S
Stef Bachatero
Гостин
Лукот е познат по своите многу здрави бенефиции, вклучувајќи помагањето да се спречи згрутчување на крвта и намалување на висок крвен притисок. Лукот сега се изучува како топач на маснотиите.Научниците теоретизираат дека лукот може да помогне да го спречи зголемување на телесната тежина, па дури и може да предизвика губење на тежината. Лукот содржи алицин, кој го потиснува апетитот.
Здрави состојки
Соединенија алицин и диалалил сулфид,соединенијата кој содржат сулфур, се главните состојки и се наоѓаат во лукот кои помагаат за подобро здравје. Алицин се уништува кога лукот е варен, но лукот, исто така, содржи антиоксиданси витамините А, Ц и Е, како и минералот селен.
Лук и губење на тежината
Истражувачите од Вајцман Институтот во Израел спроведоа експеримент со глувци за да се види дали лукот помога во намалувањето на хипертензија, спречување на срцев удар и дијабетес. Глувците биле хранети исхрана полна со шеќер во рок од три недели, една група на стаорци им било додадено алицин. Групата со алицин имале понизок крвен притисок, како и побрза метаболизација на шеќерот од другата група. Истражувачите исто така откриле дека глувците со помош на соединението алицин не добивале на тежина, додека другата група на стаорци добивале тежина.
Како лукот помага во губење на тежината
Лукот делува со испраќање на мозочните сигнали на ситост. Овие сигнали им помогаат на лицата да го успорат јадење и со тоа помалку да јадете. Лукот, исто така, го зголемува метаболизмот. А побрз метаболизам гори калории побрзо и може да доведе до губење на тежината.
Други здравствени придобивки
Во истата студија на Вајцман Институтот, беше откриено дека лукот уништува таложење на плаки во коронарните артерии. Со отстранување на плаките, симптоми на дијабетес беа намалени и крвниот притисок бил спуштен и регулиран. Лукот,исто така, придонесува за намалени нивоа на LDL “лошиот” холестерол и го подигнува ХДЛ “добар” холестерол. Лукот им помага на регулирање на шеќерот во крвта и помага да ги убива паразитите во телото.
Како да се користи лукот за бенефициите?
Лукот е прифатлив и лесен-за-користење зачин. Додавање на лукот во супи, салати, сосови, сосови и маринади е лесен начин за искористување многуте придобивки. Лук има посилен вкус кога е толчен наспроти лукот што е мелен.
Лукот во прав има поблаг вкус од сировиот лук. Лукот во прав содржи помала количина на истите здрави соединенија што ги има во сировиот лук.
Извори на користење информаии
American Medical Network: Garlic for Weight Loss
Daily Mail Online: Why Garlic Can Help You Lose Weight
Discovery Health: Garlic: Natural Weight-Loss Food
Превземено од блогот на МотивирајСе
http://wp.me/p2BVga-J
Здрави состојки
Соединенија алицин и диалалил сулфид,соединенијата кој содржат сулфур, се главните состојки и се наоѓаат во лукот кои помагаат за подобро здравје. Алицин се уништува кога лукот е варен, но лукот, исто така, содржи антиоксиданси витамините А, Ц и Е, како и минералот селен.
Лук и губење на тежината
Истражувачите од Вајцман Институтот во Израел спроведоа експеримент со глувци за да се види дали лукот помога во намалувањето на хипертензија, спречување на срцев удар и дијабетес. Глувците биле хранети исхрана полна со шеќер во рок од три недели, една група на стаорци им било додадено алицин. Групата со алицин имале понизок крвен притисок, како и побрза метаболизација на шеќерот од другата група. Истражувачите исто така откриле дека глувците со помош на соединението алицин не добивале на тежина, додека другата група на стаорци добивале тежина.
Како лукот помага во губење на тежината
Лукот делува со испраќање на мозочните сигнали на ситост. Овие сигнали им помогаат на лицата да го успорат јадење и со тоа помалку да јадете. Лукот, исто така, го зголемува метаболизмот. А побрз метаболизам гори калории побрзо и може да доведе до губење на тежината.
Други здравствени придобивки
Во истата студија на Вајцман Институтот, беше откриено дека лукот уништува таложење на плаки во коронарните артерии. Со отстранување на плаките, симптоми на дијабетес беа намалени и крвниот притисок бил спуштен и регулиран. Лукот,исто така, придонесува за намалени нивоа на LDL “лошиот” холестерол и го подигнува ХДЛ “добар” холестерол. Лукот им помага на регулирање на шеќерот во крвта и помага да ги убива паразитите во телото.
Како да се користи лукот за бенефициите?
Лукот е прифатлив и лесен-за-користење зачин. Додавање на лукот во супи, салати, сосови, сосови и маринади е лесен начин за искористување многуте придобивки. Лук има посилен вкус кога е толчен наспроти лукот што е мелен.
Лукот во прав има поблаг вкус од сировиот лук. Лукот во прав содржи помала количина на истите здрави соединенија што ги има во сировиот лук.
Извори на користење информаии
American Medical Network: Garlic for Weight Loss
Daily Mail Online: Why Garlic Can Help You Lose Weight
Discovery Health: Garlic: Natural Weight-Loss Food
Превземено од блогот на МотивирајСе
http://wp.me/p2BVga-J