Конфликтите во Блискиот Исток - културни, религиозни и воено стратешки аспекти

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.660
Поени од реакции
21.694

Многу важен настан за Блиски Исток. Саудиска Арабија поради икс религиозно-геополитички причини сеуште не може да го направи ова иако позади завеса соработуваат. Молк од нивна страна за овој потег. Тек ќе почнува да станува интересно таму по прашање на ислам. Радикалниот ислам полека но сигурно се префрла на истокот Пакистан, Бангладеш, Малезија и Индонезија стануваат се порадикални додека арапските каде што е базата се полабави. Саудиска доживува драстични промени само во последниве 3 години и заедно со ОАЕ, Египет и Бахреин се насочени против Муслиманско Братство и останати формации. Турција полека станува најшиптaрска држава во тој регион и заедно со Пакистан и Катар ќе останат последниот бастион на политичкиот (сунитски) ислам кои имаат некаква регионална моќ, дали финансиска, воена, стратешка и слично. Од суштинска важност е да падне Ердоган. Со тоа и Хафтар и Асад многу полесно ќе дојдат до целосна контрола и ќе се зададе еден тежок удар на исламистичката доктрина.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.253
Поени од реакции
29.736











On Friday we noted that the Iran nuclear talks had been abruptly suspended. As the WSJ wrote at the time; "The Iran nuclear talks broke off Friday with no agreement, imperiling negotiations... After weeks of round-the-clock negotiations in Vienna, the breakoff in talks significantly raises the prospect that efforts to revive the 2015 nuclear deal may fail."

If early reports are confirmed and Iran indeed attacked the US Consulate, we think it's safe to assume the talks are over. Needless to say, oil is going to have an interesting day on Monday.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.253
Поени од реакции
29.736
^^ Ништо ново не кажуваат... Една од причините (не единствената) за влагањето во Авганистан беше опиумот, пошто Талибаните ова го направија и претходно кога беа на власт.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.650
Поени од реакции
4.310
Одлично што си отворил тема која не од интерес на интернет-трол-бригадите...(y)

Инаку сакав да поставам неколку прашања а и да изнесам свое видување во врска со БИ.
По ВСВ е создаден Израел како држава на Евреите.
Таа држава со самото создавње наместо да им донесе мир на Евреите се случи спротивното.
Се повеќе су убеден дека создвањето на Израел е заради контрола на БИ, а повеќето земји особено европските не се спротивставија на тоа туку напротив и заради можноста да се измијат од злосторствата кои во текот на ВСВ ги извршија врз Евреите.
( За потестување ЕхЈУ е една од ретките која ги помогна Палестинците а се спротивствауваше на создавањето на Израел на палестинската земја -што е издржано, ако овие поранешните нацифашисти сакале да им се оддолжат на Евреите зошто не им ја дале Корзика или некој грчки остров- дури има и воено учествувано)
Ова, грижата на совест ако може воопшто такво нешто да постои кај западниве, го искористија ционистите и ... за да започнаа со својата агенда на БИ, како жртви за (вода која ќе ги испере гревовите на западниве) се избрани Палестинците.
И само уште еден детал, во Израел како мнозинска група се тнр Евреи Ашкенази се оперира со бројка од 2/3, овие евреи се во главно доселеници од поранешен СССР и тој регион, па така и денес ги има многу кои течно говорат руски... до крајот на '60-тите дури и официелен јазик во нивната армија е рускиот јазик, за денес не знам.
Денес Израел отворено е ционистички проект кој во изобилство ги користи методите на нацифашистите од ВСВ а нивните внуци отворено застануваат зад ваков Израел.

Претпоставувам дека сите се сложуваат дека нападот на Хамас врз Израел е напад на америкењските интереси на БИ.

Ако е така а така е, кој би можел да стои зад Хамас?

Дали сето ова е инсценирано за да се развлечат западниве и нивниот крај дојде побрзо, или пак тие самите отвараат нов фронт со надеж дека РФ нема да може да одговори ако земјите на БРИКС не застанат зад нив?

САД и неговите почнаа да губат на повеќе “фронтови“, колку (ако се тие позади) ќе можат да го менаџираат овој игроказ и дали со ова на крајот нема да го свртат целиот муслимански свет против себе?

Дали Русија ако не интервенира и не го спречи етничкото чистење и геноцидот врз Палестинците ќе може и понатаму да смета на благонаклонетост (создавање и ширење на БРИКС и процесот на дедоларизација) на останатите земји во светот?
Всушност, дали е ова местенка за РФ која од некакви причини не би интервенирала и со самото тоа би била изолирана за почеток а подоцна и ограбена со распаѓање???

Дали Кина која исто така претендира за поголема улога во светската политика ќе опстане ако само ги гледа своите интереси и не се обиде да спречи етничко чистење и геноцид врз Палестинците, колку време ќе помине пред да почнат со презир и кон Кинезите???
Да не заборавиме САД и неговите имаат многу добра ако не и најдобра пропаганда во светот, Холивуд е само видливиот дел.

Има уште многу прашања ама и овие се доволно да се започне со размена на мислење и согледувања од членови кои не се под влијание или на платен список.
Автоматски споено мислење:

заборавив да одговорам на твоево, најдов нешто што е веќе познато и видено


одговор-на-Ванче.png
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.253
Поени од реакции
29.736
@Таксист

Немам многу време па само банално ќе го параграфирам текстот од мкд123:

Излагање на MKD123:

Првата точка е одприлика точна, но не потполно. Дека во антички период на таа територија живееле евреи е точно. Дека поради побуни и непослушност кон Рим биле протерани е исто точно. Дека името Палестина за таа територија е исто точно. Дека на таа територија живееле само евреи тоа не е точно. Тоа што евреите се протерани во 2 век и дека Исламот како религија се појавува во 7-ми век, не значи дека 5-6 века таа територија била празна. Живееле и се населувале луѓе постојано и без евреите.

Друга работа, многу битна. Ако гледаме само од научна гледна точка. Библијата на која он се повикува, не се смета за научен доказ во научните кругови. Како и да е и без неа, евреи во антиката се до 2-век живееле на таа територија, но не биле единствени. Тоа што он пробува да го изедначи арапскиот свет со појавата на Исламот како религија, е толку глупо, најникса пропаганда. Арапскиот свет постои и пред Мухамед и Исламот. Тоа му доаѓа исто како да кажеш, не постојат европски народи пред Христијанството, ако земеш во предвид дека Европа е целосно христијанска.

Втора точка. Скоро па тотално извртување на работите, во корист на еврејската, поточно кажано зионистичката пропаганда. Прво, после ослободување на Палестина од Османлиското царство, Британија ветува на арапите дека таа територија ќе им ја даде, со оглед на фактот дека најголемиот процент од народот е арапски, со ако не се лажам, некои 9% евреи. Британија се премислува и Палестина ја делат на пола со Франција, северниот дел припаѓа на Франција, јужниот на Британците. Во 1917 година британците ја носат Балферовата декларација, со која сакаат да направат еврејска земја на територијата на Палестина, но се обврзуваат дека на ниеден начин нема да го загрозат арапскиот народ кој живее на таа територија. Почнуваат да населуваат евреи од Европа, пред се од Британија, каде во тој период односите меѓу евреите и британскиот народ не се баш најдобри.

Поради се поголемиот број на евреи кои се носат во Палестина, арапите се побуниваат.
Некаде после 1930-та година, поради се поголемите побуни на арапите, го намалуваат носењето на евреи во Палестина. До пред Втора Светска Војна, евреи буле околку 28%. Што значи во период од 20-тина години, се донесени 20% евреи. До прогласиувањето на независен Израел во 1948 година, евреите кои живееле на таа територија, а биле малцинство, имале лични докумети, пасоши, на кои пишува Палестина. За време на ВСВ до прогласувањето на независка држава Израел, во 1948 година, поради хоророт кој го трпат евреите на европска територија, геноцидот, масовно емигрираат во Палестина.
Британија која не може веќе да ја контролира ситуацијата, поради тоа што ниту арапите се задоволни, ниту евреите, се повлекува и препушта ОН да ја реши ситуацијата.

По прогласувањето на Израел за држава, има повеќе обиди да се реши кризата, со то тоа што би се формирале две држави, сите неуспешни поради тоа што поделбата на територии секогаш е во корист на Израел, односно пустелијата да им припадне на палестинците, а добрата земја на израелците, иако на сите територии биле малцинство, дури и со носењето на евреи од Европа се до ВСВ и Хитлер. Палестинците кои на почетокот продаваат земја на евреите, а после се и масовно протерувани од нивните вековни домови, нешто слично ко шпоните што прават кај нас, прво купуваат, па после со малтретирање протеруваат, формираат Палестинска ослободителна организација која не се бори за унишување на Израел, како што овој лаже, туку за враќање на териториите од кои се протерани. И не, тие територии не се Вест бенк и Газа, како што овој вика, туку се многу поголеми.

После договорот у Осло, наместо како што се обврзал Израел, чекор по чекор, формирање на Палестинска држава, Израел продолжува етнички да ја чисти територијата од палестинци, како во Вест бенк така и кон Газа. Само за информација, според ОН, во 2022, во Газа, од 2 милиона жители, 1,3 се избеглици од останатиот дел кој е окупиран од Израел, во Вест бенк 900 илјади избеглици, во Јордан 2,4 милиони, во Сирија 580 илјади, во Либан скоро 500 илјади. Овие луѓе во Јордан, Сирија, Либан, голем дел, со децении живеат во избеглички кампови, протерани од сопстените куќи.
Тоа е главната причина зошто Египет сеа не прима избеглици од Газа, затоа што знаат дека евреите ќе ги исчистат од таму и веќе никогаш нема да им дозволат таму да се вратат. Додека Газа е скоро па херметички затворена, во Вест бенк, евреите продолжуваат со чистење на палестинците. Буквално им ги земаат домовите, населуваат евреи, а овие не смеат ништо да напраат. За палестинците има посебни документи, посебни игралишта, реони во кои не им е дозволено да се движат, ако сакаат некаде да патуваат, тоа мора да го направат од Јордан, ако израелците ги пуштат да поминат граница. Палестинец од Газа, ако сака да отиде во Ерусалим, прво мора да добие дозвола, а после и да плати, некаде околу 1000 евра од ден.

Доаѓаме до Газа и напуштањето на израелската војска и преземањето на Хамас. Прво, Хамас е створен да биде контратежа на Арафат. Со напуштањто на израелците на Газа, како демек еве им територија во целосна контрола на палестинците, а во реалност, Израел има контрола на се, од вода, храна, увоз, извоз, море, копно, што значи Израел, Газа е претворена во еден отворен затвор, каде израелците имаат контрола на се што може да влезе и излезе, Хамас во 2005-06 доаѓа до власт во Газа. Од тогаш нема никакви избори. Хамас, по секоја нивка постапка, акција, е терористичка организација. Они увари не се борат за ослободување на палестинската територија, односно независка Палестина, туку за истребување на евреите.

Значи, Хамас е се спротивно од она за кое палестинците се бореле во изминативе 70 години. Хамас е најголемиот штетник на борбата на палестинскиот народ. Хамас го користи палестинскиот народ во Газа како жив штит. Дали Хамас е претставник на палестинскиот народ? Не, по многу основи.
Прво, палестинци не живеат само во Газа, второ, ни во Газа не може да се каже дека се претставници на тој народ, затоа што нема избори, затоа што по некои анкети во последниве години, ни кај народот во Газа они немаат мнозински поддршка.

Имаш доста аналитичари кои ја пратат ситуацијата во Израел, сите кажуваат едно исто, секогаш кога нешто позитивно се слулува на Блиски исток, или има некоја ситуација која иде во полза на палестинците, или кон смирување на тој регион, се појавува Хамас да истрела некоја ракета кон Израел. Хамас, Хесболах, Исис, Мисис, Ал Каеда, Муслиманско братсво, вакво братство, онакво братство, муџахедини, ти се терористички организации, кои служат за да одржуваат статус кво на Блиски исток. Односно кога на некој ќе му одговара, да може за момент да го разгори тој цел регион, како што тоа се деси минатиот викенд.

Тие муабети, ги фатите на спиење, потфрлиле израелските служби, може да поминат само кај екстермно глуп народ. Ај што има и од америте признание дека Египет неколку дена предходно ги предупредил, еве и да не е така, илјадници терористи ти се собираат во близина, тренинзи со параглајдери, 5000 илјади ракети во само еден напад, мотори, џипови. Вакви работи да не приметиш на толку мала територија, покриена со најсовремени системи и 10 метарски бетонски ѕид и метална ограда. Во тоа само глуп човек може да поверува. Исто ко што само глуп човек, кој не сака да уклучи мозок, може да поверува дека 15-20 терористи, со џебни ножеви, можат да киднапираат 3-4 авиони во Америка, да ги извршат најголемите терористички напади, забивајќи се во кулите билзначки и Пентагон и да им ги најдат пасошите неизгорени.

Дали намерно Израел дозволи ваков масакар да им направат терористиве, може да нагаѓаме само. Нормален човек не би жрвувал сопствен народ, ма ни да не е припадник на тој народ, ама овие што ги водат државите, по никој основ не можат да се наречат нормални. Мислам, и денес, а и низ историјата можеме да видиме милион докази кои покажуваат баш дека политичари кои водат државите се спремни на се, па и на убивње и жртвување на сопствениот народ. Точка три. Тоа што пишува во устав, не значи дека мора да се почиитува во пракса. Арапите сами ги терале да се иселуваат, израелците немале ништо со тоа, пошто се иселувале кога немало војна. Па не ти треба војна за да чистиш етнички население. Ние сме најдобар пример. Како шипците чистат македонци. Со напади, со малтретирање, со убивање, македонците се иселени од места каде и немало војна. Ако е така како што вика, што не ги вратат избеглиците од Либан, Сирија, Јордан назад во Израел?


Ако почнеш да читаш што и како се дешавало помеѓу израелците и палестинците од почетокот на 20-ти век, до денес, ќе дојдеш до заклучок дека секое одбирање страна е поддржување на зло кон другиот. И едните и другите си имаат нанесено зло во последниве 70 години, што мислам дека ни во наредните 200 години да живеат во идеалем мир, нема да се намали омразата и злото меѓу нив. Од која причина тие два народи кои може слободно да се каже дека се најнапатените во 20-век, се донесени во ситуација да војуваат и да се мразат, а немаат никаква историска причина за такво нешто, предходно ми е тотално нејасно.
Односно јасно ми е, таквата ситуација е најдобра за тој регион да се држи во ситуација на раб на војна и под контрола на некој друг. Кој ги има тие пари, за таква да ја одржува ситуацијата, не е тешко да се претпостави.


Ако гледаш кој кому убил повеќе цивили, дефинитивно несразмерно повеќе страдаат палестинци. Од друга страна, го имаш Хамас, кој се терористи, радикални исламисти, кои испалуваат ракети онака, кај падне, падне, само да се убие евреин. Ова што го направија минатиот викенд, е најгнасното нешто што може да се замисли. Убивање преку 1000 цивили, млади, цели семејства, деца, бебиња, стари, силувања, жени, киднапирања, објавување грозоморни снимки, сега објавуваат снимки од киднапираните деца и бебиња. Хамас заслужува и мора да биде збришан од земјава. На тоа додади дека својот народ го користат како жив штит.

Од другата страна ги имаш израелците, кои под изговор дека го чистат Хамас, гледаат да убијат што е можно повеќе цивили, а 100% сум сигурен и дека и Газа ќе ја исчистат од палестинци кои никогаш повеќе нема да се вратат таму. Нормално терористите Хамас може и веќе избегале од Газа.


Инаку ова беше реплика на ова:
Би сакал вие кои се сметате за добри познавачи на историските (не)прилики, да коментирате за кои работи Бен е во право, а за кои не е. Од 1 до 4, без cherry picking.
Историјата според Бен Шапиро:

 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.650
Поени од реакции
4.310
Па претходниот мој пост се однесува на сосема други аспекти за овој конфликт така да не гледам врска со хронолошкиот преглед даден од страна на MKD123 за кој имам подоста забелешки. Се однесуваат на толкувањата за дадени настани кои во голем дел се последица на пропаганда и се креирани од оние кои и го контролираат тој хаос.

И понатаму остануваат прашањата:
-во која насока ќе се одвива започнатиот процес со нападот на Хамас пред се врз израелски воени формации (кој се игнорира а се нагласува нивното убивање на цивили -но тоа е за потребите на анимирање на домашната и пошироката јавност) но и врз цивилно население;
-дали овој судир има потенцијал да прерасне во регионален конфликт кој ќе вклучи повеќе земји или...;
-улогата на глобалните сили во судирот и можноста од конфликт помеѓу нив;
-САД и нивната улога во оваа, односно дали судирот ќе заврши со зацврстување на нивната позиција на БИ или ќе заврши со нивно протерување;
-Руската Федерација и нејзината улога, ќе заврши со растурање на нејзиното чедо БРИКС+++ или пак тој концепт на светски поредок ќе добие на снага и ќе заврши доминацијата на западната империја?????

Бидејќи е многу поедноставно да се врши пропагнада врз поедини сегменти, како воениот, од конфликот кој е од концепцијска природа ќе дадам свое мислење.

Еврејскиот свет(условно ама и реално може така да се нарече) се темели на Јудаизмот а денес па и порано е управуван од ционизмот има концепт на доминација на тој нивни свет врз сите останати, најдобро се гледа преку нивното учење: давај им на другите заем ама секогаш со интерес-камата и на тој начин ќе те направам господар на светот, додека концептот кој го промовира Исламот а во некои аспекти прифатен од Арапите има спротивно учење, давај заеми ама никогаш со интерес-камата!
Овие учења се главната пречка за мир, спротивставени се и се темелат на спротивстваени вредности!

Кога сме кај хронолошкиот преглед за конфликтот , за кој повеќето ќе речат дека е со милениуми, најдобра ретроспектива има овде, во официоелни и во могу што потврдени и докажани аргументи.


како и овде
овде се прави обид да се поедностави проблемот и да се сведе на улогата на британската империја во случувањата која има тесни врски со ционизот и на моменти целосно е во нивна контрола. најкратко речено е во:
Еден народ свечено му вети на друг народ земја на трет народ


и овде,

...има толкувања на фактите кои ги толлкуваат пред се од свој светоглед и се разбира свој интерес и цел.

Околу културните матрици и на едните и на другите, иако се идентични, како што може да се види заради големата моќ која ја има Ционизмот во медиумската сфера но и во сите релевантни, едните се прикажани како жртви а другите како џелати, технологијата за масовна манипулација е можеби нојсофистицираната форма на социјален инжењеринг и никогаш не може да открие во површни анализи.

@Vanlok Верувам дека си има прилика да ја пролисташ но еве за другите едно книжуле кое се обидува да придонесе во препознавњето на таа масовна манипулација...
Manipulacija-Svescu.pdf

...мислам дека дава одговори на многу прашања, па кој има време и сака подетално може да ја преземе и пролиста.

Како доказ дека се работи за идентична културна матрица ќе изнесам еден пример:
„Убијте ги сите. Никого не оставајте зад себе. Избришете ги заедно со нивните семејства, мајки и деца. Овие ѕверови не заслужуваат да живеат“.

И едно прашање, за овие кои имаат полна уста за терористичките методи на Хамас,
- како мислите дека Хамас треба да се бори и бара некаква нивна правда, преку дипломатски иницијативи или со борба?
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.253
Поени од реакции
29.736
@Таксист
Тоа од мкд123 е реплика на друго прашање од друга тема и затоа иде по точки, но го пренесов овде пошто е во контекст на темава.

Публикацијата што си ја посочил не сум ја прочитал, но еве што прочитав вчера (а исто барем делумно е во контекст на темава).



On Tuesday, I published a post on X (Twitter), which summarized an economic worst-case scenario for the Israeli-Palestine war. It included 10 points:

  1. The conflict escalates into a regional war with the U.S. becoming directly involved.
  2. OPEC responds with an oil embargo.
  3. Iran closes the strait of Hormuz.
  4. The price of oil reaches $300/barrel.
  5. Europe succumbs into a full-blown energy crisis due to LNG shortage.
  6. Massive spike in energy prices reinvigorates inflation with central banks responding accordingly.
  7. Financial markets and the global banking sector collapse.
  8. Debt crisis engulfs the U.S. forcing the Federal Reserve to enact yet another financial market bailout.
  9. Petrodollar trade collapses.
  10. Hyperinflation emerges.
In this entry, I go through each step.

History rhymes?
In October 1973, Israel fought the Yom Kippur War against a coalition of Arab States led by Egypt and Syria. As a result of this, the Organization of Arab Petroleum Exporting Countries proclaimed an oil embargo against western countries supporting Israel. In six months, the price of oil rose by nearly 300%, globally, and even more in the U.S., which at that time had become dependent on the Middle-Eastern oil.

In the current time, in the worst-case, Israel launches a major counter-offensive against Palestine leading to a declaration of war, to Israel, from Iran and Syria (others may join too). In this situation, the U.S. would be almost surely forced to respond and take part in the defense of Israel. The Ford carrier strike group (which includes world’s largest warship, USS Gerald R. Ford) has been dispatched to eastern Mediterranean and the Biden administration has been reported of considering sending another carrier strike group to eastern Mediterranean. There are also rumors of U.S. military cargo planes making routine trips to Israel.

Any direct U.S. involvement in the war would almost surely force a response from the Organization of Petroleum Exporting Countries, or OPEC, or at least from some of its members. This would, most likely, take the form of an oil embargo to the U.S. and possibly Europe.

The strait of Hormuz is a pivotal, narrow strait for the global oil markets. One-sixth of all oil and one-third of all liquified natural gas, or LNG, consumed in the world passes through it. The strait includes eight islands of which seven are controlled by Iran, but it has a military presence in all eight. Thus, Iran has the military capacity to close the strait.

The means of closing the strait are plenty. Essentially, they range from a threat-based closing, where Iran threatens to sink any tanker passing through it, to actual sinking of a super-tanker into the strait closing it for an unknown period of time and also polluting the Persian Gulf. However, as close to 85% of Iranian imports pass through the strait, the latter option can be considered unlikely.

If the closing, or even a disruption of traffic through the strait of Hormuz would occur, with the Russian oil and gas embargo continuing, we would most likely, see the global prices of oil and LNG skyrocket to never-before-seen heights. This would reinvigorate rapid inflation, but there would also be more serious repercussions.

The Achilles heel of Europe
After closing most of the pipelines delivering Russian gas to Europe, the continent has relied on the global LNG market to fill the gap. Most importantly, Europe has relied both U.S. and Middle-Eastern sources for gas deliveries.

For example, Germany just signed a contract with Oman LNG for gas deliveries, which pass through the strait of Hormuz. Germany has also signed an agreement with U.S. based Venture Global on LNG deliveries making it the largest provider of LNG to Germany. However, VG has not even yet started building the facility where gas to Germany is delivered from.

The U.S. has accounted for little over half of Europe’s LNG demand during the past year, with Russia and the Middle-East providing around 30%. If both of these latter sources were cut, or their supply seriously reduced, it’s unlikely that the U.S. or other sources could fill up the gap, because the global LNG market is undersupplied. Moreover, combining Middle-Eastern (and possibly Russian) gas cutoff with a normal or a cold winter could create an utterly devastating conditions for the already “finely balanced” European gas market.

This means that the Israel-Palestine conflict has the capacity to derail all plans for energy security in Europe, as Russian gas has been cut (and blown) of. It’s hard to overstate the seriousness of this threat with German and European economies already sinking into a recession. Return of the energy crisis (with vengeance!) would most likely strike a mortal blow to the European economy and topple her banking sector with known global consequences.

From financial chaos to hyperinflation
Naturally, reinvigorated inflation pressures would force central banks to enact another round of interest rate rises. This would wreak havoc among consumers and corporations, but also in the capital markets. Yields of sovereign debt would likely explode. This would be followed by an utter collapse of asset and credit markets, á la spring of 2020.

At this point, we would most likely see the central banks take their “monetary perversions” to another level. This means that while they would be raising interest rates to quell inflation, they would also enact asset purchase programs to support the sovereign debt, credit and asset markets. The bailout of the financial markets would need to reach several trillions of USD, like during the spring of 2020. This would push a vast amounts of money and especially U.S. dollars into the global economy. This would naturally increase inflation pressures massively, but there’s a risk something even worse.

As a ‘nuclear option’, OPEC could stop using USD in the oil trade altogether. This would mean that the demand for dollars would suddenly collapse, and the “excess dollars”, formerly used to purchase oil, would eventually head home. This would create an unprecedented spike in the money supply of the U.S. creating perfect conditions for hyperinflation with collapsing production due to a deep recession fueled by rapid inflation, high interest rates and a banking crisis. Havoc in the U.S. economy, and thus the world, would be nothing short of apocalyptic.

Conclusions
As I am finalizing this (October 11), first reports of missile strikes to Israel from Hezbollah have surfaced in X (Twitter). At this point, it’s impossible to corroborate or debunk these claims. If these have occurred, we have just taken steps to reach the first point of the worst-case scenario.

In any case, the scenario outlined above underlines the seriousness of the situation we currently find ourselves in. The Israeli-Palestinian conflict has the capacity to 1) deliver an energy checkmate for Europe and 2) initiate a devastating collapse of the U.S. economy.

However, it should be noted that, while it’s currently unlikely that we see all 10 points come to pass, if we reach even the first points, they would deliver a crushing blow to the fragile global economy. That’s why the situation needs to be followed very closely.

Regardless, it may not be a bad idea to buy gold, gasoline, gas and wood (if you have a stove).
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.650
Поени од реакции
4.310
Па би рекол дека опасноста од 10 точки е голема и сцената е поставена, дали ќе има представа или ќе се одложи е онаа што најмногу ги интересира оние што следат.
Инаку САД веќе испрати втора ударна група во регионот.
Просто човек да се запраша, зарем тој Хамас е толку моќен што најмоќната држава според зборовите на г-дин Алцахајмеровски испраќа две ударни групи во регионот.
Во секој случај старата кинеска се потврдува - да имаш “среќа“ па да се родиш во интересни времиња!
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.253
Поени од реакции
29.736
Со оглед локалните врнежи во последниве години, јас би рекол дека и ние - макар само делумно - сме во истата опасност.





Desert climates like on the Arabian peninsular make countries there overextend their annual water budgets by agriculture alone.

This has led to studies concluding that the United Arab Emirates, for example, could run out of groundwater by 2030. In Pakistan and Iran, between 63 and 70 percent of renewable freshwater resources were dedicated to agriculture in 2020, rising to 68 and 77 percent including all freshwater uses. Extensive and water-intensive agriculture, including cotton crops, is also driving up freshwater use in the semi-arid climates of Central Asia. Here, Uzbekistan used 111 percent of renewable water resources per year, followed by Turkmenistan at 65 percent (106 percent when counting all freshwater use). The only other country extending its freshwater budget only when combining agriculture and other freshwater uses was Jordan.

Agriculture accounts for 72 percent of all freshwater withdrawals globally, including a lot of overuse. According to the FAO, global freshwater resources per person have declined by 20 percent in the past decades, while water availability and quality have also deteriorated. Additional factors playing a role in this are pollution and climate change, stretching the precious resource even thinner.

 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.650
Поени од реакции
4.310
Со оглед локалните врнежи во последниве години, јас би рекол дека и ние - макар само делумно - сме во истата опасност.





Desert climates like on the Arabian peninsular make countries there overextend their annual water budgets by agriculture alone.

This has led to studies concluding that the United Arab Emirates, for example, could run out of groundwater by 2030. In Pakistan and Iran, between 63 and 70 percent of renewable freshwater resources were dedicated to agriculture in 2020, rising to 68 and 77 percent including all freshwater uses. Extensive and water-intensive agriculture, including cotton crops, is also driving up freshwater use in the semi-arid climates of Central Asia. Here, Uzbekistan used 111 percent of renewable water resources per year, followed by Turkmenistan at 65 percent (106 percent when counting all freshwater use). The only other country extending its freshwater budget only when combining agriculture and other freshwater uses was Jordan.

Agriculture accounts for 72 percent of all freshwater withdrawals globally, including a lot of overuse. According to the FAO, global freshwater resources per person have declined by 20 percent in the past decades, while water availability and quality have also deteriorated. Additional factors playing a role in this are pollution and climate change, stretching the precious resource even thinner.

Ова за водата се предикции уште пред повеќе децении.
Во истите тие анализи се говореше дека питката вода ќе биде една од иднити причини за војни, покрај ресурсите (минерали руди и...).

Но да се вратиме на насловот на темата и се поголемата напнатост.
Инаку според повеќето главната причина за случувањата на БИ е непочитување на донесената резолуција на СБ на ОН во 1947-та година
Во таа резолуција се говори за создавање на ДВЕ држави- Палестина и Израел.

...одиме на сегашноста.
Пред изверсно време САД објави дека упатил две ударни групи (носачи на авиони со пратечки...) а деновиве излезе и веста,


не за долго дојде и одговорот,

Ваков одговор сигурно не очекуваа овие од преку барата и нивните копуци особено не лично од Путин!

Дали ваквата размена на ... упатува дека САД ќе биде по секоја цена спречен да продолжи со доминацијта врз регионот и дека ќе мора да се повлече 'милом или силом'.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom