Левица - Политичка партија

Дали ќе гласате за Левица на Парламентарните избори?

• Да

• Ќе гласам за мафијашката коалиција СДССМ-ДПМНЕ

• Не

• Ќе гласам за друга "ТРЕТА ОПЦИЈА" партија

Резултатите може да се погледнат само после гласање.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Само што го загледав дуелов.....осма минута и генералов си признава дека од личен корист го прави тоа што го прави и се посерува на се тоа претходно што го правел демек. :facepalm:
Иначе знам за идиотов уште на времето кога работеше обезбедување на брод и кога отиде у Ирак PSD да работи.....лејка од невидени размери.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Секако дека Левица и сите други мали партии доста пречат на „големите“. Им откинуваат дел од гласови кои на големите им значат, а на малите ретко, едвај 1 пратеник.
Апасиев го тера својот стил, крајно некултурен, има резултат, дали ќе има успех, ќе видиме. Стојанче пристапи превнимателно и не му даде (голем) простор на Димитар да се „размавне“. Димитар премногу зборува, соговорникот не може да каже ништо, нон-стоп влетува и го прекинува другиот.... Мислам дека водителите тука грешат и треба да пресечат, или па да го викаат сам, да си изнакаже што сака 10-15 минути и чао.

Во секој случај, мислам дека е потребен во Собранието како пратеник.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.800
Поени од реакции
8.552
Пред некој ден прочитав една теорија за тоа како на помалите партии не им се исплаќа да имаат кандидати во сите изборни единици. Најмногу заради изборниот систем што го имаме. Демек џабе би им било ако нпр. во ИЕ Х и ИЕ У би собрале (карикирам) 15-20000 гласови, ако изборниот модел не овозможува во овие ИЕ да освојат пратенички места. Затоа најисплатливо би им било да настапат само во ИЕ 1, 2 и 3.
Баш заради ова се надевам дека ќе успеат да влезат во Собрание и ќе успеат да покренат иницијатива за промена на изборниот модел. И секако заради ветувањето за поништувањето на преспанскиот т.н. договор.
Има многу технички работи околу изборите кои зависат од доста фактори еден од кој е и фактот колку листи имаш приложено. Исто така ако не можеш да најдеш 20 луѓе да ставиш на листа во секоја од ИЕ никој нема да гледа на тебе сериозно освен ако не се декларираш себеси како регионална партија, што во Македонија го нема.

Проблемот за кој што се жалат голем дел од малите партии е дека ти можеш да освоиш доста гласови а пак на крај да останеш без ништо ако во ниедна ИЕ немаш над минимумот. На пример мислам дека во нормални услови минимумот е негде околу 8k гласови зависно од изборна единица за да добиеш пратеничко место.

Проблемот е ако ти тераш кампања низ цела Македонија а не се концентрираш нигде можеш да извадиш од 4-6 илјади гласови во секоја ИЕ, да имаш 30К+ гласови и да немаш ниту еден пратеник. Затоа е мислењето дека не треба да се расфрлаат малите партии по цела Македонија туку да се концентрираат на една, најмногу две изборни единици дека целта треба да ти биде да имаш над 8к гласа во која било ИЕ не да имаш рејтинг на анкета од 5%.

Од тука и произлегува барањето цело време да имаме една изборна единица каде што партија со 30К гласачи како што е и нормално секогаш би имала пратеничко место али по мене тоа е малку меч со две острици.
  • Од една страна ја имаш предноста дека малите партии ќе имаат шанса конечно но и го имаш факторот дека Албанците имаат многу ниска излезност и ќе изгубат пратеници со што ќе ослабне ДУИ.
  • Од друга страна го имаш проблемот со полнење на гласачки кутии кој ќе стане доста сериозен . Засега полнењето на кутии (тука мислам на сериозно полнење со по 20-30к гласови ) може да биде избвед ИЕ6 ( Тетово) и ИЕ2( Чаир, Липково, Арачиново, Шутка ... ). Али ако направиш една изборна единица одеднаш полнењето на кутии добива огромна вредност и може да се ставиме во ситуација каде ДУИ има по 20 пратеника. Најдобар пример за ова се изборите Трајковски-Тито Петковски. Прв круг Тито Петковски води со 150 000 гласови, во втор круг со полнење на кутии во Западна Македонија се прави пресврт и тепа Трајковски. Или пропаднатиот референдум каде по селата се гласало на секој 1.2 секунди.
На милост и немилост ќе бидеме константно на можен договор помеѓу СДС/ДПНЕ и ДУИ за полнење на кутии.

Јас би рекол дека е пофер да има втора распоределба на пратеници после првата каде што секоја непарламентарна партија која има x2 да кажеме број на гласови во споредба со најмалиот количник што донел пратеничко место да го превземе тоа место. Во тој случај ако некоја партија освои 20К гласови а најмалиот количник кој донел пратеник е 8К гласови тогаш би го земале тоа место. Не дека ова би се случувало често, повеќе од 2-3 пратеника дали би биле освоени на овој начин.

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.900
Поени од реакции
36.964
Зафркнат е изборниот модел за помали партии посебно што имаат гласови низ целата територија а не се концентрирани како албанските. На претходните избори ВМРО за Македонија имаше 24 илјади гласа а не фати пратенички мандат, додека ДПА со 30 илјади имаше две пратенички мандати. Во 2011 година, партијата на Руфи Османи со 29 илјади гласа освои два мандати а ВМРО-НП со 28 илјади ниту еден. Левица може и треба да се сконцентрира на урбаните средини кои и носат најмногу гласови па да проба од таму да добие нешто повеќе.

Решението може да биде некој хибрид помеѓу овие изборни единици и една цела изборна единица. На пример може од шесте изборни единици да се намалат мандатите од 20 на 18 и една изборна единица (ИЕ7) на државно ниво да носи 12 мандати. Тука во оваа изборна единица ќе се пренесуваат гласовите на партиите што останале вишок после распределбата на мандатите во останатите единици. Мислам овој модел функционира во Данска или некоја друга европска земја.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.879
Поени од реакции
21.807
Нека му е со помин на Стојанче после вчерашниот дуел. Такво тепање во живо на тв до сега немало, со лажиче мораа да го собираат после емисијата.

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Пополека и јас добивам впечаток дека работите за Левица се придвижуваат позитивно. За разлика од претходните избори во 2016 на пример. Тогаш во мојот град немаа ни штаб ни ништо а ги поддржуваа условно кажано маргиналци, главно млади луѓе задоени со некоја комунистичка/социјалистичка идеологија. Сега гледам имаат штаб, гледам има таму некаква раздвиженост, а и на ФБ имаат се повеќе приврзаници и тоа меѓу млади образовани и интелигентни луѓе.

Е сега за нивна жал имаат огромен проблем што во МК голем дел од младите гласаат према родителите и семејството. Ретко некоја фамилија да не е партиски определена или да нема корист од едната или другата страна. Па младите луѓе и да не се интересираат многу за политика гласаат за тие што ќе им кажат мама и тато. Друг дел од младите тешко ќе се одлучат воопшто да излезат да гласаат. Левица треба малку повеќе да се ангажира на терен за да допре до ова гласачко тело.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Апасиев со неговите дебати и гостувања во ТВ дуелите мислам дека носи се повеќе и повеќе гласови на самата партија и дека после секое појавување наа телевизија си добива повеќе гласови за престојните избори.
Инаку ова што го кажа за синдикална партија мислам дека не е баш возможно да се изведе кај нас.
Тоа води кон она срање (за мене срање) вртење околу еден човек и тој кога ќе го снема - све у мајчину. Па таа фамозна хоризонтала, по која сите се испокараа меѓу себе...ај да не коментирам.

Ај зошто ова за синдикална партија не може? Имаш здравствени, вакви-такви...може таму да се развие, па после да добие законски легитимитет и да пркне. Ај кажи ми е еве - со коронава им се еба мајката на сите здравствени работници - во еден момент, по мене, легитимно е сите да кажат: „ебете си мајката, сите умрете! Ништо не почитувате, зошто ние да се ставаме на ризик за вас?“ Не му текна на никого за нив. Составот е мешан - и државно и приватно.
Тие ментални блокади „не можело“....комунизам на Балканов пркнал у време на тирании, кралства. Треба артикулација на незадволството, а не фаќање магла од овде.
Автоматски споено мислење:

Назад на муабетот, ако залагањето на Левица против промена на име, албанизацијата итн е десничарска одлика, тогаш зошто една Сириза која е поим за левица во Грција, не настапи од идеолошка гледна точка и да каже дека немаме проблем со името на нашиот северен сосед и им го признаваме огромното малцинство во Грција? Воедно тука може да влезе и етничкото чистење за време на Граѓанската војска во Грција. Точно дека пред да отиде да ја преземе функцијата Ципрас отиде на местото каде грчката хунта ги стрелаше комунистите, но не отстапи од тоа шо е дефинирано како грчки интереси. Еве и Подемос во Шпанија со баскијците, па никој не ги напаѓа дека имале десничарски ставови, меѓутоа тоа е сламката за која може да се фатат, др немаат.
Инаку Сириза и Левица е многу тешко да се споредат, едното е дефинирано и изградено опшество а ние тука...ни е криво кога ни викаат monkeydonians а сме прави мајмуни после триесетина години дупење од едни те исти структури.
Врска нема Сириза со левичарска партија. Само се малку помалку фашисти од другите. И Ципрас имаше ветувања како Апасиев, па ене го кај е. Немаше да враќаат долгови, немаше да кратат....ништо од тоа не бидна. Истера еден мандат и чао, пријатно.
Инаку лева партија никаде не значи дека не штити национални интереси - тоа е антипропаганда. Суштинско јакнење на едно општество е економски раст, природен прираст, добро здравство, сериозно образование.....тие пароли, тетовирања вергини на газ и режење по шахти за канализација се анти-македонски и се само параван на систематско крадење и анти-државни политики.
Ако остане читава и доследна на своите политики, Левица треба да се бори за намалување на верските влијанија, секуларизам, забрана за рехабилитација на националистички движења, сквернавење на историски факти и фундаменти на онаа држава што негде до почеток на 90ти имаше некаков поредок.....што ќе биде од тоа....тешка работа.

Последно уредено:

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.001
Поени од реакции
1.684
jas na primer kako poveke go gledam taka poveke mi se odmiluva. Interesna e onaa emisija so petar bogojevski koga ovoj mnogu jako go isprovocira i dimce padna na tolku nisko nivo shto na krajot na emisijata sfakate deka petar si go obraboti dimce i mu ja otkri vistinskata faca.

a toa e strasno nekulturno iskompleksirano nisko frustrirano covece, sho ima osobina da lae, a bogami i da lapa drzavni pari (profesorska plata, sjo)

mec so dve ostrici e ti e apasiev. mnogu luge pocnaa da se kolnat vo nego a se poneuverliv mi e.

ke go vrakjal imeto inaku ne koaliciral. e aj bas da vidime :D

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.480
Поени од реакции
23.435
jas na primer kako poveke go gledam taka poveke mi se odmiluva. Interesna e onaa emisija so petar bogojevski koga ovoj mnogu jako go isprovocira i dimce padna na tolku nisko nivo shto na krajot na emisijata sfakate deka petar si go obraboti dimce i mu ja otkri vistinskata faca.

a toa e strasno nekulturno iskompleksirano nisko frustrirano covece, sho ima osobina da lae, a bogami i da lapa drzavni pari (profesorska plata, sjo)

mec so dve ostrici e ti e apasiev. mnogu luge pocnaa da se kolnat vo nego a se poneuverliv mi e.

Не разбирам зошто проблем ти е некој што е професор на државен универзитет (а преку тоа да зима државна плата). Кои се квалификации треба кандидат да поседува за да биде океј според тебе, професор на ФОН, МИТ или па за беспари да работи? Дали се согласувам или не, океј ти се другиве причини, ама ова ми изгледа како барање влакно во јајце; не ми се допаѓа маицата што ја носи, не ми се допаѓа фонтот на името на партијата...

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.001
Поени од реакции
1.684
interesni ste mi vie sho se palite deka go istepal Stojance :D

znaete deka dimce nema shansa vo kombinacija so sekerinska pa i so nikola dimitrov?

mada ne im e ni dorasnat na dvajcata, da ne pravime muabet deka pripaga na partija koja osvojuva edvaj 8000-9000 glasaci, pa zatoa ne go stavaat vo kombinacija so niv, za da ne mu davaat na znacenje.

baska ima pozadina od UMS, pa poradi toa sho ne go reckaa deka e zabegan si napravi svoja partija.

apasiev ti e od tie likovite sho se imaat posrano od bubanje na fax, 10.0 prosek imal i toa mu e svetinja, gospod za jajca go fanal so toj muabet. si zivee vo nekoja negova prikazna, vo glava se pretstavuva kako nekoja velicina a ustvari e usran lik.

so gordana siljanovska senilnata najdobri drugarcinja se.

najcesti zborovi mu se: imav 10.0 prosek na fakultet, DOSTA BE, shizofren, AJDE BE, cinicko smeenje i tolku.

gi ruga site naokolu deka se ofajdile, a on vo gruevizam stana profesor.

Muvla e od vnatre ali u sporedba so nasava politicka scena...

btw lesno potkuplivo covece e, ne ostavajte pregolemi vlogovi vo toj covek deka moze nesto da opravi tuka vo vukojebinava.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748

Дека у пичку матер до сега сите што биле у политика не лапале државни пари.
Глупости зборење, бил професор.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.001
Поени од реакции
1.684
eve gledajte ja emisijata na primer so petar arsovski, debelkiot analiticar i ke vidite za kakva sporedba zboruvam, iako ednioit e analiticar a drugiot pretendent za pratenik.

iako e ucen, tikva e za realna politika. si trubi nesto po negovo i toa e, ovoj go nasanka za sekoja tema shto ja postavi voditelkata.

da se vratime na intervjuto so stojance. dimce pricha nesto deka ete sme gi dobile grcite vo hag, wow, se izraduval ripnal od stolce koga ja slusnal presudata. i stojance mu vika i? sho dobivme od toa? shto dobi od toa prosecniot graganin na Mk i voj shtama i po avtomatizam pocinja so vreganje.

da receme stojance i elokvencija = 0, ali pri tvrdenjata na apasiev deka trebalo da izdrzime so imeto, trebase samo da go potseti kolku luge ne samo shto im pomina mladosta vo izdrzuvanje, tuku preku 300k graganbi si zemaa bugarski pasosi i im e gajle i za ime i za identitet.

mu se vodi prvenstveno politikata deka ke go ukinel dogovorot, kazuva deka stranskite investicii se katastrofa za drzavata. znaci nisto ne mu odgovara, dimce apasiev protiv cel svet ke ide :D

smesni mi se site sho vo dimo gledaat spasitel ali ako, sepak podobro on otkolku nekoja si lile popovska ili na vremeto tito petkovski.. ke ima barem smei vo sobranie, rece ke frlal dimni bombi hahahahahahahahahahaha

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Тоа води кон она срање (за мене срање) вртење околу еден човек и тој кога ќе го снема - све у мајчину. Па таа фамозна хоризонтала, по која сите се испокараа меѓу себе...ај да не коментирам.

Ај зошто ова за синдикална партија не може? Имаш здравствени, вакви-такви...може таму да се развие, па после да добие законски легитимитет и да пркне. Ај кажи ми е еве - со коронава им се еба мајката на сите здравствени работници - во еден момент, по мене, легитимно е сите да кажат: „ебете си мајката, сите умрете! Ништо не почитувате, зошто ние да се ставаме на ризик за вас?“ Не му текна на никого за нив. Составот е мешан - и државно и приватно.
Тие ментални блокади „не можело“....комунизам на Балканов пркнал у време на тирании, кралства. Треба артикулација на незадволството, а не фаќање магла од овде.

Врска нема Сириза со левичарска партија. Само се малку помалку фашисти од другите. И Ципрас имаше ветувања како Апасиев, па ене го кај е. Немаше да враќаат долгови, немаше да кратат....ништо од тоа не бидна. Истера еден мандат и чао, пријатно.
Инаку лева партија никаде не значи дека не штити национални интереси - тоа е антипропаганда. Суштинско јакнење на едно општество е економски раст, природен прираст, добро здравство, сериозно образование.....тие пароли, тетовирања вергини на газ и режење по шахти за канализација се анти-македонски и се само параван на систематско крадење и анти-државни политики.
Ако остане читава и доследна на своите политики, Левица треба да се бори за намалување на верските влијанија, секуларизам, забрана за рехабилитација на националистички движења, сквернавење на историски факти и фундаменти на онаа држава што негде до почеток на 90ти имаше некаков поредок.....што ќе биде од тоа....тешка работа.
Работникот кај нас не може да го сфати она што го зборува Апасиев.Голем дел од нив се подклекнати под фирмите и газдите и за мало покачување на платата, за еден платен празник се благодарни како да не го заслужиле тоа.Кај нас луѓето само сакаат поголема плата а да не мрднат со прст ништо да се смени, ќе дојде Апасиев и ќе им зборува но јас мислам дека нема ништо да добие плус од тоа.Кој работник кај нас би тргнал со човек кој вели дека ќе фрла солзавец во собрание.Според мене баш со тие дебатни емисии и преку социјалните мрежи ќе добива гласови, ќе добие гласови од млади луѓе кои сруште не се влезени во тој меур на послушен работник, гласови од бунтовни луѓе кои следат што се случува а не од луѓе кои се шпионираат едни со други на шефови и газди, работникот во Македонија тешко дека може нешто да го смени во иднина.

Познавам дете од Скопје, моја генерација, кое во средно исто како и јас беше националист, мразеше комунисти и левичарство, но дете бунтовник пред се, во борба за правда и подобар живот.Веќе некое време не сум во контакт и гледам дека истово дете станало член на Левица.Се е тоа поради Апасиев и неговото говорење, исто така многу луѓе, родољуби кои во минатото биле десничарски настроени еве денеска се дел од Левица.Како ќе заврши сето тоа не знам, ќе разочара ли Апасиев или не не знам но поентата ми е дека Левица не треба да биде работничка партија туку партија на секој нормален и чесен човек во РМ.Многумина од нашите работници гласаат и прават идоли од Бранко, Грујо, Мијалков, и на крај Заев кој мислам дека баш Стојанче убаво кажа вчера Заев е човек на народот и тоа е точно, Заев преставува многу голем дел(барем една третина ако не и повеќе) од нашиот народ кој е полн со злоба, омраза, завист, љубомора, среброљубие итн.Само јас можам да набројам неколку луѓе кои се неоткирени Заевици.Денешниот македонски работник за жал е нешто слично налик на црнците во Америка, тешко дека така лесно со неколку говори ќе ги преобрати Апасиев или било кој.

ПС:Да не биде дека некој омаловажувам или навредувам, јас сум дете на работници и знам како размислуваат моите, скоро сите другари и познаници ми се деца на работници и знам како размислуваат и тие, сум работел во Македонија на 2 места 2 пати по половина година и знам како размислува обичниот работник, еве работам и тука со неколку наши, работев и лани и знам како размислува македонскиот работник.

interesni ste mi vie sho se palite deka go istepal Stojance :D

znaete deka dimce nema shansa vo kombinacija so sekerinska pa i so nikola dimitrov?

mada ne im e ni dorasnat na dvajcata, da ne pravime muabet deka pripaga na partija koja osvojuva edvaj 8000-9000 glasaci, pa zatoa ne go stavaat vo kombinacija so niv, za da ne mu davaat na znacenje.

baska ima pozadina od UMS, pa poradi toa sho ne go reckaa deka e zabegan si napravi svoja partija.

apasiev ti e od tie likovite sho se imaat posrano od bubanje na fax, 10.0 prosek imal i toa mu e svetinja, gospod za jajca go fanal so toj muabet. si zivee vo nekoja negova prikazna, vo glava se pretstavuva kako nekoja velicina a ustvari e usran lik.

so gordana siljanovska senilnata najdobri drugarcinja se.

najcesti zborovi mu se: imav 10.0 prosek na fakultet, DOSTA BE, shizofren, AJDE BE, cinicko smeenje i tolku.

gi ruga site naokolu deka se ofajdile, a on vo gruevizam stana profesor.

Muvla e od vnatre ali u sporedba so nasava politicka scena...

btw lesno potkuplivo covece e, ne ostavajte pregolemi vlogovi vo toj covek deka moze nesto da opravi tuka vo vukojebinava.
Тоа дека после избори и при освоени гласови може да смени многу работи е повеќе од реално него ли да остане на истите, тоа никој не го спори тука.Кога еден Стојанче еј шо беше ранет го направи тоа па што остана за професор.Како копиљ некој да ми кажуваше дека Стојанче некогаш ќе направи такво нешто никогаш немаше да му поверувам.Се бореше со право затоа што ДПМНЕ се побратмија со ДУИ, радикалниот ислам и дивоградбите на џамиите и ден денеска се опасност за безбедноста кај нас и вчера му го спомна тоа Апасиев ама овој свесно признава дека знае за тоа ама се помирил со тоа што е у влезен у влада.Ама тогаш за мене ја кажуваше вистината, тераше приказна дека преставува и сака да создаде друга Македонија во која автопатот нема да се вика Александар Македонски туку ќе носи име на загинат бранител, нешто што е и повеќе од нормално.

Истото е и со Апасиев, пак ќе кажам колку и да звучи популистички, политиката за која зборува он е најдобро решение за Македонија, и ако веќе некој решил да излегува на избори нека му го даде гласот на него него ли на сдс и дпмне.

И што е толку лошо во тоа што станал професор и што бил во УМС?
Па нормално дека ќе го сметаат за забеган, деца од УМС кога Заев направи влада у 2016 ми кажуваа како и самите би гласале за Заев ако им даде некој по 50е(ова у стил како се давало пари, странците на сила направиле, што не викам дека е лага)

И пази овоа имал 10-ки и се фалел, па зошто бе да не се фали кога сам успеал во нешто, не го буткал татко му како некој друг, не завршувал факултети во Прилеп, има со што да се фали, кога може човек како Заев кој е неписмен а бил премиер 3 и пол години зошто да не се фали овој со 10 од факултет.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom