Конфликтот во Сирија

M

Macedon1um

Гостин
Денеска според новиот договор за прекин на огнот требаше да започне заедничката Турско - Руска патрола долж автопатот М4, ама веројатно погодувате што се случи ? Турција уште еднаш покажа дека нема желба или сила да се справи со терористичкиве фракции таму, одржуваа протести се закануваа дека ќе прават заседи со оружје итн. Русија им дала рок уште неколку дена да го исчистат автопатот, ако не пак ќе почне воена акција што според мене е подобра варијанта
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.810
Поени од реакции
26.374
Лошите Руси ја проширија територијата за неколку Хектари, како цена за тоа што браена секуларен режим... Напредните демократии од западот застанаа позади екстремните исламисти, сакајќи да ја земат цела земја...
 

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.654
Поени од реакции
5.338
Лошите Руси ја проширија територијата за неколку Хектари, како цена за тоа што браена секуларен режим... Напредните демократии од западот застанаа позади екстремните исламисти, сакајќи да ја земат цела земја...
Ниту на едните му е битен секуларниот режим, ни на другите демократијата..

Русите утре да излези им прилика да профитираат од падот на Асад, око нема да му трепни, тие ќе му ископаат гроб.. Интересот си го гледаат тие, не дека им е мил Асад. Исто како и Американците, си имаат интерес во Сирија, си го следат интересот.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.810
Поени од реакции
26.374
Ниту на едните му е битен секуларниот режим, ни на другите демократијата..

Русите утре да излези им прилика да профитираат од падот на Асад, око нема да му трепни, тие ќе му ископаат гроб.. Интересот си го гледаат тие, не дека им е мил Асад. Исто како и Американците, си имаат интерес во Сирија, си го следат интересот.
Можеби си во право, интерес е во прашање... Меѓутоа јас гледам кого финансираат за да ги остварат тие интереси... Напредните западни демократи на блискиот исток го имаат истиот сојузник што го имал и Хитлер, фундаменталниот исламизам. Па ако веќе релативизираме, и Хитлер така си ги гледал интересите....
 

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.654
Поени од реакции
5.338
Можеби си во право, интерес е во прашање... Меѓутоа јас гледам кого финансираат за да ги остварат тие интереси... Напредните западни демократи на блискиот исток го имаат истиот сојузник што го имал и Хитлер, фундаменталниот исламизам. Па ако веќе релативизираме, и Хитлер така си ги гледал интересите....
Низ историјата секој си ги гледал интересите, и тука нормално спаѓа и Хитлер. Зошто да се борат Германците кога можи наместо нив да се борат тие, а целта да им е иста? После ако се послушни ќе им фрлат некоја трошка, ако не и нив ќе ги удрат по муцка два пати и ќе ќутат. Имаш мал милион примери, а тоа успешно го користат и русите и американците и ден денес.
 
Член од
16 декември 2009
Мислења
1.322
Поени од реакции
1.160
Интересот или правењето нешто во своја корист е нормална природна и човечка особина,Тоа етолку природно да обратното се смета за неприродно ненормално и нечовечки.
Така сите прават нешто за што сметаат дека ќе им биде од корист.
Огромната колосалната разлика помеѓу САД и Русија е во тоа што САД своите интереси ги спроведува по пат на санкции закани уцени воени агресии потплатени власти, ги користи сите хуманистички идеи(правда слобода, рамноправност правичност ...)во ликот на невладини организации ...кои се надвор од меѓународното право и било која правична норма,а Русија, ги спроведува во основа спротивно американската практика.
Тешко е да останеш на руските позиции кога живееш во свет во кој владее законот на посилниот т.е. законот на американецот.
Тоа е едната страна би рекол филозофската.Од друга страна секој мора да гледа од својот интерес а тоа значи дека од македонски поглед,Русија е апсолутно државата која треба да се подржи.Во светот на политиката не е најважно да се бара правдата туку сопствениот интерес секако држејќи се до некој општоприфатени норми кон тие што ги почитуваат кон вас.
Уште еднаш,мојот народ беше и сеуште е малку зашеметен од 30 годишните американски лаги,па се изначудува како русите нешто правеле од интерес.
Па секако дека руските власт ќе прават работи во руски интерес а не за Буркина Фасо.Тоа само потплатени власти прават работи спротивни на интересот на својот народ а за американска полза.
 

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.282
Поени од реакции
9.308
Интересот или правењето нешто во своја корист е нормална природна и човечка особина,Тоа етолку природно да обратното се смета за неприродно ненормално и нечовечки.
Така сите прават нешто за што сметаат дека ќе им биде од корист.
Огромната колосалната разлика помеѓу САД и Русија е во тоа што САД своите интереси ги спроведува по пат на санкции закани уцени воени агресии потплатени власти, ги користи сите хуманистички идеи(правда слобода, рамноправност правичност ...)во ликот на невладини организации ...кои се надвор од меѓународното право и било која правична норма,а Русија, ги спроведува во основа спротивно американската практика.
Тешко е да останеш на руските позиции кога живееш во свет во кој владее законот на посилниот т.е. законот на американецот.
Тоа е едната страна би рекол филозофската.Од друга страна секој мора да гледа од својот интерес а тоа значи дека од македонски поглед,Русија е апсолутно државата која треба да се подржи.Во светот на политиката не е најважно да се бара правдата туку сопствениот интерес секако држејќи се до некој општоприфатени норми кон тие што ги почитуваат кон вас.
Уште еднаш,мојот народ беше и сеуште е малку зашеметен од 30 годишните американски лаги,па се изначудува како русите нешто правеле од интерес.
Па секако дека руските власт ќе прават работи во руски интерес а не за Буркина Фасо.Тоа само потплатени власти прават работи спротивни на интересот на својот народ а за американска полза.
Sto pridonela Rusija istoriski kon Makedonija, i so sto pomaga vo momentot?
Deka pomagale kon Srbija, Bugarija, Grcija istoriski da, dali po pravoslavna linija, sojuznistvo ili licni interesi.

Od Amerika, barem preku US Aid programite ima nekoi fondovi za obrazovanie, obuki, treninzi, imame nekoi amerikanski kompanii
koi rabotat vo zemjava i drugi ekonomski beneficii.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.103
Поени од реакции
4.884
Интересот или правењето нешто во своја корист е нормална природна и човечка особина,Тоа етолку природно да обратното се смета за неприродно ненормално и нечовечки.
Така сите прават нешто за што сметаат дека ќе им биде од корист.
Огромната колосалната разлика помеѓу САД и Русија е во тоа што САД своите интереси ги спроведува по пат на санкции закани уцени воени агресии потплатени власти, ги користи сите хуманистички идеи(правда слобода, рамноправност правичност ...)во ликот на невладини организации ...кои се надвор од меѓународното право и било која правична норма,а Русија, ги спроведува во основа спротивно американската практика.
Тешко е да останеш на руските позиции кога живееш во свет во кој владее законот на посилниот т.е. законот на американецот.
Тоа е едната страна би рекол филозофската.Од друга страна секој мора да гледа од својот интерес а тоа значи дека од македонски поглед,Русија е апсолутно државата која треба да се подржи.Во светот на политиката не е најважно да се бара правдата туку сопствениот интерес секако држејќи се до некој општоприфатени норми кон тие што ги почитуваат кон вас.
Уште еднаш,мојот народ беше и сеуште е малку зашеметен од 30 годишните американски лаги,па се изначудува како русите нешто правеле од интерес.
Па секако дека руските власт ќе прават работи во руски интерес а не за Буркина Фасо.Тоа само потплатени власти прават работи спротивни на интересот на својот народ а за американска полза.
:pos:
Аууу не можам да верувам, сериозно почна да “полемизираш“ со лик за кого...:
Хитлер му доаѓа некако нормално, е тоа е, гаси се живо и диво, толку беше!
На место да се насочи енергијата и до некаде ќе се подигне нивото, сепак се губи време на спинови (памти па врати) :yid:, ако одговорот е за другите кои следат тогаш е оправдано ама ако е одговор на класичен спин тогаш се губи драгоцена енергија и време.
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.753
Поени од реакции
21.797
Sto pridonela Rusija istoriski kon Makedonija, i so sto pomaga vo momentot?
Deka pomagale kon Srbija, Bugarija, Grcija istoriski da, dali po pravoslavna linija, sojuznistvo ili licni interesi.

Od Amerika, barem preku US Aid programite ima nekoi fondovi za obrazovanie, obuki, treninzi, imame nekoi amerikanski kompanii
koi rabotat vo zemjava i drugi ekonomski beneficii.
Не заборавај на ДУИ и 2001. Несомнено најголем бенефит од нашиот најверен пријател и стратешки партнер.
 

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.654
Поени од реакции
5.338
Огромната колосалната разлика помеѓу САД и Русија е во тоа што САД своите интереси ги спроведува по пат на санкции закани уцени воени агресии потплатени власти, ги користи сите хуманистички идеи(правда слобода, рамноправност правичност ...)во ликот на невладини организации ...кои се надвор од меѓународното право и било која правична норма,а Русија, ги спроведува во основа спротивно американската практика.
Ма немој. Демек Американците својата политика ја спроведува со закани и санкции, а Русија букет цвеќиња им пушта и бајадера од Краш, и им вика вака и вака ќе напрајте :)

Те молам, секој си има право да брани одредена страна, но мислам, ова што го напиша е во најмала рака смешно.

Русија со ништо не и има помогнато на Македонија, напротив.

САД, каква и да им е политиката е факт дека во 91год. на нивни грб ја добивме независноста. Не дека од многу што не сакаа и им бевме убави, туку таков им беше интересот. Побрз распад на Југославија.
Автоматски споено мислење:

:pos:
Аууу не можам да верувам, сериозно почна да “полемизираш“ со лик за кого...:
Хитлер му доаѓа некако нормално, е тоа е, гаси се живо и диво, толку беше!
На место да се насочи енергијата и до некаде ќе се подигне нивото, сепак се губи време на спинови (памти па врати) :yid:, ако одговорот е за другите кои следат тогаш е оправдано ама ако е одговор на класичен спин тогаш се губи драгоцена енергија и време.
Исфрустрирано бате, кое не може да заспија оти не мислат сите како него, па одма спиној тролој.. Не ме ставај во уста, не знам што имаш ставано во неа, капиши? А ако веќе спомнуваш некој, тагни го, а не како некоја п**ка под кошула нафрлаш зборови, кои не умееш ни да ги напишиш да те разберат. Неповрзан си, луташ..Ако дома те тапшаат по рамо и ти викаат најдобар си, не значи дека си... Get a life, loser...
 
Последно уредено:

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.282
Поени од реакции
9.308
Не заборавај на ДУИ и 2001. Несомнено најголем бенефит од нашиот најверен пријател и стратешки партнер.
2001 bev 11 godini, poima nemav so se deshava, a i denes moze da se spekulira koj kogo podrzuva
i koj e kriv za situacijata vo koja se naogjame.

pisuvam za toa so sum go gledal so sigurnost - ekonomska, obrazovna i tehnicka sorabotka
pomegju dvete zemji.

ako ima nekoj primer za kakva i da e sorabotka/pomos od Rusija neka pise,
pa da sporeduvame koj pomognal koj odmognal, za da znaeme na cija strana da bideme.
 

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.654
Поени од реакции
5.338
2001 bev 11 godini, poima nemav so se deshava, a i denes moze da se spekulira koj kogo podrzuva
i koj e kriv za situacijata vo koja se naogjame.

pisuvam za toa so sum go gledal so sigurnost - ekonomska, obrazovna i tehnicka sorabotka
pomegju dvete zemji.

ako ima nekoj primer za kakva i da e sorabotka/pomos od Rusija neka pise,
pa da sporeduvame koj pomognal koj odmognal, za da znaeme na cija strana da bideme.
Единствена помош од Русија што сме ја добиле е интелектуалната грамада Јанко Бачев..Друга не ми текнува ;)
 
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.753
Поени од реакции
21.797
2001 bev 11 godini, poima nemav so se deshava, a i denes moze da se spekulira koj kogo podrzuva
i koj e kriv za situacijata vo koja se naogjame.

pisuvam za toa so sum go gledal so sigurnost - ekonomska, obrazovna i tehnicka sorabotka
pomegju dvete zemji.

ako ima nekoj primer za kakva i da e sorabotka/pomos od Rusija neka pise,
pa da sporeduvame koj pomognal koj odmognal, za da znaeme na cija strana da bideme.
Епа прашај ги твоите, комшиите или други членови на форумов. Уште подобро, прочитај ја книгата Сведоштва.

Со пријатели како Американците нас не ни требаат непријатели.
 
M

Macedon1um

Гостин
Единствена помош од Русија што сме ја добиле е интелектуалната грамада Јанко Бачев..Друга не ми текнува ;)
Не е тој шпиунски кловн спонзориран и помаган од Русија тоа е сигурно, а дека тие што го спонзорираат сакаат така да личи тоа гарант. Реално Руските дипломати беа прилично умерени во сите изјави што ги даваа, во никој случај не ни наметнуваа политики и одлуки како што тоа го прават Американците и Брисел
 

Kajgana Shop

На врв Bottom