Легалност на внесување на македонски град како мапа за видео игра

Член од
22 февруари 2015
Мислења
7
Поени од реакции
6
Ако ставиш име на град кој има повеќе од 20% немнозинско население, тогаш мораш двојазично да го пишеш градот, во согласност со уставните одредби.
За „entertainment media“ кај го пишува тоа!? Еднооки снимаат двојазично? По која логика би ми регулирале како да создадам песна, или филм, или цртан филм, па уште и да ми диктираат како да создавам виртуелен свет? Не сум ја корпорација која штанца „ААА наслов“ секоја година, ја сум независен ентузијаст и што и да објавам ќе биде независно, во страна држава и странски сервис.
Македонија нема сервис/биро/пазар за издавање на видео игри, и верувам дека Македонците кои веќе издале некаков продукт го направиле тоа на Google Play Store или Apple App Store, а не на MKD App Store.

Не ми е мене проблем да вклучам повеќе јазици. Да имам сретства за такво нешто, би вклучил.

Не се замарај, од легален аспект.
За што поточно да не се замарам? o_O
 

Skorp

That guy...
Член од
30 јуни 2010
Мислења
1.173
Поени од реакции
2.112
Ne odi vo vladata.. od pricina - ako nema zakon za ova na lice mesto ke napraat i ke treba da platish :) Ne im davaj idei.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.797
Поени од реакции
15.714
Google го злоупотребува тоа, ама оди па допри го Google. Им требаше на EFF 800 и кусур адвокати за да почнат да ги заматуваат лицата и регистарските таблички на Google Street View.
Може па баш кај нас има неш’о, а нашите правни тимови немаат допир/надлежност до Google.


Одредени клучни работи секако ќе мора да бидат модифицирани, како на пример воена база, затвор и слично. На местото на тие работи оди нешто друго, или едноставно изгледот ќе биде сосем друг, за да не дојде до експлоатирање на истите информации.
Што се однесува за имиња на улиците, тие се некаков си вид на културно наследство и не се под некакво си авторско право, оти многу улици се всушност имиња на историски личности, но сепак, ако постои потреба, комотно истите можат само да се сменат во цифри.


Многу јасно :)


Со тоа што Google веќе го воспостави, немам ја никаков проблем, оти објектот на Владата на РМ е веќе изработен во Google Earth ако не се лажам, и многу други објекти. Сепак, да ми се рече кои објекти да не ги чепкам, не ги чепкам воопшто.



За интериер кој е јавно пристаплив од сите, како на пример интериер од Црква или од слободен музеј или културен центар и неш’о слично, такви работи ми рекоа можело, али подобро да се консултирам со истите прво нели.

Најголема грижа ми се куќите и нивните дворови. Сега куќата нема може хируршки да ја погодам, секако ќе утнам неш’о, ама дали смеам пример дворот да го дизајнирам? Значи не хируршки, ама кај што им е патеката, кај што им е тревникот, тие работи да ги погодам, па ќе бапнам автомобил у дворот, наместо на тротоар (како ш’о се знае кај нас) и разно разни работи...

Ш’о повеќе работи ми кажете, кога ќе дојдам пред адвокат, да знам што да прашам :)
а зошто да се заматуват лицата и таблиците кога се видливи и јавни?? Па нели ги забранија бурките !! Тоа по мене е криминална европска приватност. Ако ти украдат автомобил имаш право да бараш по вин броеви гравирани на шофершајбна и број на таблици на возила преку национална база на податоци и без полиција може да откриеш чие е и дали возилото е регистрирано ( сега уште полесно ќе биде со налепниците), од јули ако нема налепница тој е нерегистриран и нема право да биде на јавен паркинг, одма викање пајак служба...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom