Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.641
Поени од реакции
27.888
Океј, да сумираме. Вистинскиот доктор треба да биде хуман и да работи бесплатно. Нема врска тоа што има дома две деца за гледање, не е тоа битно, докторот не е човек и никако не смее да има приватен живот. Впрочем, изборот на професијата е целосно личен и сите сме свесни дека во еден момент од животот можеби ќе бидеме принудени да ги оставиме своите дома болни, за да лекуваме други кои се поболни, но, дали тоа значи дека егзистенцијата на докторот не е воопшто битна? Никако не смее да јаде, да пие, да спие, мора 24/7 да биде буден и да биде на располагање на пациентите, не само во работно време туку и надвор од истото на Viber, Facebook, Whatsup и сл. Значи, докторот треба да биде робот, компјутерска машина, а не човечко битие.

Инаку верувам дека ниту еден доктор не се жалел за тоа што го работи, туку за трулоста на системот во кој што се заробени не само докторите, туку и пациентите. Со лошите закони, неорганизираноста и некомпетентноста на најбитните фигури, страдаме сите. Боли фактот, што општеството во секоја прилика го погазува достоинството на медицинскиот персонал.
Го погазува достоинството на медицинскиот персонал затоа што обичниот човек не е крив ништо за малите плати на докторите а тие земањето мито го сметаат дека е во ред затоа што платите им биле мали,а и тие мали плати ги земаат од уште помалите плати на обичниот човек.
Автоматски споено мислење:

Што сум јас крив дека докторот земал мала плата и треба тоа што ми следува да му го пружи на некој што ке го подмити?
 
Член од
5 март 2018
Мислења
15.125
Поени од реакции
16.594
Кој знае колку луѓе набавиле од овие фалц тестови, и од други луѓе слушнав дека и кај нас има, и тоа за смешна сума ги даваат.

Лажни негативни тестови, се издаваат дозволи за движење во полициски час и после сакаме бројките да се намалат, ма јок бре, кога ќе размислам поубо и нека мани вирусот уште појако, тешки будали ја газат земјата, барем ќе се одмалат малку.
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.699
Поени од реакции
27.626
Матичниот ми го пишал ова, не знам како да се чувствувам

HITNO
‼️
‼️
* POSLEDNJE VESTI MEĐUNARODNE
Nemačka
* Konačni uzrok COVID-a pronađen u Nemačkoj*
Nemački lekari nisu se povinovali zakonu svetske zdravstvene organizacije SZO, koji nalaže da se ne rade obdukcije preminulih od Korona virusa i ustanovili su da ovo NIJE VIRUS, već BAKTERIJA koja izaziva smrt. To dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka i smrti pacijenta.

Nemačka pobeđuje takozvani COVID-19, koji nije ništa drugo do “široko rasprostranjena intravaskularna koagulacija“ (tromboza).
"A način da se nosimo sa tim, odnosno njegovim lečenjem, je pre svega ASPIRIN, kao antikoagulans.”
Ovu senzacionalnu vest za ceo svet pripremili su nemački lekari obdukcijom leševa koje je proizveo COVID-19.
Takođe, prema nemačkim patolozima, nikada nisu bile potrebne mehaničke ventilacije i jedinice za intenzivnu negu.
CSecha u Nemačkoj započela je promenu protokola, “KO je identifikovao i uklonio globalnu pandemiju - NEMAČKI POZIV”.

Lek je već bio poznat, ili SZO o tome nije obavestila Kineze. Za SZO je to samo BIZNIS.
Izvor: NEMAČKA, Ministarstvo zdravlja.
PODELITE DA CELI SVET ZNA DA SMO UBILI I UBIJAMO STARIJE LJUDE!!!
Prenesite ovo svojoj porodici, svim komšijama, poznanicima, prijateljima, koleginicama, kolegama, itd., i uopšteno svima u okruženju.
COVID-19 nije virus, kako su nas naveli da verujemo. To je bakterija koja, kada je pojačana 5G elektromagnetnim zračenjem, izaziva upale i hipoksiju.
Sve što je potrebno, to je da uradite sledeće:
Uzmite Aspirin 100 mg i Apronaks ili Paracetamol.
Zašto? Jer je dokazano da COVID-19 zgušnjava krv, stimulišući osobu da razvije trombozu. Jer krv nije zasićena kiseonikom pa se zgušnjava, a protok u srcu i plućima usporava, osoba ne može da diše i brzo umire.

U Nemačkoj su prekršili protokol koji je preporučila SZO i uradili obdukciju tela (leša) preminulog od COVID-19. Kada su otvorili telo, ruke, noge i druge delove tela, shvatili su da u venama ima zgrušane krvi. Sve vene i arterije bile su ispunjene krvnim ugrušcima ometajući normalan protok krvi i dopiranje kiseonika u sve organe, a najviše u mozak, srce i pluća i usled toga pacijent na kraju umire.
Već znaju za ovu dijagnozu, a Nemačko Ministarstvo zdravlja odmah je promenilo protokole lečenja za COVID-19 i počelo da prepisuje 100 mg Aspirina i Apronaksa svojim zaraženim pacijentijma.
REZULTAT:
Pacijenti su počeli da se oporavljaju i pojavila su se poboljšanja. Ministarstvo zdravlja pustilo je i poslalo kući više od 14.000 pacijenata u jednom danu.
HITNO: Podelite sve ove informacije i učinite ih odmah javnim. Kod nas takođe lažu i manipulišu ovom pandemijom. Svaki dan naš predsednik kaže da su to podaci i statistika. Ako objavi prave podatke (da bi spasio građane), pretiće mu “svetska elita” - svetska vlada iz senke.

Znamo da su sve vlade sveta obavezne da se pridržavaju preporuka SZO, ali Nemačka je prekršila tu normu SZO-a i biće tužbi po celom svetu - zbog prikrivanja tolikog broja smrtnih slučajeva i kolapsa ekonomije mnogih zemalja sveta. I svi će razumeti zašto je izdato naređenje da se tela preminulih odmah pokopaju bez obdukcije i označe kao kontaminirajuća.
U našoj je moći da pokažemo istinu i nadamo se da ćemo spasiti mnoge živote.
PROSLEDITE I PODELITE HITNO! PO SVIM MREŽAMA!!!!
Zbog svega
 
C

CoolIris

Гостин
Го погазува достоинството на медицинскиот персонал затоа што обичниот човек не е крив ништо за малите плати на докторите а тие земањето мито го сметаат дека е во ред затоа што платите им биле мали,а и тие мали плати ги земаат од уште помалите плати на обичниот човек.
А каде тоа реков дека обичниот човек е крив за малите плати на докторите?
Напротив, трулоста на системот во кој што се бркаат докторите и пациентите. Немој да ми ги извртуваш зборовите те молам. Впрочем, тоа е и единствениот начин на кој што дискутираш со мене веќе некое време наназад.

Што сум јас крив дека докторот земал мала плата и треба тоа што ми следува да му го пружи на некој што ке го подмити?
За да докторот прими мито, некој треба да го подмити, така?!
И тоа треба да биде регулирано со закон, инспекции и слично.
И подмитувањето е на некој начин деградација на човековото достоинство.
 
Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.831
Поени од реакции
7.553
Матичниот ми го пишал ова, не знам како да се чувствувам
Пиши му: касно е сега, на времето ко ги игнориравме пораките „сподели на 10 пријатели или во наредните 10 години ќе те следи несреќа“, сега го жнееме плодот.
 
Член од
31 март 2008
Мислења
2.504
Поени од реакции
1.720
Тажно е што од заговорниците на другата страна (слушајте се што каже владата и сзо) нема ни да сакаат да изгледаат барем 1/4 од видеото. Баравте студии и научници кои што тврдат спротивно еве ви ги ислушајте. Амааа не :)
Тешко да го изгледаат, иако документарецов не го негира постоењето на вирусот, баш напротив вирусот е тука и за жал убива.

Тие ја разработуваат темата за лошото менаџирање околу вирусот на глобално ниво и како е поврзано со профитот и со контрола.

Ова не е војна меѓу народите, ова е војна меѓу класите, богати против сиромашни и бидејќи сме многу повеќе од нив на број, мораат да бараат начини за да не контролираат, а вирусот е еден од тие помагатели.

Штета дека членовите со спротивни мислења во темава немаат храброст да го погледнат барем првиот час од документарецов.
 
Член од
27 декември 2008
Мислења
1.531
Поени од реакции
693
Helex brate, od kade vakvi terapii?

Znaci vaka, covek sto disi zabrzano (poveke od 25/minuta), toa znaci deka kompenzira t.e toa znaci deka Ima nedostatok na kislorod vo krvta ili hipoksemia(najcesto kaj covid pneumonia). Pricinata za nedostatokot na kislorod vo krvta e narusenata razmena na gasovi od belite drobovi(alveolite i kapilarite), bidejki alveolite se kolabirani(ispolneti so "tecnost" kako posledica na samoto vospalenie). Procentot na zafatenost na belite drobovi e sorazmeren so vlosuvanjeto na klinickata slika ili blago receno pogolem procent zafateni beli drobovi znaci pogolem nedostatok na kislorod, pogolem nedostatok na kislorod znaci poizrazen kompenzatoren mehanizam (zabrzano disenje do respiratoren arest).
Znaci, disenjeto ke bide plitko(zatoa sto e pomal procentot na zdravi beli drobovi I so toa efektivna ventilacija), zabrzano, pacientite somnolentni i.t.n. Sega zamisli na takvo disenje mu davas anksiolitik so cel da go "smiris", pacientot disi malku posporo, zaradi toa sto disi posporo nivnoto na kislorod vo krvta dodatno se namaluva, no se slucuva uste eden fenomen, nivoto na CO2 vo krvta se zgolemuva. Pazi ova vodi do koma i znae nekogas I do smrt. Ovaa sostojba posle ja resava samo respirator(I toa ako na vreme se aktivira).
So ovie raboti ne si igrajte bidejki znacat smrt.

Se potrudiv najednostavno I razbirlivo.
Јас вирусот го прележав јули-август неколку дена бев хоспитализиран во 8 септември и таа терапија таму ми ја препишаа Сумамедот 6 дена како и Фамосан ,Силимарин витамин Д3,Андол 100 ,Магнезиум,Цинк,Бета Глукан како и редовната терапија која ја примам за шеќерот Метформин 1000 Ениглиде и за високиот крвен притисок Енап 10 сигурно не сум ја земал сам терапијата
 
Член од
1 март 2010
Мислења
7.885
Поени од реакции
14.366
Ocigledno tebe humanosta ti e nepoznat poim. Mora da si vo medicina :toe:
Да бев доктор немаше сам да си купувам виски :(

Озбилно, не знам како си ја замислуваш хуманоста, ама сигурен сум дека не тролаш сите овде по малку. Исус да беше немаше да ти ги штиклира сите побарувања за хуманост, а не пак обичен човек.
 
Член од
27 декември 2008
Мислења
1.531
Поени од реакции
693
И дека нема да има есенски бран викаше :pos:

Нема полошо од доктор што продал газ на партија, истото важи и за Венко.
Инаку Професорот Вело не велеше дека ќе нема есенски бран туку од каде се сигурни дека ќе има може и да нема битна разлика
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.641
Поени од реакции
27.888
А каде тоа реков дека обичниот човек е крив за малите плати на докторите?
Напротив, трулоста на системот во кој што се бркаат докторите и пациентите. Немој да ми ги извртуваш зборовите те молам. Впрочем, тоа е и единствениот начин на кој што дискутираш со мене веќе некое време наназад.


За да докторот прими мито, некој треба да го подмити, така?!
И тоа треба да биде регулирано со закон, инспекции и слично.
И подмитувањето е на некој начин деградација на човековото достоинство.
Па ти велиш се дека се гази по достоинството на медицинскиот персонал.Па тој што гази е револтираниот обичен човек што не добива здравствена заштита.Не газат митаџиите со кеш полни,тие подмитуваат за преку ред или одат на приватно.За какво извртување на зборовите зборуваш човеку? Единствени со кои може да си играте qr се токму обичните луѓе,оние кои ниту подмитуваат ниту добиваат услуга што им следи.Нормално ли е бремена жена со вагинални брисеви што треба да ги остави да чека 100 души пред неа Ковид тест да им направат? Све на гилотиња тоа би ставил у бели мантили.Тука се работи само и само за болење полов орган
 
C

CoolIris

Гостин
Па ти велиш се дека се гази по достоинството на медицинскиот персонал.Па тој што гази е револтираниот обичен човек што не добива здравствена заштита.Не газат митаџиите со кеш полни,тие подмитуваат за преку ред или одат на приватно.За какво извртување на зборовите зборуваш човеку? Единствени со кои може да си играте qr се токму обичните луѓе
Човеку, прочитај неколку страници поназад какви се зборови се пишуваат за медицинскиот персонал, па после кажи ми дали тоа е почитување на истиот?!
Јас не одам против револтираноста на народот, напротив, ја сфаќам, но дали за тоа е виновен малиот број на лекари кои останаа во државата да работат во никакви услови и речиси за беспари? Дали заради тоа, лекарите заслужуваат да бидат понижувани, деградирани и именувани со најразлични погрдни зборови? Никој не заслужува таков третман, никој! Значи, за 30 годишното крадење кое го прават политичарите, не се криви ниту лекарите, ниту обичниот човек. Тоа е поентата на мојот пост.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.560
Поени од реакции
17.592
Треба да се воведе правило на темава за секое споменување на професорот Вело бан по 1 недела. Професорот Вело е излапена будала, срам е за државава. Какви глупоси изнатреска професорот Вело, чудно е како не почина досега од простотилук.
И да, исто викаше дека немало да има есенски бран, како што викаше дека во Шведска умрено било вирусот и како што викаше дека на автопат го бркале некои со фантомки. Типот е изгубен во свемирот. Веројатно излапел, немам појма.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom