Линукс за веб девелоупери - помош

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
941
Сериозно размислувам да се префрлам на линукс.
Веќе подолго време работам PHP апликации и планирам во иднина да продолжам со таа технологија така да не гледам причина веќе да седам на вин кој и така никогаш не сум го обожавал (го држев само ради VS2005).

Е сега прашањето е следно, односно неколку прашања се:

  1. Која линукс дистрибуција да ја одберам (погоре пишав со што се занимавам), игри не ме интересираат
  2. Кои програми се пандан на Dreamweaver, Photoshop, Notepad++, Winamp, MSN messenger, Skype за линукс
  3. Колку нерви и знаење ќе ми требаат за да ги сетирам сите драјвери и да го подесам системот
Сега за сега ова ме интересира, се надевам ќе добијам квалитетни одговори од некој што веќе го работи линуксот.
 

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Гледано од аспект на Linux User... би било вака некако:

1. Или Open SuSe или Ubuntu со KDE.

2.
- Dreamweaver... имаш прилично доста HTML едитори за Линукс но ниеден од нив не го може она што го може Dreamweaver, али затоа е тука Wine и мислам дека би ти завршило работа.
- Photoshop... кај Линукс повеќе се преферира GIMP... али исто како кај Dreamweaver-от тука е Wine. Е сеа малце потиња ќе ти биде тоа што правењето на сликите ќе се одвива ем со емулатор ем под Линукс (слаба графика) ама... бар врши работа.
- MSN messenger = aMSN
- Winamp = Amarok или VLC Player
- Skype... си имаш верзија на Skype за Линус.

3. Знање посебно не ти треба, а за нерви... зависи како ќе ти се погоди :)
Ако планираш ваерлес, ако имаш ATI графичка и ако планираш нешто со TV картици тогаш би можел да углавиш на велико (тие 3 работи се најчести гњаватори за Линукс корисниците). За друго не би требало да имаш проблем, а и да има мислам дека лесно би можел да го решиш.

Значи ова беше скромен одговор гледано од аспект на Линукс корисник... а за линукс девелопирање имам искуство само со Java(Eclipse) и C#(Mono Develop).

Кога веќе спомна PHP и слично... кај линукс (посебно кај убунту) прилично лесно се инсталираат Apache, MySQL и PHP што значи дека за тоа би немал проблем, едино малце зезната работа е пристапот до фајловите (Ќе треба да се логируваш како root, да одредуваш/доделуваш access на фолдерите и слично).
 

marko_d

Ретард
Член од
10 април 2009
Мислења
430
Поени од реакции
18
1. K/X/Ubuntu е нај добра дистрибуција за нови корисници според мене, друга опција е федора, која доаѓа на двд и имаш однапред доста работи инсталирано.
2. За веб развој имаш доста програми, најбоље се komodo edit и Nvu, за растер слики Gimp, кој е доста моќен иако интерфејсот е чуден. Текст едитори има милион, Kate/Gvim за графички едитор за код. Ко winamp плеер е Audacious, а iTunes like програми имаш доста, Amarok е најдобар. Skype има за линукс само шо не е ко windows верзијата туку ко skype-от за Mac шо е.
3. Драјверите ги има во кернелот, и автоматски се вчитуваат во потреба при подигање на системот, за секоја понатамошна конфигурација на системот имаш добра документација на нет што лесно се разбира.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom