Која е границата помеѓу опсесија и љубов?

mr.wicket

limitless..
Член од
20 јуни 2005
Мислења
5.127
Поени од реакции
519
Ако било се ОК во почетокот и има такво понашање тогаш то е знак на љубомора.. зНачи од љубов (ако е голема веќе е опсесија)..
Aко не било се ОК во почетокот тогаш то е знак на несигурност во партнерот/ката.

Mesija

Hardcore Superstar...
Член од
13 ноември 2005
Мислења
212
Поени од реакции
1
The`bItCh напиша:
Знам дека ме сака, му верувам и не ми пречи воопшто си кажав и погоре. И јас контактирам со моите бивши .. за нив не чувствувам ама апсолутно ништо, што ако застанам да си направам некој муабет со нив? Тоа се прави од култура, од поштовање, без некои задни намери..:icon_lol:
Абе океј е тоа..Па затоа ти велам секој си го управува животот како што сака...

Член од
16 август 2006
Мислења
4
Поени од реакции
0
vaka jas se soglasuvam so toj sto napisa deka ako nekogo sakas i ke mu veruvas,ama koga nekogo sakas ti i si opsednat so nego i postojano mislis na nego sto ne znaci deka treba da mu se javuvas na sekoj 5 min i da go preispituvas so koj e i sto prai.Toa bi bilo samo opsesija bez ljubov:aplauz:

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Љубовта е опсесија! Ама онаа убава опсесија која не исполнува

С

Сатори

Гостин
Љубовта е опсесија сама по себе, но кога тоа преминува во болна љубомора, тогаш настануваат проблеми.

Mesija

Hardcore Superstar...
Член од
13 ноември 2005
Мислења
212
Поени од реакции
1
Анастазија напиша:
Љубовта е опсесија! Ама онаа убава опсесија која не исполнува
Thats what a talkin abuot!! За таква оспесија зборувам!! Нормално е дека нема ништо да постигнеш ако и се јавуваш на секои пет минути и да и досадуваш , нормално дека ќе и ску*чиш колку и да те сака твојата девојка..Треба да има меѓусебна доверба, а љубомората постои, и е нормално да ја има во одредени граници, бидејќи љубовта не опстојува без одреден степен на љубомора..Ама таа да не прерасне во болна опсесија...Поздрав

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Sweet Barbie напиша:
КОЈА Е РАЗЛИКАТА ПОМЕЃУ ОПСЕСИЈА И ЉУБОВ?

Значи се ви оди супер, срекни сте, ама одеднаш почнуваат постојани телефонски повици, прашања за секое излегување, караници само заради тоа што сте се поздравиле со некој/некоја дечко/женска. Дали е тоа љубов или само болна опсесија како знак на несигурност?

Или можда на вас ви се случило да реагирате вака. Зашто?
Тоа со телефонските повици, прашањата и преиспитувањата за се и сешто повеќе ми личи на љубомора отколку на опсесија, а љубомората нормално, најмногу е знак на несигурност.
Е сега, разликата помеѓу опсесијата и љубовта? Па што знам ... кога се работи за љубов, мислам дека треба да не исполнува блаженоуспокоено чувство, кога мислиме на партнерот да имаме блага насмевка, да не сме напнати секој момент кога не сме заедно, да не се оптоваруваме со тоа каде е, што прави, со кого е и зошто е, туку со нестрпливост да очекуваме да го видиме само за да сме со него, дека токму тоа го сакаме. Се што е спротивно на ова, значи врзување за гаќи за партнерот, постојано демнеење, моментите со него да ги чекаме само за да го гушиме и замараме, замарање и на сите околу нас со муабети за него и такви слични работи, веќе ми личат на опсесија.
Всучност, тенка е разликата помеѓу љубомората и опсесијата, но меѓу љубовта и опсесијата не баш. Љубовта единствено треба да подразбира позитивни чувства ... доверба, среќа, слобода, исполнетост и.т.н. ... :)

Член од
6 јули 2005
Мислења
2.932
Поени од реакции
9
Една вечер се будите врзани за креветот, пополека се отвара вратата и влегува женската, става парче греда измеѓу двете нозе кај стапалата, одеднаш замавнува со токмак од надворешната страна и ви ги крши. Тогаш љубовта прераснува во опсесија.

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Дивајн напиша:
Тоа со телефонските повици, прашањата и преиспитувањата за се и сешто повеќе ми личи на љубомора отколку на опсесија, а љубомората нормално, најмногу е знак на несигурност.
Е сега, разликата помеѓу опсесијата и љубовта? Па што знам ... кога се работи за љубов, мислам дека треба да не исполнува блаженоуспокоено чувство, кога мислиме на партнерот да имаме блага насмевка, да не сме напнати секој момент кога не сме заедно, да не се оптоваруваме со тоа каде е, што прави, со кого е и зошто е, туку со нестрпливост да очекуваме да го видиме само за да сме со него, дека токму тоа го сакаме. Се што е спротивно на ова, значи врзување за гаќи за партнерот, постојано демнеење, моментите со него да ги чекаме само за да го гушиме и замараме, замарање и на сите околу нас со муабети за него и такви слични работи, веќе ми личат на опсесија.
Всучност, тенка е разликата помеѓу љубомората и опсесијата, но меѓу љубовта и опсесијата не баш. Љубовта единствено треба да подразбира позитивни чувства ... доверба, среќа, слобода, исполнетост и.т.н. ... :)
Се сложувам со се` што кажа. Само, за болдираниот дел сакам да искоментирам. Точно дека постојаното такво однесување почнува да пречи по малку. Ама јас сфаќам зошто е тоа така. Кога некого сакаш премногу, најмногу на цел свет, секоја секунда сакаш да бидеш покрај таа личност, постојано да ја гледаш, да ја допираш или едноставно да ја чувствуваш покрај тебе дека е. Доволно е да знаеш дека ти е во близина. Јас не би рекла дека некој би ме замарал доколку ми зборува за личноста што ја сака, баш би ми било мило да слушам како некој некого многу сака бидејќи ретко можеш да ја почувствуваш љубовта. Да, опсесија е, ама слатка опсесија кога знаеш дека некој мисли постојано на тебе и сака да те гледа секој момент.

Е сега, нешто друго да си кажам.
Само, се` што е претерано и не чини, нели секогаш е така? Не сум била опседната никогаш до тој степен да не го оставам партнерот да дише, ама сум уживала додека сум била во негова близина. Претерана опсесија е лоша работа и може да и` наштети на врската.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Љубов и опсесија-Постои ли разлика?

Ме интересира вашето мислење на ова прашање: дали постои разлика помеѓу љубовта и опсесијата, и ако постои, која е?

Х

Ханзо

Гостин
Па теоретски постои...
Разликата е во една направа - Electronic Spy Listening Device :pos:

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Да, постои разлика..
Љубов е кога сакаш да биде среќен без разлика дали е твој..
А опсесија кога сакаш да биде твој без разлика дали е среќен..

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Да, постои разлика..
Љубов е кога сакаш да биде среќен без разлика дали е твој..
А опсесија кога сакаш да биде твој без разлика дали е среќен..
Хмм...а ако сакаш тој/таа да биде среќен/среќна, и да е твој/твоја?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Е ај изјасни се што сакаш....тој или таа:vozbud:
Верувам дека Агора,сакаше општо да каже,не за него.

Според мене љубовта преоѓа во опсесија,кога и покрај тоа што особата ти дава негативни сигнали,ти сепак продолжуваш да правиш да ја придобиеш,и ти станува опсесија таа личност.

Kajgana Shop

На врв Bottom