Кугли и мини аквариуми

Статус
Затворена за нови мислења.

Горан Маневски

Модератор
Член од
10 јуни 2007
Мислења
322
Поени од реакции
155

Фотографијата е превземена од www.vforteachers.com


Луѓето ставаат живи риби во премали аквариуми и кугли. Дали тие се здраво живеалиште за нив? Одговорот е секако НЕ, ставањето на рибата во премал аквариум е осудена на еден многу краток и непријатен живот.

Добрата страна
Добрата страна на мини аквариумите е дека секој може да има. Мала инвестиција е и не зафаќа многу место. Чуваат студентите во студентски домови, во дом за нега на пациентите, дури и во училници има мал аквариум. Рибите ве релаксираат кога ги гледате и може да им се даде можност на децата да ги чуваат во ситуации каде што поголемите домашни миленици не се дозволени.

Лошата страна
Мини аквариумите имаат потреба од грижа, и не треба да се купи со мислата дека тие можат да се чуваат долго време. Сепак, најголемото предупредување за малите аквариуми е дека проблемите може да се случат брзо и често се фатални, пред да може да се санираат. Ова се должи на мал волумен на вода во која живеат рибите. Промени во температурата на водата и хемијата и може да се случи за неколку часа, или помалку. Затоа е од пресудно значење за следење на условите за малите аквариуми, да се вршат редовни промени на водата.
Првиот пат сопствениците треба да бидат особено внимателени за време на почетната фаза на мини аквариум. Отровите во водата нагло ќе се зголемат како биолошки систем. Ако не се вршат промени на водата, нивото на отрови ќе се покачи и ќе биде смртоносно за рибите многу брзо.

Грдата страна
Таканаречените аквариуми кугла се повеќе и повеќе се распространети во аквашоповите. Продавачите велат дека се што е потребно да за да преживее рибата е повремено хранење со лисната храна. Идејата е една од најлажните и највознемирувачки идеи што се слушнати/видени.

Во природата риби живеат во многу голем и добро развиен екосистем (не може да добие подобар од тој). Во природата риба имаат пристап до широк спектар на растенија, како и инсекти, црви, па дури и други риби. Затворените аквариуми имаат растенија или немаат, и тоа е се. Со текот на времето рибите нема да имаат добро избалансирана исхрана и тие полека ќе умрат од глад до смрт или подлегнуваат на болести поради стресот.

Што треба да одберете?
Идеално е според местото во просторот собата што сакате да го чувате аквариумот. На ниедна кугла неможете да приклучите филтер или греач. Подобра опција е да се погледне за целосно опремен аквариум. Некои продавници имаат мали аквариуми со сите потребни елементи. Имајте го тоа во предвид дека ќе ви треба, ако сакате да ја задржите рибата подолго време.

Избор на риби
Големината на рибата. Малите риби се единствениот соодветен избор за мини аквариум. Од таа причина златните рипки не се најдобар избор, бидејќи тие се прилично големи и треба да им се обезбеди над 30л, а во мини аквариум можат да произведат многу отпад. Неколку риби кои може да се чуваат во мини аквариум се:
Blood tetra
Platy
White cloud fish
Zebra Danio
Guppy
Neon tetra
и други...

Внимание:
Аквариуми под 10литра, треба да се избегнуваат целосно, затоа што многу брзо се загадуваат.
 
Статус
Затворена за нови мислења.
На врв Bottom