Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
Јас од септември навака пиев витамин д од 1000 IU со паузи помеѓу две недели. Еве месец дена имам остсвено да не префизвикам друго нешто со витаминов, бидејќи летово повеќето од времето го поминав под сонце. Сега планирам од 400 да купам и да терам секој ден без прекин до февруари.

Морам да признавам нешто порано есенте ќе закачев некој вирус и тоа два пати. Годинава ниту настинка ниту затнст нос. Дали дека маска носев или па поради витаминиве во комбинација со витамин ц и цинк не знам.. јас не де брзам како другиве да препишан на витамин д.
Премала доза. Под 2K на ден е губење време

C

CoolIris

Гостин
Почетна пневмонија бе. Жената или е трудна или не е, не може да биде почетна трудна или малку трудна. Мислам терминиве вриштат.
Ртг наод: обострано перихиларно и паракардијално присутни преибронхитични воспалетилени промени со аспект за почетна консолидација.

Ова се зборови од специјалист. Почетна фаза на бронхопневмонија, почнетна бронхопневмонија или само бронхопневмонија, како сакаш наречи го (ич не ми е гајле да ти кажам). А за вториот дел од твојот коментар (каде поентата е да преовладува сарказам) не сакам да дискутирам.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Кај се вакцините?.......Колку ќе ни поклонат Бугарите или Грците........10, 100, 500? Сите држави имаат точна бројка и тајминг.....кај нас ЃОН...ништо.
Од нон-ЕУ.....Србија си склучи договори....една тура им стаса......набрзо ќе им стигнат вакцини од повеќе производители.
Вукојебина како нас иде во пакет со Албанија, Косово......вакцини мало морген.
Нека лажат северџаниве ЌЕ БИДЕ.....како и општо се кај нив започнува и завршува со "ЌЕ"
Додека дојде во Македонија вакцината......нема да ни треба, веќе ќе имаме имунитет на стадо.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.495
Поени од реакции
10.397
Ртг наод: обострано перихиларно и паракардијално присутни преибронхитични воспалетилени промени со аспект за почетна консолидација.

Ова се зборови од специјалист. Почетна фаза на бронхопневмонија, почнетна бронхопневмонија или само бронхопневмонија, како сакаш наречи го (ич не ми е гајле да ти кажам). А за вториот дел од твојот коментар (каде поентата е да преовладува сарказам) не сакам да дискутирам.
Иста судбина со мене...јас испив само 6 таблети сумамед, првите пет дена се труев со витамини и желудецот го упропастив...само што ќе видев апче одма имав нагон за повраќање.
Фрлив се, ма каков витамин Д, цинк, селен, Ц, тракаташки за имунитет..НИШТО.
Секој ден природни цедени сокови со мед и ѓумбир, по две три литра пиев и ништо друго.

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Кај се вакцините?.......Колку ќе ни поклонат Бугарите или Грците........10, 100, 500? Сите држави имаат точна бројка и тајминг.....кај нас ЃОН...ништо.
Од нон-ЕУ.....Србија си склучи договори....една тура им стаса......набрзо ќе им стигнат вакцини од повеќе производители.
Вукојебина како нас иде во пакет со Албанија, Косово......вакцини мало морген.
Нека лажат северџаниве ЌЕ БИДЕ.....како и општо се кај нив започнува и завршува со "ЌЕ"
Додека дојде во Македонија вакцината......нема да ни треба, веќе ќе имаме имунитет на стадо.
Па бројките почнаа да падаат, не гледам нешто да е променето во мерки и однесување на нас народот. Ако сега не рипнат 6-7 дена после св. Никола ја би рекол дека и има делумно некој имунитет.

Според една стана за проекции што ја пратев бројката се очекуваше да падне од пред некоја недела.
Тогаш се чудев за пикот кога според проекциите на странава кај нас бројката на заболени пишуваше дека е околу 7 000 дневно.
Додека да стигнат вакцини доста народ ќе го прелега, а се надевам дека пртежно млади ќе се и со лесно да се прелега.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.508
Поени од реакции
24.286
Kolku ima vitamin D vo 0.5 l kominjak, dve casinja rakija domasna ( komova) i vo prosek dve paketi cigari i minimum 5-6 turski kafinja. Toa mi e prosecna standardna i redovna dnevna doza na minerali i vitamini. Se drugo e random i nepravilno vo pogled na vitaminite i mineralite sto gi zemam isklucivo preku ishranata. Vestacki ne pijam taka da posto citam toj vitaminot D da ti bil epten vazen okolu virusot koj jas sega za sega i pokraj se uste go nemam zakaceno ili sum go prelezal neznaejki pa me interesira nekoj sto e povekje upaten vo problematikata, koj e mojot dneven vnes na toj vitamin D. Da ne baram po net de. A da i na vitamin C.
P. S Tursijata ja zaboraviv, odi vo kombinacija so rakijata. Valjda i vo nea ima nesto korisno.

C

CoolIris

Гостин
Иста судбина со мене...јас испив само 6 таблети сумамед, првите пет дена се труев со витамини и желудецот го упропастив...само што ќе видев апче одма имав нагон за повраќање.
Фрлив се, ма каков витамин Д, цинк, селен, Ц, тракаташки за имунитет..НИШТО.
Секој ден природни цедени сокови со мед и ѓумбир, по две три литра пиев и ништо друго.
Поголема е веројатноста од антибиотиците да имаш такви тегоби. Посебно азитромицинот. Пробиотик обавезно.

Течности обавезно. Убаво е да се пие чај од диво оригано! Дивото оригано докажано има антибиотско, антивирусно, антифунгално, антиинфламаторно дејство.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.495
Поени од реакции
10.397
Поголема е веројатноста од антибиотиците да имаш такви тегоби. Посебно азитромицинот. Пробиотик обавезно.

Течности обавезно. Убаво е да се пие чај од диво оригано! Дивото оригано докажано има антибиотско, антивирусно, антифунгално, антиинфламаторно дејство.
Ти кажав дека пијам три литри сокови, но веќе не верувам во никакви витамински препарати...ми се згади од нив, хемија тешка а нема никаков ефект.
Чај од диво оригано немам пробано, само капки, ги имам дома, но од нив имав многу главоболки, така да и тоа баталив.
Сега ми е подобро.

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Не знам од каде потребата да се генерализира со терминот ,,антиваксери" и да му се додава на секој оној што искажал макар и минимален сомнеж према актуелниве ковид вакцини. Мислам дека често пати се тера некаков ,,лов на вештерки" каде што во ист кош се ставаат луѓето кои што се малку претпазливи околу вакцината за ковид, заедно со оние антиваксер лудаци кои што се генерално против секакви вакцини, дури и оние за кои што со децении се знае дека се безбедни и ефикасни.

Јас барем имам некаква разбирачка за луѓето кои што од објективни причини пројавуваат скепса, загриженост и колебање околу тоа дали би ја примиле вакцината или не. Особено кога ќе се земе предвид целокупниот развој на настаните од самиот почеток на пандемијата, проследен со разни контроверзности, контрадикторности... еве дури и сега до одреден степен може да се насети политичкиот контекст и геополитичкиот натпревар, глобалната поделеност и недоверба кон светските влади и институции, како СЗО на пример. Нивната неспособност, неорганизираност и механизми за помош кои што висат на конец и се пред колапс, како фамозниот ,,ковакс" систем.
НАводно чипот прегорувал за два саати, турски бил. Шала, шала.

On a serious note. Према она што го имам читано досега вакцините се супер. ЈАс лично за себе би ја преферирал онаа од Фајзер ако имам избор. Ако немам е сеедно која, сите се ок.

Поставување прашања е сосема легитимна работа, но нема многу филозофија искрено, јасни се работите.
Автоматски споено мислење:

Почетна пневмонија бе. Жената или е трудна или не е, не може да биде почетна трудна или малку трудна. Мислам терминиве вриштат.
Ako престанеме да тестираме, ќе нема трудни. Се е тоа заговор на големите сили, да не чипираат

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.819
Поени од реакции
17.033
Cannabis May Reduce Deadly COVID-19 Lung Inflammation: Researchers Explain Why

сега бидејќи њама вакцина, власта почна да го замајува народот со Груки, па со Бонева....
сега ќе им текне и дека не треба вакцина кај нас за рајата, имаме канабис :cool:
( само ни го земат за Косова )

Член од
12 март 2009
Мислења
20.819
Поени од реакции
17.033
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Колку ќе ни дадат од тие 9000 парчина што ќе ги добијат?

Kajgana Shop

На врв Bottom