Македонија и Србија - Носталгија или тивко припојување

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
4.814
Односите помеѓу Македонија и Србија никогаш подобри.
Единственото отворено прашање кое го имавме со Црквите е затворено
Со креирањето на Отворен Балкан полека се рушат границите помеѓу Македонија и Србија
Од бесцарински регулативи до слободен или минимално контролиран премин на граници.
Слободен пазар на труд каде што секој може да работи каде сака.
Последно влезениот српски мобилен оператор Мтел овозможува бесплатни минути во роаминг со Србија плус 50% од нивната понуда на телевизиски канали се српски
Овозможивме непречена размена на српската валута динари и нашите денари.
Нашите телевизии се преплавени со српска забавна содржина и самите ние сме под константна инфлуенција. Старите генерации го знаат српскиот јазик, младите го учат преку музиката и останатите забавни содржини.

Се чини ова никому не му претставува проблем па ме интересира дали на ова гледате како на позитивна ствар или задкулисно се пласира одредено влијание од едната страна према другата?

Ќе ви дадам само еден пример. Што ако под превезот на Отворен Балкан, Албанија и Македонија исто така склучат взаемен договор и овозможат циркулација на албански леки низ Македонија. Замислете го Тетово во кое се веат албански знамиња се говори албански јазик и циркулира албанска валута.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
18.260
Поени од реакции
32.146
...младите генерации некако не знаат, па не спомнувааат и не ја прават конекцијата дека во Југославија бевме едно со сите републики, тогаш све тоа беше југославенско и српскиот јазик беше некако југославенски службен јазик па и во Македонија сите го знаеле југославенскиот т.е. српскиот званичен јазик, па под таа инерција денес се продолжува тој тренд, тоа не е некоја друга држава „Србија“ туку дел од таа Југославија што бевме сите, од таму сите песни во продолжеток се пеат по таа навика не како „српски“ туку како „југославенски“ што нема споредба со други држави!
 

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
10.833
Поени од реакции
15.146
Ќе ви дадам само еден пример. Што ако под превезот на Отворен Балкан, Албанија и Македонија исто така склучат взаемен договор и овозможат циркулација на албански леки низ Македонија. Замислете го Тетово во кое се веат албански знамиња се говори албански јазик и циркулира албанска валута.
Одамна не си бил у Тетово изглеа.
 
Член од
14 август 2006
Мислења
42.098
Поени од реакции
74.696
...младите генерации некако не знаат, па не спомнувааат и не ја прават конекцијата дека во Југославија бевме едно со сите републики, тогаш све тоа беше југославенско и српскиот јазик беше некако југославенски службен јазик па и во Македонија сите го знаеле југославенскиот т.е. српскиот званичен јазик, па под таа инерција денес се продолжува тој тренд, тоа не е некоја друга држава „Србија“ туку дел од таа Југославија што бевме сите, од таму сите песни во продолжеток се пеат по таа навика не како „српски“ туку како „југославенски“ што нема споредба со други држави!
југославенско беше во Хрватска
во Србија и Македонија беше југословенско
 

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.182
Поени од реакции
4.372
...политика која во континуитет ја гледаме на овие простори,и како поинаку туку и ова малку земја да се разнебити до крај.Не зборуваме за патриотизам туку за една вистинита тажна приказна во која еден народ требаше да се радува на своето.Но не,поубаво му е на овој народ да биде слуга одколку газда.
...да се продаде што не е продадено,да се изкрчми она што е за крчмење.Да не остане ни М од она што требаше да ни биде светост.
...толку!
 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
4.814
во Југославија бевме едно со сите републики
Тоа е една голема лага! Се знаеше каде беше сконцентрирана цела индустрија и цел капитал.
Социјалистичка Македонија беше едно сиромашно парче земја со мизерна полјоделска индустриска гранка и по некој текстилен хемиски и прехранбен комбинат. И тогаш имало одлив на мозоци и тогаш квалитетните кадри ги грабал Белград и тогаш целиот овдешен капитал се сливал горе во развиените земји.
Сме купувале Застава кола произведена во Крагуевац
Сме купувале Симпо мебел произведен во Врање
Сме купувале EI Ниш Телевизори произведени во Ниш

Што викаше еден:
"На времето доаѓаа со камиони од Словенија во Ресен и ни ја откупуваа цела реколта на ресенски јаболка. Ние среќни и радосни сме зеле некој динар.
Истите тие јаболка ги преработуваа и ние ги купувавме како брендот "Fructal" по 300% поголема цена од таа што сме ги продале."
Е затоа Словенија денес има 1100€ плата а ние 400€
Затоа што некој бил паметен а ние сме тапкале в место.
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
18.260
Поени од реакции
32.146
Тоа е една голема лага! Се знаеше каде беше сконцентрирана цела индустрија и цел капитал.
Социјалистичка Македонија беше едно сиромашно парче земја со мизерна полјоделска индустриска гранка и по некој текстилен хемиски и прехранбен комбинат. И тогаш имало одлив на мозоци и тогаш квалитетните кадри ги грабал Белград и тогаш целиот овдешен капитал се сливал горе во развиените земји.
Сме купувале Застава кола произведена во Крагуевац
Сме купувале Симпо мебел произведен во Врање
Сме купувале EI Ниш Телевизори произведени во Ниш

Што викаше еден:
"На времето доаѓаа со камиони од Словенија во Ресен и ни ја откупуваа цела реколта на ресенски јаболка. Ние среќни и радосни сме зеле некој динар.
Истите тие јаболка ги преработуваа и ние ги купувавме како брендот "Fructal" по 300% поголема цена од таа што сме ги продале."
Е затоа Словенија денес има 1100€ плата а ние 400€
Затоа што некој бил паметен а ние сме биле тапкале в место.
...каква лага? дека бевме една држава со службен јазик српски јазик?
... во касарните во МКД и низ сите други места Словенија, Босна, Црна Гора, на кој јазик служеа тогаш воен рок нели на службен јазик кој си беше југославенски т.е. српскииот јазик и сите песни се пееја повеќе на српски јазик не како јазик на Србија, туку како службен „југославенски јазик“ на Југославија, па сега Бугарија е љубоморна што нашата сега „независна“ Македонија е поблиска на секое поле со Србија, па нормално кога Србија е дел од Југославија каде беше и Македонија, а бевме едно на секое поле, тоа е историја и никој не може да ја побие, ни како лага ни како бакрачи! :)
И тогаш имало одлив на мозоци
...кои мозоци жити се кога воопшто немало високо образовни институции, па се високо едуцирале во Загреб и Белград па биле први високообразовани стручни луѓе кои се вртатиле назад во МКД и почнал универзитетскиот развој, аман историја е, се знае што е кое е и покрај нашите желби!
 
Последно уредено:

Флеш

Демодератор
Член од
23 март 2009
Мислења
10.177
Поени од реакции
10.338
Македонци до 2022 .... Пасивизирани Југословени .... Крај на теоријата .


Во Југославија бевме малцинство, а не ебеше мнозинството...Во Македонија сме мнозинство, а не ебе малцинството...
 

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.074
Поени од реакции
1.707
Неможам да кажам дали Србите им мислат добро или лошо на Македонците. Но апсолутно сум сигурен дека ја зборуваат вистината кога кажуваат дека Македонец/Македонија може да опстои и да постои само во рамките на Југославија, а не надвор.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
18.260
Поени од реакции
32.146
Неможам да кажам дали Србите им мислат добро или лошо на Македонците. Но апсолутно сум сигурен дека ја зборуваат вистината кога кажуваат дека Македонец/Македонија може да опстои и да постои само во рамките на Југославија, а не надвор.
...опстојувањето зависи од почитување на законите, истите закони од тогаш сега селективно се применуваат и злоупотребуваат, тогаш секоја раскрсница си имаше двајца полицајци, пројди со брзина или навечер вришти и крши веднаш тие ќе ти покажат патот до Св.Димитрие, затоа бенифициран стаж со 48 години пензионери, денес исти закони исти проблеми, ама полицајците нигде ги нема на улица, по кафани го исполнуваат бенефицираниот стаж, а на црвено и со голема брзина ќе си поминат возачите кои се курназат и ќе газат пешаци, оти нема кој да им покаже каде живее Господ и како треба да се почитува закон.
...ова онака еден лабав пример,
 

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.182
Поени од реакции
4.372
...еден Македонец кумита
...два Македонци кумита и војвода
...три Македонци кумита,војвода и шпиун :)
...нити сме биле достојни за држава,нити ќе бидеме тоа
 
Член од
25 март 2012
Мислења
8.146
Поени од реакции
4.446
Односите помеѓу Македонија и Србија никогаш подобри.
Единственото отворено прашање кое го имавме со Црквите е затворено
Со креирањето на Отворен Балкан полека се рушат границите помеѓу Македонија и Србија
Од бесцарински регулативи до слободен или минимално контролиран премин на граници.
Слободен пазар на труд каде што секој може да работи каде сака.
Последно влезениот српски мобилен оператор Мтел овозможува бесплатни минути во роаминг со Србија плус 50% од нивната понуда на телевизиски канали се српски
Овозможивме непречена размена на српската валута динари и нашите денари.
Нашите телевизии се преплавени со српска забавна содржина и самите ние сме под константна инфлуенција. Старите генерации го знаат српскиот јазик, младите го учат преку музиката и останатите забавни содржини.

Се чини ова никому не му претставува проблем па ме интересира дали на ова гледате како на позитивна ствар или задкулисно се пласира одредено влијание од едната страна према другата?

Ќе ви дадам само еден пример. Што ако под превезот на Отворен Балкан, Албанија и Македонија исто така склучат взаемен договор и овозможат циркулација на албански леки низ Македонија. Замислете го Тетово во кое се веат албански знамиња се говори албански јазик и циркулира албанска валута.
Во јужна Србија го земаат нашиот денар, па и во западна Албанија.
 

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.074
Поени од реакции
1.707
...опстојувањето зависи од почитување на законите, истите закони од тогаш сега селективно се применуваат и злоупотребуваат, тогаш секоја раскрсница си имаше двајца полицајци, пројди со брзина или навечер вришти и крши веднаш тие ќе ти покажат патот до Св.Димитрие, затоа бенифициран стаж со 48 години пензионери, денес исти закони исти проблеми, ама полицајците нигде ги нема на улица, по кафани го исполнуваат бенефицираниот стаж, а на црвено и со голема брзина ќе си поминат возачите кои се курназат и ќе газат пешаци, оти нема кој да им покаже каде живее Господ и како треба да се почитува закон.
...ова онака еден лабав пример,
Ако сакаш да го посочиш контрастот помеѓу тогашното општество и сегашното, те разбирам. Полицијата и Војската и се што е поврзано со вршење на безбедносна дејност, е силно колку што е силен нивниот грб, т.е државата, тие се олицетворение на државата на која и служат. На силна држава не и треба полиција да спроведува закон во 21 век. Ќе сликне камерата, ќе се генерира честитка и право на адреса по пошта.

Луѓето се едноставни, ако од една група луѓе, еден не почитува закон, и биде оставен неказнет, тие околу него ќе почнат да го прават истото, а кога и тие ќе почнат да го прават истото, веројатно сите од таа група исто ќе се однесуваат. Штом работите излезат од контрола веќе е тешко да се врати контролата. Веројатно единствен начин е покажување брутална сила каде ќе летаат глави, па кога останатите ќе видат дека за одредено девијантно однесување има екстремни консеквенци, повторно групата ќе биде ставена во субмисија.

Проблемот со Македонија е што државата е неспособна да покаже брутална сила. Т.е тие што треба да бидат тепани со камшикот, тие го држат камшикот и тепаат. Ако држави како Италија имаат Италијанска мафија, или Русите имаат Руска мафија, Македонската мафија има сопствена држава.
 
Член од
14 август 2006
Мислења
42.098
Поени од реакции
74.696
Македонската мафија има сопствена држава.
Македонска мафија не постои во земјава, албанска е таа мафија што владее тука. Можда у Аустралија, Канада или Германија има тоа.
Иди онамо у темана за криминалци и процени дали е македонска мафијата што владее тука.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom