Кој ги штити и какви се правата на работниците?

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Тешко повреден градежен работник


28.07.2009 12:31

54-годишен градежен работник утрово падна од скеле на северната трибина на стадионот „Филип Втори“.
Веднаш бил префрлен во Ургентниот центар со тешки повреди на главата. Според лекарите, неговата состојба е критична и тој се бори за живот.
Работникот паднал додека работел на скелето високо 14 метри. Според очевидците, тој носел шлем, но немал сигурносен појас.
„Уште не можам да се соземам од сабајле, го видов човекот како падна, целата слика ми е пред очи. Со лицето надолу падна, се откачи скелето, а воопшто нема скеле, само две цевки има“, рече работник на Градскиот стадион.
Работниците потресени од настанот обвинуваат дека работат повеќе од 12 часа дневно на температури од 40 степени без слободни денови.
За дополнителната работа градежната фирма „Бетон“ не им плаќа ниту денар. Тие велат дека заморот е една од причините поради која нивниот колега паднал.
„Без одмор, нон-стоп работиме, без разлика дали сме истовар, ѕидари... Се работи претерано, по 12 часа, од 7 до 7. Згорчено ни е на сите. Работам и саботи и недели и празници и делници“, велат работниците.
„За Духов Ден слава ми е, бев на работа, а ми пишаа дека сум седел дома. За осум илјадарки“, вели еден градежен работник.
Раководството на „Бетон“, иако ветија по направениот увид, не дадоа изјава. Северната трибина на Градскиот стадион се гради речиси една година. Треба да биде и официјално пуштена на 12 август.
Иако таа се уште не е готова, картите за фудбалскиот меч Македонија - Шпанија се во продажба.
Роковите притискаат да биде готова за гостувањето на европскиот шампион, но сето тоа на сметка на животот на градежните работници.

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=111994


Imat li ovie rabotnici voopsto na kogo da mu se obratat, ima li drzavata zakoni za rabotno vreme, imame li zakoni za minimalna plata, imame li zakoni za praznici i nedela...
Mnogu me revoltira ovoj nasta pa bi sakal da znam od praven aspekt kako seto toa izgleda, i zosto nema koj da gi zastiti ovie luge, dodeka gazdite na kompaniite preku nok se zbogatuvaat...
Imame li nie voopsto inspekcii...
Sramota e navistina e sramota, vo 21 vek seuste da si vo robovladetelso opstestvo , iskazite na vrabotenite se navistina tazni , iako jas bi ja kritikuval nivnata molcelivost....
Sekoj rabotnik treba da si gi znae pravata i ako tie se precekoruvaat toj ima pravo da se zali....ili???
Toa vazese samo za "normalni"drzavai...
 
Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
дај не пишувај смешки во оваа држава ако отидеш негде да се пожалиш,леташ од работа трудова инспекција вели ако те избрка ние правиме увид па ти после тужи,а дали ке можеш да тужиш колку време ке тужиш тоа нив ич неги интересира
 

Kajgana Shop

На врв Bottom