Кој го предаде Гоце Делчев?

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Делчев = famous macadonian chief
оној што го предал = Greek spy,

Штом Гоце е македонски лидер (лидер на Македонците), а не грчки лидер, оној што го предал штом е потенцирано дека е Грчки шпион тогаш е Грк. Ако беа и двајцата пишани како Македонци (Macedonian chief, macedonian spy) или и двајцата Грци (Greek chief, greek spy) тогаш ај да развивавме филозофии кое што значело те кој од каков етнос бил, но во овој случај е излишно - многу јасно си стои, кој сака да види ќе види.

Член од
20 март 2008
Мислења
107
Поени од реакции
12
Њујорк Тајмс известувањето го добиле од дописник од Софија, така што многу е веројатно некој да има шпекулирано со информацијата за предавство од страна на "грк".

Според мене поверојатно е Врховниот комитет да стои зад убиството на Гоце. :toe:
Spremav naucen trud na tema Solunskite atentatori i ubistvoto na Goce Delcev za maturata, pa morav taka poshiroko da procitam. Vo vrska za predavstvoto, znam deka podolgo vreme e sleden od nekoj bugarski oficer, za koe shto znael i Gjor4e Petrov i za toa go predupredil na Goce. Jas mislam deka e predaen od bugarin, a i tie selanite tamu vo banica, t.e. koga veke stignale do negovot telo, nekoj od niv prokomentira - oprahme go i tova pseto. I posle to veke i samata organizacija ja fatila taka receno.. udolnicata !

E

emission

Гостин
Иако не се знае која е вистинската верзија за предавството на делчев, сепак кога се зборува за тоа треба да се има во предвид и изјавата на негов близок другар напишана во весник Македонско знаме 1934 година. Тој документ е дискутиран овде, го имаше постирано но го тргнале од сајтот каде беше хостиран. Станува збор за ова т.е. за документот прикажан на 43 секунда. Ако некој го има може повторно да го стави на некој од сајтовите за таа намена и да го пушти линкот и овде.

Зборовите на Гоце:
„„Карчо, ако бевме предадени од овде, ќе најдевме можност да излеземе од опсадата, но изгледа дека сме предадени од Софија. Затоа не можеме да се спасиме“. “

М

Мартин`

Гостин
Како што гледав пред некое време емисија со внуката ако добро памтам на Гоце Делчев и она според нејзини верувања кажува наводно дека Гоце Делчев е убиен од познат македонски револуционер кој го предал Гоце а денеска него го величат барем така кажа она и тоа дека најверојатно е Даме Груев мада искрено јас не верувам. Она кажа кога стигнал во Баница додека спиеле ги разбудиле и им рекле демек селото било опколено од Турците и Гоце со цел да не направат никаква штета врз селото и населението отишол на крај на селото и го прошетал цело и немало знаци дека се опколени, кога стигнале на крајот на селото наводно во некои од локалните куќи или пак од зад грб му пукале што значи дека сепак тие што го викнале дека се наводно опколени го предале.

И да спомна дека со Ѓорче Петров бил еден од најдобрите другари, и да заборавив да напоменам погоре најверојатно барем како што кажа неговата внука Гоце заминал таму да види како стојат со оружјето кое требало да биде купено зошто Гоце предходно испратил пари за истото а изгледа оружјето не било купено односно парите украдени а како што знам за тој округ бил задолжен Даме Груев иако за последново не сум сигурен.. ако знае некој нека ме поправи.

E

emission

Гостин
Како што гледав пред некое време емисија со внуката ако добро памтам на Гоце Делчев и она според нејзини верувања кажува наводно дека Гоце Делчев е убиен од познат македонски револуционер кој го предал Гоце а денеска него го величат барем така кажа она и тоа дека најверојатно е Даме Груев мада искрено јас не верувам. Она кажа кога стигнал во Баница додека спиеле ги разбудиле и им рекле демек селото било опколено од Турците и Гоце со цел да не направат никаква штета врз селото и населението отишол на крај на селото и го прошетал цело и немало знаци дека се опколени, кога стигнале на крајот на селото наводно во некои од локалните куќи или пак од зад грб му пукале што значи дека сепак тие што го викнале дека се наводно опколени го предале.
Ова не ми изгледа веродостојно, дај некаков линк или видео од наводната изјава за Даме.

Кајганеро

Немој не ме радуј!
Член од
3 јули 2010
Мислења
2.868
Поени од реакции
2.748

И да спомна дека со Ѓорче Петров бил еден од најдобрите другари, и да заборавив да напоменам погоре најверојатно барем како што кажа неговата внука Гоце заминал таму да види како стојат со оружјето кое требало да биде купено зошто Гоце предходно испратил пари за истото а изгледа оружјето не било купено односно парите украдени а како што знам за тој округ бил задолжен Даме Груев иако за последново не сум сигурен.. ако знае некој нека ме поправи.
Да,да и јас ја гледав исто емисијата,и стварно внуката кажуваше работи со која македонската јавност никогаш не била запозанена :helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom