Коронавирус (COVID-19)

Член од
23 јуни 2015
Мислења
201
Поени од реакции
362
Во меѓувреме во Русија се гради нова специјална болница за коронавирусот, иста како во Вухан, се спремаат Русиве за бранот кој доаѓа иако кај нив сеуште нема голема бројка за заразени во споредба со останитите поголеми држави.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
@fmi ќе ни каже колку тестови имаат направено, ако има информација.
Вкупно около 9000 са тестовите ком петок. Около 350 - 400 тестови прават на ден. Само за 1 Април е тестирано целото собрание (240 депутати и администрациjaта на собранието) - за този де беха вкупно над 560 тестови. Според мен са ставили 566 теста за ден на местото на вкупните тестови. Не знам откаде са податоците, но не е точна броjката со сигурност.
Автоматски споено мислење:

Изгледа тестираат само лица со симптоми, друго објаснување нема. Не знам од каде им е податоков на worldmeter.
Тестират се луге со симптоми, медицински персонал, сите со двоjна бронхиална плуча(така мислам го викате вие двостранна бронхо пневмониja), контактни лица от прв и втор ред на веке докажани болни, сомнителни умрени.

Последно уредено:
Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Не ми се верува дека го бранам Филипче како министер ама дај олабајте го човекот, месец дена слободен ден нема земено. А не дека и денес е слободен, само нема потреба секој ден да се губат по саат, саат и пол ако нема ништо ново.
Нема ништо ново? Значи за два дена имаме 99 новозаболени и 7 починати, денес само 53 нови и 5 починати од кои 15 новозарени само во еден град-Струга, Куманово под карантин, доктори секојдневно меѓу заразените, секој ден се жалат граѓани дека не ги примаат на болница и умираат...и имаме само еден факинг ФБ статус?
Нели требаше некој да излезе и да изнесе детали на прес конференција, вондредни пресови правеа секој ден за 2ца 3ца 10 нови случаи не знам што цела влада го дрвеа по цел ден со пресови, сега кога почнаа по 50 случаи на ден нема потреба, ништо ново е тоа.
Еве не мораше Филипче, убаво викаш ден нема земено нека си одмара човекот и утре ако сака, можеше некој друг да излезе и да даде некои објаснувања и да одговори на прашања.
Не е во ред во вакви ситуации да се кријат. Гној.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.978
Поени од реакции
8.248
Јас да сум ко Филипче ни на прес излегувам ни на фб.
И по два месеци и по сите едукативни мислења да преовладува дека е како грип и дека не лажат, да кријат од која држава идат и без никаква грижа да заразуваат други.

Абе укини и карантин и едукација и се, остај ги да се истребат меѓу себе!

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.332
Поени од реакции
15.595
Нема ништо ново? Значи за два дена имаме 99 новозаболени и 7 починати, денес само 53 нови и 5 починати од кои 15 новозарени само во еден град-Струга, Куманово под карантин, доктори секојдневно меѓу заразените, секој ден се жалат граѓани дека не ги примаат на болница и умираат...и имаме само еден факинг ФБ статус?
Нели требаше некој да излезе и да изнесе детали на прес конференција, вондредни пресови правеа секој ден за 2ца 3ца 10 нови случаи не знам што цела влада го дрвеа по цел ден со пресови, сега кога почнаа по 50 случаи на ден нема потреба, ништо ново е тоа.
Еве не мораше Филипче, убаво викаш ден нема земено нека си одмара човекот и утре ако сака, можеше некој друг да излезе и да даде некои објаснувања и да одговори на прашања.
И претходната сабота немаше мислам, ваљда утре ќе имаат.
Мислиш ќе ги скокне овие денеска? Нема да му постават прашања?
Што ќе ти смени ако не е денес а е утре?

Да, по 2-3 преса има кога се помалце случаи и кога ги молеше да ги почитуваат мерките, со повеќе случаи има и повеќе работа и фала богу дека ќе нема време.
Може ќе беше посреќен ако пуштеше портпарол со правен па да му поставуваа на него прашања за резултати од лековите :D

Член од
14 април 2012
Мислења
32.980
Поени од реакции
67.779
Се надевам дека кога се ова ке се заврши, ке има драконски казни за сите што лажеа на формата дека не биле во странство, или за оние што не го почитуваат правото за самоизолација.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.459
Поени од реакции
30.980
Како велешанецот кој пред 4 дена не беше примен на Инфективното оделение во велешката болница, бидејќи му кажале дека нема симптоми на корона вирусот, почина во својот дом, сепак резултатите биле позитивни на Коронавирусот.

Него претходно му бил земен брис за коронавирусот, поточно во вторникот, но во текот на денот неговото здравје нагло се влошило. Семејството со брза помош го однело на инфективното оделение во велешката болница. Медицинскиот персонал одлучил дека нема симптоми на корона вирус и не го примиле на понатамошно лекување во инфективното оделение. Тој во текот на истата вечер, починал во својот дом.
Од велешката болница до вчера не сакаа да дадат никаква изјава, но само кратко изјавија дека се следеле протоколите, и дека според епидемиолошката анкета било утврдено дека починатиот немал никаков контакт со заразено лице со Коронавирусот, и за тоа тие не го хоспитализирале.

Која е оваа логика да не примаш некого оти немал контакт со заразено лице, кога имаш сознанија за преносители кои немаат никакви симптоми ?

Член од
23 август 2010
Мислења
39.962
Поени од реакции
116.538
А добро луѓе што добивате што пишувате смртни закани по профилите на одредени луѓе? Еве глеам и на оние психопатине од Штип што го натепаа девојчето, исто и за случаи поврзани со коронава... Мислам, овие Кондратенко не да се за осуда, него за камшик и 20 години затвор се, али стварно не ја гледам придобивката од коментари од типот на: "Умриииии све ти ебам", "За вас само куршум у чело", оставање на адреса во коментар и закажување тепачки и ред други малоумни коментари и спамања по профили. Баталете такви жални и срамни луѓе, да се надеваме дека државата ќе ги преземе сите потребни мерки од правен аспект и дека ќе си го одлежат своето. Барем еднаш да бидеме држава и да баталиме решавање на работи под тепих, сепак за здравјето на сите се работи.

Абе не ги сфаќам овие што лажат или што бегаат од изолација, што луѓе сте бе? Значи четвртокот, 2 април, ми беше можда најлош ден у животот. Јас со гној на крајниците, буквално не можев воздух да вдишам од што ме болеа, закажано тестирање за корона во Систина (сам одма се пријавив, едноставно морав ради колегите и моите дома), у меѓувреме ми ѕвонат од работа "еј до кај си, што направи" (оправдано и скроз ги разбирам, имаат фамилии луѓето) и згора на се не можев ни вода да се напијам. И јаготката на шлагот доцнеа резултатите, требаше два часа по тестирањето да ги добијам, а јас ги добив сабајлето. Епа таа вечер ми беше хорор, не можев да заспијам, триста мисли ме изедоа, па леле ако сум позитивен отиде цела фирма во карантин, па мајка ми со срцето и вените има проблеми, абе што све не ми пројде низ глава. И тоа да напоменам само, во ниту еден момент не сум бил несовесен, почитувам се живо и диво од меркиве. Епа стварно не ги разбирам овие Кондратенко тип на луѓе, толку ли се себични и ретардирани да им ебам родот да им го ебам.

Трагично е што голем дел од помладото население е убедено дека ова е заговор против нас, дека намерно не држат во карантин. :confused: Побогу зошто некој намерно би те држел во карантин... И одма идат со селсконо: абе спремен сум да се заболам од корона да видиме дали ќе умрам. Оф мори мајко мила, па не е работата ти дали ќе умреш бе говедо неписмено, има луѓе со хронични проблеми, болни, стари, може они да настрадаат, или они не се луѓе? Не знам стварно што е со народов ама крајно сум разочаран што во ера на ваква технологија и развиеност имаме толку заостанати размислувања и сфаќања.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.459
Поени од реакции
30.980
Баталете такви жални и срамни луѓе, да се надеваме дека државата ќе ги преземе сите потребни мерки од правен аспект и дека ќе си го одлежат своето.
Sakale ili nejkele, ke srkaat posledici sea.
Luge ke umiraat radi niv, kako narodot da ne bide gneven?
Sami si se krivi za se sho im se slucuva.
Ich ne mi e gajle kakvi komentari im se ostavaat, zasluzeno e.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
@fmi ќе ни каже колку тестови имаат направено, ако има информација.
пред два дена беа над 8000 или 1300 на милион ,зборам за PCR-тестове другите овде не се признават

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.640
Поени од реакции
7.774
Листа на направени тестови на милион жители:
○ Slovenia .............................13,040
○ North Macedonia ...............2.163
○ Greece ............................... 2.153
○ Croatia ............................... 2.034
○ Montenegro ........................1.889
○ Turkey ................................ 1.680
○ Bosnia and Herzegovina ....1.431
○ Bulgaria ................................1.150
○ Albania .................................. 781
○ Serbia ................................... 659
Автоматски споено мислење:

Добронамерен совет- Систина не тестира за КОВИД-19, не си фрлајте пари за џабе.

Последно уредено:
Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Што значи или нема правилна заштитна опрема или си играат курот со протокол за постапување во ова време.
цел медицински персонал во таа установа е изложен од обичен секојдневен кафе-муабет контакт ...
Повеќе се кафе-муабетите во врска со протоколот што не се почитува ... Како колеги што се на пауза, не се пазат многу.

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Kocani ke bide kako Kumanovo. Frizer zabolen od virusot shishal nad 200 luge poslednite denovi.
А зошто одат на фризер е прашањево? Шо не им е јасно од тоа да седат дома. Јас си ја избричив главава сам пред 1 недела.

Од прост народ си патиме, џабе е

Член од
23 август 2010
Мислења
39.962
Поени од реакции
116.538
Добронамерен совет- Систина не тестира за КОВИД-19, не си фрлајте пари за џабе.
Абре аман, секој ден ли истите муабети? Ни тие не викаат дека тестираат од КОВИД-19,туку тестираат присуство на антитела и ако тестот испадне позитивен тогаш те препраќаат во ИЈЗ каде ти го прават оној главниот тест.

Нормално, ако имаш симптоми, си бил во контакт со заболено лице или доаѓаш од ризичните подрачја, треба директ на инфективна клиника да се обратиш, нема што да губиш време со Систина или други клиники.

Дај нека напраи некој една тема read only и нека опише убаво за тестовите, онака постручно не како јас лаички и општо, да не се пишува и препрашува секој ден на темава.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не размислуваш дека Филипче е неврохирург и може имал закажана операција вчера или во петокот па на човек не личи, не па уште прес да држи? :)

Кој портпарол да држи прес, оној заменикот негов што се кладам дека ни на албански не знае две реченици да спои, не па на македонски? Во CV колку да има нешто што си ставил "презентација на случај, 2017та"?

Да, има 7 починати и 15 новозаразени од еден град, ако има предлог мерки нека ги каже, ако нема, ќе ги дознаеме нареден пат. Подобро да нема еден ден отколку како во петокот, чекаме резултати момент што за мене не е баш ок.

Абре аман, секој ден ли истите муабети? Ни тие не викаат дека тестираат од КОВИД-19,туку тестираат присуство на антитела и ако тестот испадне позитивен тогаш те препраќаат во ИЈЗ каде ти го прават оној главниот тест.

Нормално, ако имаш симптоми, си бил во контакт со заболено лице или доаѓаш од ризичните подрачја, треба директ на инфективна клиника да се обратиш, нема што да губиш време со Систина или други клиники.

Дај нека напраи некој една тема read only и нека опише убаво за тестовите, онака постручно не како јас лаички и општо, да не се пишува и препрашува секој ден на темава.
Има, Алтернатив Ф постира, во првите постови мислам има инфо.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom