Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    606

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.481
Поени од реакции
4.308
Сите љубци на кучиња, можете комотно да се прошетате во Ново Лисиче во 5 и 30 на сабајле со стек во рака дијагонално од крај до крај од црквата до пералните.
Пи Ес :бонус поени ако сте на велосипед.

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.750
Поени од реакции
5.003
Za kuchinja skitnici i opsto ne treba da imate ich strav .. moze da namirisaat strav od 50 metra da te vidat i ako te laat najverojatno nema da te napadnat -no osekjaat deka imash nekoj strav,ako ne te laat i se do tebe togash e opasno .. ako namirisaat deka nemash strav i ke gi isklocash ..ima od 50 metra da pochnat da begaat,da se praat deka ne te gledaa i da kvichat.

Za kuchinja samo hrabrost i da znaat deka ke gi izshutirash ako ti dojdat u prostor, kako i za mn drugi kucheski pleminja niz svetov , nisho drugo ne uspeva. A pokazesh strav ima da se soberat kako pleme :toe:

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.861
Поени од реакции
23.256
Za kuchinja skitnici i opsto ne treba da imate ich strav .. moze da namirisaat strav od 50 metra da te vidat i ako te laat najverojatno nema da te napadnat -no osekjaat deka imash nekoj strav,ako ne te laat i se do tebe togash e opasno .. ako namirisaat deka nemash strav i ke gi isklocash ..ima od 50 metra da pochnat da begaat,da se praat deka ne te gledaa i da kvichat.

Za kuchinja samo hrabrost i da znaat deka ke gi izshutirash ako ti dojdat u prostor, kako i za mn drugi kucheski pleminja niz svetov , nisho drugo ne uspeva. A pokazesh strav ima da se soberat kako pleme :toe:
Ова е ко да му кажуваш на ловџијата да се преправа дека е мртов кога има мечка во близина или на нуркач да не прета кога иде некоја ајкула да го изеде.

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.750
Поени од реакции
5.003
Ова е ко да му кажуваш на ловџијата да се преправа дека е мртов кога има мечка во близина или на нуркач да не прета кога иде некоја ајкула да го изеде.
Greshka si .. za kuchinja e dokazano donekade ova a i lichno sum bil svedok . Koa retko sum bil epten nafuran onaka na prviot na ulica da go unishtam ne pa kuche ..kuchinjava se ponizuvale i begale i kvichele mislish ima da gi deram .. a znaat deka sum mn nafuran , koa sum bil lajt onaka so misla bolje da gi izbegnam ..e togash laat i dobivaat sila.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.861
Поени од реакции
23.256
Greshka si .. za kuchinja e dokazano donekade ova a i lichno sum bil svedok . Koa retko sum bil epten nafuran onaka na prviot na ulica da go unishtam ne pa kuche ..kuchinjava se ponizuvale i begale i kvichele mislish ima da gi deram .. a znaat deka sum mn nafuran , koa sum bil lajt onaka so misla bolje da gi izbegnam ..e togash laat i dobivaat sila.
Не ми беше тоа поентата. Јас чувам/в кучиња и добро ми е познато ова. Можам да потврдам дека функционира. Многу пати сум бил нападнат од љангарчиња додека сум ги шетал моиве (имам две) околу зграда и факт е дека поголеми се шансите да се повлечат ако ти не се плашиш.
Она што сакам да кажам е дека тоа функционира само за оние кои можат да бидат ладнокрвни во тие моменти а тоа се стварно мал дел од луѓето и мнозина се возрасни мажи. Сите други би испаничиле и би се качиле на првото дрво при напад од љангар.
Плус има многу луѓе кои уште како мали се истрауматизирани од улични кучиња и никаков совет нема да ги смени. Исто како јас и змијата. Па колку сака нека ме убедуваат дека е питома змијата па ако сака и пари нека ми даваат ја тоа не го допирам со рака нити па се доближувам до неа. Ма каква рака, со 5 метра стап не би допрел змија.
Во Охрид намерно не сум шетал низ чаршијата на одредени места за да го избегнам оној со питонот што се слика. Кошмари.

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.691
Поени од реакции
42.280
до 3 многу лесно се справува, но кога ќе почнат да лаат како аларм, секој скитник у околија ќе дојде да им помага.

Иначе од ова што сум го научил избегавање eye contact кога почнуваат да лаат. Тоа им е као некое трн оф дугме. Додека ги гледаш у очи се серат од страв мислат дека ќе ги колиш и се агресивни.

Исто така мораш да ја контролираш у секое време ситуацијата, иако не ги гледаш директ у очи. Односно да не бегаш од нив.

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.750
Поени од реакции
5.003
Не ми беше тоа поентата. Јас чувам кучиња и добро ми е познато ова. Можам да потврдам дека функционира. Многу пати сум бил нападнат од љангарчиња додека сум ги шетал моиве (имам две) околу зграда и факт е дека поголеми се шансите да се повлечат ако ти не се плашиш.
Она што сакам да кажам е дека тоа функционира само за оние кои можат да бидат ладнокрвни во тие моменти а тоа се стварно мал дел од луѓето и мнозина се возрасни мажи. Сите други би испаничиле и би се качиле на првото дрво при напад од љангар.
Плус има многу луѓе кои уште како мали се истрауматизирани од улични кучиња и никаков совет нема да ги смени
Ete bash ubavo objasni. Toa e i eden od sovetite za lugje sho ke bidat opkoleni od glutnica ..e da ne begaat isplasheni ili da se sklonat kon zemja , tuka da zemat predmet ,tochak ako imaat pred niv i da go branat svojot prostor dodeka poleka se oddalechish von nivni teren ili gazdata dojde ako imaat sopstvenik kuchinjata.
Shteta za istramautizirani lugje sho panichat.. Jas idam so misla - e sega ke im ebam mater na lingurive i seriozen sum i begaat unapred oti znam deka funkcionira.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Со цел памет ова го пишуваш?
Знаеш ли како може да одговараш за ова?
Како?
Еве слободно ти пријави ме, после лично ќе ти објаснам зашто не сум одговарал за пишаното.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.481
Поени од реакции
4.308
Ах..да видите како изглдеа напад од кучиња. Па после да зборите кој е во право

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Сега гледам не сакајќи сум гласал за првата опција изгледа не сум ја видел запирката :pos: :facepalm:

Лани во населба сите кучиња ги собраа шинтери и си викам фала курцу им текна да го решат проблемот. Кога тоа за десеттина дена сите џукели ги вратија од каде ги собраа, ги земале да ги вакцинираат (ваљда и кастрација) само :tapp:
Значи ако сакаат да го решат проблемот, за два дена едно куче во Скопје или било каде нема да остане. Ако нема каде да ги чуваат и не можат да ги успијат пошо ќе се бунат кучкарите, фати фрли ги на некоја планина далеку од населено место па нека преживеат ако можат. А не можат да преживеат бидејќи се штетници и ако не им фрлиш корка леб ќе испоумрат за неколку месеци.

Тие десеттина дена кога ги собраа беа рај жими се. Легнуваш да спиеш и нема џукела што лае 2 саати без престан да те остави без сон, нема џукели од 50 кила што те следат до контењер и те лаат ако не им фрлиш нешто пошто само за храна им е програмиран мозокот и ништо друго. Навечер можеш да шеташ комотно без да те лае џукела, а чим една залае од нигде никаде уште 10 искачаат, да не збориме па ако сакаш точак да повозиш.

Отсекогаш имало џукели кај нас ама ова што се дешава последниве 4-5 години е НЕНОРМАЛНО. Абе нема уличка на која не лежат барем две џукели ко вол големи.

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.497
Поени од реакции
2.407
Ситуација под Железничка, сабајле околу шест часот: човек на велосипед, а по него се затрчуваат едно 15 кучиња-скитници, овој почна да им вика, да им се дере да се тргнат, тие не престанаа да го бркаат едно 100-150 метри. Откако престанаа, човеков застана да се стабилизира после шокот, мислам дека срцев удар ќе добиеше...

Ама не знам више што треба да се деси за да се реши проблемов...

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Ама не знам више што треба да се деси за да се реши проблемов...
Читај низ темава ќе сфатиш.

Едно од најдобрите решенија е: секој човек што ќе го намали бројот на уличните џукели, народот да застане позади него, ако "дундите" бараат да биде казнет, а не пасивни и сеир да си тераат. Оти кога ќе им дојде гомното на газот (кога ќе доживеат да бидат нападнати), плачат, не чинела државата, но државата е народот.

Како што заштитниците на џукелите се организираат, така и спротивниот табор треба да се организира и ќе видите како за 1месец ќе нема џукели, а ни гласноговорници за заштита на џукели.

Kajgana Shop

На врв Bottom