Кој е Бог?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.936
Поени од реакции
4.089
А што напиша ти...

Значи постои нешто помеѓу и без верување во бог?
Уаааааауууу!...

Ме зезна....:icon_lol:

Во православната вероисповед, не постои „помеѓу„, не постои „трета можност„, оти сам Христос така вели. За секој случај, види што вели Он во Матеј, 12.30.

А ова кое го вели Св. Ап. Павле во точките 13, 14 и 15, се однесува исклучиво (!) на незнабожците, кои во своето постоење нема да го слушнат евангелието Христово, па токму затоа Павле вели дека и тие (незнабожците) имаат можност да живеат праведно, без да се држат до Заповедите Божји (оти не ги знаат!), туку до својата совест, а совеста не расте сама од себе, туку Бог ни ја всадува со самото наше раѓање.

Ај пак...
 

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.546
Поени од реакции
1.101
Уаааааауууу!...

Ме зезна....:icon_lol:

Во православната вероисповед, не постои „помеѓу„, не постои „трета можност„, оти сам Христос така вели. За секој случај, види што вели Он во Матеј, 12.30.

А ова кое го вели Св. Ап. Павле во точките 13, 14 и 15, се однесува исклучиво (!) на незнабожците, кои во своето постоење нема да го слушнат евангелието Христово, па токму затоа Павле вели дека и тие (незнабожците) имаат можност да живеат праведно, без да се држат до Заповедите Божји (оти не ги знаат!), туку до својата совест, а совеста не расте сама од себе, туку Бог ни ја всадува со самото наше раѓање.

Ај пак...
Како не ги знаат кога им се во срцата?
15. поради тоа што делото на Законот е напишано во нивните срца, та затоа се управуваат според Законот, бидејќи нивната совест им сведочи за тоа, и нивните мисли помеѓу себе се обвинуваат или оправдуваат

Дејствуваш со гнев и омраза кон се она кое не е православно верување,а Исус не учел така.

Како да чекаш ѓаволот да дојде и уништи се што не е православно, за да се наситиш со страдањето на сите оние кој не веруваат во Исус.
Затоа и правиш поделба со да и не.

Но знај дека првите , последни ќе бидат,а последните први.
Имај го тоа на ум.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.936
Поени од реакции
4.089
Како не ги знаат кога им се во срцата?
15. поради тоа што делото на Законот е напишано во нивните срца, та затоа се управуваат според Законот, бидејќи нивната совест им сведочи за тоа, и нивните мисли помеѓу себе се обвинуваат или оправдуваат

Дејствуваш со гнев и омраза кон се она кое не е православно верување,а Исус не учел така.

Како да чекаш ѓаволот да дојде и уништи се што не е православно, за да се наситиш со страдањето на сите оние кој не веруваат во Исус.
Затоа и правиш поделба со да и не.

Но знај дека првите , последни ќе бидат,а последните први.
Имај го тоа на ум.
...:facepalm:...

Аман...два пати ти одговорив на безмалку исто прашање...

„Она„ кое е напишано во нивните срца не е Законот од 10-те Божји Заповеди, за кои говори Св. Ап. Павле, а притоа мисли на човековата совест.

Аман...

Во учењето од Црквата, срцето е место во кое се наоѓа човековата душа (душата се наоѓа едновремено и во мозокот и во срцето) па затоа Павле во наведува Законот на совеста, не Законот на Заповедите. Во/преку човековата душа, говори совеста, која, според учењето од Црквата, е „глас Божји во секого од нас, како поединци.

Кога Павле зборува за Законот кај незнабожците, Павле мисли на Законот на совеста.

Во целата досегашна историја, Бог има дадено 3 закони:
- Законот на совеста, вграден во секој човек,
- Законот на 10-те Божји Заповеди, прво даден само на Евреите, а преку Црквата, даден за сите луѓе и,
- Законот Мојсеев, кој Бог им го наметна само на Евреите, преку Својот омилен Боговидец Мојсеј.
 

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.546
Поени од реакции
1.101
...:facepalm:...

Аман...два пати ти одговорив на безмалку исто прашање...

„Она„ кое е напишано во нивните срца не е Законот од 10-те Божји Заповеди, за кои говори Св. Ап. Павле, а притоа мисли на човековата совест.

Аман...

Во учењето од Црквата, срцето е место во кое се наоѓа човековата душа (душата се наоѓа едновремено и во мозокот и во срцето) па затоа Павле во наведува Законот на совеста, не Законот на Заповедите. Во/преку човековата душа, говори совеста, која, според учењето од Црквата, е „глас Божји во секого од нас, како поединци.

Кога Павле зборува за Законот кај незнабожците, Павле мисли на Законот на совеста.

Во целата досегашна историја, Бог има дадено 3 закони:
- Законот на совеста, вграден во секој човек,
- Законот на 10-те Божји Заповеди, прво даден само на Евреите, а преку Црквата, даден за сите луѓе и,
- Законот Мојсеев, кој Бог им го наметна само на Евреите, преку Својот омилен Боговидец Мојсеј.
С'е си помешал!
Совеста е СВЕДОК, а не Закон.
Совеста само сведочи за тоа(законот), на мислите кој меѓусебно се обвинуваат или оправдуваат.

Не постои закон на сведок.

Законот е нешто по кое човек се води во животот и искушенијата.

Ако ти си прифатил закон да биде твој водич во животот, тогаш и во тоа што го говориш треба да се препознае истото.
Веруваш и го следиш Исус, а еден од законите на Исус е...

Љуби го својот ближен и мрази го непријателот«.
44. А Јас, пак, ви велам: љубете го непријателите свои, благословувајте ги оние што ве колнат, правете им добро на оние што ве мразат и молете се за оние што ве навредуваат и гонат,
45. за да бидете синови на вашиот Отец небесен; зашто Он го остава Своето сонце да грее над лошите и над добрите, и праќа дожд на праведните и на грешните.
46. Оти, ако ги љубите оние што ве милуваат вас, каква ќе ви биде наградата? Зар не го прават тоа и митниците?

Твојата љубов на форумов не се чуствува кон оние што не се дел од црквата.

Туку повеќе тежнееш кон ...
Љуби го својот ближен и мрази го непријателот.

Одтука и онаа тврда поделба на да и не.
Црно и бело , одбрана страна и плукај кон спротивното.
Немој така.Го срамиш името на синот божји.

Покажи љубов.
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.936
Поени од реакции
4.089
С'е си помешал!
Совеста е СВЕДОК, а не Закон.
Совеста само сведочи за тоа(законот), на мислите кој меѓусебно се обвинуваат или оправдуваат.

Не постои закон на сведок.

Законот е нешто по кое човек се води во животот и искушенијата.

Ако ти си прифатил закон да биде твој водич во животот, тогаш и во тоа што го говориш треба да се препознае истото.
Веруваш и го следиш Исус, а еден од законите на Исус е...

Љуби го својот ближен и мрази го непријателот«.
44. А Јас, пак, ви велам: љубете го непријателите свои, благословувајте ги оние што ве колнат, правете им добро на оние што ве мразат и молете се за оние што ве навредуваат и гонат,
45. за да бидете синови на вашиот Отец небесен; зашто Он го остава Своето сонце да грее над лошите и над добрите, и праќа дожд на праведните и на грешните.
46. Оти, ако ги љубите оние што ве милуваат вас, каква ќе ви биде наградата? Зар не го прават тоа и митниците?

Твојата љубов на форумов не се чуствува кон оние што не се дел од црквата.

Туку повеќе тежнееш кон ...
Љуби го својот ближен и мрази го непријателот.

Одтука и онаа тврда поделба на да и не.
Црно и бело , одбрана страна и плукај кон спротивното.
Немој така.Го срамиш името на синот божји.

Покажи љубов.
Уааааауууу!...

Ај подбјасни ми зашто Христос советува да ги сакаме своите непријатели, кога здравиот разум го вели спротивното.

Ќе можеш?...
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.823
Поени од реакции
80.359
Уааааауууу!...

Ај подбјасни ми зашто Христос советува да ги сакаме своите непријатели, кога здравиот разум го вели спротивното.

Ќе можеш?...
Зашто ако не ги сакаш, по тоа прашање ќе бидеш ист ко тие што се срање. Митници или како и да ги вика у примеров. Тие им прават добро само на тие кои ги сакаат нив. Што е тогаш разликата меѓу тебе и нив?
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.936
Поени од реакции
4.089
Зашто ако не ги сакаш, по тоа прашање ќе бидеш ист ко тие што се срање. Митници или како и да ги вика у примеров. Тие им прават добро само на тие кои ги сакаат нив. Што е тогаш разликата меѓу тебе и нив?
Одговоров ти е прилично точен, ама очекував коментар од мојот соговорник...
 

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.546
Поени од реакции
1.101
Уааааауууу!...

Ај подбјасни ми зашто Христос советува да ги сакаме своите непријатели, кога здравиот разум го вели спротивното.

Ќе можеш?...
Ти пишува во цитатот...

45. за да бидете синови на вашиот Отец небесен; зашто Он го остава Своето сонце да грее над лошите и над добрите, и праќа дожд на праведните и на грешните.
Гледаш дека поделби на верници и неверници т.с. праведни и неправедни како што ти ги подели работите , не е тоа што проповедал Исус.

Кај тебе е очигледна омразата и гневот затоа тежнееш кон смртта т.с. се што не е во склоп со твоето верување го гледаш како непријател кој треба да страда и умре.

Зголемија љубовта, направи баланс.

1276e776-0f10-4845-8eb9-1261583fc139-VPC_EIFFEL_TOWER_TIGHTROPE_AP_WIDE.jpg
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.936
Поени од реакции
4.089
Ти пишува во цитатот...


Гледаш дека поделби на верници и неверници т.с. праведни и неправедни како што ти ги подели работите , не е тоа што проповедал Исус.

Кај тебе е очигледна омразата и гневот затоа тежнееш кон смртта т.с. се што не е во склоп со твоето верување го гледаш како непријател кој треба да страда и умре.

Зголемија љубовта, направи баланс.

Прегледај го приврзокот 417999
Младиќу,

ај што не знаеш што пишуваш самиот, ај што не разбираш што ти пишувам, сега ми припишуваш „атрибути„ кои никаде ги немам наведено во моите дописи.

Гледам дека монологов добро ти „иде„.
 

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.546
Поени од реакции
1.101
Младиќу,

ај што не знаеш што пишуваш самиот, ај што не разбираш што ти пишувам, сега ми припишуваш „атрибути„ кои никаде ги немам наведено во моите дописи.

Гледам дека монологов добро ти „иде„.
Не треба да наведеш ништо, доволно е да се прочита во што и како верува човек.
во религозноста постои само „да„ и/или „не„. Не постои ништо „помеѓу„.
Видовме дека не постои само црно и бело како што ти проповедаш.
И Исус не учи така да постапувате.
Дали е тоа твое лично мислење или на црквата која ја преставуваш, ако има некое свештено лице на форумов да каже.


А веќе познато е кога немаш каде, последна опција ти е да го омаловажиш соговорник, бидејќи друго и немаш што да понудиш.


Твојте одбрани кога немаш каде..
Од твојов монолог, гледам дека одлично се разбираш со себе си па повели, продолжи и понатаму во тој „стил„.
А ова со нечија желба за „малуборојност“, го сметам само за твој монолог...
Класика-муабет со самиот себе, познат и како „монолог„.
Веќе ти напишав, а и сега го мислам истото: ем не дискутираш (освен со самот себе), ем не знаеш да поставиш прашање, ем бараш погрешни нешта (докази).
Младиќу, дискусијата со сам себе (читај: дискусија меѓу тебе и тебе...) се нарекува „монолог„.
ОК, ти благодарам на исцрпниот одговор, иако не го забележувам во твојов монолог...
Не е страшно, можеш да отвориш нов ник , на форум сме.

Се одалечивме од темата..
Бог е ...."јас реков, вие сте богови"
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.936
Поени од реакции
4.089
„И Бог му одговори на Мојсеја, велејќи: „Јас Сум Оној Кон вечно постои„. Па продолжи: „Така ќе им кажеш на синовите израилски; Оној, кој вечно постои, ме прати кај вас„„.

Исход, 3.14.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom