Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
7 септември 2016
Мислења
294
Поени од реакции
452
Не сваќам како оние со потемна кожа се по нежни на ковид. Нели баш темна кожа подобро абсорбира витамин Д ?
Напротив многу помалце, поради меланинот кој пак им помага за заштита од сонцето

Член од
13 декември 2020
Мислења
85
Поени од реакции
139
Дали губењето на чувство за мирис и вкус е симптом кој мора да го имате доколку сте заразени со ковид?

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.094
Поени од реакции
74.899
Дали губењето на чувство за мирис и вкус е симптом кој мора да го имате доколку сте заразени со ковид?
Не мора.
Но, ако го имате, голрма е веројатноста да се работи за корона.

Член од
13 декември 2020
Мислења
85
Поени од реакции
139
Асимптоматските се поширока категорија, ама генерално и тие ќе имаат подолготраен имунитет. Има одредена категорија на луѓе (max10%) што ни прележување, ни вакцина може да му помогне.

Но, сега малце за фактиве и статистикиве. Ми се склопува сликата за епидемијава.

Изгледа клучот во приказнава е Витамин Д. Луѓето кои не излегуваат на сонце и посебно луѓето со потемна кожа имаат поголема потреба од Витамин Д.

Затоа во Британија и Њујорк, луѓето со потемна кожа страдаа 3 пати повеќе од белите. Тамн ги начека февруари, март со минимум на Витамин Д. Воедно тие и беа 'essential workers' или работеа како медицински лица во болници.

Затоа и во Индија во тоа сиромашните гета имаат веќе колективен имунитет 70% од нив имале контакт со болеста. И затоа не страдаа оти беше лето и тие луѓе се на отворено на сонце. Да се случеше обратна ситуација да хараше Коронова во февруари/март во Индија мислам дека ќе беше позаебно, посебно накај север од земјата.

Така да Витамин Д, е клучот.
Дали доколку Д витамин се зема како додаток може да помогне и колку е дневна препорачана доза за да биде доволен?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
Дали доколку Д витамин се зема како додаток може да помогне и колку е дневна препорачана доза за да биде доволен?
При корона околу 10K на ден, одржување 3-5K

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.325
Поени од реакции
13.244
сега каракачанов ќе ни даде вакцини, штом ја примиш стануваш блгарин..
шала на страна, се зборува за вакцини, ама нема ништо за тие што не смеат да ја примат вакцината, како да се заштитат превентивно, не мислам на стандардното што сега сите го земаат како бомбончиња ( ц и д витамин, цинк, селен....)
Јас од времето се обидувам да набавам имунофан спреј, ама нема, тој што увезол еднаш продал се и сега нема, а наводно друг не може да увезува, требало првиот увозник ???... всушност ако друг увезува треба пак да плаќа регистрација ??
сам да го земам треба од Блгарија или Србија, ама сега со ковид тоа е мислена именка...
На интернет не може да се порача, иако спрејот е без рецепт
Можам да ти пратам по пошта ако сакаш,нема проблем!?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Ако имаш можност тоа најдобро се прави со тестирање да видиш какво ти е нивото на Витамин Д.

Јас пијам 1000 - 2000 IU дневно. Летово бев нон стоп на точак на сонце. Гледам на другиве докториве му кажуваат по 4000IU, посебно овиe што имаат шекер и што се во ризична група.

На овие што имаат корона кај нас му даваат по 5000IU, а во светов одат со огромни дози од по 28 000 IU.

Член од
2 септември 2013
Мислења
258
Поени од реакции
238
Јас од септември навака пиев витамин д од 1000 IU со паузи помеѓу две недели. Еве месец дена имам остсвено да не префизвикам друго нешто со витаминов, бидејќи летово повеќето од времето го поминав под сонце. Сега планирам од 400 да купам и да терам секој ден без прекин до февруари.

Морам да признавам нешто порано есенте ќе закачев некој вирус и тоа два пати. Годинава ниту настинка ниту затнст нос. Дали дека маска носев или па поради витаминиве во комбинација со витамин ц и цинк не знам.. јас не де брзам како другиве да препишан на витамин д.

Член од
22 декември 2020
Мислења
213
Поени од реакции
95
Abe uste sto se nema da iznapisete vo ovaa tema. Sega i bojata na kozata ima vlijanie koj popodlozen koj ne. Pa spored site parametri do sega vo ova ludilo ova ne e veke infektivno zaboluvanje. Ova e sekakvo zaboluvanje. Se napaga taka? Svetot def veke se deli pred 2020 i posle odkoga ke zavrsi ova. Premnogu vreme pomina a nikoj seuste nemoze da objasni sto se slucuva. Cela nauka i site ugledni lekari se srozeni i staveni pod cenzura. Sega postoi samo edna bolest.

C

CoolIris

Гостин
Мајка ми примаше редовно витамид Д (2000 единици) и витамин Ц (1000). Утрово се жалеше на бодежи во грб, направивме рентген снимка (искочи почетна пневмонија :place: ).

Ќе појачаме доза витамини сега, ќе вклучиме и цинк. И антибиотик. Се надевам не е корончево.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.274
Поени од реакции
9.057
Мајка ми примаше редовно витамид Д (2000 единици) и витамин Ц (1000). Утрово се жалеше на бодежи во грб, направивме рентген снимка (искочи почетна пневмонија :place: ).

Ќе појачаме доза витамини сега, ќе вклучиме и цинк. И антибиотик. Се надевам не е корончево.
Почетна пневмонија бе. Жената или е трудна или не е, не може да биде почетна трудна или малку трудна. Мислам терминиве вриштат.

Kajgana Shop

На врв Bottom