Кој е Исус Христос?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Така ли? Добро......
Ќе парафразирам.....
“Личниот духовен опит, спореден и филтриран со учењето на атеистичкиот шаманизам, е најдобриот доказ за исправноста при изборот на мојата не-вероисповест, така да „надворешните„ докази, кои „као„ ја побиваат мојата не-вера, се проверен Богољубен метод, кој никако не успева да ја убие и не-верата и слободата на уверување.
А авторски и изведувачки права?...:sneaky:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што е твојот исказ поточен од мојот?
Поточен е во начинот на кој се стекнува духовниот опит: кај верните во Црквата, опитот е последица од Божјата милост кон човекот, така да тогаш Бог му се обраќа на човекот, ( на релација „..од Небесата кон Земјата/Светов..„), а надвор од Црквата, поединците кои стекнале некаков „сумљив„ духовен опит, тој опит го стекнуваат по своја војла и насилност, трудејќи се со своја сила да стигнат до нивниот бог (на релација „...од Земјава/Светов кон Небесата...„).

Примери и за двата случаи има многу и со проста споредба, може да се увиди чие однесување е правилно.
--- надополнето: 17 јануари 2013 во 15:36 ---
Се што виде горе е продукт на Христијанството.. .
Христијанството е премногу разводнет термин...Кое и чие христијанство?
--- надополнето: 17 јануари 2013 во 15:37 ---
по 3 пат ти велам.. те молам друже преиспитај си ја верата...

Ето и еден мој сугестибилен совет до Тебе: преиспитај си го неверието.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Поточен е во начинот на кој се стекнува духовниот опит: кај верните во Црквата, опитот е последица од Божјата милост кон човекот, така да тогаш Бог му се обраќа на човекот, ( на релација „..од Небесата кон Земјата/Светов..„), а надвор од Црквата, поединците кои стекнале некаков „сумљив„ духовен опит, тој опит го стекнуваат по своја војла и насилност, трудејќи се со своја сила да стигнат до нивниот бог (на релација „...од Земјава/Светов кон Небесата...„).
Ц, твое мислење, твое право, твоја догма, не и мои. И не морам ни да се согласам.
Јас немам проблем со твоето верување. Твое си е и немам намера да ти го сменам. Но ти имаш проблем со моето неверување, не обидувај се да го смениш моето. И вашиот отпаднат ангел не им го припишувајте на друг. Ваш си е, вие борете се со него.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ц, твое мислење, твое право, твоја догма, не и мои. И не морам ни да се согласам.
Јас немам проблем со твоето верување. Твое си е и немам намера да ти го сменам. Но не обидувај се да го смениш моето. И вашиот отпаднат ангел не им го припишувајте на друг. Ваш си е, вие борете се со него.
...:P...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Христијанството е премногу разводнет термин...Кое и чие христијанство?
--- надополнето: 17 јануари 2013 во 15:37 ---

Ето и еден мој сугестибилен совет до Тебе: преиспитај си го неверието.
Христијанството на планетава, вклучувајќи го и твоето..... во што веруваш?

Фала.. но преиспитано е милијарда пати....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Христијанството на планетава, вклучувајќи го и твоето..... во што веруваш?
Верувам во православното христијанство. Надвор од тоа христијанство, можат да постојат собирачи на салфетки...
--- надополнето: 17 јануари 2013 во 16:43 ---
Фала.. но преиспитано е милијарда пати....
Да, и покажано и докажано што е точно а што лажно...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Уште за евреинот и како не спасил дебатирате? Евреин со грчко-арамејско име и „презиме“...
Ма тоа и во верување да го ставите пак не бидува... :P

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Верувам во православното христијанство. Надвор од тоа христијанство, можат да постојат собирачи на салфетки...
Абе салфетки... не зезај, јас значки собирам:P

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Уште за евреинот и како не спасил дебатирате? Евреин со грчко-арамејско име и „презиме“...
Хепта,

од д‘н‘ска, ја у Тебе веруем, не лажам, чесен Титов пионерски збор, паша зоти!....:icon_lol:
--- надополнето: 17 јануари 2013 во 18:19 ---
Абе салфетки... не зезај, јас значки собирам:P
И ја‘ исто, ама ко‘ бев помал, со брата ми собиравне значки и уште ‘и чувам...:D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Де де, кога можеш во Исус, можеш и во жена ти да веруваш, и во мене... во кој ти „прдне“ во тој, зависи колку те „секса“ животот и колку надеж ми ти треба за во животот...
Само не ми се допаѓаат грчко-еврејски паганско-сексуални искасапени философии за „спасителот“ на светот кој што ништо не направи, ниту ќе направи...
Ама верувањето е опасна работа, така да... играј си ти :)

Јас верувам дека сексот спасува. Дали Исус е секс? И зошто не? Кои тоа старци се дрзнаа да го ограничуваат Богот Исус, синот кој што седи лево-десно таму некаде на кристалното езеро? ;)

Абе ајде, сказни...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
--- надополнето: 17 јануари 2013 во 16:43 ---

Да, и покажано и докажано што е точно а што лажно...
Па верувај кој ти забранува.. али само да знаеш дека токму она во што веруваш е дел од прикската напишана погоре.... а ти колку сакаш негирај го тоа..

Да точно... вистина е она што е прикажано на фреските и мозаиците.. нема тука лага.... сепак.. христијани го цртале тоа пред 2000 години.. да меѓу нив имало и православни :)

То е бе брат.. нејќит да видит оту чоекот не ни постоел ......

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па верувај кој ти забранува.. али само да знаеш дека токму она во што веруваш е дел од прикската напишана погоре.... а ти колку сакаш негирај го тоа..
..
Глеаш, ја‘ верувам у „нешто„ и у „некого„, за ралика од Тебе, кој (не) веруе у ништо...па кога ќе прашаш атеист у што веруе, он, бидејќи атеист, а сакајќи да даде афирмативен одговор и колку-толку да не се избрука пред поставеното прашање, ќе рече: „Пааа, верувам во себе„.

Ето ја разликата...
--- надополнето: 17 јануари 2013 во 19:51 ---
Ама верувањето е опасна работа, така да... играј си ти :)
.
Тачно: опасно е ако лукавиот го одберам за свој бог...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Глеаш, ја‘ верувам у „нешто„ и у „некого„, за ралика од Тебе, кој (не) веруе у ништо...па кога ќе прашаш атеист у што веруе, он, бидејќи атеист, а сакајќи да даде афирмативен одговор и колку-толку да не се избрука пред поставеното прашање, ќе рече: „Пааа, верувам во себе„.

Ето ја разликата...
А каде пишува и кој вели дека јас не верувам во ништо и во никого, а уште помалку па во што верувам? Тоа дека ти сфаќаш дека атеизам е „па кога ќе прашаш атеист у што веруе, он, бидејќи атеист, а сакајќи да даде афирмативен одговор и колку-толку да не се избрука пред поставеното прашање, ќе рече: „Пааа, верувам во себе„“, па мора сите атеисти да се такви?

А впрочем, само по себе, не значи ама апсолутно ништо фактот тоа што ти веруваш во „нешто“ и во „некого“, затоа што вака ко што си го навел, испаѓа дека- „ех ја верувам онака од ѓутуре“...
Што во суштина и веруваш од ѓутуре... со оглед да не си и знаеш основите на религијата... ;)

И ето во то е разликата...

Kajgana Shop

На врв Bottom