Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
5 март 2018
Мислења
16.511
Поени од реакции
18.772
Па и има логика да се отворат границите, порано се плашевме да не ни го донесат вирусот, сега кај нас е жариште а надвор е под контрола скоро секаде ситуацијата :)
Најпогодените земји Шпанија и Италија полека полека се нормализираат, нова нормалност нормално.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.144
Поени од реакции
30.265
Значи ем си седела на часови, ама изгледа џабе.
Ај провери уште еднаш 2600 на 2.000.000 колку проценти се... 13%
Cute mi se "gotcha" momentive, od koga si ja priznav greskata.

Vajda trebashe da se raspravam deka ne e taka i deka mnogu nobelovci imaa drugi teorii :angel:

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.664
Поени од реакции
14.539
Мал апдејт на ситуацијава кај нас: јас сум 12-ти ден изолиран, до недела вечер и толку. Да бидам искрен, едвај чекам. Сам во стан, не се трпи баш. Ми се учина како да сум 2 месеци, а кога си го прчиме на плажа - деновите летаат.
Се е релативно.
Некој ќе каже - Па подобро дома да дремеш отколку на клиника. Така е, да, ама пак... Страшен психички тренинг знае да биде ова.

Мајка ми денес и зеле прв брис (од оние двата по ред кои треба да се негативни). И она и татко ми (него не го тестираа) немаат никакви симптоми, да чукнам во дрво.

S

ski

Гостин
Народот е истрениран и поради тоа за жал не е ни свесен дека неговите политичари треба да одговараат за велепредавство,ние сме ставени во ситуација за време неконтролирано ширење на епидемија власта да не превзема никакви мерки да го заштити народот туку иде на избори а ни умираат у просек 6 дневно и 150 инфицирани дневно.
Во војна да бевме немаше толку жртви да има како што имаме сега,луге умираат секојдневно слободни кревети веке најверојатно нема во ифективна но никакви мерки не се превземаат од власта да се спречи ширење на епидемијава.
Тука опозицијата е исто толку виновна бидејки и тие се согласија во ваква до сега не видена состојба да се иде на избори и дополнително да се влоши состојбата со вадење на народот на гласање.
Да имаа бар они одговорност ке ставеа услов претходно да се симне бројката на инфицирани.

Ова е велепредавство по што тие кои треба да мислат на народот не превземааат мерки за заштита на народот во државата од ширење на епидемија истовремено организираат избори со кои дополнително се загрозува здравјето на сите грагани.

Се иде на избори во ваква состојба бидејки Заев и Мицковски не сакаат да делат власт во широка/експертска власт која многу лесно може да се случи,потребно е да се прогласи вонредна состојба и во такви услови може да се направи нова широка/експертска влада во која ке влезат сите парламентарни партии и експерти како Караџовски на пр.
Таквата влада би траела додека не се стави под контрола ширењево на епидемијава па после организирајте избори.

Последно уредено од модератор:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.512
Поени од реакции
37.352
Имаме тврдење од официјалните лица: лице што го прележало бетмен, нема стекнат имунитет и повторно може да се зарази од корона.
... по прележување на како велиш ти -„бетмен“ пациентот има стекнат краткотраен имунитет, всушност во негова крв е присутната IgG антитела со што се докажува со тестирање дека ја прележал инфекцијата т.е. има антитела во него, но зависно од организмот таа антитела е присутна само неколку месеци, евентуално во најдобар случај го заштитува до шест месеци, што доколку дојде истиот во контакт со кронавирусот повторно ќе се инфицира поради таа краткотрајна антитела на коронавирусот и со тоа прашањето за пронаоѓање на вакцина (класична) пропаѓа, единствено може да се поработи на идеја „вакцина--> конвалесцентна плазма да на секој 2, 3 месеци да речеме да се добие таква плазма која би требала да биде задолжителна дадена од соодветни даватели од прележана болест КОВИД19 на тие што не прележале дополително со колективен имунитет да биде ударно и моментално да „исчезне“ коронавирус, но тешко некако, штом за британските научници лекот „дексаметазонот“ е лек-чудо за лекување на тешки заболени со КОВИД19 не гледам некоја светла иднина...

Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.154
Поени од реакции
10.153
... по прележување на како велиш ти -„бетмен“ пациентот има стекнат краткотраен имунитет, всушност во негова крв е присутната IgG антитела со што се докажува со тестирање дека ја прележал инфекцијата т.е. има антитела во него, но зависно од организмот таа антитела е присутна само неколку месеци, евентуално во најдобар случај го заштитува до шест месеци, што доколку дојде истиот во контакт со кронавирусот повторно ќе се инфицира поради таа краткотрајна антитела на коронавирусот и со тоа прашањето за пронаоѓање на вакцина (класична) пропаѓа, единствено може да се поработи на идеја „вакцина--> конвалесцентна плазма да на секој 2, 3 месеци да речеме да се добие таква плазма која би требала да биде задолжителна дадена од соодветни даватели од прележана болест КОВИД19 на тие што не прележале дополително со колективен имунитет да биде ударно и моментално да „исчезне“ коронавирус, но тешко некако, штом за британските научници лекот „дексаметазонот“ е лек-чудо за лекување на тешки заболени со КОВИД19 не гледам некоај светла иднина...
Dali go gledase Dr.Zan Mitrev predmalku na tv.24?
Govorese za nekoj nov metod, za nekoja masina za ispiranje na krvta...e, sega ne razbrav dobro, no toj metod mozel da pomogne za lekuvanje na bolnite od korona virusot.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.512
Поени од реакции
37.352
татко ми (него не го тестираа) немаат никакви симптоми, да чукнам во дрво.
...ако мајка ти исто нема симптоми зашто ја тестираа? односно зошто татко ти не го тестираа? знаеш дека има пациенти кои немаат никакви симптоми и преку ноќ ги добиваат? односно има пациенти кои воопшто немаат покачена температура, ниту кашлаат едноставно наеднаш не можат да дишат т.е. се гушат? не ги гледаш, некој од политичарите иако имал негативен тест пак се тестира (да не спомнувам име), штом тебе те ставиле во самоизолација и двата родители требаа да ги тестираат имаат или немаат симптоми, мое мислење!

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.512
Поени од реакции
37.352
Dali go gledase Dr.Zan Mitrev predmalku na tv.24?
Govorese za nekoj nov metod, za nekoja masina za ispiranje na krvta...e, sega ne razbrav dobro, no toj metod mozel da pomogne za lekuvanje na bolnite od korona virusot.
...не, не гледав...ТУКА...ама не се сомневам во способностите на д-р Жан Митрев, но не знам колку е применлива на поширока популација и што е најважно која е цената на таа метода на хемофилтрација!

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.270
Поени од реакции
15.390
Сега е појасно...италијаните си испитувале некои примероци вода и пронашле корона во вода земена уште во Декември. Многу е сега појасно зошто Италија страдаше така...не ни знаеле дека висрусот веќе хара низ Италија

пс. и наши многу дојдоа за Божиќ од Италија, бидејќи за разлика од порано имаат све помалку работа

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.512
Поени од реакции
37.352
Никој не го интересира твоето мислење.
...ааааа се извинувам! ... јас пишав малку емотивно, оти немам татко по грешка на лекарите во кои ете верував, бев неискусна и млада да можам да го спасам, ама ОК е! (y)

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.154
Поени од реакции
10.153
...не, не гледав...ТУКА...ама не се сомневам во способностите на д-р Жан Митрев, но не знам колку е применлива на поширока популација и што е најважно која е цената на таа метода на хемофилтрација!
Ako se dokaze uspesen metod, neka dogovorat so FZO, eden del pacientot a ostanatiot del da padne na tovar na fondot.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
... по прележување на како велиш ти -„бетмен“ пациентот има стекнат краткотраен имунитет, всушност во негова крв е присутната IgG антитела со што се докажува со тестирање дека ја прележал инфекцијата т.е. има антитела во него, но зависно од организмот таа антитела е присутна само неколку месеци, евентуално во најдобар случај го заштитува до шест месеци, што доколку дојде истиот во контакт со кронавирусот повторно ќе се инфицира поради таа краткотрајна антитела на коронавирусот и со тоа прашањето за пронаоѓање на вакцина (класична) пропаѓа, единствено може да се поработи на идеја „вакцина--> конвалесцентна плазма да на секој 2, 3 месеци да речеме да се добие таква плазма која би требала да биде задолжителна дадена од соодветни даватели од прележана болест КОВИД19 на тие што не прележале дополително со колективен имунитет да биде ударно и моментално да „исчезне“ коронавирус, но тешко некако, штом за британските научници лекот „дексаметазонот“ е лек-чудо за лекување на тешки заболени со КОВИД19 не гледам некоај светла иднина...
Значи бетмен се однесува како типичен сезонски грип, за кого вакцината нели е со ефект помалку од 1г, а и не е баш ефикасна.

Ако се земат во предвид претходните сарсови марсови, слични на бетмен, кои имале поголема смртност, ем ги снема, а не ни најдоа вакцина.

Ова месијата и сезнајко Гејтс го има изјавено:
The efficacy of vaccines in older people is always a huge challenge. You know, it turns out the flu vaccine isn’t that effective in elderly people. Most of the benefit comes from younger people not spreading it because they’re vaccinated,”

Како и да е, прогнозите за вакцината за бетменчо му се:
Here, we clearly need a vaccine that works in the upper age range, because they’re most at risk of that. And doing that so that you amp it up so it works in older people, and yet you don’t have side effects. You know, if we have, you know, one in 10,000 side effects, that’s, you know, way more -- 700,000, you know, people -- who will suffer from that.

Битно тој на вложен 1$, ќе си заработи 20$.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.025
Поени од реакции
83.450
Проблемот потекна од 15 до 20 семејства во Скопје, и останати 20 во други делови од Тетово и Куманово. Од тука се тие жаришта од кои 65 до 70 проценти се во рамки на овие кластери, а 30 проценти се контакти надвор од кластерите, рече министерот Филипче.

Kajgana Shop

На врв Bottom