Ај вака прво да ги расчистиме работите, на почеток дихотомијата гностик-агностик се однесува на знаењето. Или најпросто кажано Агностикот вели дека не знае, за разлика од гностикот кој вели дека знае (дали и навистина знае е веќе друг муабет) колку за илустрација едно сликиче.
Прегледај го приврзокот 48825
Пошто гледам дека имаш цврт став по однос на ИД би рекол дека си во делот со портокалово а јас некаде во зеленото.
А бидејќи ти како гностик тврдиш дека имаш знаење, повели бујрум на мегдан со твоето знаење и докажи го твојот став. Плаузабилноста на било која теорија не го потврдува твоето знаење околу непостоењето на бог.
Инаку фала што ме потсети што е Абиогенеза. Кога веќе спомнав дека истата е веројатна исто колку и ИД веројатно знам што е тоа. Ако со помош на некаков си експеримент е покажана
можност за стварање на живи организми од неорганска материја, не значи дека истата и се случила на земјата. Ако е можност јас не ја отфрлам во целост, но не значи дека е така. Што се однесува на постанокот на живиот свет науката е во ќор-сокак. Има барем десетина теории за можниот настанок, меѓу кои и панспермијата на пример, а и други кои се надвор од мејнстрим теориите. Можеби ниедна не е точна. Можеби е пресек или спој на повеќе..... можеби....можеби...што знам што.
А за тебе постојат само 2 варијанти, исто како креационистиве. ИД или Абиогенеза. Е па не ќе да е така. Затоа и реков, и двете ми се подеднакво неверојатни. Но за среќа науката си работи и има повеќе од овие две ајде да ги речам теории.
Па и во црнио-белиот свет има нијанси. Не се сведува се на или црно или бело.
И место понатамошна реплика прочитај го постов има скоро 2 години како сум го напишал.
http://forum.kajgana.com/threads/Атеизам-дефиниција.16828/page-29#post-2186721