- Член од
- 7 август 2015
- Мислења
- 2
- Поени од реакции
- 0
Дај кажете нешто за овие масла, гледам многу ги зборуваат
Ги препорачуваат нутриционисти, доктори. Ладно цедено масло од лен, содржи омега три масни киселини, доста корисно, а и не е лошо за во салатиДај кажете нешто за овие масла, гледам многу ги зборуваат
Без разлика дали е марката Фила или некоја друга, ладно цеденото масло е многу поздраво од рафинираното масло, од проста причина што содржи многу повеќе есенцијални масни киселини, витамини растворливи во масло, лецитини и минерали, кои и ги нема толку во рафинираното масло, затоа што тоа е рафинирано и минато низ одредена топлина, што укажува дека ладно цедениве масла/зејтини се добри за здравјето на човекот.слушнав дека ладно цеденото масло од сончоглед и маслодајна репка се добри и за пржење..
Ниту едно масло не е добро ако се пржи т.е. загрева. Од добро масло за човечки организам се претвара во отров.слушнав дека ладно цеденото масло од сончоглед и маслодајна репка се добри и за пржење..
И јас често го купувам Монини... само нели е сомнително како таа иста амбалажа ја користат повеќе разни видови на ладно цедени масла?И сепак Монини ми е прв избор за маслиново масло, другите ми се како лоша копија.
Затоа има неколку начини за тоа како да дознаеш дали зејтинот/маслото ти е ладно цедено или нема ни л од ладно цедено масло.На крају краева, ако не е оригинална амбалажата кој ја контролира веростојноста дека тие масла се навистина тоа што се декларирани на амбалажата? (која патем е некако аматерски направена)
Можеби ни Л нема од ладно цедење во тие масла. Знам знам, тоа е изборот - ама мене не ми се допаѓа работава. Има нешто матно во сето тоа.
Јас имам користено од лен, сусам и тиква. На лененото не се навикнав. Од сусам исто го користам за со зеленчук/пилешко, најчесто комбинации од кинеска кујна.Се мислев кое мацло да почнам да го употребувам, имам повеќе врсти на ум, само ми е страв да не имаат некои тешки мириси и вкусови па за џабе пари да давам. Се мислам меѓу Масло од семки од тиква, од семки од грозје, соино масло.
Некој совет? @CafeDelMar , anyone??