Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Si se zarazuvaat sebesi na iftari so mi e gajle mene
Се пуштаат во оптек и во други населби, влагаат без маски насекаде, ќе се искашлаат и флигеови капки колку сакаш.
 
Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
i interesen fenomen se onie: "abe sea ja ke sedam doma a u cair namu si shetkaat."
e dobro de, neka ispagaat. so vi e gajle vas?
ako sporedime deka nadvor ima otroven gas, i nekoj sedi doma a nekoj izleguva, koj e popameten? toj sto izlegol?
pa sedi doma be makedonce, retka e moznosta.
Алал да ти е како успеваш да ја промашиш поентата, која се наоѓа на Гренланд, а ти си на 'ртот на Добрата Надеж. Ама добро, не ни очекувам нешто повеќе од лик кој си ги лечи малограѓанштината и комплексите на темава со плејадата навреди, секогаш кога ќе се појави.

Слично е и со написот на a1on. Да, дефинитивно најголемиот проблем е тоа и од такви ситуации се произлезени новите случаи, а не од ифтарите и отворениот викенд за Бајрам. (y)
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.704
Поени од реакции
22.104
Брат зашто не моеш еднаш да речеш „да, сонароднициве ми се тапа и имаат голем дел од вината, јебига пробуваме да ја смениме таа пракса али бавно иде од социјални и културолошки причини“.
Не може. Тоа е основата да се биде шиптaр. Тоа е најбитниот 100%-тен симптом за идентификација на шиптарот, се друго е од второстепена важност. Да бараш поинаку е како да бараш стадионот на ФЦ Ливерпул да се префрли во Манчестер. Може да носиш кече или шамија или не. Може да знаеш да бекнеш македонски или не. Може и да не постиш за рамазан, да јадеш свинско, да пиеш алокохол, да шмркаш од белото од Крушопек. Во екстремни ситуации може дури и да не правиш хименопластика ако си се исклаецала пред брак или да навиваш за Тетекс од Тетово.
Ама не може да застанеш против шиптaрлукот. Мора вечно или да ја кривиш другата страна, или да релативизираш. Во спортивно постои опасност мозочната маса волуменски да се зголеми вон границите на черепот и истата да експлодира. Но тоа не е најстрашното. Со тоа го губиш правото да се нарекуваш шиптaр засекогаш и сите пропратни привилегии што одат со тоа. Ќе ти изрежат крст на чело како во Inglorious Bastards што им ставаа кукаст. Тоа ќе биде знак за препознавање за вечна омраза помеѓу честитите шиптaри. Никогаш повеќе не смееш да летнеш ни еден орел со рацете, да поседуваш калашников на црно или да развееш 70 на 50 метарско знаме. Забрането е да гледаш и присуствуваш на изведба на шота, да пушташ брада без бркови и да добиваш субвенции од 500 евра по член на фамилија од хуманитарни организации од Катар и Саудиска Арабија. Во истиот момент врховниот лидер Реџеп Таип го вади црниот китап и те брише од постоење и кога ќе дојде вториот калифат наместо да си бег или паша ќе спиеш со каурите во колиба. Твојот лик по пат на е-маил ќе биде испратен до сите сунетџии од Тирана до Бујановац за никој да не може да му сече курето на син ти. Ако решиш да леташ со Визер до Цирих никој нема да ти отстапи место и ќе треба цел пат да стоиш. Ако се вработиш државно ќе треба да се појавуваш на работа. Кога ќе ти дојдат инкасатори за сметките за струја никој од селото нема да излезе со мотики, коси и сабји да те брани, ќе мора да си ја платиш сметката како каурите. На раат нема да може да си ја истепаш жена ти, ќе смее да те пријави со амин од татко, брат и локалниот оџа. Од страв за сопствената кожа нема да постои автомеханичар од Групчин до Велешта што ќе се дрзне за било која пара да ти инсталира црево со ЛЕД светло испод хаубата на БМВ-то од 2002-ра земен од Базел, ќе мора така фабрички да го возиш. Албанија ќе те откаже од етнички нивен и ќе не можеш да влезеш согласно новата политка за влез само на етнички шиптaри од Македонија.

За заедницата веќе не постоиш. Што се њима тиче, комотно можеш да си го смениш името во пример Александар Антич, да станеш марксист-комунист и да шпиунираш кај каурите во УДБА пошто те фатиле како го љуштиш на машки... деца. На машки деца. Па место да те стрпаат во затвор, те натерале да работиш за каурите, кај непријателите.



Ќе признаеш, огромна цена за едно "Да, сонароднициве ми се тапа бла бла бла"...
 
Член од
1 април 2018
Мислења
2.056
Поени од реакции
4.031
Се да ви ебам по список!
 

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
886
Поени од реакции
1.421
Алал да ти е како успеваш да ја промашиш поентата, која се наоѓа на Гренланд, а ти си на 'ртот на Добрата Надеж. Ама добро, не ни очекувам нешто повеќе од лик кој си ги лечи малограѓанштината и комплексите на темава со плејадата навреди, секогаш кога ќе се појави.
aha. i kako hejtanjeto izricito PROTIV karantin ja resava sostojbata vo slucajov? vo sostojba na karantin 80% sedat doma, 20% se nadvor, primer.

bez karantin, site ke se nadvor.

eve gleas voj nad mene se ke im ebel po spisok? I koe e resenieto spored vas? :D

edni pcuat karantin, drugi pcujat po politicari, treti vikaat davajte karantin, cetvrti velat deka nema virus, petiot go krivi bil gejts.

epa drugari toa e :D
 
Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
aha. i kako hejtanjeto izricito PROTIV karantin ja resava sostojbata vo slucajov? vo sostojba na karantin 80% sedat doma, 20% se nadvor, primer.
bez karantin, site ke se nadvor.
eve gleas voj nad mene se ke im ebel po spisok? I koe e resenieto spored vas? :D
Еве уште продолжуваш да ја промашуваш поентата, како на дрво да му се збори. Немој тука со тие патетики нас-вас, жити се. Тоа може да ти помине кај некои слични утепани ликови, кај други малку потешко. Ме заболе тој над тебе што ќе им направел, негов проблем.

Ајде ти објасни ми зошто се запнува со такви идиотски мерки како полициски час (кој патем не се спроведува секаде еднакво), а преку ден, не само сега, туку и пред 2 месеци никој за ништо не се замараше. Цајкани шетаа по улици и кур ги болеше дали се групира некој, дали носи маска и слично. Ден денес останува истото, ама битно полициски час да има, кој пак нема да се почитува таму кај што треба да се почитува. Плус што се докажа дека со вакви 5 до 12 мерки уште толку се комплицира ситуацијата, како што можевме да видиме еднаш во Куманово, ама тоа е, од денес за утре кога се живурка, што може да очекува човек, сигурно не планско и долгорочно справување со проблемите. Затоа и целово општество е на такво мизерно ниво на какво што е.

Имам пишано пред некоја страна, ако веќе не сакаш да го спроведеш полицискиот час секаде еднакво, тогаш земи научи ги барем да ги почитуваат мерките надвор од полициски час, односно преку ден. А не само да затвориш колку да се каже дека правиш нешто. Ни план има некаков, ни бутур.

Бонус прашање за тебе, зошто немаше целосен карантин викендот кога беше Бајрам, односно пред 2 недели?
 
Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
под бојкот мислев да нема избори а не ВМРО да не учествува.
Инаку секако дека народот нема да излезе особено при ваков страв бројките на излезност ќе бидат ниски.
1. Нема шанси да нема избори, вмро и сдс имаат 300к + членство од 91 наваму. Како ќе свирнат, така ќе биди.
2. Те разбирам што сакаш да кажиш и која ти е логиката ама верувај во оваа ситуација тоа не е можно.

А за да не дојди тој страв во народот да му пресуди на истиот народ да гледа курто-мурто во недоглед, агитирајте.

Е сега прашањето кое се поставува е следно:
Дали агитирате да се шири паника помеѓу народот, а со тоа да се намали бројот на гласачи на избори и да си остани сдс уште на власт или вмро, небитно?
Или агитирате да дојди некој трет, па од петни жили се трудите секојдневно тој круг на малце од малце освестени луѓе да го ширите натаму... на форум, во маала, на фб, на инста, било каде... да сфатат колку што можат повеќе луѓе дека со седење дома е само ТРАЖИЛИ СТЕ ГЛЕДАЈТЕ.

Значи или јас и ти тука на форум ќе агитираме дека е страшно сега да се оди на избори оти ќе умриме од корона и ќе шириме паника, ќе кажваме како сме разочарани и ќе бојкотираме, а со тоа му даваме легитимитет на овие досега да продолжат лагано да ни ебат матер.
Или пак повикуваме да уклучат бојлерот малце луѓето и да одат да им шкршат глава, да гласаат за сосем трет човек, партија, опција и да му скинат една нога, на следните избори уште една и фала чао.

Тоа е решението, работите СЕКОГАШ се менуваат од внатре, од блиску, а не од дистанца и со седење дома.

Ете дури и тој референдум (за кој требаше цензус, а за избори ќе повторам НЕ треба па можи и со 30% излезност некој влада да си напрај и да репрезентира 2 милиони народ) да излезеа СИТЕ кои не сакаа да го смениме името во северна да гласаат ПРОТИВ...ќе имаше пола милион гласачи ЗА (сосе сите фалсификати и бркање работата на мускули) и некаде 900.000 ПРОТИВ.

Наместо тоа, магично на некој му текна, седете дома ќе се раши работата сама од себе.
Се реши ете, СЕВЕРНАЈА.

Така и на форумот, така и секаде, со седење дома и ќутење ништо не бива.

п.с. не ти наметнувам дека браниш или напаѓаш одредена опција, само дебатираме по прашањето со изнесување свои ставови за ситуацијата ЗОШТО избори сега кога има толку позитивни случаи и ДАЛИ заслужуваат да им дадеме се' на тацна иако и едните и другите ни ебат мајчето колективно ете наназад 30 години.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom