Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.124
Поени од реакции
17.913
Ако лично се прашувам, би го прифатил системот од УК. Да имаат висока имунизација, која ние никогаш нема да ја достигнеме, ама нема ни да ја доебеме економијата. Ние ја немаме финансиската моќ на една твоја Германија која може да си дозволи екскурзии со карантини. Големото прашање е: што се чека? Интерес нема, мора постепено да се враќаме во нормала. Причините, за обостраното отсуство на интерес ги кажав. Секој со својата среќа. :)
Притисок е ова од СЗО и други кругови, дека мора да се вакцинира што повеќе население. Првобитно беше 70%, тоа и абдалов наш Филипче го кажуваше онаму во јуни кога набави доволно вакцини. Сега нема повеќе логика, ама бирократија е во прашање. Плус влијанието на Мелинда и Бил Гејтс фондација во мејнстрим медиумите и во одредени научни кругови како СЗО и Кралскиот Колеџ од Лондон не е за потценување. Најглупавите мерки потекнаа од тие кругови. Бил е исто така многу добар пријател со Фаучи.

Лично мислам дека премногу му бодеше во очи, фактот дека Африка нема проблем со короната и сега ова со Омикрон, е намерно казнување на континетот за да се вакцинира со сила и да се прикажи во лошо светло како извор на мутации.

Ова што го гледаме во моментов е хајка.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.514
Поени од реакции
34.557
Омикрон, Делта+ се присутни во ЕУ. Да резимираме.
Празници се ближат.
На ГП Табановце ќе има огромни колони од возила, односно наплив на патници од една одредена група на граѓани која е докажано број еден во ширење на заразата во Македонија.
Злите јазици би рекле, дека таа одредена група на граѓани ќе помогне за побрзо да се запознаеме со новите соеви.
Алах сака да ги тестира, ние сме само случајни минувачи :D
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.124
Поени од реакции
17.913
Рон овие во Јужна Африка, не се ни свесни, дека имаат страшна мутација.
Сугрен сум сега дека ќе се соберат сите роновци на светот да му објаснат колку е страшна, а ако не послушаат тогаш ќе побарате да се истребат со нуклеарка.

1638155044060.png
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.148
Поени од реакции
21.197
Не сакам дебата со сооднос 3-1, но ти си еден од најразумните на таа провакс страна.

Факт е дека сите заедно сме во го*на, само имаме различен пристап при решавање на проблемот. Мојот е поотворен, без ограничувања на внатрешен план, со контрола за влез во државата на граничните премини односно на аеродромите. Овие вакцини не ги гледам како излезното решение, на долг рок, затоа што брзо се менуваат мутациите и вакцините се се помалку и помалку ефикасни.

Требаше да се сервира вистината за вирусот уште од самиот старт, а не да се крева паника (како што се крева за Омикрон каде сеуште не ги знаеме сите потребни факти, па дури ни дали вакцините се ефикасни или не). Сѐ се темели на новинарски претпоставки, формулирани како прашања, а ние ги гледаме како факти! Новинарите треба да поставуваат прашања и да се во постојана потрага по одговорите на тие прашања.

Сега знаеме дека овие досегашни мутации беа доста опасни за постарата популација. Да се настапеше со овој пристап на сервирање на податоците, ќе имавме позитивни ефекти. Немаше ни да имаме до тој обем турканици во маркитите, дезинформации, формирање на култови, развивање на нови свои теории и видувања. Дистанца и маски, тоа е сѐ. Сега има и вакцини, препорака за вакцина и тоа е сѐ. Ако државата ги донесеше вакцините на време, ќе го постигнеш својот максимум од аспект на вршење на своите должности. Нејзина работа не е да се меша во здравствените прашања и проблематики на поединецот.

Тука може да дојде до израз аргументот "јавно здравје", ама со трансмисијата и со историјата која ја има секоја Влада 91-21, срамно е да се фаќаат за тој аргумент. И да се фатат, ете изразат волја за некоја позитивна промена, очекувам логички мерки кои ќе важат за сите. Целта на мерките е неоптеретување на здравствениот систем, систем во кој повеќе вложуваат странците (портфолио, СДИ или донации) и приватниот сектор, отколку власта од буџетските средства (иако на хартија, да, повеќе пари- 40 милијарди). Разликата на терен е евидентна. Тука е најголемата разлика. Најлошо здравство во Европа. 45% стапка на смртност! Пред месец дена донесоа протокол за лекување! Башка, ние имаме висока стапка на починати граѓани кои биле целосно имунизирани (30-40% на неделна основа последните 2 месеци!).

Нема ни интерес кај самата Власт да повлече чекори, во форма на стимулативни средства. Лажниот наратив не поминува. Мерките им беа: вирусот дење спие, ноќе шета, врзан е за одредени верски празници, апстинира за време на изборниот процес, се шири во затворен, но не во секој затворен простор, ги штитиме вакцинираните од невакцинираните ...Апсурд до апсурд.

Ние тука имаме кинески вакцини (кои не ги бива за qr, а тоа го говори и гласната докторска фела каде препорачува трета доза за сите кои примиле кинеска, плус најголем процент од починатите се имунизирани со овие вакцини), имаме Џ'н'Џ (која има ефикасност од 2 месеци) и имаме Фајзер (која се фаворизира и од самата Влада!). Имаше и Спутник, одредена донација, ама мислам дека залихите се потрошени. АЗ само за лицата над 60 год (ако не грешам!).

Шансите да почине, здраво и младо лице, се мали. Шансите за хоспитализација се навистина мали. Шансите за лонгковид (дури и со вакцина- 35%) се енигма. Младите се вакцинираат за да може да шетаат (а така, нели, само се шири вирусот). Најди го крајот.

Ако лично се прашувам, би го прифатил системот од УК. Да имаат висока имунизација, која ние никогаш нема да ја достигнеме, ама нема ни да ја доебеме економијата. Ние ја немаме финансиската моќ на една твоја Германија која може да си дозволи екскурзии со карантини. Големото прашање е: што се чека? Интерес нема, мора постепено да се враќаме во нормала. Причините, за обостраното отсуство на интерес ги кажав. Секој со својата среќа. :)
Prijatel, me nervira malce crno belo posto nema crno belo ima tvrdi fakti za nekoi raboti a mozebi nekoi sporedni raboti otvaraat prostor za interpretacija.

Site sme zasegnati zatoa i zaednicki treba da probame da ja nadmineme situacijata, vo pravo si. Se pokaza deka najgolem problem sepak se ogranicenite kapaciteti vo zdravstvoto, sekade. Toa se dolzi na visokite brojki zarazeni od koi sekako mal del odi na intenzivna. Nie mozeme da ja namalime brojkata ako se vakcinirame oti fakt e, deka nevakcinirani pocesto odat na intenzivna a i po nekoj pomlad. Ne deka samo stari umiraat. Vakcinite se bezbedni milijardi lugje gi dobile a teski posledici i smrt se mnogu retki, ekstremno retki. Zatoa cost benefit sporedba za site nad 18 godini e jasna: rizikot od vakcinata e sekogas pomal nego od zaraza. Da ne zboruvam za pomala prenoslivnost itn, sporedni raboti. Gledam i del od kriticnite clenovi toa go prifakjaat.

Kako pretezno solidarni opstestva resivme deka nema da dozvolime masovno zarazuvanje tuku zastita za da imame sto pomalku zrtvi. Skoro sekade politikata okolu ova potfrli so pogresni merki, kasni merki, itn. i tuka go razbiram gnevot na lugjeto. Da reces aj nova situacija, vo red, ama vtora godina sme i znaeme koi merki pomagaat i koi ne, pokraj vakciniranjeto neli.

Vistinata na virusot se servira ama znaes kako, naukata ne e zavrsen tuku tecen proces. Sekoj den ima novi soznanija. Sto do vcera bese fakt utre moze da bide poinaku ako se dobijat novi soznanija.

Ja seuste za Omikron sum opusten ednostavno zasega ima mnogu spekulacii. Ama od druga strana gi razbiram drzavite koi ne pustaat lugje od juznoafrikanski zemji vo drzavite. Lani kasnea so taa merka zatoa sega se brzi. Inace ako sme realni ovaa mutacija e vekje sekade prisutna samo prasanje e dali ke stane dominantna i dali e porizicna za lugjeto ili ne. Ima i mutacii koi ne uspeea vo toj, Juznoafrikanskata, Brazilskata.

Inace okolu vlasta vo Makedonija samite brojki pokazuvaat deka Makedonija e megju tie zemji koi najloso pominaa vo pandemijata tokmu poradi vladata. Kasno kupuvanje na vakcini i potoa kupuvanje na vakcini koi ne se efikasni (Kinezki). Losata sostojba vo zdravstvoto. Voeno profiterstvo na privatnite, losi merki, nemanje protokol sam pisa, itn. itn.

Za mene lockdown iskreno e najgolem pokazatel deka edna vlada potfrla. Stom si dosol do taa situacija da nemas izbor mora nesto da si zgresil. Lockdown pomaga ama ima drugi seriozni posledici.

Na prolet sekako ke bideme popametni mozebi od togas ke se smiri situacijata retko koj ke nema imunizacija dali od vakcina dali od samiot virus. Pa ke vidime.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.124
Поени од реакции
17.913
Колку се неспособни во Белата Куќа тоа е неверојатно. Овај Andy Slavitt е советник на Бајден за короната. Richard H. Ebright што коментира е 'award-winning scientist and Board of Governors Professor of Chemistry and Chemical Biology at Rutgers University'

Е до толку нема Наука во Белата куќа.


 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.709
Поени од реакции
15.579
https://novatv.mk/d-r-mehmedovik-vaktsiniraneto-po-45-dena-od-prelezhuvaneto-na-kovid-19-e-preporaka-od-relevantni-instututsii/?fbclid=IwAR0jHiPuRvGqRA-8CoEoQgWoccrm0wToRAMWwRgVepzJavHi1j_IMYrHzdk

кој шарлатан !!!
Па многу повеќе има случаи вакцинирани да немаат антитела од прележани !!!
Секаде е вообичаено Цертификат од прележување да важи 6 месеци а од вакцинација 60 дена, па има во самите цертификати и правила !!!
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.709
Поени од реакции
15.579
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.124
Поени од реакции
17.913
А кои се симптомите на новиот сој?
Болки во главата, омалаксаност и чешање по телото. Околку два-три дена траел.

Приметиле кај едно дете тахикардија, ама му поминало за ден два.

И не знаат што ќе се случува со постари. Сеуште немаат многу случаи.

1638181890341.png
 

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.093
Поени од реакции
5.737
Во Португал веќе нема врска дали си цјепљен
Не сакав да се потпрам само на една вест од хрватски портал, па решив да побарам и на друго место каде е пишано ова... И да, вистина било:

Земја со 90% вакцинирани воведува задолжително прикажување негативен PCR тест за влез во ресторан/кафич/диско/спортски натпревари, препорачана работа од дома наредниве неколку недели, задолжителни маски, а најавуваат и вакцинирање на деца 5-12 години... :shook:

Ваксери за ова ли се борите?

А кои се симптомите на новиот сој?
Од првичните репорти - главоболка кај 20 годишњаци. Толку. Цела Европа затвора граници заради ебена главоболка. :tapp:
 
Член од
16 септември 2009
Мислења
63
Поени од реакции
86
И јас не сваќам зашто толку паника има за баш овој сој кога симптомите се главоболка и омалаксаност. Буквално сите збудалеа и граници се затвараат и нови вакцини се препорачуваат ко да се враќаме назад само а уствари никој незнае зошто... Која е причината? (освен нели дека ова треба да трае и трае)
 

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.389
Поени од реакции
2.707
И јас не сваќам зашто толку паника има за баш овој сој кога симптомите се главоболка и омалаксаност. Буквално сите збудалеа и граници се затвараат и нови вакцини се препорачуваат ко да се враќаме назад само а уствари никој незнае зошто... Која е причината? (освен нели дека ова треба да трае и трае)
Па тоа е, дека треба да трае и трае, пумпање секакви информации непроверени и непоткрепени со факти, главна причина оправдување да е сега за 4та доза. Со границите мислам балканов моментално сме најдобри за живот во се. Боцнат не боцнат си идеш на кафе, кафана, диско. Не знам на европејците како не им дојде преку глава од затварања.

А тоа дека со сите овие случувања ги поткрепуваш антиваксериве и правиш уште полошо генерално и поголема поделба е башка. Ама како што кажав, тоа некому одговара. :)
 
Последно уредено:
Член од
16 септември 2009
Мислења
63
Поени од реакции
86
Па тоа е, дека треба да трае и трае, пумпање секакви информации непроверени и непоткрепени со факти, главна причина оправдување да е сега за 4та доза. Со границите мислам балканов моментално сме најдобри за живот во се. Боцнат не боцнат си идеш на кафе, кафана, диско. Не знам на европејците како не им дојде преку глава од затварања.
Како да им дојде преку глава гледаш Швајцарците ги подржуваат мерките и си се изјасниле дека не се неуставни. Немој некој да разбере дека кај нас е супер дека одма ке ни наметнат било каква мерка може ке измислат и нов сој само да напакостат.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom