Контрадикторности во Кур-анот (Qur-an) Дали е веродостоен?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Мал вовед.

Кура́нот (Коран) (арап. أَلْقُرآن; Qur'ān) е света книга на Исламот, составена во писмен вид околу 650 година по време на калифот Осман.
Според исламската традиција тој е разделен на делови во продолжение на 23 години на пророкот Мухамед (570-632), од Алах. Мухамед бил на 40-годишна возраст кога во пештерата Хира, близу светиот град Мека, го слуша за прв пат гласот на Архангел Гаврил (Џибрил) кој му го откровува Куранот.

Да напоменам дека Кур-анот е напишан подоцна после библијата ...

Ќе започнам со една контрадикторност ... во текот на дискусиите ќе се надополнувам ...
затоа шо има мал милион контрадикторности во Кур-анот ... :toe:

Од што беше направен човекот?

Yusuf Ali: The similitude of Jesus before Allah is as that of Adam; He created him from dust, then said to him: "Be". And he was. (Qur'an 3:59)
Yusuf Ali: But does not man call to mind that We created him before out of nothing? (Qur'an 19:67)
Yusuf Ali: We created man from sounding clay, from mud moulded into shape; (Qur'an 15:26)
Yusuf Ali: He has created man from a sperm-drop; and behold this same (man) becomes an open disputer! (Qur'an 16:4)
Yusuf Ali: Created man, out of a (mere) clot of congealed blood: (Qur'an 96:2)

:toe:

Кој бил првиот муслиман?

Yusuf Ali: And this was the legacy that Abraham left to his sons, and so did Jacob; "Oh my sons! Allah hath chosen the Faith for you; then die not except in the Faith of Islam." (Qur'an 2:132)
Yusuf Ali: We appointed for Moses thirty nights, and completed (the period) with ten (more): thus was completed the term (of communion) with his Lord, forty nights. And Moses had charged his brother Aaron (before he went up): "Act for me amongst my people: Do right, and follow not the way of those who do mischief." (Qur'an 7:143)
Yusuf Ali: "And I (Mohamed) am commanded to be the first of those who bow to Allah in Islam." (Qur'an 39:12)

.

покрај толку големи верници еден не се најде да ми објасни ?
ај ќе почекам па ќе продолжам со цитати одкако некој ќе објасни нешто од ова погоре ...
Без да објасни некој ...
некој како мене лаик ќе си рече ова шизофренија у пм ...
само незнам кој е шизофреникот .. тој шо диктирал или тој шо запишувал :vozbud:

може и некој оџа од форумов ќе се најде да растумачи шо е работава :vozbud:
(да не се препозна некој? :))

pozdrav do tebe exlexmk ,
pusta zelba vasa demekk najdovte protiv recni zborovii vo kuranot i kolku da nastojuvaate nema da vi uspee naprvin ke go sitiram kuranskiot aet (an nisa 82) kade veli ;

A ZOSTO TIE NE RAZMISLUVAAT ZA k*rANOT ? DA E TOJ OD NEKOJ DRUG A NE OD ALLAH, SIGURNO BI NASLE MNOGU PRTIVRECNOSTI'' '''''

negovata literaturna vrednost zamaeniot stil kazuvanjata na tainstveniot svet raznite seopfatni nauku cistotata od prootivrecnosti i osporuvanjata, ne moze d bide nisto drugo tuku objava na onoj na cie znaenje nemoze da mu se provelece nitu eden atom na zemjata i neboto .

si postavil prasanje koj e prviot musliman?
go spomna citatot 7. 143 el-araf
kade velii'

I BIDEIKI MUSA DOJDE VO CASOT NAS OPREDELEN , VO KOJ GOSPODAROT ZBORUVASE SO NEGO;RECE, O GOSPODARE MOJ POKAZIMI SE DA TE VIDAM !RECE
NIKOGAS NEMA DA ME VIDIS! NO POGLEDNI GO RIDOT, AKO OSTANE TUKAKADE STOE KE ME VIDIS , I BIDEIKI GOSPODAROT NEGOV MU SE PREDOCI NA RIDOT I ON GO ZDROBI RIDOTA MUSA SE ONESVESTI, I STOM DODJE PI SVEST RECE;SLAVEN BIDI POKAJUVANJETO TEBE GO UPATUVAM I JAS SUM PRV MEGU VERNICITE!

ovde stanuva zbor deka musa e prv megu vernicite izrealcani,i pred nego imalo vernici ali musa kazuva deka toje prv koj poveruva deka nikoj od negovite stvorenija nema da go vidat boga do kijametskiot den, istoto vazi i za surata 2-132, i ibrahim i jakub ostavia amenet na sinovite svoi t.e ovaa vera(islam) da bidat istrajni vo verata velejki im; o nasi isnovi Allah navistina vi ja odbra ovaa vera , a toa e islamot, vera vo koja podocna e dojden muhamed s.a.v.s, ne napustajte ja ova vera vo tekot na vasiot zivot i umrete samo pri nena kako poslusni (muslimani).,

sto se odnesuva na drugiot citat od kuranot sto si go spomnal 39-12 ez- zumer, veli, naredeno mie da bidam prv megu poslusnite.
znaci naredeno mue da bidi prv megu onie koi se pokoruvaat t.e umetot narod muslimanskiot umet, ke go nadovrzam i kuranskiot aet.6.14 el -en nam .
KAZI ; ZASTITINIK LI OSVEN ALLAH DA ZEMAM . KOJ E TVORITEL NA NEBESATA I NA ZEMJATA, KOJ HRANI A NE SE HRANI? KAZI NAREDENO MIE DA BIDAM PRV VO PosLUSNOSTA(POKORUVANJE) 'I NIKAKO NEMOJ DA BIDES MEGU MNOGUBOSCITE.
znaci naredno mu e da bide prv megu negoviot umet (narod).

ti se molam kaj gledas kontradiktornosti. ostanuva vasata zelba vi samo barajte no nema da najdete , zatoa sto nee covecki govor tuku bozji.
oviee prasanje cesto gi postavuvate od forum na forum demek najdovte nesto kontradiktorno bes da gi analizirate .
drugoto prasanje ti bese od stoe napraven covekot, t,e od stoe sozdaden.
The similitude of Jesus before Allah is as that of Adam; He created him from dust, then said to him: "Be". And he was. (Qur'an 3:59)
ovde stanuva zbor za allahovoto sodavanje na isa bes tatko e isto kako allahovoto sodavanje na adem bez tatko i majka koga go sozdade od zemja . vo drugiot citat, se odnesuva na onoj covek nevernik sto ne veruva koga ke umram zarem ke bidam pak oziveean., i bog beli ne se sekava deka jas go sodadov prvpat od nisto,i zarem covekot ne se sekava deka pred da bide stvoren ne bese nisto , ovde se odnesuva na prvoto stvorenje na covekot , pa kako onda ne moze da ponovo ne stvori. sto se odnesuva na drugiot citat ;"Mi smo stvorili Adema od ilovače, od blata ustajalog." /26/ "A još prije stvorili smo džine od vatre užarene." /27/
Ibn-Abbas, Mudžahid i Katade kažu: Pod pojmom "salsal" misli se na suhu zemlju i sasvim je očito da je to istovjetno riječima Uzvišenog:
"On je čovjeka od sasušene ilovače, kao što je grnčarija, stvorio, a džina od plamena vatre." Od Ibn-Abbasa, Mudžahida i Ed-Dahhaka prenosi se: "Blato ustajalo, to je blato koje zaudara." Govor Uzvišenog: "A još prije stvorili smo džine", tj. prije čovjeka, "od vatre užarene". Od Ibn-Abbasa prenosi se da je Allah džine od plamena vatre stvorio. U sahih hadisu navodi se: (696) "Meleki su od svjetlosti stvoreni, džini od plamena vatre, a Adem je stvoren onako kako vam je to opisano."
Cilj je ajeta da se skrene pažnja na počast Adema, a.s., i ljepotu i čistotu njegovog porijekla.,
NIE NAVISTINA GO SODZADOVME COVEKOT OD GLINA (GRUTKA ZEMJA)ODBRANA POTOA KAKO KAPKA SEME GO STAVIVME NA MESTO SIGURNO POTOA KAPKATA SEME NIE JA SODZADOVME VO NESTO STO SE ZAKACUVA , OD NESTO STO SE ZAKACUVA SOZDADOVME PARCE MESO , OD PARCETO MESO SODZADOVME KOSKI , A POTOA KOSKITE SO MESO GI OBVITKAVME(23,12,14

so drugi zborovi, bog ni kazuva i ni objasnuva stvorenjeto na covekot od pocetokotna covekot od ekstrakt na zemja, atoa e sodavanjeto na prviot covek,adem , sto se odnesuva kakpa sperma, tuka stanuva zbor za coveckiot rod,, i potoa go kazuva celiot razvoj na coveckiot embrion sto se slucuva vo matkata,,
i kaj vide kotradiktortnosti.

k*ran kerim e allahova objava i govor koj go spasuva covekot od sekakvi optovaruvanja koi go zateknuvaat opfaka znaenje
za poranesnite narodi,
infomacija za nivnata sostojba koja ke ja zateknat vo idnina ja odvojuva vistinata od zabludata, nema nisto nepotrebno, govori za onie koi go napustile allah se upropastile , onoj koj bara d rug bog osven allah e vo golema zabluda.
k*ranot e odobrenie na allah (boga) za da gi potvrdi prethodnite knigi na allah toje upatuvac kon vistinata i donesuvac na radosna vest za sekoe dobro na iskrenite vernici na ovoj svet i na ahiret.

ti gi objavivme oo , muhamed! najasnite ajeti koi ja dokazuvaat vistinitosta na tvoeto pratenistvo, nego ne go priznaavaat onie koi ja napustaat verata na allah.

nikogas so tebe nema da bidat zadovolnii ooo. muhamed!
ni evreite ni hristijanite se dodeka ne ja ostavis tvojata veraa ne ja prifatis nivnata vera, kaziii im;
verata islam e ispravna vera koga bi gi sledel nivnite zelbi, otkako ti dojde objavata nema da najdes kaj allah nikakov zastitnik koj ke ti koristi i nikakov pomosnik koj ke ti pomognee,

o muhamed; k*ranot tie objaven so vistina i vo nego nema nikakvo somnenie, toj e potvrda na prethodnite knigi i verovesnici, allah mu go objavi tevrat na musa indzil na isa pred da se objavi k*ranot, za da gi upati bogobojazlivite kon veruvanje za da ja popravi nivnata vera i nivniot zivot, go objavi ona sto ja razlikuva vistinata od nevistinata , za onie koi ne veruvaat vo objavenite ajeti na allah ima golema kazna , on ke im se odmazdi na onie koi gi poreknuvaat negovite argumenti i dokazi i on e edinstven vo bozestvenosta.,,

o sledbenici na tevrat i na indzil evrei i hristijani!zosto gi poreknuvate ajetite na allah objaveni na negovite verovesnici ko se vo vasite knigi, vo niv stoi deka muhamed.a.s e ocekuvaniot verovesnik i deka ona so sto ke vi dojde e vistina vie ste svedoci za toa no vie go negirate toaa.

zosto ja mesate vistinata vo vasite knigi so ona sto go iskrivivte i go napisavte so svoi race so nevistinata i go kriete ona stoe vo niv opisot na muhamed deka negovata vera e vistinska avie toa go znaete?

kaziim oo , muhamed!
nie iskreno veruvame vo allah i sme poslusni, nie nemam drug bog osven nego, veruvame vo objavata sto ni ja objavi, i vo objavata sto mu ja objavi na abraham, i na objavata na negovite sinovi ismail i ishak i vo objavata na jakub i vo ona sto im go objavi na vnucite veruvame i vo ona sto mue objaveno na mojsej i na isa (isus), i vo ona sto im go objavi allah na negovite pejkamberi nie veruvame vo seto toa i ne pravime razlika megu niv .

nie te isprativme o muhamed so vistinaska vera podrzana so dokazi i natprirodni dela soopstim ja na lugeto, donesuvajkim radosnica i opomena i ti nemas da bides prasan za zitelite dzehenemski.

Член од
1 мај 2010
Мислења
128
Поени од реакции
4
Еклекс зошто пејгамберот го нарекуваш шизофреничар ?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Еклекс зошто пејгамберот го нарекуваш шизофреничар ?
прочитај ми ги првите постови ... ќе сватиш ...
http://forum.kajgana.com/showthread.php?45159-Контрадикторности-во-Кур-анот-(Qur-an)-Дали-е-веродостоен&p=3027305&viewfull=1#post3027305

http://forum.kajgana.com/showthread.php?45159-Контрадикторности-во-Кур-анот-(Qur-an)-Дали-е-веродостоен&p=3027363&viewfull=1#post3027363

Уствари нема да сватиш ... тоа е за тебе навреда и во право си ... али реакцијата моја беше таква порад баланс :) некој почна за право да си зема премногу ...
кон егоистите, самобендисаните и оние кои претеруваат се однесувам сразмерно ... мразам неправда :)

Член од
15 октомври 2009
Мислења
249
Поени од реакции
16
Зошто морате да се карате? Толку ли немате толеранција? БОЖЕЕЕ !!! -.-

Qu'ranot e вистинската книга на семоќниот, а ако не се согласувате, немора некои глупи причи да вадите ! Можеби има некој што го интересира пр... а што ќе види? - не бе не е логично, итн !!! -.-

И не го спомнувам името негово, веќе неможам да го спомнам пред вас, изгледа непразно.

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
За првата реченица ...
Тука е разликата .... ти пред себе ја ставаш религијата а потоа Личноста, јас пак гледам прво во Личноста после тоа неговите верувања (кои според мене можат да бидат наметнати, погрешни итн)....
За другото Ок - Фер ... ќе издвојам ... и ќе постирам .. :smir: (ова за вториот клип, каде има наведено цитати со (наводни) контрадикции), а првиот клип нема шо да двојам ... тоа е став и објаснување на погрешно интерпретирање на Куранот .. односно тврди дека денешниот Куран е само изменета копија од најстариот Куран - Ташкент .. тој клип би те замолил да го ѕирнеш)

--- надополнето ---

Мусаб (незнам дали го ѕирна првиот клип)
но како и да е ... еве да почнам една по една да ги вадам работиве од вториот ...

значи:

Дали има укинато/сменето реченици, пасоси во куранот?

да не спамам еве каде е образложено а јас ќе извадам некој цитат од тоа .. .
http://www.answering-islam.org/Quran/Contra/qi019.html
The words of the Lord are perfect in truth and justice;
there is NONE who can change His words.
He both heareth and knoweth.
-- Sura 6:115
None can change the words of God;
-- Sura 6:34

There is no changing the words of God;
that is the mighty triumph.
-- Sura 10:64

And recite what has been revealed to you of the Book of your Lord,
there is none who can alter His words;
and you shall not find any refuge besides Him.
-- Sura 18:27

However:

And for whatever verse we abrogate and cast into oblivion
We bring a better or the like of it;
knowest thou not that God is powerful over everything?
-- Sura 2:106
And when We exchange a verse in place of another verse --
and God knows very well what He is sending down --
they say, 'Thou art a mere forger!'
Nay, but the most of them have no knowledge.
-- Sura 16:101
exlexmk имам впечаток дека си атеист и ги користиш анти исламски страници ,кои пак нит знаат арапски ,а сигурно се намачиле да ги најдат овие наводни контрадикции а при тоа користат лажни методи.

6-115 А Зборот од Господарот твој е исполнет и со вистина и со правдина.И никој
Не може да ги промени зборовите Негови.Он е Слушач и Зналец.

-Значи потенцира дека никој не може да ги промени зборовите на Аллах

-6-34 Лажни се сметани,секако,и пејгамберите,пред тебе.Па беа трпеливи,токму ,во она што беа сметани лажни,и беа мачени,се додека не им дојдеше помошта Наша.И нема никој кој може да ги промени зборовите Аллахови.А веке ти дојдоа вести за пејгамберите.

-и пак Кажува дека никој не може да ги промени зборовите Аллахови

10-63 оние кои веруваа и кои беа богобојазливи
64 за нив има радосница во животот и на овој свет и на Ахирет ,и нема измена во зборовите на Аллах .Ете ,тоа е победа голема.

-значи гледав потреба да ја цитирам ајетот под број 63 ,каде јасно Аллах кажува дека тие што веруваат и кои се богобојазливи за нив ке има радосница и во овој и во другиот свет ,ова е обекање на Аллах и тука нема да има измена.Тоа збор дадено од самиот Аллах и запечатено е тоа дека е така,нема дилема.

18-27 И кажувај она што ти е објавено од Книгата на Господарот твој.Нема никој што може да ги промени Неговите зборови,и не ке најдеш друго,освен Неговото прибежиште!

-Мухаммед (саллалахуалејхивеселлем) читај и кажувај што ти е објавено ,никој не може да ги промени Неговите (Аллаховите) зборови.

2-106 Ниеден ајет Ние не го поништуваме а ниту,пак, забораваме а подобар или сличен на него не донесеме.не знаеш дека Аллах,навистина,е кадар за се?

-Доле ке ти објаснам подетално ,значи овде се споменува дека ни еден ајет (доказ,муџиза) не се поништува ,него подобар или сличен донесува .За да биде сликата појасна ,за да сватиш за што се работи ,ке ти давам само еден пример:

2-115 И исток и запад се –Аллахови! Па каде било да се управиш –таму е лицето Аллахово.Аллах навистина,е Неизмерен и Зналец!

После обракај внимание на овој ајет

2-144 И ние навистина ,ке ти овозможиме да се управиш кон онаа Кибла..........(и наставува ајетот)

-Значи муслиманите кога се молат треба да се свртуваат кон Каба и тоа го чинат според ајетот бр.144 .
Претходно објавениот ајет може да толкуваме вака:
а.кај да се свртиш ,таму сигурно ке видиш делото на Аллах
б.пр. се наогаш во пустина,шума идр. Немаш компас а обавезно треба да се молиш ,а при тоа треба да се свртиш кон Каба,не можеш да ја најдеш правецот ,после со ум ,акал претпоставуваш каде е Кабе,то и се усмеруваш и се молиш ,иако еве сметаме дека си погрешил наместо каба си се свртил кон друго место,валиден ке ти биде молитвата.

16-101 И кога Ние еден ајет ке замениме со друг...па,Аллах најдобро знае за она што се објавува! Зборуваат “Ти си ,навистина лажго! “Но мнозинството мегу нив не знаат!

Со надеж дека некој еве,ке им укажува на тие од ансверинг-ислам да го бришат ова наводна контрадикција затоа што нема а при тоа прават катастрофална грешка.

Аллах џ.ш никогаш не ги менува зборовите или обечањата што ги има дадено.
За да го разбираме значењето на ајетот (не ли горенаведените во сите Аллах вели дека не може да се променат Аллаховите зборови) ,треба да видиме што значи зборот “ајет“ .Зборот “ајет“ значи “доказ,муџиза“ Поради тоа што Куранските ајети се Аллаховите докази се користи овој збор.Во Чесниот Куран ајет и негова множина ајети (ајат) се користат во различни употреби.Зборот ајет во целиот Куран се користи за доказ,муџиза еве ти пример пак од Куран,от:

79-20 и му го покажа тогаш знамението најголемо
Еве за да ти биде појасно како изгледа ајетот на арапски со латинично писмо

Fe erâhul âyetel kubrâ

Друг пример со чудата за Муса (алејхиселам)Мојсеј
20-22 И вовлечи ја раката твоја во пазувите; ке ти се појави бела,без кој било друга мана.
Латиничко писмо
Vadmum yedeke ilâ cenâhıke tahruc beydâe min gayri sûin âyeten uhrâ.

И така на овој начин сите единечни зборови што се споминува ајет има значение на доказ,муџиза,ни едниот нема значение за Куранските ајети.Множинските ајети (ајат) кои се користат во Куран,от се Курански ајети ,пример:

2-39 А оние,пак,кои не веруваат и кои ајетите Наши за лажни ги сметаат ,жители џехеннемски ке станат и во него за навек ке останат

Латинично писмо

Vellezîne keferû ve kezzebû bi âyâtinâ ulâike ashâbun nâr(nârı), hum fîhâ hâlidûn(hâlidûne).

2-41 Верувајте во она што го објавив,во Потврдата на она што веке при вас;и не бидете први кои во тоа не ке верувате и не продавајте го за нешто што малку вреди.Тогаш,само од Мене плашете се.

Ve âminû bi mâ enzeltu musaddikan li mâ meakum ve lâ tekûnû evvele kâfirin bih(bîhî), ve lâ teşterû bi âyâtî semenen kalîlen ve iyyâye fettekûni.

Овие примери можеме да ги прошириме,сега да се вратиме на наводната контрадикција со ајетот 16-101 и да видиме да ли стоит ајет или ајети (ајат)

16-101 И кога Ние еден ајет(доказ) ке замениме со друг(доказ,чудо,ајет)...па,Аллах најдобро знае за она што се објавува! Зборуваат “Ти си ,навистина лажго! “Но мнозинството мегу нив не знаат!

Оригинал арапски со латинично писмо
Ve izâ beddelnâ âyeten mekâne âyetin vallâhu a’lemu bimâ yunezzilu kâlû innemâ ente mufter(mufterin), bel ekseruhum lâ ya’lemûn(ya’lemûne).

Во овој ајет Аллах џеллешануху за да го покаже Неговото постоење има дадено еден доказ ,после овој доказ со пракање на друг доказ,муџиза(чудо) го сменил ,кога ке ја читаме следниот ајет број 102 одма ке увидиме за кој доказ се работи:

16-102 Кажи;
(Куранот)Го објави Духот свет,од Господарот твој,со вистина за да ги зацврсти оние кои веруваат,како Патоказ и Радосница за Послушните!.

Овде даден доказ е Куранот,Аллах наместо поранешните книги го има дадено Куранот,значи нема промена на ајетите ,напротив укажува на поранешните книги,нит има ајет кои ги укинува законот на друг ајет,нит постои некои Курански ајет кои ова го кажува.

Со здравје

Член од
7 јуни 2010
Мислења
110
Поени од реакции
7
Јас пак Му Благодарам на БОГА за сѐ што допуштил и го Фалам дека еден ден преку (и во) Исус ќе ги разјасни сите тајни, после што секој ќе падне на колена пред Оној БОГ (ЕЛОАХ, АЛАХ) и оној Евангелиски Ислам, што е лично во чистото срце Исусово!

Елхамдулиллах + ХалелуЈАХ!
Исус ќе биде слезен на врвот на минаре во џамија во дамаск - сирија, кога ќе слезе ќе ја убие свињата и ќе го скрши крстот, на сите ќе им каже дека е божји пратеник а не Бог, ќе умре на овој свет и ќе биде закопан во Медина, каде што е закопан и последнит божји пратеник Мухаммед с.а.в.с.

--- надополнето ---

Контрадикции во Коранот нема! Коран е само оној кој е оригинал - на арапски јазик а оној кој е преведен на други јазици е само превод од коранот!

Има преку 80 евангелија кои се разликуваат меѓу себе (во некои од нив исус е само бог, во некои и бог и човек, во некои божји пратеник, во некои ништо не се спомнува за неговата природа и др.)

Еве:

http://www.youtube.com/view_play_list?p=265A50ABBFDEAB14&playnext=1&playnext_from=PL&v=PXBpLZJp-Kw

--- надополнето ---

според Христијаните (не според вас) мислам дека е Син на Господ - Бог ... а не самиот Господ како шо мисли Омер ...:toe:
Е па тоа е она што вие следбениците на Исус не можете да го решите никако ни во вас самите - еднаш велите дека е син божји (значи бог), еднаш дека е еден од трите апостаси (лица) на Господ (значи самиот Господ - бидејќи господ се појавил и во неговото лице), еднаш велите дека е пророк......

--- надополнето ---

А зошто мора да е книга? Зошто копирате од рисјаните?
Велиш копираме од рисјаните - значи според тебе рисјаните копирале од евреите?

Господ испратил неколку книги негови на земјата преку неговите пратеници на земјата, и тие книги многу настани ги опишуваат исто бидејќи се од истиот Господ, а оние настани кои не ги опишуваат исто тоа е последица на искривувањето на учењето на Исус и Мојсеј - никој од никој не копирал!

--- надополнето ---

(Пс: на која тема се дебатираше за тоа колку Христијани преминале во Ислам, затоа шо имам и некои работи за постирање и сведочења на Муслимани кои се откажале од Исламот и отворено зборуваат за некои работи :wink:)
Да, но колкав е бројот и поради која причина го напуштиле Исламот. Ји јас знам муслимани (кои освен зборот муслиман - ништо друго муслиманско немаше кај нив) со збор го напуштија исламот поради големи парични средства од методистичката црква - парите му требаа..... и истиот не знае ништо за христијанство - ги зеде парите и вели - методист сум!

Но во ислам преминуваат доктори, генерали, научници, истражувачи, професори, спортисти, политичари - овие луѓе имаат капацитет сами да ја спознаат вистината без потреба некој да им плати за тоа (бидејќи не му требаат пари - така?)

salome

Пали-Баба
Член од
8 март 2010
Мислења
46
Поени од реакции
2
За веросостојноста на Куранот сведочат научните вистини објавени во него меѓу кои и онаа дека спермата штрца од торакс...Особено кога ќе се земе предвид душевната состојба на пејгамберот Мухамед за која е даден и опис за тоа како се чувствувал откако потпаднал под десјтво на црна маѓија.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Според исламската света книга, алах ги предизвикува луѓето да најдат барем една единствена контрадикција во куранот, доколку тоа е случај, самиот куран вели дека тоа би било доказ дека тој е човечка творба а не света објава од креаторот на сите светови.
Еве неколку кој јас успев да ги најдам:

Дали алах ги смета за рамноправни сите негови пратеници?
Според сура 2:253 да:

2:253 Neke od tih poslanika odlikovali smo više nego druge. S nekima od njih je Allah govorio, a neke je za više stepeni izdigao. A Isau, sinu Merjeminu, jasne smo dokaze dali i Džibrilom ga podržali. Da je Allah htio, ne bi se međusobno oni poslije njih ubijali, kad su im jasni dokazi već došli, ali oni su se razišli; neki od njih su vjerovali, a neki su poricali. A da je Allah htio, oni se ne bi međusobno ubijali, ali Allah radi ono što On želi.

Но според сура 2:285 не:

2:285 Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara njegova, i vjernici - svaki vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i knjige Njegove, i poslanike Njegove: "Mi ne izdvajamo nijednog od poslanika Njegovih." I oni govore: "Čujemo i pokoravamo se; oprosti nam, Gospodaru naš; tebi ćemo se vratiti."

Колку ангели се бореле со Мухамед?
Според сура 3:124-126 тоа биле 3000 ангели:

3:124 kad si ti rekao vjernicima: "Zar vam neće biti dovoljno da vam Gospodar vaš tri hiljade meleka u pomoć pošalje?
3:125 Hoće! Ako budete izdržljivi i poslušni, i ako vas oni napadnu odmah, Gospodar vaš će vam poslati u pomoć pet hiljada meleka, sve obilježenih."
3:126 To je Allah učinio da vas obraduje i da time pouzdanje u srca vaša ulije - a pobjeda dolazi samo od Allaha, Silnoga i Mudroga

Но според сура 8:9 биле 1000:

8:9 I kada ste od Gospodara svoga pomoć zatražili, On vam se odazvao: "Poslaću vam u pomoć hiljadu meleka koji će jedni za drugim dolaziti."

Клку е долг Алаховиот ден?

Спорд сура 22:47 тој е долг 1000 години:
22:47 Oni od tebe traže da ih kazna što prije stigne, a Allah će ispuniti prijetnju Svoju; samo jedan dan u Gospodara tvoga traje koliko hiljadu godina, po vašem računanju.

Но според сура 70:4 тој е долг 50 000 години:
70:4 k Njemu se penju meleki i Džibril u danu koji pedeset hiljada godina traje,

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Што ќе биде единственото јадење во пеколот?
Според сура 88:6 тоа ќе биде трње:
88:6 kada drugog jela osim trnja neće imati

Но според сура 69:36 ќе биде помија:
69:36 ni drugog jela osim pomija,
69:37 koje će samo nevjernici jesti.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кој е првиот муслиман?
Според сура 6:14 и 6:163 тоа е Мухамед:
6:14 Reci: "Zar da za zaštitnika uzmem nekog drugog osim Allaha, stvoritelja nebesa i Zemlje? On hrani, a Njega niko ne hrani!” Reci: "Meni je naređeno da budem prvi među onima koji se pokoravaju"- i: "Nikako ne budi od onih koji mu druge ravnim smatraju!”
6:163 koji nema saučesnika; to mi je narađeno i ja sam prvi musliman."

Според сура 7:143 тоа е Мојсеј:
7:143 I kad Nam Musa dođe u određeno vrijeme, i kada mu Gospodar njegov progovori, on reče: "Gospodaru moj, ukaži mi se da Te vidim!" - "Ne možeš Me vidjeti" - reče - "ali pogledaj u ono brdo, pa ako ono ostane na svom mjestu, vidjećeš Me!" I kad se Gospodar njegov onome brdu otkri, On ga sa zemljom sravni, a Musa se onesviješćen strovali. Čim se osvijesti, reče: "Hvaljen neka si! Kajem Ti se, ja sam vjernik prvi!"

Според сура 26:51 тоа се некој египќани:
26:51 Mi se nadamo da će nam Gospodar naš grijehe naše oprostiti zato što smo prvi vjernici.

F

Frankie Yale

Гостин
Koj vi odgovoren za zloto?

Spored sura 4-78 toa e allah.
Ma gdje bili, stići će vas smrt, pa kad bi bili i u visokim kulama. Ako ih stigne kakvo dobro, oni vele: "Ovo je od Allaha!", a snađe li ih kakvo zlo, govore: "Ovo je zbog tebe!" Reci: "Sve je od Allaha!” Pa šta je tim ljudima?! - oni kao da ne razumiju ono što im se govori!
No spored sura 38-41 gjavolot e odgovoren.
I sjeti se roba Našeg Ejjuba kada je Gospodaru svome zavapio: "Šejtan me na zlo navraća i misli lažne mi uliva!"

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Koj vi odgovoren za zloto?

Spored sura 4-78 toa e allah.

No spored sura 38-41 gjavolot e odgovoren.
Eh sega i ti, problemot na dualnata priroda na stvarnosta vo monotesistickite religii e sepak predlabok problem za plitkite umovi koi ovde go prezentiraat islamot.

Daj nesto poednostavno, sto se objasnuva so paraboli i metafori...

Kajgana Shop

На врв Bottom