Кој компир ви е најубав?

Буковец

www.KETERING.com.mk
Член од
3 јули 2005
Мислења
996
Поени од реакции
15
Барам рецепта за пекарски компир, или млад компир како да го спремам. Има ли некој марифет, како да се долови шмекот и вкусот на кафанскиот пекарски компир.
Може на темава и други рецепти за компир да се пишуваат.
 

The`bItCh

AdJuStAbLe mAdNeSs
Член од
22 јануари 2005
Мислења
4.605
Поени од реакции
112
Не можам да ти помогнам.. единствено да и се јавам на баба ми и таа да ми каже рецепт за пекарски компир.:zid:

Еве ти, едно предјадење од пиперки и компири..

Пиперки и компир

Потребни состојки:
- 400 гр копмири
- 2 зелени и две црвени пиперки
- една главица кромид
- 2 јајца
- пармезан
- маслиново масло
- сол и црн пипер

Подготовка:
Излупените компири ги сечеме на тенки кругови. На оган ставаме тава за пржење и во неа додаваме маслиново масло. На пиперките им ги отстрануваме рачките и семките. Круговите компири ги ставаме во тавата со загреано масло да се пржат. Пиперките ги сечкаме на кругови и ги додаваме во тавата. Промешуваме. Кромидот го сечкаме на покрупни парчиња и го додаваме во тавата. Уште еднаш додаваме маслиново масло и промешуваме.
Во поголем длабок сад ги кршиме јајцата и ги матиме со жица за матење. Потоа јајцата ги посолуваме и ги зачинуваме со мелен црн пипер. Уште еднаш матиме со жицата. Промешуваме. Потоа во тавата ги додаваме изматените јајца. Откако јајцата ќе се испржат пиперките и компирите на италијански начин ги ставаме на чинија за послужување. Одозгора наросуваме пармезан.
[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Еве ти уште едно предјадење..


Полнет компир


Потребни состојки:
- 4 компири
- 250 гр. Печурки буковки
- 200 гр. Сирење
- 2 црвени конзервирани пиперки
- 200 гр. Кашкавал
- масло за јадење
- сол И црн пипер

Подготовка:
На даската за сечење на коцки го сечеме кашкава лот И го ставаме во еден поголем длабок сад. Потоа на коцки ја сечкаме црвената конзервирана пиперка И ја додаваме во садот. Ситно ги сечкаме печурките И ги додаваме во садот.
Во садот ситно го рендаме И сирењето И додаваме масло за јадење. Се убаво промешуваме со лажица. Потоа го длабиме компирот за полнење. Потоа со лажица го полниме компирот со претходно подготвениот фил. Наполнетиот фил го ставаме на алуминиумска фолија, го попрскуваме со масло за јадење И го посолуваме. Потоа со фолијата компирот убаво го виткаме од сите страин И го ставаме во тава за печење. Во тавата додаваме малку вода И масло за јадење. Тавата со компирот ја ставаме во фурна да се пече, 30- тина минути на температуре од 200 степени. Ја вадиме тавата од фурна И ја ставаме на работната маса. Потоа компирот заедно со фолијата го вадиме на чинија за сервирање. Ја отвораме фолијата, а полнетиот компир го украсуваме со гранче магдонос.
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
Едноставна домат чорба со компир
Потребно (за 3 порции):
течен доматен сос во тетрапак (или домашен),
1 кромид (може и црвен)
лук
суви зачински тревки
сол
црн пипер
пиперка
1 поголем компир
Подготовка: Сосот од домати сипете го во тенџерето и додадете исто толку вода (или и повеќе, зависно од саканата густина). Додадете цел кромид претходно излупен, лук, исто така, само излупен и компир исечкан на коцкички. Додајте 1 лажичка суви зачински тревки, малку сол, црн пипер, сладок пипер. Се варете околу 20 минути со повремено додавање вода, да не се згусне премногу, и повремено мешање. Место компир, чорбата може да се прави и со резенки за супа или и со резенки и со компи

Предјадење од компири Потребни продукти:
- 4 големи компири
- сол
- путер
- црн пипер
- 4 тврдо варени јајца

Начин на приготвување:
Компирите се сечат водорамно на два дела, се длабат, се редат во подмачкан плех и се печат во загреана рерна. Се вадат од рерна, во длабината се додава путер и се посолуваат. Се става половино варено јајце, се посолува, се става црн пипер и малку путер и се враќаат во рерна. Може да се стави врз јајцето и рендан кашкавал што му дава попикантен вкус. Се сервира со павлака и се јаде.
 
Последно уредено од модератор:

Буковец

www.KETERING.com.mk
Член од
3 јули 2005
Мислења
996
Поени од реакции
15
Ај ако не ти е тешко кога ќе се видиш со баба ти (не мора специјално да ја малтретираш) нека ти даде рецепта за пекарски, а утре пробувам некоја од овие рецепти овде...фала ти.
 
Член од
22 јули 2005
Мислења
2.198
Поени од реакции
11
eve i od mene

zimas kompriri,gi varis,gi lupis,gi seces ili drobis,satavs sol,ocet,maslo za jadenje,bukovec i kromid,i gi stavas u rerna da se potpecat.milina e eeeej
 

betogrozdanov45

мајстор за гибаници
Член од
26 октомври 2005
Мислења
1.549
Поени од реакции
6
Каков компир купувате?

Млад, созреан, мал, крупен, ???

беровски, Скопски, Битолски, Француски...

Ени опинионс???? :kajg: :kajg: :kajg:
 

kLiNkA

Ponosna Hrvatica
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.116
Поени од реакции
5
млад беровски.... шо знам зашо... поубаи ми се онака младите и полесно се лупат:pos::pos:
 

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
Mlad bolje vkus ima przen
 
Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Исклучиво стар, со тенка црвена лушпа. Младиот компир не го сакам баш бидејки ме замара со лупењето (гребењето) на лушпата, а димензиите исто ме нервираат, цели компири ми се некогаш преголеми, а ако ги пресечам пак, никаде ги нема:)
 

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
planinski mladi kompiri
 

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
Аман со темиве, опрај те се.
За џабе 10 теми, треба да се спојат во 1.
Башка има тема за компири, од Буковец мисла отворена.
 

ВМРО

Loved By Few, Hated By Many, Respected By All
Член од
12 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
25
Palanecki kompir...nema podobar!
 
Член од
15 мај 2006
Мислења
167
Поени од реакции
1
ThA-BiTcH напиша:
Аман со темиве, опрај те се.
За џабе 10 теми, треба да се спојат во 1.
Башка има тема за компири, од Буковец мисла отворена.

Се згазив од смеење:pos::pos::pos: Па што да правиш кога самото име на сајтот стимулира такви дискусии :icon_lol:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom