Коронавирус (COVID-19)

B

Beginner

Гостин
За Шведска ќе пишам дека добро поминале дури после 2-3 недели. Ако не се лажам до 18 години децата најмногу можат да го пренесат и плус кај нив може да се појават симптоми дури после 14 ден а они да го шират цели 14 дена. Им работат школи, градинки и планирале да ги отварат средните.... Незнам дали намерно се прават слепи ама да се споредат со било која друга држава па да изброат колку како нив се справуват така "генијално" не би било лошо.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Терапијата со кортикостероиди е контраверзна и кортикостероидите делуваат имуносупресивно. Како сакате.
Jавно тоа е помогнало во конкретниот случаj за да нема бурна реакциja на имуниот систем.
 

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.382
Поени од реакции
7.305
Тотален хаос во Србија!

Како што јави дописникот на МИА од Белград, оваа телевијија објави дека планот на пациентите е да започнат со штрајк утре, затоа што, меѓу другото, од недела немаат никаква информација за тестирањето на вирусот Ковид-19, а резултатите и новите тестови ги чекаат десет дена.
-Одговорниот епидемиолог Божидар Љубиќ негира каква било одговорност и не сака да разговара со пациентите, поради што не наоѓаме друг начин да добиеме можност за повторување на тестот. Покрај тоа, никогаш официјално не ни беа кажани резултатите од претходно направените тестови, ниту пак ни беше дадено нешто написмено, се наведува во апелот испратен до медиумите.


 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.560
Поени од реакции
17.592
у Москва,денес,втор ден,како опаѓа бројот на новозаразени, -219 во однос на вчера, и +520.000 тестирања за 24ч.
Од понеделник,почнува масовно третирање,во соте региони,сакаат сите 140миљони полнолетни граѓани да ги тестираат.
Малце преамбиципзно,но....
Автоматски споено мислење:


Шведска е земјата за мене! :cuc::cuc::cuc::oleee:
Од кај ти се информацииве за борј на тестови? Јас што следам направиле вкупно 64.500 од вчера до денес(што е исто така луда бројка).
Автоматски споено мислење:

Mi bese matna situacijata vo Francija kako tolku dobro se drzat so siot toj dzgan sobran od Afrika,duri podobro od Germanija a oni... Jasno e deka kriele slucaevi,pred nekoj den izvadija 1000 i kusur mrtvi navodno od starskite domovi,vcera pak..
Не криеле случаеви, туку пред 3 дена го сменија пристапот и преминаа од селетирано на масовно тестирање.
 
Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
9.747
Поени од реакции
17.453
Ичера у Куманово е било лудница ама оној филмско сценарио куде муж и жена бегав у авто сас фамилију од торнадо или цунами за да стигнев у друг крај на град у пусту наду дека ќе преживив и њим ќе ги биде. Само што сга не знаев од што бегав, што ризикуев и како треба да се понашав, апсолутан хаос и безредие. Какав метар растојание, сошал дистенсинг и глупости, „..кур да ми се наедев ја како ќе издржу без цигаре цел викенд..“, кажа просечан кумановац и лети сс авто до најблиску продавницу. Ама апсолутно сам разочаран од људи, никаква култура, грам памет, никакав капацитет да размислив и ни малце нада дека ќе се освестив у какву ситуацију се наваѓав.
12 сата на работу ама заѓни два сата учинасва ми се цел век, ама гузицу ми гу отвори оној без лубрикант, на суво, удри момче македонче. Не се разбирав од ред, наредиле ми се на касу 20012093 душе и док не почнасмо да урламо и расправљамо и дека док не се наредив у ред по едн, ниедн нема да купи, немогасмо да се разберемо. После почнасва за чудо у ред да улазав, створи се некој ред ама брате, ЦИГАРЕ И САМО ЦИГАРЕ, евентуално некој чипс. Немој да ги правдате, немој да ги браните, овој су ГОВЕДА. САМО ЦИГАРЕ ГИ ИНТЕРЕСИРА, КАКВИ ПАШТЕТЕ КАКВИ ЈОГУРТИ КАКВИ ГЛУПОСТИ. ДА ВИ СЕ СЕРУ НА ТОЈ ЦИГАРЕ ЦЕЛУ ФАМИЛИЈУ РИЗИКУЕТЕ РАДИ ЕБАНО ЦИГАРЕ. Сви нервозни, сви паметни, сви знаев дека корона е фејк њуз и дека овој е политичка патка да се пунив светски буџети и тија 3-4 човека што га контролирав свет. Простаци. Немам речи. Успут, ниедн не носи маску, ниедн не носи рукавице, ниедн не држи метар растојање, него се собрале како на чешму и сви паметуев сс свои политике. Не е никој крив за овој осим ми сами, ни градоначелник, ни држава, МИ СМО КРИВИ.

Што гу искажа фрустрацију, искажа гу, сга малце поозбиљно. За овј карантин бар у Куманово се збореше уназад недељу дна, и се знаеше дека ќе се деси и кд, и како. Чак што више и на форум га пишамо и ја и Видук. Сви што су малце биле умешани у људи, народ, знале су дека ќе е имало целодневан полициски час и дека ќе се деси овакој.
Али ипак, криви су овија што носив одлуке, и па покажуев дека смо водени од комплетни дудуци, татини синови, мафијаши и апсолутни бактерие од људи на високи функцие. Нејќу никога лично нити да брану, нити да нападам ама сви у исти кош ќе идев за мене, рѓе. Градоначелник недељу ипол збори за комплетан карантин и забранет улаз/излаз чисто ради тој што се знаеше и за доктори заразени и за још едн куп људи што су позитивини и дека смо ми наредни на удар, АМА КОЈ ГА ЕБЕ ХЕХЕХЕ, СИТУАЦИЈАТА Е ПОД КОНТРОЛА рече Филипче, рукоплескан од Олита. Како би ве давија бабе куде мочав маму ви ебу кохштаплерску.
И па ќе кажу, овој не е ништо, очекуе се комплетан колапс на Куманово и апсолутна хаварија, има шпекулацие дека има 174 позитивни на корону у Куманово, тестирани значи, што су у изолацију а што не се знае колко људи иамв заразено и колко од њима топрв ќе искачав. Овој е шпекулација, не е официјална бројка ама до сга сви овија шпекулацие се покажава како тачни, па ви видите. И за доктори се знаеше, нека не се правив сга пикачу фаца сви од водеќи структуре.

Немам речи, немам коментар. Ичера е направена штета и кораци назад што сви мерке до сга бесва преземени, сас одлуку ичера се усрава асполутно. Господ нека ни е на помош само, кој знае што ќе не снајде топрв само од ичера што се деси сас народ и општ хаос и паника у град.
Свака ви част гадови.
Неам некоја желба да ги бранам властиве, ама со оглед на тоа од што народ се избрани не можеш да очекуваш Јапонија тука.
Прво и основно колку треба да си глуп да влагаш у вакви гужви, ризикуваш да фатиш вирус, да умреш или да утепаш твој близок за ебани два дена карантин. Владата ли треба да ти го каже тоа?
Второ градоначалникот може да бара што сака, меѓутоа целодневен полициски час не може да се воведе коа ќе му текне. Целта е да се пролонгира кривата, а не да живееме во карантин до крајот на животот. Значи логично е да се воведе построга мерка коа ќе осетат опасност од пик, и затоа одлуката е донесена сеа а не пред 2 недели. Дури да најавеа ден унапред немаше да го спречи хордањето на храна што не прекинува дури ни месец дена после првиот случај. Упорно гледам во маркетот карши мене како идат секој ден пред да затвори во 7 и докупуваат ситници. Дали еден леб,тоалетна, чипс небитно. Мора да се докупи тоа што фали. Зарем мислиш дека луѓе што не можат да издржат една ноќ без да докупат нешто нема да се потепаат за тоалетна при 2 дена карантин?
Сутацијата е деликатна и нормално дека нема да биде перфектно. Треба да пазиш да не ти избега ситуацијата од контрола, а од друга страна и да не напраиш оверкил. И капак на тоа треба да заштитиш народ што треба да пази една работа, да не се меша со големи групи луѓе.. и тоа не знае да го напраи.
Автоматски споено мислење:

na pocetokot site kritikuvavme pristap na svedska, ama kako odminuva vremeto, se pokazuva dobar. se nadevam taka kje ostane do kraj
Ја сум убеден дека меркиве нема да го ублажат ширењето, ниту ќе го направат здравствениот систем поспремен за вирусот. У сам старт нивниот метод звучеше најрационален и се надевам истото ќе се покаже точно на крај.
 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
19.797
Поени од реакции
15.713
Она што го зборам стално - многу повеќе има заболени од сезонски грип и според тоа, многу поголема шанса има симптомите да ви се од тоа.

малку е 3 смртни случаи на 33000 заболени, добро сме поминале....во Хрватска на околу 42000 случаи грип кажуваа 45 мртви, на 48000 55 мртви
... од друга страна кај нас од ковид19 има во споредба со РХ значително повеќе смртни случаи, споредбено со број на заболени
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.547
Поени од реакции
26.051
Не криеле случаеви, туку пред 3 дена го сменија пристапот и преминаа од селетирано на масовно тестирање.
Ауу, тоа значи дека претходно не ги заведувале сите смртни случаи....

Пак на некој начин тоа е криење...
 
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.634
Поени од реакции
1.489
Јас не знам зашто истово се вергла по милионити пат вирусот постои точно, дека не е опасен не е за здрави и млади личности но со висок степен на смртност кај постари и хронично болни, преземените мерки се потребни поради начинот на кој што се пренесува, младите ако се заразат ќе ги заразат и постарите дома, се кажа уште на почеток која е поентата на карантинот сите навремено да можат да се згрижат во болниците во спротивно ако наеднаш се разболат многумина нема за сите респиратори да има и многу од нив ќе умрат.
Da ne bese opasen zosto 13godisno dete od anglija bez drugi bolesti, pocina od virusot? Ili dvete medicinski sestri vo anglija koi isto pocinaa posle fakjanje na virusot? i mnogu drugi koi nemaat nikakvi bolesti a sepak pocinaa od virusot.
Eve ja predlagam site koi ne veruvaat deka virusot e opasen da se prijavat da go testiraat na vas pa da vidime dali nekoj ke se prijavi. Usput i plakjaat za ova i e polesna forma na virusot.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.560
Поени од реакции
17.592
Ауу, тоа значи дека претходно не ги заведувале сите смртни случаи....

Пак на некој начин тоа е криење...
Па можно е, чим одат на тоа дека тестираат само пријавени во болници пациенти, некои, кои имаат хронични болести и не се пријавиле навремено во болница можно е да ги заведат и како починати од друга работа. Не знам како оди цела процедура, но во оваа гужва све е можно.


Риа Новости
https://стопкоронавирус.рф/ai/html/3/attach/2020-04-04_coronavirus_government_report_1_.pdf

На страна 7 од документот стои: 64.500 тестови направени вчера, 639.600 вкупно
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.747
Поени од реакции
17.453
Da ne bese opasen zosto 13godisno dete od anglija bez drugi bolesti, pocina od virusot? Ili dvete medicinski sestri vo anglija koi isto pocinaa posle fakjanje na virusot? i mnogu drugi koi nemaat nikakvi bolesti a sepak pocinaa od virusot.
Eve ja predlagam site koi ne veruvaat deka virusot e opasen da se prijavat da go testiraat na vas pa da vidime dali nekoj ke se prijavi. Usput i plakjaat za ova i e polesna forma na virusot.
Кај има да се пријавиме :) ? Ако министерот вика дека горе доле сите ќе го прележиме вирусот, нели е ппдобро тој имунитет ние помладите да го формираме?
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.589
Поени од реакции
2.092
Луѓе медиумите не се многу за верување во Русија, бројките се невозможни, секоја секунда по еден брис да тестираат тоа се 3600 тестови на саат...или 86400 за 24 саати нон стоп да се работи...

Joke се бројките едноставно.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Како бе во ек на Пандемија која напаѓа бели дробови трчате да купувате цигари па и дури и штеки штекате по дома...
Ако ти кажам дека на неврологија (а сигурно и на други оддели) сестрине и болничарине секој ден се справуваат со пациенти чии роднини им шверцаат цигари? :facepalm: замисли да лежиш поради мозочен удар, пола моторни функции наново да ги учиш како тодлер што се вика и со цел ум на цигара да бараш да идеш :pos:
Џабе е, за цигара кај нас повеќето и газ ќе дадат.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom