сите се под уцена, мито земени. Исто и тогаш никој не те прашувал што мислиш и имало само еден точен одговор со кој добиваш тоа што сакаш. Погрешен одговор не се заведувал дури значело и смрт. Си имале тие врски. Да речеш Бугарија не видела политика за создавање на бугари во Македонија ќе биде валидно но водела ништо не било доброволно и самоиницијативно. Или нивна песна или нема пари, оружје, помош а најверојатно ќе те и убиеле.
Луѓето неформално си зборувале македонски јазик писмено други јазици.
Никој не им давал можност и слобода на избор 4-5 сили имале слична политика и еден против 4-5 појаки и после знаеш што било.
Јас најдов писма приватни меѓу дедо ми баба ми во 1920ти и 1930ти сите се напишани на литературен српски јазик. А благе везе си немале од Срби. Некој од Белград ќе излезе сега и ќе тврди дека биле Срби...или ќе бара крштеници и сведтелства за пасоши. Ќе најде многу.
Автоматски споено мислење:

Шефе, тоа население останало на свое и не се потурчило верувајќи во митови за обилиќ, краљевиќ марко и косовски бој… како и поштувало традиција како крсна слава, така да треба довољно да ти е јасно.
Имале митови и за Александар и Самуил дури сум чул и песни за СкедерБег. И за Свети Петар, Павле, Исус и самовили и змееви. А посебно за Итар Пејо...
 
Последно уредено:
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.609
Поени од реакции
8.189
Всушност, вистината е прилично едноставна. Идејата е да се создаде нова наставка за новата држава и новата нација. На бугарски "-ски", се користи основноо за презимиња што се поврзани со географски објекти, Беровски, Софијански, Батембергски, Балкански итн. Оттаму, логично е секој во географската област на Македонија да има географски наставки „-ски“.

Ова е глупост за големите родови заедници. Според оваа логика, огромдиот дел од големите родови заедници се во Западна Вардарска Македонија, а во Източна се многу малку...
Околу болдот, јас доаѓам од место во Источна Македонија, каде по обичај презимето се даваше по дедо или прадедо и логично завршуваше на В. Арно ама, тоа во рамки на фамилијата, кога се работи за родови сите до еден завршуваа на ЦИ. По името на основачот на родот или најчесто по прекарот на родот, следствено на тоа припадноста на единката кон родот се означува со презиме кое завршува на СКИ. На пример имаме Александар Митрев Ристевски, син на Митре Ристевски од родот Ристевци.
Единствен е мојот род кој завршува на ОВИ( бидејќи настанува од аугментатив од име на мојот прадедо) и било смешно да се изговори со наставката СКИ.
Автоматски споено мислење:

И тоа е како нешто во ред според тебе?
Турците во оваа држава се едни од најлојалните и мирољубиви граѓани. Македонецот никогаш немал проблем со Турчинот. Дури постарите кога турското владеење се заменило со српската окупација велеле дека подобро ќе било ако турчинот сеуште владеел овде наместо 'брачата' од северот.

Ама те сфаќам. Тоа е и суштествената разлика помеѓу Македонецот и Србинот. Вие сте агресивно и нарцисоидно племе. Не можете да го преболете фактот што вашата средновековна држава беше ликвидирана од Турците па сеуште патите од тој комплекс.

Бај да веј, најголем дел од тие села биле населени со србски колонисти а не со Македонци. Србски окупаторски колонисти донесени од ПМ како средство за посрбување на Македонецот.
Ти да си гледаш по дома, не да исправаш овде!
Оти и вас тееешко успеале да ве убедат Русите да се борите од нивна страна,кога ги прогонувале турците од Бугарија, а не од турска .
Замети дома, после акај се по комшии, оти и ние знаеме нешто од историја!
 
Член од
18 јуни 2021
Мислења
198
Поени од реакции
180
Кои аутистички теории сте ги изнапишале околу суфиксите -ов и -ски и кое е што е па само браво ќе ви речам.

Инаку вистината е многу едноставна, суфиксот -ски е измислен од комунистичките власти на поранешна Југославија, и потоа сугестивно но генерално доброволно наметнат, пример татко ми се сеќаваше кога го прашале дали сака да го замени суфиксот -ов на -ски, и прифатил, дедому на другарми исто се сеќава кога истото го прашале но се откажал и до сега го држат суфикост -ов.

Инаку до 45та христијанското, славјанско население на Македонија ексклузивно го користи суфиксот -ов, и пописмените го користеле форматот Име Патроним Презиме како Бугарите и Русите, пример:

Петар Трајчев(татко Трајче) Петров (презиме).

А вашите теории за племе, под племе, клан припаѓаат во некој серијал како Game of Thrones
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.609
Поени од реакции
8.189
Кои аутистички теории сте ги изнапишале околу суфиксите -ов и -ски и кое е што е па само браво ќе ви речам.

Инаку вистината е многу едноставна, суфиксот -ски е измислен од комунистичките власти на поранешна Југославија, и потоа сугестивно но генерално доброволно наметнат, пример татко ми се сеќаваше кога го прашале дали сака да го замени суфиксот -ов на -ски, и прифатил, дедому на другарми исто се сеќава кога истото го прашале но се откажал и до сега го држат суфикост -ов.

Инаку до 45та христијанското, славјанско население на Македонија ексклузивно го користи суфиксот -ов, и пописмените го користеле форматот Име Патроним Презиме како Бугарите и Русите, пример:

Петар Трајчев(татко Трајче) Петров (презиме).

А вашите теории за племе, под племе, клан припаѓаат во некој серијал како Game of Thrones
Не знам кој е аутистичен или се прави таков со сила!
Ете јас на пример сум првиот кој е на СКИ во фамилиата, само од причина што постојаниот матичар бил на годишен одмор. Новиот рекол дека треба на ски да биде детето како што е ред :D Макар што јас со тоа презиме најмалку требаше да сум на СКИ, али ајт презимето не го прави човекот( не го ни расипува додуше).
Од кога е почнато со наставката ОВ, знае неговото величество? И под чие влијание, а мило? На црквата. На турците им било прекутасета кој како ќе се пише, важно било да дава данок и да р’мба ангарија ако не може да плати.
А тоа дека не е природна и наставката ОВ пишав во претходниот пост, не иде бе батка цару, Александар од Ристевци да биде Александар Ристов, од галабија( род) Ристевци.
Ај тоа ама земи да беше од Ѕилковци( голем род од Драчево Скопско), шупрајме? Ѕилков ќе беше?
Инаку ОВ, СКИ, ИЌ ехее, моите предци имаат документи со сите можни наставки, кој бил на власт, така ги пишал!
Како им се завршуваат презимињата на Македонците во Грција во ова време? На ОВ?
 
Член од
18 јуни 2021
Мислења
198
Поени од реакции
180
Не знам кој е аутистичен или се прави таков со сила!
Ете јас на пример сум првиот кој е на СКИ во фамилиата, само од причина што постојаниот матичар бил на годишен одмор. Новиот рекол дека треба на ски да биде детето како што е ред :D Макар што јас со тоа презиме најмалку требаше да сум на СКИ, али ајт презимето не го прави човекот( не го ни расипува додуше).
Од кога е почнато со наставката ОВ, знае неговото величество? И под чие влијание, а мило? На црквата. На турците им било прекутасета кој како ќе се пише, важно било да дава данок и да р’мба ангарија ако не може да плати.
А тоа дека не е природна и наставката ОВ пишав во претходниот пост, не иде бе батка цару, Александар од Ристевци да биде Александар Ристов, од галабија( род) Ристевци.
Ај тоа ама земи да беше од Ѕилковци( голем род од Драчево Скопско), шупрајме? Ѕилков ќе беше?
Инаку ОВ, СКИ, ИЌ ехее, моите предци имаат документи со сите можни наставки, кој бил на власт, така ги пишал!
Како им се завршуваат презимињата на Македонците во Грција во ова време? На ОВ?

Па добро јас не реков дека -ов суфиксот е од господ назначен, се разбира некој во некое време го предложил/наметнал, но е што е, и зошто е сменат е јасно на секој со 3 мозочни клетки. И е лингвистички по исправен од -ски барем во мое непрофесионално мислење.

Инаку теориите за како декларирале припадност до -ов се ирелевантни, сигурно имале некои способи, но неформални и генерално ирелевантни па форматот Курле од Мадлевци не значи ништо ни на историско ни на културно-етничко ниво, и ко бевме мали дававме прекари за полесна идентификација на другари со исти имиња, па го имавме Пеце Глупио, Трајче Куро, Менде Долгио и Цане Мадето но никој не очекува во лична карта да ги стави тие идентификатори.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
6.787
Поени од реакции
4.228
Па добро јас не реков дека -ов суфиксот е од господ назначен, се разбира некој во некое време го предложил/наметнал, но е што е, и зошто е сменат е јасно на секој со 3 мозочни клетки. И е лингвистички по исправен од -ски барем во мое непрофесионално мислење.

Инаку теориите за како декларирале припадност до -ов се ирелевантни, сигурно имале некои способи, но неформални и генерално ирелевантни па форматот Курле од Мадлевци не значи ништо ни на историско ни на културно-етничко ниво, и ко бевме мали дававме прекари за полесна идентификација на другари со исти имиња, па го имавме Пеце Глупио, Трајче Куро, Менде Долгио и Цане Мадето но никој не очекува во лична карта да ги стави тие идентификатори.
Мислам дека презимиња во Мк на овој немало пред крајот на 19век барем не во широка употреба посебно не на -ов. Тоа било само од цирка 1850-1910 едно 60 години и тоа не кај сите и не биле во општо прифатена секојдневна употреба само во некој документи пред се бугарски. А знаеме како се правеле тие и со кој цел.
Автоматски споено мислење:

Знам ова за моето презиме некаде од од 1850/60 преходно немало презимиња. Барем моите немале презиме. Име е на еден прапрадедо.
Автоматски споено мислење:

Кои аутистички теории сте ги изнапишале околу суфиксите -ов и -ски и кое е што е па само браво ќе ви речам.

Инаку вистината е многу едноставна, суфиксот -ски е измислен од комунистичките власти на поранешна Југославија, и потоа сугестивно но генерално доброволно наметнат, пример татко ми се сеќаваше кога го прашале дали сака да го замени суфиксот -ов на -ски, и прифатил, дедому на другарми исто се сеќава кога истото го прашале но се откажал и до сега го држат суфикост -ов.

Инаку до 45та христијанското, славјанско население на Македонија ексклузивно го користи суфиксот -ов, и пописмените го користеле форматот Име Патроним Презиме како Бугарите и Русите, пример:

Петар Трајчев(татко Трајче) Петров (презиме).

А вашите теории за племе, под племе, клан припаѓаат во некој серијал како Game of Thrones
Прочитај од кога се тие на -ов и од кој извор и за што се користеле и како.
 
Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
6.787
Поени од реакции
4.228
Од прилика е причата следна си бил прапрадедо ми ќе го викам Рефко и бил многу голем верник од едно село. И собрал пари и отишол во Ерусалим и го викале Хаџи Рефко од Свирипичино немал презиме е син му прадедо ми Миле отишол на школо и таму учителот го учел Бугарски во Меѓународно Училиште и му го турил името Миле Хаџи Рефков. Е а, дедо ми Таско се родил во српско и бил Таско Хаџи Рефкиќ после дошло прво бугарско па го преименувал во Хаџи Рефков па после во второ српско пак во Хаџи Рефковиќ па дошло второ бугарско па во Хаџи Рефков и му се скурчило и отишол во партизани да тепа Бугари. И победил...во партиски штаб му рекле презимево не ти чини треба да го мењаме и он рекол бриш Хаџи и додади -ус и така сум Рефус. Плус и татко ми е семкар со име Семо, Семо Рефус од Тиквари.
 
Последно уредено:
Член од
1 март 2010
Мислења
7.700
Поени од реакции
14.306
Кои аутистички теории сте ги изнапишале околу суфиксите -ов и -ски и кое е што е па само браво ќе ви речам.

Инаку вистината е многу едноставна, суфиксот -ски е измислен од комунистичките власти на поранешна Југославија, и потоа сугестивно но генерално доброволно наметнат, пример татко ми се сеќаваше кога го прашале дали сака да го замени суфиксот -ов на -ски, и прифатил, дедому на другарми исто се сеќава кога истото го прашале но се откажал и до сега го држат суфикост -ов.

Инаку до 45та христијанското, славјанско население на Македонија ексклузивно го користи суфиксот -ов, и пописмените го користеле форматот Име Патроним Презиме како Бугарите и Русите, пример:

Петар Трајчев(татко Трајче) Петров (презиме).

А вашите теории за племе, под племе, клан припаѓаат во некој серијал како Game of Thrones
Кои се тие комунистички власти во 1900?

1632327865877.png
 
Член од
18 јуни 2021
Мислења
198
Поени од реакции
180
Кои се тие комунистички власти во 1900?

Прегледај го приврзокот 307905
Тие карираните. Исклучоци со -ски и други ептен ретки формати имало но како што претходно беше утврдено на темава, за презимиња со географска ознака се користело -ски. Додека стандардниот формат каде името на предок е основа на презимето се до 45та е -ов.

-ски е комунистичка измишљотина вметната при форсирањето на македонците како посебна нација, има корени од некои рани македонисти како Мисирков кој предлага -цки суфикс за ново-печената нација.
Автоматски споено мислење:

Мислам дека презимиња во Мк на овој немало пред крајот на 19век барем не во широка употреба посебно не на -ов. Тоа било само од цирка 1850-1910 едно 60 години и тоа не кај сите и не биле во општо прифатена секојдневна употреба само во некој документи пред се бугарски. А знаеме како се правеле тие и со кој цел.
Автоматски споено мислење:

Знам ова за моето презиме некаде од од 1850/60 преходно немало презимиња. Барем моите немале презиме. Име е на еден прапрадедо.
Автоматски споено мислење:


Прочитај од кога се тие на -ов и од кој извор и за што се користеле и како.
Одговорот ми беше генерално кон оние кои бараат некои оправдувања за автентичноста на -ски суфиксот и некои друго чудни теории.

Инаку и јас не мислам дека имало етаблиран формат за наследни презимиња до 19ти век. Христијанското славјанско население во регионот на македонија било претежно земјоделско, сиромашно, неписмено, често се преселувале/расселувале заради војни и економски причини, не им било до презимиња дојдено.

Исто и немало некои благородни класи со имоти и наследни имиња и имовини за да излези формат со придавка “од” (као демек германски вон и латински де), па затоа многу сладко ме насмеа форматот Перо од Митревци
 
Последно уредено:
Член од
1 март 2010
Мислења
7.700
Поени од реакции
14.306
Тие карираните. Исклучоци со -ски и други ептен ретки формати имало но како што претходно беше утврдено на темава, за презимиња со географска ознака се користело -ски. Додека стандардниот формат каде името на предок е основа на презимето се до 45та е -ов.

-ски е комунистичка измишљотина вметната при форсирањето на македонците како посебна нација, има корени од некои рани македонисти како Мисирков кој предлага -цки суфикс за ново-печената нација.
Автоматски споено мислење:Одговорот ми беше генерално кон оние кои бараат некои оправдувања за автентичноста на -ски суфиксот и некои друго чудни теории.

Инаку и јас не мислам дека имало етаблиран формат за наследни презимиња до 19ти век. Христијанското славјанско население во регионот на македонија било претежно земјоделско, сиромашно, неписмено, често се преселувале/расселувале заради војни и економски причини, не им било до презимиња дојдено.

Исто и немало некои благородни класи со имоти и наследни имиња и имовини за да излези формат со придавка “од” (као демек германски вон и латински де), па затоа многу сладко ме насмеа форматот Перо од Митревци
Е, сега одлучи се, се користело и пред 1945 или пак го измислиле комунистите?
 

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.759
Поени од реакции
6.202
Член од
18 јуни 2021
Мислења
198
Поени од реакции
180
Е, сега одлучи се, се користело и пред 1945 или пак го измислиле комунистите?
Се користеле во ректи случаи како кога презимето потекнува од географска ознака. Стандардниот формат на презимиња, во огромно мнозинство потекнува од име на предок, а тие скоро исклучително завршувале со -ов.

Многу ти е чудна логиката, исто како ти да тврдиш дека до 45та македонците сите биле педери, и јас ти велам не бе не биле, но имало секако некои, и ти да ми велиш чекај сега биле сите или не биле педери... исклучоците не го менуваат правилото.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.609
Поени од реакции
8.189
Никој не вика дека СКИ наставката не ја форсираат после ослободувањето, меѓудругото и да се разликуваат од туристите кои штотуку се одјавиле од Вардарскиот дел на Македонија.
Арно ама никој не може да ми каже дека наставката ОВ е природно македонска, оти и во погорните постови пишав како се нарекувале родовите и кое е нормалното презиме за таков вид на назив. ИЌ и ОВ сигурно не се.
 
Член од
1 март 2010
Мислења
7.700
Поени од реакции
14.306
Се користеле во ректи случаи како кога презимето потекнува од географска ознака. Стандардниот формат на презимиња, во огромно мнозинство потекнува од име на предок, а тие скоро исклучително завршувале со -ов.

Многу ти е чудна логиката, исто како ти да тврдиш дека до 45та македонците сите биле педери, и јас ти велам не бе не биле, но имало секако некои, и ти да ми велиш чекај сега биле сите или не биле педери... исклучоците не го менуваат правилото.
Ако се користеле, тогаш не се измислени од комунистите. Ваљда го знаеш значењето на зборот измисли.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom