Едноставна домат чорба со компир
Потребно (за 3 порции):
течен доматен сос во тетрапак (или домашен),
1 кромид (може и црвен)
лук
суви зачински тревки
сол
црн пипер
пиперка
1 поголем компир
Подготовка: Сосот од домати сипете го во тенџерето и додадете исто толку вода (или и повеќе, зависно од саканата густина). Додадете цел кромид претходно излупен, лук, исто така, само излупен и компир исечкан на коцкички. Додајте 1 лажичка суви зачински тревки, малку сол, црн пипер, сладок пипер. Се варете околу 20 минути со повремено додавање вода, да не се згусне премногу, и повремено мешање. Место компир, чорбата може да се прави и со резенки за супа или и со резенки и со компи
Предјадење од компири Потребни продукти:
- 4 големи компири
- сол
- путер
- црн пипер
- 4 тврдо варени јајца
Начин на приготвување:
Компирите се сечат водорамно на два дела, се длабат, се редат во подмачкан плех и се печат во загреана рерна. Се вадат од рерна, во длабината се додава путер и се посолуваат. Се става половино варено јајце, се посолува, се става црн пипер и малку путер и се враќаат во рерна. Може да се стави врз јајцето и рендан кашкавал што му дава попикантен вкус. Се сервира со павлака и се јаде.